WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Tasia86 wrote:Sylvi na pewno jest wszystko ok, ale współczuję tej niepewności.
Ja już miałam przez ten czas 4 usg. Tzn. powinnam mieć 2, ale ze względu na krwawienie miałam 2 dodatkowe. Nie wyobrażam sobie nie mieć żadnego usg przez tyle czasu, szczególnie po tym epizodzie z krwawieniem. No ale co masz zrobićTasia86 lubi tę wiadomość
-
Sylvi trochę kiepsko choćby ze względu na ciążę pozamaciczne. Ale co zrobić co kraj to obyczaj. Jeszcze trochę i się uspokoisz, już więcej wytrzymałam niż zostało.
-
nick nieaktualny
-
veritaserum wrote:Ja właśnie upiekłam ciasto bananowe i zaraz będę pożerać
Trochę się martwię, bo mnie brzuch boli okresowo. Nie mocno ale jednak, i plecy. Ech i tak nic to nie daje, ale chociaż mogę to tutaj napisać
I mnie się czasem zdarzają bóle okresowe . Ale nic złego się nie dzieje, więc nie stresuj sięBasia - wrzesień 2018
Gosia - maj 2024 -
nick nieaktualny
-
Ja już po
Wszystko dobrze, mam przekładać prenatalne na przyszły tydzień, bo dzidziuś ma już 57 mm.
Mój lekarz wszystko posprawdzal i nam spokojnie iść na prenatalne, bo kość nosowa widoczna, NT 1,4 mm.
Jeszcze do potwierdzenia i nie nastawiać się, ale że wskazaniem na dziewczynkęMeghan, DoveLove, aLunia, veritaserum, Justyna2212, Av, monika_86, paulka86, sylvi, Mum2b, arya12, lena86, MiSia :), matkapatka, Deseo, zuza88, asese, Vlinder, Wesoła89, Herbata, Paulla89, Antonina38, natalinka, Marzena782 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAv wrote:Co do USG i PAPPA: PAPPA to kolejne badanie przesiewowe. Zasadniczo nie robi się go, jak na USG wyjdzie coś kiepsko, tylko obok USG, bo ono sprawdza inne parametry. Nie można go przeciwstawiać amniopunkcji, bo to tak, jakby cytologię przeciwstawiać kolposkopii. Wiadomo, że jak wyjdzie coś nie halo, to trzeba zrobić kolposkopię, ale cytologię robi się przesiewowo, żeby wyłapać te kobiety, które trzeba dać do dalszej diagnostyki i kolposkopii właśnie. I wiadomo, że większość kobiet z nieprawidłową cytologią jest zdrowa (też miałam raz taki wynik). Więc równie dobrze można powiedzieć, że cytologia nic nie daje, bo nie daje odpowiedzi na to, czy jesteśmy chore czy nie
No ale przecież żadna z nas nie będzie robić kolposkopii co roku
Co do wad genetycznych to pamiętajcie proszę, że większość z nich jest spontaniczna, nie dziedziczna - moga zdarzyć się dosłownie każdemu: młodej kobiecie, 40latce, zdrowej, chorej, wysportowanej i przy kości
W żadnym przypadku nie chcę Was straszyć, tylko chciałam sprostować kilka rzeczy.
dokładnie Av,mam wrażenie, że ludzie mylą pojęcia, a lekarze nie pomagają
w moim wypadku Pappa a mam 36 lat to obok USG niezbedne do wyliczenia ryzyka i zastanowieniu się czy amniopunkcja jest konieczna ( ja będę na nią nalegać jeśli będzie cień cienia wątpliwosci)Av, Rucola, asese, Vlinder lubią tę wiadomość
-
elleilah wrote:aaaa szkoda ze tak daleko ;////
mnie dzisiaj nosi na jakieś dobre lody.
mnie też!!chodzą za mną od dłuższego czasu lody, zwłaszcza Carte D'or!!
ja ostatnio 1 raz upiekłam Fale Dunaju:D domowe wypieki o niebo lepsze niż te z cukiernii z margaryną brrr, wolę wiedzieć co jem;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 14:52
-
veritaserum wrote:Ja właśnie upiekłam ciasto bananowe i zaraz będę pożerać
Trochę się martwię, bo mnie brzuch boli okresowo. Nie mocno ale jednak, i plecy. Ech i tak nic to nie daje, ale chociaż mogę to tutaj napisać
Jakiś sprawdzony przepis na to bananowe ciasto? to poproszęchyba, że to Kopiec Kreta:)bo też z bananami, i jedno z moich ulubionych:)
-
nick nieaktualny
-
Cześć Dziewczyny! Pora się przywitać i dołączyć. Obiecałam sobie, ze zrobię to dopiero po osiągnięciu ‘granicy bezpieczeństwa’ według bbf – dziś jest ten szczęśliwy dzień!!!
Liczę według daty owulacji, bo na początku ciąży idealnie pokrywała się z datą na podstawie CRL Dziecka na USG - czyli wychodzi termin 15 września.
Natomiast ostatnio Maluszek dostał jakiegoś turbodoładowania wzrostowego (albo się akurat przeciągał w trakcie pomiaru
) i wyszedł termin na 10 września! :o To moja pierwsza ciąża, wyczekana, wymarzona, zaplanowana.
Z racji tego, ze oboje z mężem kończymy właśnie medyczne studia to trochę świrujemy (no dobra, ja świruję, mąż to oaza spokoju), ale wszystko jest na dobrej drodze.
Ale powiem Wam, że duża wiedza medyczna wcale nie pomaga i nie uspokaja, oj nie… Na ostatnim USG w środę na mega dobrym sprzęcie widzieliśmy jak Maleństwo fika koziołki, ma wszystkie narządy, policzyliśmy paluszki itd. Wczoraj natomiast przyszedł pocztą detektor tętna, trochę się baliśmy, że nie znajdziemy jeszcze tętna, przez co będę się zamartwiać itd. ale znaleźliśmy je natychmiast, piękne i mocne serduszko!
USG genetyczne mamy 3 marca, robimy razem z testem PAPPA.
Jeśli chodzicie na USG z mężem/partnerem to bardzo polecam Wam nagrywanie, lekarze nie mają zazwyczaj nic przeciwko, a pamiątka jest super! Ja z ostatniej wizyty mam 8 minut filmiku - oglądam codziennie, za każdym razem wzruszam się tak samo
Co tam jeszcze o mnie... rocznik 93', mam 24 lata, mieszkam w Warszawie, jestem straszna panikarą i zamartwiam się bez sensu.Miło Was poznać!
linka220, Av, monika_86, sylvi, lena86, Bizonka, MiSia :), matkapatka, CzterolistnaKoniczyna, Deseo, zuza88, asese, Vlinder, Wesoła89, Herbata, Paulla89, Antonina38, natalinka, Marzena782 lubią tę wiadomość
4cs - wyczekane, wymarzone
-
nick nieaktualnyhttps://naforum.zapodaj.net/thumbs/618fdc0f665b.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eb0a824dbf85.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/da616abbb2e5.jpg
Niestety lekarka mruk stwierdzila ze nie widzi plci bardziej dziewczynka ale mam sie nie przyzwyczajac.
Tabelka wypelniona
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 15:19
Av, monika_86, paulka86, sylvi, Ciemnowlosa, MiSia :), matkapatka, Rucola, Deseo, zuza88, Vlinder, Paulla89, Antonina38, natalinka, Marzena782 lubią tę wiadomość