X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ogromne kciuki za dzisiejsze wizyty.

Serena ja ciągle myślę o tobie. Jesteś bardzo dzielna i silna kobieta. Jak będziesz miała ochotę odzywaj się.

Mi teraz na USG prenatalnym raz robił przez brzuch a raz docipnie:) przez pochwę było lepiej widać niektóre parametry mimo że maluszek ma ponad 6 cm.

Ja dzisiaj w nocy nie mogłam spac, taka byłam podekacytowana że wszystko jest dobrze. Tak się cieszę w końcu z tej ciąży . Ja nie robię pappa bardzo dobrze wyszło to USG nawet sam gin był zaskoczony, bo mam 31 lat i myślał że statycznie gorzej a jednak pomiaru były bardzo dobre.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PS. "NIPT" to ogolna nazwa dla wszystkich testow badajacych wolne plodowe DNA tzn nifty, harmony, panorama itp :)

Av lubi tę wiadomość

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tasia86 wrote:
    Ci goście od Nifty zrobili się mega ostrożni, bo mieli jakaś głośną wpadkę chyba w zeszlym roku, tzn. na usg wyszly nieprawidlowości, kobieta zrobila Nifty, wynik wyszedl prawidlowy a dziecko urodzilo sie z Zespolem Downa. Opowiedziala mi to moja pani ginekolog prowadzaca, sytuacja dotyczyla bezposrednio jej kolegi. I dlatego ja będę robić Harmony, podobno rzadziej sie myli.
    To było chyba w 2014. Ja generalnie przekopałam cały internet w poszukiwaniu informacji i wszystkie wpadki Nifty, jakie znalazłam, to takie, gdzie na USG wyszły nieprawidłowości a Nifty powiedziało, że jest ok. Dlatego, jesli wynik USG/PAPPA będę mieć kiepski to na pewno zrobię amnio.
    Harmony też się niestety myli: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086005/
    Z tego, co się doczytałam, to liczba pomyłek jest porównywalna w obu przypadkach - bardzo niewielka, ale jest.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av a co z Pappa? Bo ja dzisiaj byłam i strasznie boję się omyłkowo złych wyników :/ Często się myli, czy stosunkowo rzadko?
    Bo oficjalnie podają, że jest 5% mylnych wyników, a internet huczy, jakby było conajmniej 50%

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, że nie przyjmuje żadnych leków, poza Letrox ;)

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    A ja mam pytanie z innej beczki: pijecie kawę? Jeśli tak, to jaką? Prawdziwą, rozpuszczalną, czy przerzuciłyście się na zbożową Inkę?

Bo ja piję jedną rozpuszczalną z mlekiem na dzień i tak się zastanawiam, czy to okej, czy jednak zrezygnować i spróbować ze zbożówką?

Mnie całkowicie odrzuciło od kawy i nie pije żadnej. Próbowałam tą Mamacafe zbożową, ale tez mi nie wchodzi. Nagle stałam się smakoszem herbat ;-)

Bianka*, Deseo lubią tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    a tak z ciekawości: robicie Pappe, bo macie taki wiek na to wskazujący, czy tak dla siebie robicie?
    ja ze względu na geriatryczny wiek dostałam darmowy pakiet: usg i pappa ;-)

Av, Deseo, Wesoła89 lubią tę wiadomość

3i49hdgeac44oma5.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Av a co z Pappa? Bo ja dzisiaj byłam i strasznie boję się omyłkowo złych wyników :/ Często się myli, czy stosunkowo rzadko?
    Bo oficjalnie podają, że jest 5% mylnych wyników, a internet huczy, jakby było conajmniej 50%
    To jest trochę bardziej skomplikowane. Bo PAPPA nie mówi Ci, że dziecko jest zdrowe/chore tylko mówi, że szansa, że jest chore jest np 1:500. Czyli na 500 kobiet, które dostaną taki wynik STATYSTYCZNIE tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Natomiast za wynik nieprawidłowy przyjmuje się prawdopodobieństwo choroby większe od 1:300. Czyli 1:200, 1:150, 1:100 itp. Ale wciąż: na 150 kobiet z wynikiem 1:150 tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Dlatego kobiety mają poczucie, że badanie się myli - bo przeważająca większość ze "złym" wynikiem ma zdrowe dziecko. Natomiast nawet "wysokie ryzyko" typu 1:100 to tak naprawdę 99% szans na zdrowe dziecko. Tak jakbys wzięła kostkę 100-ścienną i próbowała wyrzucić cokolwiek poza 100 w pierwszym rzucie :)

Amy333, Vlinder lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Na zdjęciu jest zestawienie testu pappa i NIPT

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dcad0f2a85c2.jpg

Av lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, te statystyki znam, tylko się tak zastanawiam, czy np. stres, przemęczenie itp.mogą wpłynąć na wyniki? Dzisiaj nie śpię od 2 w nocy, bo młodego brzuszek męczył, a mąż na wyjeździe, także super się złożyło :/ stąd moje zmartwienia

Aaaaa i jeszcze zasmarkana jestem od jakiś 2 tygodni....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 14:40

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    .Jeśli już chcemy oddać krew pępowinową, to lepiej do banku publicznego.

No właśnie jak chciałam oddać do banku publicznego, bo akurat w moim szpitalu pobierali (a tylko w niektórych można pobrać), ale jak przyszło co do czego to wstydziłam się poprosić :/ Zresztą podobno pępowina była wyjątkowo cienka, więc tej krwi by było pewnie niewiele.

Odnośnie Nifty to tutaj na forum w wątku "Amniopunkcja, nifty, harmony..." był też na pewno przypadek, że Nifty wykazało chorobę, a dziecko okazało się zdrowe. Wynikało to z mozaikowatości łożyska.

Av lubi tę wiadomość

zud3gzu3sbje76xe.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anemic wrote:
    Cześć :) Fajnie, że u Was fajnie :) Pamiętacie w ogóle początek forum? Jak gadałyśmy czy jak boli zlewej strony to dobrze czy źle, czy jak mdli to dobrze czy źle, a tu już szykujemy się do prenatalnych :)
    My mamy w poniedziałek i cały czas nie wiem jeszcze zy robić test PAPPA czy nie. Nawet nie rozmawiałam o ty z lekarką, ona nic nie zasugerowała. Zapytam może przy prenatalnych co lekarz zasugeruje. Koszt w gyncentrum 150 zł więc nie jakiś absurd.

Serio przy tyłozgięciu macicy prenatalne dowcipnie robią?? Ja już miałam nadzieję, że to się skończyło :/

My na wyprawkę odkładamy kasę, a zaczniemy ją robić w maju :)
    Pozdrawiam Was wszystkie ciepło :*

Ja mam tylozgiecie A w pierwszej ciąży miałam usg przez powłoki bo niepamietalam ale przejrzałam zapiski, więc niekoniecznie :-)

anemic lubi tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    To jest trochę bardziej skomplikowane. Bo PAPPA nie mówi Ci, że dziecko jest zdrowe/chore tylko mówi, że szansa, że jest chore jest np 1:500. Czyli na 500 kobiet, które dostaną taki wynik STATYSTYCZNIE tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Natomiast za wynik nieprawidłowy przyjmuje się prawdopodobieństwo choroby większe od 1:300. Czyli 1:200, 1:150, 1:100 itp. Ale wciąż: na 150 kobiet z wynikiem 1:150 tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Dlatego kobiety mają poczucie, że badanie się myli - bo przeważająca większość ze "złym" wynikiem ma zdrowe dziecko. Natomiast nawet "wysokie ryzyko" typu 1:100 to tak naprawdę 99% szans na zdrowe dziecko. Tak jakbys wzięła kostkę 100-ścienną i próbowała wyrzucić cokolwiek poza 100 w pierwszym rzucie :)

Av dzięki za ten wpis, bardzo mnie uspokoiłaś. Zdecydowałam się robić Pappa, a stres mnie już zaczął zjadać. Teraz jakos tak spokojniej do tego podchodzę:)

Av, Rucola lubią tę wiadomość

3i49hdgeac44oma5.png
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka86 wrote:
    Ja robię usg i test pappa, jeśli coś wyjdzie nie tak będę się zastanawiać. Dziś doszedł zestaw mamyginekolog Jestem w ciąży. Jestem zachwycona jeśli któraś się zastanawia to szczerze polecam. W poprzednich ciazach dokumenty trzymałam w teczce, zawsze miałam bałagan. A teraz wszystko będzie na swoim miejscu. Powodzenia na dzisiejszych wizytach.

Do mnie też dziś przyszła paczuszka od mamyginekolog :) Segregator jest świetny :)

KasW91, paulka86 lubią tę wiadomość

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • Majka90 Koleżanka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedź, wiele mi to rozjaśniło !
    A co do kawy, to pije, ale słabiutką i tak jedną na dwa dni... kiedyś piłam dużo, a teraz jakoś nie mam ochoty i gdzieś mi ta kofeina krąży z tyłu głowy, że może lepiej nie pić i tak raz na jakiś czas :)
    a rano Inkę

PRAWIEMAMA
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Dzięki, te statystyki znam, tylko się tak zastanawiam, czy np. stres, przemęczenie itp.mogą wpłynąć na wyniki? Dzisiaj nie śpię od 2 w nocy, bo młodego brzuszek męczył, a mąż na wyjeździe, także super się złożyło :/ stąd moje zmartwienia

Aaaaa i jeszcze zasmarkana jestem od jakiś 2 tygodni....
    Nie, to nie zakłóci wyniku :)

Bianka* lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ufff, dzięki :) Już mi głupio mojego lekarza męczyć, bo i tak pewnie ma mnie dość :D

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesoła89 wrote:
    100krotko ja właśnie dzwoniłam wczoraj do diagnostyki i pytałam o cenę pappa met. kryptor (tak mi kazała pani z rejestracji od usg genetycznego)i oczywiście robią nawet w mojej niewielkiej mieścinie, cena to 200 zł a składa sie na to badanie białka pappa i wolna podjednostka beta HCG czy jakoś tak (każde po 100zł). Wynik dostajemy po 4 dniach.
    Dziękuję za odpowiedź ją byłam dziś krwi upuscic na wolne hcg i pappa Rocha i w mojej miescinie (liczy 66 tyś mieszkańców) koszt to po 60zł za każde więc duża rozbieżność :-) U nas sa 3 punkty pobrań ale ten wskazała mi polozna

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Dziewczyny ogromne kciuki za dzisiejsze wizyty.

Serena ja ciągle myślę o tobie. Jesteś bardzo dzielna i silna kobieta. Jak będziesz miała ochotę odzywaj się.

Mi teraz na USG prenatalnym raz robił przez brzuch a raz docipnie:) przez pochwę było lepiej widać niektóre parametry mimo że maluszek ma ponad 6 cm.

Ja dzisiaj w nocy nie mogłam spac, taka byłam podekacytowana że wszystko jest dobrze. Tak się cieszę w końcu z tej ciąży . Ja nie robię pappa bardzo dobrze wyszło to USG nawet sam gin był zaskoczony, bo mam 31 lat i myślał że statycznie gorzej a jednak pomiaru były bardzo dobre.

ALunia a Ty już miałaś USG prenatalne? :)

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam ten segregator mamyginekolog i faktycznie jest fajny, ale te przypinki jakos wstydze sie nosić :P

Amy333, Av lubią tę wiadomość

zud3gzu3sbje76xe.png
‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ