WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Av- aha, dzięki za informacje. Ja wiem tyle co z netu przeczytałam. Bardzo źle przeżyłam amniopunkcję, więc wyobraziłam sobie jakie to było by prostsze- po prostu oddać krew <i wybulić z 2,5 koła
>.
Ale jak tak to - Vlinder- trzymam kciuki! Najgorsze będzie czekanie na wynik... -
Deseo wrote:Av- aha, dzięki za informacje. Ja wiem tyle co z netu przeczytałam. Bardzo źle przeżyłam amniopunkcję, więc wyobraziłam sobie jakie to było by prostsze- po prostu oddać krew <i wybulić z 2,5 koła
>.
Ale jak tak to - Vlinder- trzymam kciuki! Najgorsze będzie czekanie na wynik...
-
Av wrote:Deseo, a czemu miałaś amnio poprzednio?
Lekarz na połówkowym stwierdził jakieś nieprawidłowości genetyczne. Mimo iż kolejni lekarze mówili, że jest ok, że test podwójny wyszedł ok... To ziarno niepewności zostało zasiane, a my chcieliśmy wiedzieć na czym stoimy, więc była amniopunkcja, która wyszła ok.
A i jeszcze ten lekarz miał czelność zadzwonić do mnie po porodzie z zapytaniem: CO mi się urodziło ... No masakra.
Vlinder- to trzymam mocnooooo kciuki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:14
-
Jeśli macie ochotę poczytać o teście zintegrowanym (pappa) i NIPT (Nifty) podsyłam link do broszurki w języku polskim
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Brochures/Preventie_Zorg_Ziekte/dep_seo/Informatie_over_de_screening_op_down_edwards_en_patausyndroom/Download/Informatie_over_de_screening_op_down_edwards_en_patausyndroom_Pools_Polish.pdfAv lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyserena1989 wrote:Cześć dziewczyny. Ja chyba się z Wami pożegnam, nie chcę tu wprowadzać smutnej atmosfery niepotrzebnie pisząc Wam co u mnie. "Jeszcze" nie poroniłam. Byłam wczoraj na IP bo zaczęło się krwawienie, ale maluszek jeszcze jest na miejscu. Co dziwne przez 2 dni urósł (w pon. miał 0,56cm, a wczoraj 0,83cm - w tym samym szpitalu i na tym samym sprzęcie). Serduszko jednak nie bije. Niestety jestem w pracy i totalnie rozbita. Nie wiem kiedy coś się zacznie, nie znam dnia ani godziny. Niestety dopiero w przyszły czwartek dostanę nową umowę. Do tej pory muszę wytrwać. Chcę się jednak z Wami pożegnać i prosić o trzymanie kciuków, by wszystko się ułożyło...
A ja piję kawę dwa razy dziennie, ale takie słabe. -
Ja robię usg i test pappa, jeśli coś wyjdzie nie tak będę się zastanawiać. Dziś doszedł zestaw mamyginekolog Jestem w ciąży. Jestem zachwycona jeśli któraś się zastanawia to szczerze polecam. W poprzednich ciazach dokumenty trzymałam w teczce, zawsze miałam bałagan. A teraz wszystko będzie na swoim miejscu. Powodzenia na dzisiejszych wizytach.
KasW91, zuza88, Paulla89, frezyjciada, Natalia1984 lubią tę wiadomość
-
paulka86 wrote:Ja robię usg i test pappa, jeśli coś wyjdzie nie tak będę się zastanawiać. Dziś doszedł zestaw mamyginekolog Jestem w ciąży. Jestem zachwycona jeśli któraś się zastanawia to szczerze polecam. W poprzednich ciazach dokumenty trzymałam w teczce, zawsze miałam bałagan. A teraz wszystko będzie na swoim miejscu. Powodzenia na dzisiejszych wizytach.
Ja tez polecam, mam od jakis 3 tygodnizamówiłam od razu komplet z segregatorem „jestem dzieckiem”
paulka86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Z przypinki raczej nie będę korzystać. Ale torba na zakupy i magnes na samochód wykorzystam. Można również zamówić sam segregator, ale mi zależało na torbie. Segregator pediatryczny zamówiłam dla syna w przedsprzedaży więc jeden już mam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:39
-
Deseo wrote:Lekarz na połówkowym stwierdził jakieś nieprawidłowości genetyczne. Mimo iż kolejni lekarze mówili, że jest ok, że test podwójny wyszedł ok... To ziarno niepewności zostało zasiane, a my chcieliśmy wiedzieć na czym stoimy, więc była amniopunkcja, która wyszła ok.
A i jeszcze ten lekarz miał czelność zadzwonić do mnie po porodzie z zapytaniem: CO mi się urodziło ... No masakra.
Generalnie Nifty jest reklamowane jako alternatywa dla amniopunkcji ale jak się z nimi gada, to zupełnie inaczej śpiewają. Na przykład kobieta chciała, żebym miała wyniki Pappa też, bo coś w nich może wyjść, co w Nifty nie wyjdzie. Na co ja się zapytałam, o co chodzi, bo na ich stronie jest wyraźnie napisane, że jak Nifty nie zgadza się z Pappa, to należy brać wynik Nifty pod uwagę, bo jest dokładniejszym badaniem. No i oczywiście cisza w słuchawce. Tak więc reklama sobie, a rzeczywistość sobieDość mnie to zniechęciło, szczerze mówiąc i zaczęłam myśleć o amnio.
Jestem zapisana na USG genetyczne do lekarki specjalizcującej się w diagnostyce wad płodu i zamierzam ją zapytać o zdanie. Zrobię, co mi powie, dużo o niej czytałam i wydaje mi się, że jest naprawdę godna zaufaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2018, 13:30
Leon
-
nick nieaktualny
-
Kurczę, ja też go bardzo chcę zamówić, ale wszystkie paczki zamawiam do pracy bo inaczej nie mam jak odebrać. Przechodzą przez recepcję, więc jak przyjdzie coś takiego, to wszyscy naookoło się dowiedzą, że jestem w ciąży
Czekam więc do genetycznego... A już papiery mi się z szuflady wysypują.
Vlinder lubi tę wiadomość
Leon
-
Witam wszystkie wrześniowe mamy
Czy słyszałyście o szczepionce z krwi pępowinowej?
Mnie powiedziała o tym przyjaciółka, która niedługo rodzi, że jest pewna , ze coś takiego zrobi. Trochę to kosztuje. Jak myślicie to prawda czy naciaganie ?PRAWIEMAMA -
Cześć
Fajnie, że u Was fajnie
Pamiętacie w ogóle początek forum? Jak gadałyśmy czy jak boli zlewej strony to dobrze czy źle, czy jak mdli to dobrze czy źle, a tu już szykujemy się do prenatalnych
My mamy w poniedziałek i cały czas nie wiem jeszcze zy robić test PAPPA czy nie. Nawet nie rozmawiałam o ty z lekarką, ona nic nie zasugerowała. Zapytam może przy prenatalnych co lekarz zasugeruje. Koszt w gyncentrum 150 zł więc nie jakiś absurd.
Serio przy tyłozgięciu macicy prenatalne dowcipnie robią?? Ja już miałam nadzieję, że to się skończyło
My na wyprawkę odkładamy kasę, a zaczniemy ją robić w maju
Pozdrawiam Was wszystkie ciepło :*Av lubi tę wiadomość
12.12 - crio beta: 12 dpt: 230; 15 dpt 935,5
22.06 transfer-5t 5dz - Strata
ANA 2 - dodatni 1:320
NK: 50,1%, hashimoto -
Deseo wrote:Av- no widzisz, ja tak nie wnikałam. A Ty masz info z pierwszej ręki. No zobaczymy, mam nadzieję, że nie będą Ci te informacje potrzebne i zapomnisz o jakimkolwiek badaniu amnio.
Kiedy masz usg?W mojej rodzinie sporo dzieci się rodziło późno (37,38 lat) i moja mama i ciocie miały wszystkie amnio, więc wiem, że da się przeżyć, aczkolwiek oczywiście perspektywa igły w brzuchu przyjemna nie jest
Leon
-
Ci goście od Nifty zrobili się mega ostrożni, bo mieli jakaś głośną wpadkę chyba w zeszlym roku, tzn. na usg wyszly nieprawidlowości, kobieta zrobila Nifty, wynik wyszedl prawidlowy a dziecko urodzilo sie z Zespolem Downa. Opowiedziala mi to moja pani ginekolog prowadzaca, sytuacja dotyczyla bezposrednio jej kolegi. I dlatego ja będę robić Harmony, podobno rzadziej sie myli.Synek ur. w 2016
-
Majka90 wrote:Witam wszystkie wrześniowe mamy
Czy słyszałyście o szczepionce z krwi pępowinowej?
Mnie powiedziała o tym przyjaciółka, która niedługo rodzi, że jest pewna , ze coś takiego zrobi. Trochę to kosztuje. Jak myślicie to prawda czy naciaganie ?
http://www.kpho.cm.umk.pl/sites/default/files/cbt.pdf
Interesujący fragment:
KONTROWERSJE BANKOWANIA PRYWATNEGO
Uzasadnieniem do bankowania autologicznej krwi pępowinowej
w systemie bankowania prywatnego jest więc
prywatny lub ukierunkowany dawca, lub potencjał regeneracyjny.
Ukierunkowanie dawcy oznacza, że krew jest
pobrana i magazynowana ze względu na duże prawdopodobieństwo
wykorzystania tej krwi dla rodzeństwa chorego
na chorobę, która ma wskazania do przeszczepienia
komórek krwiotwórczych. Należy jednak podkreślić,
że dotyczy to niemalże wyłącznie wskazań do przeszczepienia
komórek allogenicznych, czyli pochodzących od
innego dawcy. W takiej sytuacji nie ma znaczenia kto jest
dawcą, pod warunkiem że dawca jest zgodny w HLA, a to
w populacjach o wysokiej homogenności etnicznej (tak jak
w Polsce) zazwyczaj nie jest trudne. Natomiast w odniesieniu
do przeszczepienia autologicznego, w absolutnej
większości przypadków nie jest to korzystne rozwiązanie dla
dziecka z chorobą nowotworową. Znacznie korzystniejsze
pod względem medycznym jest wówczas przeszczepienie
komórek allogenicznych ze względu na duże prawdopodobieństwo
wystąpienia ważnej pod względem biologicznym
i klinicznym reakcji przeszczep-przeciwko-chorobie (np.
przeszczep-przeciwko-białaczce), która nie wystąpi nigdy
w przypadku przeszczepienia komórek autologicznych.
Począwszy od rekomendacji wydanych przez amerykańskie
towarzystwa naukowe w ubiegłej dekadzie [14],
według stanu wiedzy na początek 2017 r., żadne towarzystwa
naukowe nadal nie rekomendują prywatnego bankowania
krwi pępowinowej.
Jeśli już chcemy oddać krew pępowinową, to lepiej do banku publicznego.Majka90, arya12 lubią tę wiadomość
Leon