X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ogromne kciuki za dzisiejsze wizyty.

Serena ja ciągle myślę o tobie. Jesteś bardzo dzielna i silna kobieta. Jak będziesz miała ochotę odzywaj się.

Mi teraz na USG prenatalnym raz robił przez brzuch a raz docipnie:) przez pochwę było lepiej widać niektóre parametry mimo że maluszek ma ponad 6 cm.

Ja dzisiaj w nocy nie mogłam spac, taka byłam podekacytowana że wszystko jest dobrze. Tak się cieszę w końcu z tej ciąży . Ja nie robię pappa bardzo dobrze wyszło to USG nawet sam gin był zaskoczony, bo mam 31 lat i myślał że statycznie gorzej a jednak pomiaru były bardzo dobre.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PS. "NIPT" to ogolna nazwa dla wszystkich testow badajacych wolne plodowe DNA tzn nifty, harmony, panorama itp :)

Av lubi tę wiadomość

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tasia86 wrote:
    Ci goście od Nifty zrobili się mega ostrożni, bo mieli jakaś głośną wpadkę chyba w zeszlym roku, tzn. na usg wyszly nieprawidlowości, kobieta zrobila Nifty, wynik wyszedl prawidlowy a dziecko urodzilo sie z Zespolem Downa. Opowiedziala mi to moja pani ginekolog prowadzaca, sytuacja dotyczyla bezposrednio jej kolegi. I dlatego ja będę robić Harmony, podobno rzadziej sie myli.
    To było chyba w 2014. Ja generalnie przekopałam cały internet w poszukiwaniu informacji i wszystkie wpadki Nifty, jakie znalazłam, to takie, gdzie na USG wyszły nieprawidłowości a Nifty powiedziało, że jest ok. Dlatego, jesli wynik USG/PAPPA będę mieć kiepski to na pewno zrobię amnio.
    Harmony też się niestety myli: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086005/
    Z tego, co się doczytałam, to liczba pomyłek jest porównywalna w obu przypadkach - bardzo niewielka, ale jest.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av a co z Pappa? Bo ja dzisiaj byłam i strasznie boję się omyłkowo złych wyników :/ Często się myli, czy stosunkowo rzadko?
    Bo oficjalnie podają, że jest 5% mylnych wyników, a internet huczy, jakby było conajmniej 50%

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, że nie przyjmuje żadnych leków, poza Letrox ;)

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    A ja mam pytanie z innej beczki: pijecie kawę? Jeśli tak, to jaką? Prawdziwą, rozpuszczalną, czy przerzuciłyście się na zbożową Inkę?

Bo ja piję jedną rozpuszczalną z mlekiem na dzień i tak się zastanawiam, czy to okej, czy jednak zrezygnować i spróbować ze zbożówką?

Mnie całkowicie odrzuciło od kawy i nie pije żadnej. Próbowałam tą Mamacafe zbożową, ale tez mi nie wchodzi. Nagle stałam się smakoszem herbat ;-)

Bianka*, Deseo lubią tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    a tak z ciekawości: robicie Pappe, bo macie taki wiek na to wskazujący, czy tak dla siebie robicie?
    ja ze względu na geriatryczny wiek dostałam darmowy pakiet: usg i pappa ;-)

Av, Deseo, Wesoła89 lubią tę wiadomość

3i49hdgeac44oma5.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Av a co z Pappa? Bo ja dzisiaj byłam i strasznie boję się omyłkowo złych wyników :/ Często się myli, czy stosunkowo rzadko?
    Bo oficjalnie podają, że jest 5% mylnych wyników, a internet huczy, jakby było conajmniej 50%
    To jest trochę bardziej skomplikowane. Bo PAPPA nie mówi Ci, że dziecko jest zdrowe/chore tylko mówi, że szansa, że jest chore jest np 1:500. Czyli na 500 kobiet, które dostaną taki wynik STATYSTYCZNIE tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Natomiast za wynik nieprawidłowy przyjmuje się prawdopodobieństwo choroby większe od 1:300. Czyli 1:200, 1:150, 1:100 itp. Ale wciąż: na 150 kobiet z wynikiem 1:150 tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Dlatego kobiety mają poczucie, że badanie się myli - bo przeważająca większość ze "złym" wynikiem ma zdrowe dziecko. Natomiast nawet "wysokie ryzyko" typu 1:100 to tak naprawdę 99% szans na zdrowe dziecko. Tak jakbys wzięła kostkę 100-ścienną i próbowała wyrzucić cokolwiek poza 100 w pierwszym rzucie :)

Amy333, Vlinder lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Na zdjęciu jest zestawienie testu pappa i NIPT

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dcad0f2a85c2.jpg

Av lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, te statystyki znam, tylko się tak zastanawiam, czy np. stres, przemęczenie itp.mogą wpłynąć na wyniki? Dzisiaj nie śpię od 2 w nocy, bo młodego brzuszek męczył, a mąż na wyjeździe, także super się złożyło :/ stąd moje zmartwienia

Aaaaa i jeszcze zasmarkana jestem od jakiś 2 tygodni....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 14:40

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    .Jeśli już chcemy oddać krew pępowinową, to lepiej do banku publicznego.

No właśnie jak chciałam oddać do banku publicznego, bo akurat w moim szpitalu pobierali (a tylko w niektórych można pobrać), ale jak przyszło co do czego to wstydziłam się poprosić :/ Zresztą podobno pępowina była wyjątkowo cienka, więc tej krwi by było pewnie niewiele.

Odnośnie Nifty to tutaj na forum w wątku "Amniopunkcja, nifty, harmony..." był też na pewno przypadek, że Nifty wykazało chorobę, a dziecko okazało się zdrowe. Wynikało to z mozaikowatości łożyska.

Av lubi tę wiadomość

zud3gzu3sbje76xe.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anemic wrote:
    Cześć :) Fajnie, że u Was fajnie :) Pamiętacie w ogóle początek forum? Jak gadałyśmy czy jak boli zlewej strony to dobrze czy źle, czy jak mdli to dobrze czy źle, a tu już szykujemy się do prenatalnych :)
    My mamy w poniedziałek i cały czas nie wiem jeszcze zy robić test PAPPA czy nie. Nawet nie rozmawiałam o ty z lekarką, ona nic nie zasugerowała. Zapytam może przy prenatalnych co lekarz zasugeruje. Koszt w gyncentrum 150 zł więc nie jakiś absurd.

Serio przy tyłozgięciu macicy prenatalne dowcipnie robią?? Ja już miałam nadzieję, że to się skończyło :/

My na wyprawkę odkładamy kasę, a zaczniemy ją robić w maju :)
    Pozdrawiam Was wszystkie ciepło :*

Ja mam tylozgiecie A w pierwszej ciąży miałam usg przez powłoki bo niepamietalam ale przejrzałam zapiski, więc niekoniecznie :-)

anemic lubi tę wiadomość

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    To jest trochę bardziej skomplikowane. Bo PAPPA nie mówi Ci, że dziecko jest zdrowe/chore tylko mówi, że szansa, że jest chore jest np 1:500. Czyli na 500 kobiet, które dostaną taki wynik STATYSTYCZNIE tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Natomiast za wynik nieprawidłowy przyjmuje się prawdopodobieństwo choroby większe od 1:300. Czyli 1:200, 1:150, 1:100 itp. Ale wciąż: na 150 kobiet z wynikiem 1:150 tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Dlatego kobiety mają poczucie, że badanie się myli - bo przeważająca większość ze "złym" wynikiem ma zdrowe dziecko. Natomiast nawet "wysokie ryzyko" typu 1:100 to tak naprawdę 99% szans na zdrowe dziecko. Tak jakbys wzięła kostkę 100-ścienną i próbowała wyrzucić cokolwiek poza 100 w pierwszym rzucie :)

Av dzięki za ten wpis, bardzo mnie uspokoiłaś. Zdecydowałam się robić Pappa, a stres mnie już zaczął zjadać. Teraz jakos tak spokojniej do tego podchodzę:)

Av, Rucola lubią tę wiadomość

3i49hdgeac44oma5.png
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka86 wrote:
    Ja robię usg i test pappa, jeśli coś wyjdzie nie tak będę się zastanawiać. Dziś doszedł zestaw mamyginekolog Jestem w ciąży. Jestem zachwycona jeśli któraś się zastanawia to szczerze polecam. W poprzednich ciazach dokumenty trzymałam w teczce, zawsze miałam bałagan. A teraz wszystko będzie na swoim miejscu. Powodzenia na dzisiejszych wizytach.

Do mnie też dziś przyszła paczuszka od mamyginekolog :) Segregator jest świetny :)

KasW91, paulka86 lubią tę wiadomość

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • Majka90 Koleżanka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za odpowiedź, wiele mi to rozjaśniło !
    A co do kawy, to pije, ale słabiutką i tak jedną na dwa dni... kiedyś piłam dużo, a teraz jakoś nie mam ochoty i gdzieś mi ta kofeina krąży z tyłu głowy, że może lepiej nie pić i tak raz na jakiś czas :)
    a rano Inkę

PRAWIEMAMA
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Dzięki, te statystyki znam, tylko się tak zastanawiam, czy np. stres, przemęczenie itp.mogą wpłynąć na wyniki? Dzisiaj nie śpię od 2 w nocy, bo młodego brzuszek męczył, a mąż na wyjeździe, także super się złożyło :/ stąd moje zmartwienia

Aaaaa i jeszcze zasmarkana jestem od jakiś 2 tygodni....
    Nie, to nie zakłóci wyniku :)

Bianka* lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ufff, dzięki :) Już mi głupio mojego lekarza męczyć, bo i tak pewnie ma mnie dość :D

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesoła89 wrote:
    100krotko ja właśnie dzwoniłam wczoraj do diagnostyki i pytałam o cenę pappa met. kryptor (tak mi kazała pani z rejestracji od usg genetycznego)i oczywiście robią nawet w mojej niewielkiej mieścinie, cena to 200 zł a składa sie na to badanie białka pappa i wolna podjednostka beta HCG czy jakoś tak (każde po 100zł). Wynik dostajemy po 4 dniach.
    Dziękuję za odpowiedź ją byłam dziś krwi upuscic na wolne hcg i pappa Rocha i w mojej miescinie (liczy 66 tyś mieszkańców) koszt to po 60zł za każde więc duża rozbieżność :-) U nas sa 3 punkty pobrań ale ten wskazała mi polozna

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Dziewczyny ogromne kciuki za dzisiejsze wizyty.

Serena ja ciągle myślę o tobie. Jesteś bardzo dzielna i silna kobieta. Jak będziesz miała ochotę odzywaj się.

Mi teraz na USG prenatalnym raz robił przez brzuch a raz docipnie:) przez pochwę było lepiej widać niektóre parametry mimo że maluszek ma ponad 6 cm.

Ja dzisiaj w nocy nie mogłam spac, taka byłam podekacytowana że wszystko jest dobrze. Tak się cieszę w końcu z tej ciąży . Ja nie robię pappa bardzo dobrze wyszło to USG nawet sam gin był zaskoczony, bo mam 31 lat i myślał że statycznie gorzej a jednak pomiaru były bardzo dobre.

ALunia a Ty już miałaś USG prenatalne? :)

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam ten segregator mamyginekolog i faktycznie jest fajny, ale te przypinki jakos wstydze sie nosić :P

Amy333, Av lubią tę wiadomość

zud3gzu3sbje76xe.png
‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ