X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Av Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meghan wrote:
    Ah czy ktoras wie czy aparat USG Samsung WS80A jest ok ? Czy lepiej zrobic Na lepszym sprzecie ???
    To jest super sprzęt klasy Volusona E8, także nie ma potrzeby szukania niczego innego :)

Meghan, Rucola lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was nie robi tego USG z testem podwójnym w ogóle?

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    To jest super sprzęt klasy Volusona E8, także nie ma potrzeby szukania niczego innego :)
    Av dzieki troche sie uspokoilam ;)))
    Bo ta lekarka byla tak niemrawa ...

• Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam sie czy coś zd mna nie tak czytajac Was. Nie mam zamiaru robic zadnych testow czy badan genetycznych procz usg jesli nie bedzie oczywiscie zadnych problemow. Czy tylko ja nic nie bede robic?

Justyna2212, frezyjciada, zuza88 lubią tę wiadomość

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elleilah wrote:
    Dziewczyny a teraz trochę z innej beczki :
    Będziecie robić test NIPT . Cały czas sie zastanawiam. :)

Ja wczoraj oddałam krew na test Harmony.

Marzena782 lubi tę wiadomość

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Czy któraś z Was nie robi tego USG z testem podwójnym w ogóle?
    Ja idę na usg prenatalne, jeżeli wyjdzie ok to testu nie robię.

Justyna2212, monika_86 lubią tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Zastanawiam sie czy coś zd mna nie tak czytajac Was. Nie mam zamiaru robic zadnych testow czy badan genetycznych procz usg jesli nie bedzie oczywiscie zadnych problemow. Czy tylko ja nic nie bede robic?

Ja też nie planuję ;) wiekowo nie mam potrzeby i wierzę, że wszystko na usg będzie ok, więc nie mam potrzeby robić więcej badań ;)

Justyna2212 lubi tę wiadomość

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Justyna2212 Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Ja tez nic nie będę robiła o ile po usg nie będzie wskazań. Mam 25 lat, nigdy na nic nie chorowałam, wyniki badań mam dobre. W rodzinie mojej jak i męża żadnych wad genetycznych. Test Pappa to dla mnie śmiech na sali - ale to moje zdanie. Jeżeli ktoś na prawdę się boi ze coś będzie nie tak to powinien szukać bardziej wiarygodnego źródła informacji. Podkreślam, to moje zdanie i nie chce nikogo urazić.

Deseo, Vlinder, MiSia :), zuza88 lubią tę wiadomość

Justyna
    f2w3rjjgoxx62co1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 14:00

Justyna2212 lubi tę wiadomość

• Av Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te z Was, które mają problem z linkiem do tabelki: to forum zjada czasem za długie linijki przy zmianie rozdzielczości ekranu.
    Spróbujcie kliknąć to:
    TABELKA

DoveLove lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff a juz na prawde myslalam o sobie ze jestem wyrodna matka ktora nie chce sie badac. Ale uwazam ze jesli ktoras z Pan sie bada no chce wiedziec czy sie martwi itp to nie mam nic przeciwko zeby nie bylo. Nie mowiac juz o mamach ktore maja takie przypadki w rodzinie itp.

• DoveLove Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również robie tylko usg, gdyby (tfu,tfu) coś bylo nie tak to lekarz naprowadzi co dalej.

Dziś rano robiłam test obciążenia glukoza, do tej pory sie kiepsko czuje, a na wspomnienie tej gęstej cieczy do wypicia aż mnie wstrząsa :/ bleeee

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2018, 14:00

• Av Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do USG i PAPPA: PAPPA to kolejne badanie przesiewowe. Zasadniczo nie robi się go, jak na USG wyjdzie coś kiepsko, tylko obok USG, bo ono sprawdza inne parametry. Nie można go przeciwstawiać amniopunkcji, bo to tak, jakby cytologię przeciwstawiać kolposkopii. Wiadomo, że jak wyjdzie coś nie halo, to trzeba zrobić kolposkopię, ale cytologię robi się przesiewowo, żeby wyłapać te kobiety, które trzeba dać do dalszej diagnostyki i kolposkopii właśnie. I wiadomo, że większość kobiet z nieprawidłową cytologią jest zdrowa (też miałam raz taki wynik). Więc równie dobrze można powiedzieć, że cytologia nic nie daje, bo nie daje odpowiedzi na to, czy jesteśmy chore czy nie :) No ale przecież żadna z nas nie będzie robić kolposkopii co roku :P

Co do wad genetycznych to pamiętajcie proszę, że większość z nich jest spontaniczna, nie dziedziczna - moga zdarzyć się dosłownie każdemu: młodej kobiecie, 40latce, zdrowej, chorej, wysportowanej i przy kości :)
    W żadnym przypadku nie chcę Was straszyć, tylko chciałam sprostować kilka rzeczy.

Meghan, JustynaG, Mum2b, veritaserum, 100krotka30, Vlinder, Ithildin, arya12, zuza88, Rucola, CzterolistnaKoniczyna, asese lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • mitaka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoveLove wrote:
    Dziś rano robiłam test obciążenia glukoza, do tej pory sie kiepsko czuje, a na wspomnienie tej gęstej cieczy do wypicia aż mnie wstrząsa :/ bleeee
    Oesu nie dałabym rady tego w tym momencie wypić, współczuję Ci fuu

DoveLove lubi tę wiadomość

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam dokladnie o to samo zapytac. Tez tylko mialam glukoze ktora wyszla ok. Ale mam troche nadwagi i zastanawiam sie czy tez lekarz bedzie mi kazal juz teraz robic. Mimo ze wszystkie wyniki sa super a ja nigdy na nic nie chorowałam

• DoveLove Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Robiłaś bo masz jakieś podejrzenie cukrzycy? Standardowo robi się chyba trochę później po 20 tyg?? Ja póki co tylko glukoze na czczo robiłam no i wiadomo fure innych badań wirusologicznych ;)
    Na pierwszych badaniach glukoza wyszła mi blisko górnej granicy i gin chciał sprawdzić czy to właśnie nie cukrzyca ciążowa. Wyniki w poniedziałek, a we wtorek wizyta :)

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile Ci wyszlo jesli pamietasz?

• renjak Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciemnowlosa wrote:
    Usg u kogoś kto się na tym zna to nie jest nic:) ja też idę "tylko" na usg, ale do super specjalistów, którzy polecają tylko usg.

monika_86, lena86 lubią tę wiadomość

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Ja zrobiłam wczoraj samo usg genetyczne, wyniki ok dla moich 70mm szczęścia. Realnie samo usg wykrywa 80% potencjalnych wad, dodane do niego wyniki Pappa pozwalają oszacować na 95% pewności. Wg wykonujacego usg zaleca wszystkim kobietom, po prostu wg PTG oraz unikania potencjalnych pretensji pacjentek gdzie wad nie odnotowano na usg (sam bardziej polecalby Harmony ale wiadomo koszt ponad 2000zl bez wyraźnych wskazań to jednak zapora). Z kolei moja ginekolog prowadząca nie zachęcała, jej zdaniem niepokojący obraz usg kończy się sugestia zrobienia amniopunkcji bo same oceny ryzyka to nadal statystyka i tez wskazują na potrzebę amniopunkcji.

Nie zdecydowalam się na Pappa, na pewno rozważe je przy kolejnej ciąży ale tak by wynik mieć ze sobą do usg od razu. Będę po prostu bliżej tej magicznej granicy 35lat, chociaż kiedyś przerazily mnie liczby ze 70% dzieci z ZD rodzą młodsze matki - jak to pogodzić ze statystyka? :-/ generalnie tez wskazanie do amniopunkcji to prawdopodobieństwo 1:300 i wyższe, gdyby wyszło typu 1:500 pewnie po prostu umieralabym z niepokoju a tu nie ma opcji leczenia...

Każda z nas potrzebuje własnej decyzji co do badań a ja mocno trzymam kciuki za same pomyślne wyniki.

Av, Vlinder, matkapatka lubią tę wiadomość

7u22sek2ss7p1b9p.png
‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ