X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av- aha, dzięki za informacje. Ja wiem tyle co z netu przeczytałam. Bardzo źle przeżyłam amniopunkcję, więc wyobraziłam sobie jakie to było by prostsze- po prostu oddać krew <i wybulić z 2,5 koła :D >.

Ale jak tak to - Vlinder- trzymam kciuki! Najgorsze będzie czekanie na wynik...

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    Av- aha, dzięki za informacje. Ja wiem tyle co z netu przeczytałam. Bardzo źle przeżyłam amniopunkcję, więc wyobraziłam sobie jakie to było by prostsze- po prostu oddać krew <i wybulić z 2,5 koła :D >.

Ale jak tak to - Vlinder- trzymam kciuki! Najgorsze będzie czekanie na wynik...
    Szczerze mówiąc to zastanawiam się skąd w Polsce taka cena tego badania, tutaj każda pacjentka robiąca to badanie musi też za nie zapłacić, żadne ubezpieczenie nie pokrywa kosztu, ale to jest 175€, nawet w przeliczeniu na złotówki wychodzi prawie 3 razy taniej

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Deseo, a czemu miałaś amnio poprzednio?

Lekarz na połówkowym stwierdził jakieś nieprawidłowości genetyczne. Mimo iż kolejni lekarze mówili, że jest ok, że test podwójny wyszedł ok... To ziarno niepewności zostało zasiane, a my chcieliśmy wiedzieć na czym stoimy, więc była amniopunkcja, która wyszła ok.

A i jeszcze ten lekarz miał czelność zadzwonić do mnie po porodzie z zapytaniem: CO mi się urodziło ... No masakra.

Vlinder- to trzymam mocnooooo kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:14

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli macie ochotę poczytać o teście zintegrowanym (pappa) i NIPT (Nifty) podsyłam link do broszurki w języku polskim
    http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Brochures/Preventie_Zorg_Ziekte/dep_seo/Informatie_over_de_screening_op_down_edwards_en_patausyndroom/Download/Informatie_over_de_screening_op_down_edwards_en_patausyndroom_Pools_Polish.pdf

Av lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serena1989 wrote:
    Cześć dziewczyny. Ja chyba się z Wami pożegnam, nie chcę tu wprowadzać smutnej atmosfery niepotrzebnie pisząc Wam co u mnie. "Jeszcze" nie poroniłam. Byłam wczoraj na IP bo zaczęło się krwawienie, ale maluszek jeszcze jest na miejscu. Co dziwne przez 2 dni urósł (w pon. miał 0,56cm, a wczoraj 0,83cm - w tym samym szpitalu i na tym samym sprzęcie). Serduszko jednak nie bije. Niestety jestem w pracy i totalnie rozbita. Nie wiem kiedy coś się zacznie, nie znam dnia ani godziny. Niestety dopiero w przyszły czwartek dostanę nową umowę. Do tej pory muszę wytrwać. Chcę się jednak z Wami pożegnać i prosić o trzymanie kciuków, by wszystko się ułożyło...
    Przykro mi :(

A ja piję kawę dwa razy dziennie, ale takie słabe.

• paulka86 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię usg i test pappa, jeśli coś wyjdzie nie tak będę się zastanawiać. Dziś doszedł zestaw mamyginekolog Jestem w ciąży. Jestem zachwycona jeśli któraś się zastanawia to szczerze polecam. W poprzednich ciazach dokumenty trzymałam w teczce, zawsze miałam bałagan. A teraz wszystko będzie na swoim miejscu. Powodzenia na dzisiejszych wizytach.

KasW91, zuza88, Paulla89, frezyjciada, Natalia1984 lubią tę wiadomość

• Deseo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka- a gdzie taki zestaw można zamówić? I co tam jest? Ile kosztuje?

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • KasW91 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka86 wrote:
    Ja robię usg i test pappa, jeśli coś wyjdzie nie tak będę się zastanawiać. Dziś doszedł zestaw mamyginekolog Jestem w ciąży. Jestem zachwycona jeśli któraś się zastanawia to szczerze polecam. W poprzednich ciazach dokumenty trzymałam w teczce, zawsze miałam bałagan. A teraz wszystko będzie na swoim miejscu. Powodzenia na dzisiejszych wizytach.

Ja tez polecam, mam od jakis 3 tygodni :) zamówiłam od razu komplet z segregatorem „jestem dzieckiem” :)

paulka86 lubi tę wiadomość

3jgxrjjge9czjwa2.png
    2 lata starań
    18.06.2016 - Aniołek :*
    24 cykl - szczęśliwy :) oby tak pozostało
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    paulka- a gdzie taki zestaw można zamówić? I co tam jest? Ile kosztuje?
    https://mamaginekolog.pl/produkt/jestem-w-ciazy/

Deseo, Av lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serena trzymaj się jakoś :* wszystkiego dobrego, oby jak najszybciej ten trudny czas minął i wszystko się ułożyło po twojej myśli :*

• paulka86 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z przypinki raczej nie będę korzystać. Ale torba na zakupy i magnes na samochód wykorzystam. Można również zamówić sam segregator, ale mi zależało na torbie. Segregator pediatryczny zamówiłam dla syna w przedsprzedaży więc jeden już mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:39

• Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    Lekarz na połówkowym stwierdził jakieś nieprawidłowości genetyczne. Mimo iż kolejni lekarze mówili, że jest ok, że test podwójny wyszedł ok... To ziarno niepewności zostało zasiane, a my chcieliśmy wiedzieć na czym stoimy, więc była amniopunkcja, która wyszła ok.

A i jeszcze ten lekarz miał czelność zadzwonić do mnie po porodzie z zapytaniem: CO mi się urodziło ... No masakra.
    No tak, niezbyt komfortowa sytuacja. I jaka delikatność z jego strony...

Generalnie Nifty jest reklamowane jako alternatywa dla amniopunkcji ale jak się z nimi gada, to zupełnie inaczej śpiewają. Na przykład kobieta chciała, żebym miała wyniki Pappa też, bo coś w nich może wyjść, co w Nifty nie wyjdzie. Na co ja się zapytałam, o co chodzi, bo na ich stronie jest wyraźnie napisane, że jak Nifty nie zgadza się z Pappa, to należy brać wynik Nifty pod uwagę, bo jest dokładniejszym badaniem. No i oczywiście cisza w słuchawce. Tak więc reklama sobie, a rzeczywistość sobie :/ Dość mnie to zniechęciło, szczerze mówiąc i zaczęłam myśleć o amnio.
    Jestem zapisana na USG genetyczne do lekarki specjalizcującej się w diagnostyce wad płodu i zamierzam ją zapytać o zdanie. Zrobię, co mi powie, dużo o niej czytałam i wydaje mi się, że jest naprawdę godna zaufania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:30

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też zamówiłam ale póki co sam segregator jestem w ciąży , jest super, wszystko ładnie poukładane i też bardzo polecam :)

• Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, ja też go bardzo chcę zamówić, ale wszystkie paczki zamawiam do pracy bo inaczej nie mam jak odebrać. Przechodzą przez recepcję, więc jak przyjdzie coś takiego, to wszyscy naookoło się dowiedzą, że jestem w ciąży :( Czekam więc do genetycznego... A już papiery mi się z szuflady wysypują.

Vlinder lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av- no widzisz, ja tak nie wnikałam. A Ty masz info z pierwszej ręki. No zobaczymy, mam nadzieję, że nie będą Ci te informacje potrzebne i zapomnisz o jakimkolwiek badaniu amnio.
    Kiedy masz usg?

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Majka90 Koleżanka

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie wrześniowe mamy :)
    Czy słyszałyście o szczepionce z krwi pępowinowej?
    Mnie powiedziała o tym przyjaciółka, która niedługo rodzi, że jest pewna , ze coś takiego zrobi. Trochę to kosztuje. Jak myślicie to prawda czy naciaganie ?

PRAWIEMAMA
  • anemic Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Fajnie, że u Was fajnie :) Pamiętacie w ogóle początek forum? Jak gadałyśmy czy jak boli zlewej strony to dobrze czy źle, czy jak mdli to dobrze czy źle, a tu już szykujemy się do prenatalnych :)
    My mamy w poniedziałek i cały czas nie wiem jeszcze zy robić test PAPPA czy nie. Nawet nie rozmawiałam o ty z lekarką, ona nic nie zasugerowała. Zapytam może przy prenatalnych co lekarz zasugeruje. Koszt w gyncentrum 150 zł więc nie jakiś absurd.

Serio przy tyłozgięciu macicy prenatalne dowcipnie robią?? Ja już miałam nadzieję, że to się skończyło :/

My na wyprawkę odkładamy kasę, a zaczniemy ją robić w maju :)
    Pozdrawiam Was wszystkie ciepło :*

Av lubi tę wiadomość

f2w33e3krygmun4e.png

12.12 - crio beta: 12 dpt: 230; 15 dpt 935,5

22.06 transfer-5t 5dz - Strata :(
    ANA 2 - dodatni 1:320
    NK: 50,1%, hashimoto
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    Av- no widzisz, ja tak nie wnikałam. A Ty masz info z pierwszej ręki. No zobaczymy, mam nadzieję, że nie będą Ci te informacje potrzebne i zapomnisz o jakimkolwiek badaniu amnio.
    Kiedy masz usg?
    Dziękuję, USG mam dokładnie za tydzień. Miałam mieć dziś, ale się przestraszyłam, że za wcześnie będzie i przeniosłam :) W mojej rodzinie sporo dzieci się rodziło późno (37,38 lat) i moja mama i ciocie miały wszystkie amnio, więc wiem, że da się przeżyć, aczkolwiek oczywiście perspektywa igły w brzuchu przyjemna nie jest :)

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ci goście od Nifty zrobili się mega ostrożni, bo mieli jakaś głośną wpadkę chyba w zeszlym roku, tzn. na usg wyszly nieprawidlowości, kobieta zrobila Nifty, wynik wyszedl prawidlowy a dziecko urodzilo sie z Zespolem Downa. Opowiedziala mi to moja pani ginekolog prowadzaca, sytuacja dotyczyla bezposrednio jej kolegi. I dlatego ja będę robić Harmony, podobno rzadziej sie myli.

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka90 wrote:
    Witam wszystkie wrześniowe mamy :)
    Czy słyszałyście o szczepionce z krwi pępowinowej?
    Mnie powiedziała o tym przyjaciółka, która niedługo rodzi, że jest pewna , ze coś takiego zrobi. Trochę to kosztuje. Jak myślicie to prawda czy naciaganie ?
    Nigdy nie słyszałam o "szczepionce z krwi pępowinowej". Słyszałam o jej gromadzeniu i bankowaniu, które na razie niestety jest naciąganiem. Znalazłam takie opracowanie:
    http://www.kpho.cm.umk.pl/sites/default/files/cbt.pdf

Interesujący fragment:
    KONTROWERSJE BANKOWANIA PRYWATNEGO
    Uzasadnieniem do bankowania autologicznej krwi pępowinowej
    w systemie bankowania prywatnego jest więc
    prywatny lub ukierunkowany dawca, lub potencjał regeneracyjny.
    Ukierunkowanie dawcy oznacza, że krew jest
    pobrana i magazynowana ze względu na duże prawdopodobieństwo
    wykorzystania tej krwi dla rodzeństwa chorego
    na chorobę, która ma wskazania do przeszczepienia
    komórek krwiotwórczych. Należy jednak podkreślić,
    że dotyczy to niemalże wyłącznie wskazań do przeszczepienia
    komórek allogenicznych, czyli pochodzących od
    innego dawcy. W takiej sytuacji nie ma znaczenia kto jest
    dawcą, pod warunkiem że dawca jest zgodny w HLA, a to
    w populacjach o wysokiej homogenności etnicznej (tak jak
    w Polsce) zazwyczaj nie jest trudne. Natomiast w odniesieniu
    do przeszczepienia autologicznego, w absolutnej
    większości przypadków nie jest to korzystne rozwiązanie dla
    dziecka z chorobą nowotworową. Znacznie korzystniejsze
    pod względem medycznym jest wówczas przeszczepienie
    komórek allogenicznych ze względu na duże prawdopodobieństwo
    wystąpienia ważnej pod względem biologicznym
    i klinicznym reakcji przeszczep-przeciwko-chorobie (np.
    przeszczep-przeciwko-białaczce), która nie wystąpi nigdy
    w przypadku przeszczepienia komórek autologicznych.
    Począwszy od rekomendacji wydanych przez amerykańskie
    towarzystwa naukowe w ubiegłej dekadzie [14],
    według stanu wiedzy na początek 2017 r., żadne towarzystwa
    naukowe nadal nie rekomendują prywatnego bankowania
    krwi pępowinowej.

Jeśli już chcemy oddać krew pępowinową, to lepiej do banku publicznego.

Majka90, arya12 lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ