X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GuBo wrote:
    Mam wskazania do amnio: złe wyniki testu pappa, podwyższone ryzyko zespołu Downa u dziecka. Mogłabym oczywiście zrobić zabieg na NFZ, ale to wiąże się ze skomplikowaną logistyką, prowadzę ciążę prywatnie, więc musiałabym się najpierw dostać do lekarza na NFZ, który by mi wypisał skierowanie, potem zarejestrować się na badanie w Poradni Genetycznej, potem czekać w kolejce na badanie, itp, itd... Nie jestem na zwolnieniu, normalnie pracuję a w pracy jeszcze nikt nie wie o ciąży co dodatkowo utrudnia sprawę. A prywatnie mam załatwioną wizytę i badanie jednym telefonem. Jest do dla nas wysiłek finansowy ale zdrowie naszego maluszka jest najwazniejsze (i moje przy okazji :)
    Lekarz prywatnie Musi ci Wystawic skierowanie i ono sie jak najbardziej liczy. Wiekszosc robi to bez problemu mi Lekarz prywatny powiedzial ze de facto wystarczy wpisac « silny lęk Matki przed urodzeniem chorego dziecka » i musza uznac nawet jak masz 27 lat czyli teoretycznie nie ma wskazan. Przynajmniej tak jest w Warszawie. A ty masz wskazania:)

Oczywiscie zrobisz jak chcesz :) ale skoro to wysilek finansowy (dla kazdego pewnie spory) - dobra ksiazka I czekanie nikomu nie zaszkodza;) dnia wolnego Ci nie dadza ??

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonina38 wrote:
    Meghan dodałam cię teraz do daty porodu ;) a dziewczynka wpisana, żeby zobaczyć czy faktycznie się potwierdzi ;D
    Aaa dobra dziekuje :)
    Ja pewnie i tak bede sierpniowka przez moje nadcisnienie juz mi lekarze sugeruja zebym
    Sie nastawiala Ze moZe byc wczesniej ;) a moze dotrwam ale te upaly plus nadcisnienie nie wroza dobrze :)))

• Deseo Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoveLove ja też czekam z takimi prezentami do prenatalnego ;)

DoveLove lubi tę wiadomość

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meghan wrote:
    Aaa dobra dziekuje :)
    Ja pewnie i tak bede sierpniowka przez moje nadcisnienie juz mi lekarze sugeruja zebym
    Sie nastawiala Ze moZe byc wczesniej ;) a moze dotrwam ale te upaly plus nadcisnienie nie wroza dobrze :)))

A jak u ciebie z ciśnieniem? Bo ja też mam nadciśnienie ale udaje się teraz bez leków i nawet mam niskie 120/77. Z córka też udało się bez leków i urodziłam 10 dni po terminie. Ale między ciążami szelnstwo. No i jakiś stres to mam zaraz skok 170/100 nawet.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    A jak u ciebie z ciśnieniem? Bo ja też mam nadciśnienie ale udaje się teraz bez leków i nawet mam niskie 120/77. Z córka też udało się bez leków i urodziłam 10 dni po terminie. Ale między ciążami szelnstwo. No i jakiś stres to mam zaraz skok 170/100 nawet.
    Alunia mam nadcisnienie od 10
    Lat;) w ciazy faktycznie mi spadlo odstawilismy leki, raz Na 3 tygodnie mam Holter, na razie wychodzą dobre średnie (choć potrafi mi podskoczyć 150/106 yyy ale to raz w ciagu doby wg wykresu - jak ostatnio
    Robiłam holter to spałam pol dnia przez nudności wiec nie był miarodajny. 19 mam kolejny holter wtedy pewnie zaczniemy wlaczac leki bo 2 trymestr.lekarze mowia ze pewnie od 26 tygodnia sie zaczna jaja (moze chca mnie przygotowac Na lezenie )
    Biore Acard 150 Na noc
    Jak ostatnio mierzylam Na prenatalnym to mialam 136/96 ale to przez emocje po godzinie 117/80

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carolla90 wrote:
    Dziewczyny .. dzis tak mnie naszla ochota na szczawiowa ze doslownie musialam zrobic :D dobrze ze babcia dala za granice szczaw w sloiczkach :D

o matko, ostatnio miałam to samo z żurkiem :)
    usłyszałam od koleżanki że je żurek i od razu wiedziałam że ten dzien bez żurku nie ma racji bytu :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaafabka wrote:
    o matko, ostatnio miałam to samo z żurkiem :)
    usłyszałam od koleżanki że je żurek i od razu wiedziałam że ten dzien bez żurku nie ma racji bytu :D
    Ahaha ja uslyszalam cogel - mogel... ale jak wiemy nie moge tego
    Zjesc . Od rana mysle tylko o tym
    Smaku z dziecinstwa

• Amy333 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    4.7cm to tak na granicy, a pewnie tyłozgięcie utrudnia mu pracę. Przełożenie badania dobrze o nim świadczy - nie chce go odwalić, tylko chce być pewien, że poda Ci pewne informacje. Wielu lekarzy woli oglądać większe maluchy, bo wtedy łatwiej wszystko zinterpretować.
    Wiesz może jaki model USG ma lekarz i czy ma certyfikat?

Ja tez myśle, ze lekarz po prostu bardzo w porządku sie zachował. Ja chcialam sie zapisac na genetyczne teraz na danich. Jestem w 12 tygodniu (wg usg w 11t), to powiedział, że absolutnie i dopiero na 9 marca mam termin. Eh,, jeszcze sobie poczekam..

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Mamaawiki Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ciśnienie w ciąży 137/136 trzeba leczyć lekami ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 19:49

8p3oskjor69op845.pniv09df9hiyby5l2y.png
    Udało się drugi cud pojawił się w 9 cyklu starań
    Niedoczynność tarczycy,hashimoto(anty TPO powyżej 600),hiperprolaktymia,torbiele piersi
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meghan to często masz holtera. No ale dobrze dmuchać na zimne. Jesteś na zwolnieniu?
    Mi kardiolog mówił że jak będę mieć ciśnienie na granicy to mam isoptin zabrać. Ale też już odróżniam skok ciśnienia np przez stres podczas wizyty a taki normalny bo mam charakterystyczny ból głowy. Narazie jest ok i mam nadzieję że będzie jak z córka. Dopiero koło 38 tyg byłam w szpitalu w związku ze skokami ale się ustabilizowało.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaawiki wrote:

137/136 to ta druga wartość dużo za duża. Pytanie kiedy takie masz czy na wizycie czy w warunkach domowych. Warto sobie codziennie badać ciśnienie.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoveLove wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was zamawiala takie cuda z Allegro?
    Strasznie podobają mi sie te koszulki z nadrukami ale nie wiem jak z ich jakością. Znalazłam w kuszacej cenie ok. 25zl ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/955ab2f6e59e.png
    ja sobie zamówiłam wczoraj, tylko z innym obrazkiem- taki maluszek zaglądający spod koszulki. W pon powinnam dostać, to napisze:)

DoveLove, Rucola lubią tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • DoveLove Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amy333 wrote:
    ja sobie zamówiłam wczoraj, tylko z innym obrazkiem- taki maluszek zaglądający spod koszulki. W pon powinnam dostać, to napisze:)
    Super! Czekam na wieści :)

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • Mamaawiki Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardziej mi się podwyższa na wizytach mam sobie mierzyć codziennie ciśnienie jak na razie

8p3oskjor69op845.pniv09df9hiyby5l2y.png
    Udało się drugi cud pojawił się w 9 cyklu starań
    Niedoczynność tarczycy,hashimoto(anty TPO powyżej 600),hiperprolaktymia,torbiele piersi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Meghan to często masz holtera. No ale dobrze dmuchać na zimne. Jesteś na zwolnieniu?
    Mi kardiolog mówił że jak będę mieć ciśnienie na granicy to mam isoptin zabrać. Ale też już odróżniam skok ciśnienia np przez stres podczas wizyty a taki normalny bo mam charakterystyczny ból głowy. Narazie jest ok i mam nadzieję że będzie jak z córka. Dopiero koło 38 tyg byłam w szpitalu w związku ze skokami ale się ustabilizowało.
    Tak to nowoczesne podejście z tym Holterem. Jakby ktos potrzebował to moim Zdaniem wybitny hipertensjolog Piotr Gryglas pracuje na Banacha w Warszawie (tam
    Mi Zakładają holtera ) a potem prywatnie na analizę do gabinetu / kobiety w ciąży bezpłatnie... wiec nie
    Płace za prywatne wizyty ten facet to anioł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 20:05

• DoveLove Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam syndrom białego fartucha i na wizycie zawsze ciśnienie wyskokie a w domu książkowe ;)

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaawiki wrote:
    Mama wiki takie rozkurczowe (to drugie ) z tak mała roznica ze skurczowym to niebywałe. Nie pomyliłaś sie ???? Mierz przez kilka dni po 3,4 razy dziennie jak sie bedzie powtarzać to do lekarza :))) to rozkurczowe nadaje sie na leczenie na cito - chyba Ze sie raz zdarzyło mi to wyglada na błąd pomiaru

• sylvi Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoveLove wrote:
    Ja mam syndrom białego fartucha i na wizycie zawsze ciśnienie wyskokie a w domu książkowe ;)
    Ja też:)

A ja dzisiaj znowu mam kryzys jedzeniowy. Od rana zjadłam dwie parówki a teraz wypiłam sobie szklankę barszczu z proszku:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 20:13

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meghan ja tak nie lubię holtera brrr nocka z głowy zawsze.

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    10 cs- udało się
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tasia86 wrote:
    Antonina38 fajnie, że wkleiłaś na 1. stronie naszą tabelkę :)
    Tylko napisałaś tam, że stworzyła ją Justyna, a to Av ją stworzyła ;)
    Zgadza się. Av stworzyła. Ja tylko oferowałam pomoc dla tych, które miały problem z dodaniem się :)
    Av wrote:
    E8 jest super-duper, każdy by chciał :)
    Co do aparatów, to warto robić na dobrym (nowszym) sprzęcie. Wiadomo, że większość ludzi się nie zna za bardzo, ale dość dobrym wyznacznikiem jest możliwość zrobienia badania 3D/4D. O ile one diagnostycznie niewiele wnoszą, to aparaty z taką możliwością są zwyczajnie nowsze i bardziej zaawansowane niż te, które takich opcji nie mają.

U mnie w przychodni mają ten sprzęt na NFZ.
    Przychodnia nigdzie się tym nie chwali. Na stronie nie ma żadnej informacji na temat sprzętu na którym pracują.
    Av, jesteś genialna. Twoja wiedza jest ogromna. Zgadzam się z Rucolą - jesteś naszym specjalistą :)
    natalinka wrote:
    a rzeczywistość swoje...
    Ja prosiłam o rejestracje do ginekologa na nfz, to może inaczej patrzą...
    Hmmm... czysto teoretycznie każda ciężarna ma swojego lekarza prowadzącego i do niego powinni zapisać na cito. Ale już zapisywanie do gina, który nie jest prowadzącym nie jest chętnie robione.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
‹‹ 350 351 352 353 354 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ