X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    W Danii nic nie robią dopóki nie skończy się 12 tygodnia. Pierwszy trymestr tutaj to nie ciąża. Cieszę się że w Polsce inaczej do tego podchodzą
    Jak wygląda w Danii opieka medyczna dla dzieci??
    W Holandii ciąży dopóki nie skończy 12 tyg też nikt nie ratuje, selekcja naturalna, ale sądzę, ze tutaj ma to związek z ubezpieczeniem zdrowotnym. Dzieci są dopisane do ubezpieczenia rodziców, ale leczone za darmo, łącznie z lekami, szpitalem, leczeniem zębów itd. Tutaj uważają, że tylko zdrowa ciąża ma rację bytu, a narodziny chorych dzieci to wydatek dla ubezpieczalni na 18 lat. Czysta ekonomia.

bhywvcqgxdl0na75.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widocznie mają podobne podejście. Tu jest tak samo. Skoro do 12 tyg. płód nie potrafi się utrzymać to znaczy że później będzie chorowity itd. Wniosek ten sam. Tu do 18 r.ż. też wszystko jest za darmo.

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę mnie dziwi to że nie sprawdzają chociażby czynności serca. Są róże przypadki typu poronienie zatrzymane czy ciąża pozamaciczna które niewykryte mogą mieć bardzo daleko idące skutki

Av lubi tę wiadomość

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    Widocznie mają podobne podejście. Tu jest tak samo. Skoro do 12 tyg. płód nie potrafi się utrzymać to znaczy że później będzie chorowity itd. Wniosek ten sam. Tu do 18 r.ż. też wszystko jest za darmo.
    To chyba mamy już odpowiedź dlaczego tak jest. Z jednej strony jest to dobre rozwiązanie, z punktu finansowego. Rodziny w naszych krajach nie muszą przejmować się kosztami leczenia dzieci. W Polsce ten kosztowny obowiązek spoczywa na rodzicach.

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    Trochę mnie dziwi to że nie sprawdzają chociażby czynności serca. Są róże przypadki typu poronienie zatrzymane czy ciąża pozamaciczna które niewykryte mogą mieć bardzo daleko idące skutki
    Tutaj jeśli czujesz, że coś się dzieje - masz duży ból, a test wyszedł pozytywny, idziesz do lekarza rodzinnego lub po 18 do szpitala i szukają przyczyny. Jednak kiedy wiesz, że jesteś w ciąży i krwawisz, to nikt do 12 tyg nie przyjmie Ciebie. Odeślą do domu i każą czekać. Kiedy do możesz zajść w ciążę lub jej nie możesz donosić zgłaszasz się do leczenia niepłodności, ale musi minąć 2 lata od momentu rozpoczęcia starań, aby lekarz uznał niepłodność.

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serena coś już wiadomo??

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzena782 wrote:
    Dzień Dobry dziewczyny Już po Wizycie :) godzinne opóźnienie niestety .
    NASZA Mała ,Wielka Miłość <3 ma już 4,3 cm :)
    Moj człowieczek jest przepiękny :) zrobił nam zdjęcia 3D było Mega !
    26 mam prenatalne „ czyli jest już nas 4”
    A o to małe co nie co :) :) :) :) !! Jestem Zakochana do Szaleństwa !
    Wg USG 11i1dzien ciąży :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/cfac139f4c2f.jpg
    Jakie piękności !!! Cudowny Maluszek :) mamy juz piękną galerię :)

Marzena782 lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serena1989 wrote:
    Dziewczyny, pojawiło się plamienie i mocny ból brzucha. Czekam na IP. Trzymajcie kciuki, proszę!
    Trzymamy, daj koniecznie znac co się dzieje

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja mam pytanie: jak liczycie datę porodu: od miesiączki czy od usg (w przypadku gdy się różni)? U mnie wg OM wychodzi 11+2, wg jednego usg (na lepszym sprzęcie) 10+1, a wg ostatniego usg na kiepskim sprzęcie 8+5. Duże te rozbieżności...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę pod uwagę datę z usg. Moja gin mi mówiła, że jeśli jest duża rozbieżność to powinno się brać pod uwagę pierwsze usg. Zresztą w pierwszej ciąży jak byłam to też wszystko liczyła według tego pierwszego usg.

• aLunia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serena aż się wystraszyłam daj znać koniecznie!

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Mamaawiki Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog wyliczył datę porodu na podstawie USG .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2018, 22:16

Rucola lubi tę wiadomość

8p3oskjor69op845.pniv09df9hiyby5l2y.png
    Udało się drugi cud pojawił się w 9 cyklu starań
    Niedoczynność tarczycy,hashimoto(anty TPO powyżej 600),hiperprolaktymia,torbiele piersi
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarna jak sytuacja??

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • serena1989 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2018, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, byłam badana przez lekarkę na ip. Dobre wiadomości to takie, że nie ma żywej krwi. Jest tylko wydzielina podbarwiona na brunatno. Maluszek żyje i serce mu bije. Krwiaka nie ma. No i teraz zle wiadomości, nie ma przyczyny plamienia. Pomiary są kiepskie. Niby 0.56 cm. Dwa tygodnie temu było 0.26. Mały przyrost, dużo za mały. Serce bije, ale niby powinno szybciej, choć Pani doktor oceniła to na oko, że ok 90 uderzeń, niby nie było potrzeby mierzyć. Niski progesteron raczej jest skutkiem tego,że coś się dzieje, a nie przyczyna. No i coz nic się więcej nie dowiedziałam. Jutro wizyta. Jestem załamana.

f2w3yx8dpvozw3pf.png
    I c - 2 cs - <3 Aleks ur. 03.07.2015 <3
    II c - 1 cs - Aniołek [*] 25.09.2017 (8 tc)
    III c - 4 cs - Danielek [*] 17.02.2018 (10 tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2018, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja witałam się z Wami na samym początku tego watku....a dziś chciałam się z Wami pozegnać...

Mojemu dzieciątku serduszko przestało bić...prawdopodobnie kilka dni temu.

Mi teraz serce krwawi okropnie, ból nie do opisania.

W środę czeka mnie zabieg i tak bardzo się boję.

Chciałam Wam życzyć spokojnych, radosnych dni z brzuszkiem i szczęśliwych rozwiązań.
    Dbajcie o siebie i jak tylko czujecie że wolicie iść na zwolnienie to nie miejcie wyrzutów....życie jest jedno a napracować się zdążycie.

Trzymajcie się ciepło!!!

• Nadzieja2018 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2018, 05:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedosypiam dziś ale za to podsyłam fajny artykuł o podstawowych badaniach prenatalnych https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-sa-dla-kazdego/

w4squgpj8vhcpzbo.png
    44dc serduszko bije dzidzia 4mm
    24dc beta 18,65, 30dc beta 877,45, 37dc beta 13358, 40
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo mi przykro.
    Raga przytulam, też przez to przechodziłam...

Serena nie wiem co ci powiedzieć. Faktycznie mało dzidzia urosła... Mieli tam dobry sprzęt? O której masz dzisiaj wizytę?

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Ithildin Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2018, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak mi przykro, kiedy w końcu skończą się te straty i stresy? Serena, mam nadzieję, ze wszystko będzie ok i maluszek nadgoni. Ja dziś spałam 3 godziny, nie dość ze boję się czy mój pies nie udusi się jak będę spala, to jeszcze mam okropne mdłości. W efekcie wymiotowalam pierwszy raz w ciąży, myślę ze stres ma na to wpływ. Mam nadzieję że dziś o echu serca Tofik dostabie leki i zacznie mu być lepiej, bo teraz nie dość ze martwię się o niego, to jeszcze o to, żeby dzidziusiowi to nie zaszkodziło :(

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2018, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 13:52

• serena1989 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2018, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Obudziłam się dziś w nocy o 2.45 i było mi strasznie niedobrze. Pewnie przez tą podwójna dawkę Duphastonu (lekarka mówiła, żeby brać do wizyty) organizm szaleje. Cudem nie zmymiotowalam. Znów mam plamienie, niby brązowe, ale chyba to już nie ma znaczenia. Kręgosłup przestał boleć i brzuch też, ale czuję, że coś jest nie tak. :(
    Kiepsko się czuję, jest mi niedobrze i źle, jestem słaba, nie mam siły nawet siedzieć. Boję się, że tym Duphastonem tylko powstrzymuję nieuniknione... Słuchajcie, brzuch mi nawet zjechał. Tak z dnia na dzień, jak w drugiej ciąży, a to dla mnie wyraźny sygnal, że coś się dzieje niedobrego, bo już miałam powiększony i tkliwy, a teraz płaski i miękki. Nie wiem jak przetrwam dzisiejszy dzień w pracy, a nawet wolnego nie mogę wziąć. Zostało mi 1.5 tygodnia do nowej umowy, więc muszę jakoś wytrwać. O 17.30 wizyta. No i teraz to już chyba mam nadzieję na cud...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 07:11

f2w3yx8dpvozw3pf.png
    I c - 2 cs - <3 Aleks ur. 03.07.2015 <3
    II c - 1 cs - Aniołek [*] 25.09.2017 (8 tc)
    III c - 4 cs - Danielek [*] 17.02.2018 (10 tc)
‹‹ 244 245 246 247 248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ