X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • DoveLove Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Mialam dokladnie o to samo zapytac. Tez tylko mialam glukoze ktora wyszla ok. Ale mam troche nadwagi i zastanawiam sie czy tez lekarz bedzie mi kazal juz teraz robic. Mimo ze wszystkie wyniki sa super a ja nigdy na nic nie chorowałam
    Myślę, ze jesli masz glukoze w porzadku to standardowo zleci w okolicy 20tc test z obciążeniem. Ja tez mam nadwagę, stąd dmuchanie na zimne :) mam nadzieje, ze nie bedzie źle. Odstawilam slodycze, zamiast cukru uzywam ksylitolu, uważam na indeks glikemiczny i jakos będzie ;)

Ciemnowlosa lubi tę wiadomość

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • DoveLove Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    A ile Ci wyszlo jesli pamietasz?
    94, z normą do 99, ale podobno w ciąży jakies inne normy są. Jak dobrze pamietam do 90.

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Co do USG i PAPPA: PAPPA to kolejne badanie przesiewowe. Zasadniczo nie robi się go, jak na USG wyjdzie coś kiepsko, tylko obok USG, bo ono sprawdza inne parametry. Nie można go przeciwstawiać amniopunkcji, bo to tak, jakby cytologię przeciwstawiać kolposkopii. Wiadomo, że jak wyjdzie coś nie halo, to trzeba zrobić kolposkopię, ale cytologię robi się przesiewowo, żeby wyłapać te kobiety, które trzeba dać do dalszej diagnostyki i kolposkopii właśnie. I wiadomo, że większość kobiet z nieprawidłową cytologią jest zdrowa (też miałam raz taki wynik). Więc równie dobrze można powiedzieć, że cytologia nic nie daje, bo nie daje odpowiedzi na to, czy jesteśmy chore czy nie :) No ale przecież żadna z nas nie będzie robić kolposkopii co roku :P

Co do wad genetycznych to pamiętajcie proszę, że większość z nich jest spontaniczna, nie dziedziczna - moga zdarzyć się dosłownie każdemu: młodej kobiecie, 40latce, zdrowej, chorej, wysportowanej i przy kości :)
    W żadnym przypadku nie chcę Was straszyć, tylko chciałam sprostować kilka rzeczy.
    To ja napiszę z autopsji. Na usg prenatalnym w 12 tyg wyszedł mi nieprawidłowy parametr i w związku z tym zostałam skierowana na diagnostykę: usg w 13 tyg po którym pobrano krew na Pappa, po oszacowaniu ryzyka: wyszło mi 1:130 czy coś koło tego, czyli że u jednej z kobiet na 130 wyszło coś nie tak. Potem miałam amniopunkcję. Gdyby usg prenatalne nic nie wykazało, nie robiła bym tego. Usg przy tescie pappa to przecież nic innego jak prenatalne tylko robione przez specjalistę parę dni później. A Pappa to jak któraś z Was napisała - statystyka.

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja mam 85 w tej ciazy w 1 badaniu glukozy. A w 2014 przy synku mialam ponizej normy ktora byla od 70 a ja mialam 68. Eh. Zycze Ci aby jednak to byl falszywy alarm :*

DoveLove lubi tę wiadomość

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badan genetycznych. Ja w sierpniu kończe 32 lata. Podwójny test został mi po prostu wykonany bez mojej wiedzy (myslę że za wcześnie po 8t+0d). Do usg prenatalnego tutaj wymagają testu podwójnego ale zrobionego ok. tydzień przed usg więc i tak będę musiała jeszcze raz oddać krew. W sumie to nie wiem czy się cieszyć czy nie że są te testy ale w zeszłym roku u mnie w rodzinie od strony męża była jedna ciąża pozamaciczna i jeden poród chyba w 18tc dziecka martwego z całą gamą wad genetycznych (kobieta 36 lat). W dodatku ciotka mojego męża urodziła (30 lat temu) też dziecko z wadami genetycznymi. Mam cicha nadzieje że u mnie się nic takiego nie dzieje. Niestety do tej pory nie miałam ŻADNYCH badań oprócz pobrania krwi i próbki moczu. Nie wiem czy dziecko rośnie, czy cokolwiek tam się rozwija, nie wiem czy się w ogóle serce wykształciło a może mam poronienie wstrzymane. Nic ponieważ tutaj (Dania) pierwsze usg jest w ok 12 tygodniu ciąży (właśnie to prenatalne), wszystko wcześniej nie jest traktowane jako ciąża. Smutne ale prawdziwe. Ale muszę jeszcze 2 tygodnie czekać na usg i dosłownie codziennie myślę czy wszystko jest ok.

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evitkagg85 wrote:
    Hej dziewczyny,

Nie zdecydowalam się na Pappa, na pewno rozważe je przy kolejnej ciąży ale tak by wynik mieć ze sobą do usg od razu. Będę po prostu bliżej tej magicznej granicy 35lat, chociaż kiedyś przerazily mnie liczby ze 70% dzieci z ZD rodzą młodsze matki - jak to pogodzić ze statystyka? :-/ generalnie tez wskazanie do amniopunkcji to prawdopodobieństwo 1:300 i wyższe, gdyby wyszło typu 1:500 pewnie po prostu umieralabym z niepokoju a tu nie ma opcji leczenia...

Każda z nas potrzebuje własnej decyzji co do badań a ja mocno trzymam kciuki za same pomyślne wyniki.

Też czytałam o tym i wywiad z jakimś profesorem. Odpowiedź prosta- nadal więcej matek jest poniżej 30 roku niż powyżej 35 roku (chociaż wydaje mi się, że to się zmienia- a dane są dość przestarzałe). Stąd głownie kobiety poniżej 30 mają dzieci z ZD.

Wady wrodzone typu właśnie z ZD są spontaniczne i to jest przerażające. Podobnie jak ciąża pozamaciczna , którą miałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 12:35

• Av Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evitkagg85 wrote:
    Będę po prostu bliżej tej magicznej granicy 35lat, chociaż kiedyś przerazily mnie liczby ze 70% dzieci z ZD rodzą młodsze matki - jak to pogodzić ze statystyka? :-/
    Bo kobiety poniżej 35 roku rodzą więcej dzieci niż kobiety powyżej 35 - choćby dlatego, że jest ich więcej. Więc naturalne jest, że nawet jeśli szansa na ZD poniżej 35 roku życia jest mniejsza, to dzieci takich będzie więcej.
    Przykład:
    Kobiety <35 urodziły 1000 dzieci z szansą na ZD=1%. 1000*1% = 10 dzieci z ZD
    Kobiety >35 urodziły 250 dzieci z szansą na ZD=3%. 250*3% = 7.5 dzieci z ZD

Szanse są całkowicie przykładowe :)

Co z tego wynika dla Ciebie? Zupełnie nic :) Twoje ryzyko pozostaje takie samo. Jedyne, nad czym można się zastanawiać, to właśnie kwestia diagnostyki młodszych kobiet, która jest w naszym kraju trochę kiepska. Niby jest rekomentacja PTG ale jak widać wielu lekarzy zniechęca do PAPPA co na pewno wpływa na liczbę dzieci z ZD.

Ciemnowlosa, Mum2b lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Justyna2212 Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki. Słuchajcie. Już drugi raz mi się zdarza napad kataruz inaczej nie da się tego nazwać. Ostatnio miałam ze dwa tygodnie wieczorem, w ciągu 5 minut katar taki ze chusteczka za chusteczka. Nos czerwony, oczy przekrwione jak przy przeziębieniu i rano śladu nie było po Katarze. Dziś znowu to samo, siedzę oglądam tv i w ciągu minuty, 10 razy kichlam, katar ogromny. Oczy aż same się zamykają, bo ciagle mam ochotę kichnął a nie mogę. Nie jestem alergiczką, mam tylko uczulenie na kiwi i orzechy ale nic takiego nie jadłam. Zapewne za pare godzin znowu minie w ciągu minuty. Któraś z Was tez tak miała ? Tak jakbym przechodziła bezgorączkowe, 3 godzinne przeziębienie hehe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 12:48

Justyna
    f2w3rjjgoxx62co1.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoveLove wrote:
    94, z normą do 99, ale podobno w ciąży jakies inne normy są. Jak dobrze pamietam do 90.

hmmm ciekawe co mnie powiedzą, mam wynik 92 i też nadwagę hmmm

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamawiki - zostałaś dodana do pliku :)

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna2212 wrote:
    Ja tez nic nie będę robiła o ile po usg nie będzie wskazań. Mam 25 lat, nigdy na nic nie chorowałam, wyniki badań mam dobre. W rodzinie mojej jak i męża żadnych wad genetycznych. Test Pappa to dla mnie śmiech na sali - ale to moje zdanie. Jeżeli ktoś na prawdę się boi ze coś będzie nie tak to powinien szukać bardziej wiarygodnego źródła informacji. Podkreślam, to moje zdanie i nie chce nikogo urazić.
    Ja też nie robię, bo to tylko statystyka, nie dająca 100% odpowiedzi ani pewności. Jeśli coś wyjdzie nie tak w połówkowym to wtedy zrobią amniopunkcję.
    Wyskoczyła mi jak co roku opryszczka na ustach. Macie jakieś sprawdzone sposoby, aby się jej pozbyć.

bhywvcqgxdl0na75.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Czy Wy tez tak macie- wstręt do mięsa, ale nie do ryb?

Ja o dziwo nie mam ochoty na mięso, jak widzę surowego kurczaka to aż mi się niedobrze robi (chociaż przed ciążą byłam baaardzo mięsnożerna), ryby raczej rzadko jadam (teraz troszkę częściej pstrąga, chociaż uwielbiam makrelę - ale podobno ma dużo metali ciężkich)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvi wrote:
    Co do badan genetycznych. Ja w sierpniu kończe 32 lata. Podwójny test został mi po prostu wykonany bez mojej wiedzy (myslę że za wcześnie po 8t+0d). Do usg prenatalnego tutaj wymagają testu podwójnego ale zrobionego ok. tydzień przed usg więc i tak będę musiała jeszcze raz oddać krew. W sumie to nie wiem czy się cieszyć czy nie że są te testy ale w zeszłym roku u mnie w rodzinie od strony męża była jedna ciąża pozamaciczna i jeden poród chyba w 18tc dziecka martwego z całą gamą wad genetycznych (kobieta 36 lat). W dodatku ciotka mojego męża urodziła (30 lat temu) też dziecko z wadami genetycznymi. Mam cicha nadzieje że u mnie się nic takiego nie dzieje. Niestety do tej pory nie miałam ŻADNYCH badań oprócz pobrania krwi i próbki moczu. Nie wiem czy dziecko rośnie, czy cokolwiek tam się rozwija, nie wiem czy się w ogóle serce wykształciło a może mam poronienie wstrzymane. Nic ponieważ tutaj (Dania) pierwsze usg jest w ok 12 tygodniu ciąży (właśnie to prenatalne), wszystko wcześniej nie jest traktowane jako ciąża. Smutne ale prawdziwe. Ale muszę jeszcze 2 tygodnie czekać na usg i dosłownie codziennie myślę czy wszystko jest ok.
    W Holandii, jeśli w rodzinie były przypadki wad genetycznych, jest wskazanie do amniopunkcji, od 16 tyg ciąży

bhywvcqgxdl0na75.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Zastanawiam sie czy coś zd mna nie tak czytajac Was. Nie mam zamiaru robic zadnych testow czy badan genetycznych procz usg jesli nie bedzie oczywiscie zadnych problemow. Czy tylko ja nic nie bede robic?

Ciemnowłosa, ja na razie zrobiłam USG I trymestru (na nim wszystko wyszło bardzo dobrze, lekarka jest specjalistką w tej dziedzinie i bardzo cenionym specjalistą, więc mam do niej zaufanie). Do swojego lekarza idę 5 marca, zobaczymy czy on zleci jakieś testy, ale raczej nie zamierzam robić nic więcej niż to, co lekarz sugeruje.

monika_86 lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Mamaawiki Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mam USG genetyczne proszę o kciuki

Justyna dzięki za dodanie

Deseo, Av, lena86, Amy333, monika_86, JustynaG, Wesoła89 lubią tę wiadomość

8p3oskjor69op845.pniv09df9hiyby5l2y.png
    Udało się drugi cud pojawił się w 9 cyklu starań
    Niedoczynność tarczycy,hashimoto(anty TPO powyżej 600),hiperprolaktymia,torbiele piersi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodałam tabelkę na pierwszą stronę, bo później będzie nam ciężko ją znaleźć ;) a tak jest na pierwszej.

Zaczynamy II trymestr :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 13:16

Deseo, Vlinder, Av, Paulla89, Amy333, monika_86, matkapatka, JustynaG, Rucola, Herbata, Marzena782 lubią tę wiadomość

• DoveLove Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    hmmm ciekawe co mnie powiedzą, mam wynik 92 i też nadwagę hmmm
    Na pewno warto to sprawdzic i kontrolować. No i dietke narzucić, chociaż wiem, ze to mega trudne, szczególnie jak sie ma zachcianki na słodkie wypieki :)

Deseo lubi tę wiadomość

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vlinder wrote:
    W Holandii, jeśli w rodzinie były przypadki wad genetycznych, jest wskazanie do amniopunkcji, od 16 tyg ciąży
    Nie wiem jak tu jest ale pewnie sie dowiem jeśli bedzie cos nie tak na prenatalnych :)

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvi na pewno jest wszystko ok, ale współczuję tej niepewności.
    Ja już miałam przez ten czas 4 usg. Tzn. powinnam mieć 2, ale ze względu na krwawienie miałam 2 dodatkowe. Nie wyobrażam sobie nie mieć żadnego usg przez tyle czasu, szczególnie po tym epizodzie z krwawieniem. No ale co masz zrobić :/

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoveLove- no po odebraniu wyników trochę przystopowałam ze słodyczami ;) no zobaczymy co jutro powiem pani doktor.

DoveLove lubi tę wiadomość

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
‹‹ 338 339 340 341 342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ