WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ogromne kciuki za dzisiejsze wizyty.
Serena ja ciągle myślę o tobie. Jesteś bardzo dzielna i silna kobieta. Jak będziesz miała ochotę odzywaj się.
Mi teraz na USG prenatalnym raz robił przez brzuch a raz docipnie:) przez pochwę było lepiej widać niektóre parametry mimo że maluszek ma ponad 6 cm.
Ja dzisiaj w nocy nie mogłam spac, taka byłam podekacytowana że wszystko jest dobrze. Tak się cieszę w końcu z tej ciąży . Ja nie robię pappa bardzo dobrze wyszło to USG nawet sam gin był zaskoczony, bo mam 31 lat i myślał że statycznie gorzej a jednak pomiaru były bardzo dobre. -
Tasia86 wrote:Ci goście od Nifty zrobili się mega ostrożni, bo mieli jakaś głośną wpadkę chyba w zeszlym roku, tzn. na usg wyszly nieprawidlowości, kobieta zrobila Nifty, wynik wyszedl prawidlowy a dziecko urodzilo sie z Zespolem Downa. Opowiedziala mi to moja pani ginekolog prowadzaca, sytuacja dotyczyla bezposrednio jej kolegi. I dlatego ja będę robić Harmony, podobno rzadziej sie myli.
Harmony też się niestety myli: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4086005/
Z tego, co się doczytałam, to liczba pomyłek jest porównywalna w obu przypadkach - bardzo niewielka, ale jest.
Leon
-
Deseo wrote:A ja mam pytanie z innej beczki: pijecie kawę? Jeśli tak, to jaką? Prawdziwą, rozpuszczalną, czy przerzuciłyście się na zbożową Inkę?
Bo ja piję jedną rozpuszczalną z mlekiem na dzień i tak się zastanawiam, czy to okej, czy jednak zrezygnować i spróbować ze zbożówką?
Mnie całkowicie odrzuciło od kawy i nie pije żadnej. Próbowałam tą Mamacafe zbożową, ale tez mi nie wchodzi. Nagle stałam się smakoszem herbatBianka*, Deseo lubią tę wiadomość
-
Deseo wrote:a tak z ciekawości: robicie Pappe, bo macie taki wiek na to wskazujący, czy tak dla siebie robicie?
Av, Deseo, Wesoła89 lubią tę wiadomość
-
Bianka* wrote:Av a co z Pappa? Bo ja dzisiaj byłam i strasznie boję się omyłkowo złych wyników
Często się myli, czy stosunkowo rzadko?
Bo oficjalnie podają, że jest 5% mylnych wyników, a internet huczy, jakby było conajmniej 50%Amy333, Vlinder lubią tę wiadomość
Leon
-
Bianka* wrote:Av a co z Pappa? Bo ja dzisiaj byłam i strasznie boję się omyłkowo złych wyników
Często się myli, czy stosunkowo rzadko?
Bo oficjalnie podają, że jest 5% mylnych wyników, a internet huczy, jakby było conajmniej 50%
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dcad0f2a85c2.jpgAv lubi tę wiadomość
-
Dzięki, te statystyki znam, tylko się tak zastanawiam, czy np. stres, przemęczenie itp.mogą wpłynąć na wyniki? Dzisiaj nie śpię od 2 w nocy, bo młodego brzuszek męczył, a mąż na wyjeździe, także super się złożyło
stąd moje zmartwienia
Aaaaa i jeszcze zasmarkana jestem od jakiś 2 tygodni....Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 14:40
-
Av wrote:.Jeśli już chcemy oddać krew pępowinową, to lepiej do banku publicznego.
No właśnie jak chciałam oddać do banku publicznego, bo akurat w moim szpitalu pobierali (a tylko w niektórych można pobrać), ale jak przyszło co do czego to wstydziłam się poprosićZresztą podobno pępowina była wyjątkowo cienka, więc tej krwi by było pewnie niewiele.
Odnośnie Nifty to tutaj na forum w wątku "Amniopunkcja, nifty, harmony..." był też na pewno przypadek, że Nifty wykazało chorobę, a dziecko okazało się zdrowe. Wynikało to z mozaikowatości łożyska.
Av lubi tę wiadomość
Synek ur. w 2016
-
anemic wrote:Cześć
Fajnie, że u Was fajnie
Pamiętacie w ogóle początek forum? Jak gadałyśmy czy jak boli zlewej strony to dobrze czy źle, czy jak mdli to dobrze czy źle, a tu już szykujemy się do prenatalnych
My mamy w poniedziałek i cały czas nie wiem jeszcze zy robić test PAPPA czy nie. Nawet nie rozmawiałam o ty z lekarką, ona nic nie zasugerowała. Zapytam może przy prenatalnych co lekarz zasugeruje. Koszt w gyncentrum 150 zł więc nie jakiś absurd.
Serio przy tyłozgięciu macicy prenatalne dowcipnie robią?? Ja już miałam nadzieję, że to się skończyło
My na wyprawkę odkładamy kasę, a zaczniemy ją robić w maju
Pozdrawiam Was wszystkie ciepło :*
Ja mam tylozgiecie A w pierwszej ciąży miałam usg przez powłoki bo niepamietalam ale przejrzałam zapiski, więc niekoniecznieanemic lubi tę wiadomość
Misia 09.2013
Misio 08.2018 -
Av wrote:To jest trochę bardziej skomplikowane. Bo PAPPA nie mówi Ci, że dziecko jest zdrowe/chore tylko mówi, że szansa, że jest chore jest np 1:500. Czyli na 500 kobiet, które dostaną taki wynik STATYSTYCZNIE tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Natomiast za wynik nieprawidłowy przyjmuje się prawdopodobieństwo choroby większe od 1:300. Czyli 1:200, 1:150, 1:100 itp. Ale wciąż: na 150 kobiet z wynikiem 1:150 tylko jedna będzie mieć chore dziecko. Dlatego kobiety mają poczucie, że badanie się myli - bo przeważająca większość ze "złym" wynikiem ma zdrowe dziecko. Natomiast nawet "wysokie ryzyko" typu 1:100 to tak naprawdę 99% szans na zdrowe dziecko. Tak jakbys wzięła kostkę 100-ścienną i próbowała wyrzucić cokolwiek poza 100 w pierwszym rzucie
Av dzięki za ten wpis, bardzo mnie uspokoiłaś. Zdecydowałam się robić Pappa, a stres mnie już zaczął zjadać. Teraz jakos tak spokojniej do tego podchodzęAv, Rucola lubią tę wiadomość
-
paulka86 wrote:Ja robię usg i test pappa, jeśli coś wyjdzie nie tak będę się zastanawiać. Dziś doszedł zestaw mamyginekolog Jestem w ciąży. Jestem zachwycona jeśli któraś się zastanawia to szczerze polecam. W poprzednich ciazach dokumenty trzymałam w teczce, zawsze miałam bałagan. A teraz wszystko będzie na swoim miejscu. Powodzenia na dzisiejszych wizytach.
Do mnie też dziś przyszła paczuszka od mamyginekologSegregator jest świetny
KasW91, paulka86 lubią tę wiadomość
-
Dziękuje za odpowiedź, wiele mi to rozjaśniło !
A co do kawy, to pije, ale słabiutką i tak jedną na dwa dni... kiedyś piłam dużo, a teraz jakoś nie mam ochoty i gdzieś mi ta kofeina krąży z tyłu głowy, że może lepiej nie pić i tak raz na jakiś czas
a rano InkęPRAWIEMAMA -
Bianka* wrote:Dzięki, te statystyki znam, tylko się tak zastanawiam, czy np. stres, przemęczenie itp.mogą wpłynąć na wyniki? Dzisiaj nie śpię od 2 w nocy, bo młodego brzuszek męczył, a mąż na wyjeździe, także super się złożyło
stąd moje zmartwienia
Aaaaa i jeszcze zasmarkana jestem od jakiś 2 tygodni....Bianka* lubi tę wiadomość
Leon
-
Wesoła89 wrote:100krotko ja właśnie dzwoniłam wczoraj do diagnostyki i pytałam o cenę pappa met. kryptor (tak mi kazała pani z rejestracji od usg genetycznego)i oczywiście robią nawet w mojej niewielkiej mieścinie, cena to 200 zł a składa sie na to badanie białka pappa i wolna podjednostka beta HCG czy jakoś tak (każde po 100zł). Wynik dostajemy po 4 dniach.
U nas sa 3 punkty pobrań ale ten wskazała mi polozna
Misia 09.2013
Misio 08.2018 -
aLunia wrote:Dziewczyny ogromne kciuki za dzisiejsze wizyty.
Serena ja ciągle myślę o tobie. Jesteś bardzo dzielna i silna kobieta. Jak będziesz miała ochotę odzywaj się.
Mi teraz na USG prenatalnym raz robił przez brzuch a raz docipnie:) przez pochwę było lepiej widać niektóre parametry mimo że maluszek ma ponad 6 cm.
Ja dzisiaj w nocy nie mogłam spac, taka byłam podekacytowana że wszystko jest dobrze. Tak się cieszę w końcu z tej ciąży . Ja nie robię pappa bardzo dobrze wyszło to USG nawet sam gin był zaskoczony, bo mam 31 lat i myślał że statycznie gorzej a jednak pomiaru były bardzo dobre.
ALunia a Ty już miałaś USG prenatalne?