X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Herbata Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    E8 jest super-duper, każdy by chciał :)
    Co do aparatów, to warto robić na dobrym (nowszym) sprzęcie. Wiadomo, że większość ludzi się nie zna za bardzo, ale dość dobrym wyznacznikiem jest możliwość zrobienia badania 3D/4D. O ile one diagnostycznie niewiele wnoszą, to aparaty z taką możliwością są zwyczajnie nowsze i bardziej zaawansowane niż te, które takich opcji nie mają.

Właśnie ja mam taki u mojego gina. ☺

Av, Rucola lubią tę wiadomość

16udvfxmgcokvnrf.png
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pan doktor ten od badania genetycznego mówił ze dobrze jak ma 5 cm bo te pomiary się lepiej robi wiec mysle ze to do rze świadczy ze przełożył o tydzień dla pewności. Ja miałam moje badanie ponad godzinkę bo maluszek fikał bardzo ale tak pleckami boczkiem do nas a musiał być na znak żeby ta krzywa dobrze zmierzyć. Wiec pierw na pełnym pęcherzu ( ciezko było bo wypiłam prawie litr po poprzednim doświadczeniu ;) ) później na pustym ale pochodzić miałam pijąc pol kubeczka wody No i wtedy było już Ok . Wiem ze pan doktor robił kilka razy 2-3 tych samych rzeczy obwód brzuszka czy głowy etc żeby miał pewność ale wszystkie były takie same wiec spoko.
    Wiec mysle ze nie masz się co martwić i ze tak ja wyżej koleżanka Av dobrze o nim to świadczy . A wiecie co do połówkowych to wlasnoe ten pan doktor powiedział ze jeśli zdecydowałaby się na połówkowe to umawiać mam się między 22 a 24 tygodniem ciazy ? Hmmmm

• Av Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbata wrote:
    Dziewczyny tak czytam cały czas o tych badaniach pappa, hormony i innych, o których piszecie i tak się zastanawiam. Jeśli po tych badaniach wyjdzie coś nie tak i potrzebna będzie amniopunkcja i ona np. potwierdzi obawy to co nam daje ta wiedza? Czy to tylko wskazanie do usunięcia ciąży czy pewne wady da się leczyć jakoś w brzuszku jeszcze?
    Amniopunkcja bada kariotyp - czyli, czy sekwencja DNA dziecka jest prawidłowa. Wad genetycznych niestety na tym etapie rozwoju nauki wyleczyć się nie da. Natomiast jest spora różnica między zespołem Downa, Patau i Edwardsa a także innymi chorobami genetycznymi, jak mukowiscydoza.

Zespół Patau i Edwardsa to wady letalne. Jeśli nie bierzesz pod uwagę terminacji ciąży w takich przypadkach, wiedza o tym, że dziecko ma ten zespół pozwoli na dokładny monitoring ciąży i reagowanie w przypadku obumarcia dziecka, co zdarza się bardzo często w takich przypadkach. Obumarcie w zaawansowanej ciąży to zagrożenie życia matki.

Diagnoza takich chorób jak mukowiscydoza pozwala na bardzo wczesne wdrożenie leczenia - ponieważ objawy nie musza być jasne i czasem mijają lata, zanim dziecko zostanie zdiagnozowane, a w tym czasie choroba pustoszy jego ciało. Mam wujka, który na to choruje, więc teoretycznie jestem trochę obciążona.

Wiedza o tym, że dziecko ma zespół Downa, jeśli jesteś zdecydowana je urodzić, pozwala na przygotowanie się do porodu w klinice, która będzie mogła od razu się dzieckiem zająć. Zespół Downa ma wiele wad współistniejących - wady serca na przykład - które powinny zostać jak najszybciej zdiagnozowane i ewentualnie zoperowane.
    Jeśli z dzieckiem dzieje się cokolwiek innego podejrzanego to wiedza n/t kariotypu ułatwia lekarzom diagnostykę i leczenie.

Co można operować/naprawić jeszcze w brzuchu matki:
    Rozszczep kręgosłupa – mogący skutkować całkowitym porażeniem i unieruchomieniem dziecka.
    Potworniak krzyżowo-ogonowy – nowotwór mogący powodować zaburzenia hormonalne a także złośliwe guzy.
    Wrodzona przepuklina przeponowa – zaburzająca rozwój płuc.
    Wrodzona torbielowatość gruczolakowata płuc – mogąca zahamować rozwój płodu lub powodować zaburzenia oddychania u noworodka.
    Rozstrzelenie oskrzeli – prowadzące do chorób oskrzeli, a nawet sinicy i wyniszczenia.
    Uropatia zaporowa – grożąca niewydolnością nerek.
    Zespół transfuzji międzypłodowej – niebezpieczna sytuacja, gdy dwa płody połączone są jednym łożyskiem.
    Wady wrodzone serca – nierzadko prowadzące do śmierci w łonie matki lub tuż po narodzeniu.
    Zespół pasm owodniowych – wynik pęknięcia worka owodniowego skutkujący niedokrwieniem dziecka, a nawet ucięciem kończyny wewnątrz macicy przez zaciskającą się tkankę łączną.
    (https://www.osesek.pl/ciaza-i-porod/ciaza/operacje-plodu-podczas-ciazy.html)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 13:36

Herbata, GuBo, JustynaG lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbata wrote:
    Dziewczyny tak czytam cały czas o tych badaniach pappa, hormony i innych, o których piszecie i tak się zastanawiam. Jeśli po tych badaniach wyjdzie coś nie tak i potrzebna będzie amniopunkcja i ona np. potwierdzi obawy to co nam daje ta wiedza? Czy to tylko wskazanie do usunięcia ciąży czy pewne wady da się leczyć jakoś w brzuszku jeszcze?
    Herbata jeśli coś wyjdzie nie tak to nie tylko wskazanie do usunięcia ciąży, ale niektóre wady można skorygować jeszcze podczas ciąży, chociaż nie wiem w jakim stopniu robią w Polsce operacje płodu, ale to także informacja iż dziecko po porodzie np. musi zostać poddane natychmiastowej operacji lub obserwacji.

bhywvcqgxdl0na75.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Witam się i ja laseczki dzisiaj ;)
    Jak samopoczucie dziś ? Ja niestety wczoraj znowu wstałam się z kibelkiem.... ciekawe czemu tak ten tydzień na wymioty mi się zbiera. Tak to spoko mam nadzieje ze tydzień dwa i minie ;)
    Dzięki dziewczyny No i tak wstępnie pan doktor powiedział ze będzie dziewczynka ;) choć nadal to groszek Heheh ;) No i ja to bym chciała chyba Toskę chłopaki moje są na „spoko” ale corka mówi ze to imię dla psa - jamnika .... i ze ona chce Joasię na co ja nie bardzo ... ona myli z ta książka Tesia klapciuch No ale .... może wpadnie nam jakieś inne jeszce imię choć mi ta Tosia siedzi w głowie ;) bo dla chłopca to jak na razie jestem za Tymonem ale reszta chyba nie bardzo Heheh oj ciezko będzie mysle każdemu dogodzić ;)

U nas w razie chłopca też Tymon, w przypadku dziewczynki podoba mi się Blanka

Kadża lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, ciotka podczas rozmowy z teściową powiedziała, że dobrze, że kuzynka wiedziała o ZD córki. Mała już jest zapisana na rehabilitację, zresztą ta wiadomość pozwoliła się rodzicom trochę oswoić z tematem przez kilka miesięcy ciąży...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny

Czy korzystałyście z prawa kobiet w ciąży do wizyt u specjalisty bez kolejki?

Ja niestety jestem pod opieką kilku przychodni. W dwóch już ogłoszono mi, że terminy na maj kolejne niestety, a u gastrologa kazał mi zgłosić się za miesiąc. Ja mu mówiłam, że do Pana są terminy 6-7 miesięcy, ale on rozłożył ręce (wiedział o mojej ciąży, myślę, że chciał, abym ewentualnie prywatnie przyszła). No i przez przypadek czytam, że kobiety od stycznia 2017 mają zostać przyjęte najpóźniej w terminie 7 dni! Należy w rejestracji okazać zaświadczenie o ciąży. Najśmieszniejsze, że w Internecie wywiad z Dyrektorem czy Właścicielem Centrum Medycznego, do którego właśnie chodzę do tych poradni, że jak najbardziej to egzekwują, a lekarze bezradnie ręce Mi rozkładają.

Ciekawa jestem, czy któraś z Was już korzystała z tego prawa i odbyło się to bez jakichkolwiek problemów:)

• natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pytanie z innej beczki: któraś z Was ostatnio pisała o takich wodnistych upławach... Mam od wczoraj takie, już przez myśl przeszło mi, że to wody, no ale byłam u lekarza, robił usg, wiec pewnie by widział, nie? Nie badał mnie, ale pobrał posiew do kontroli. Szukałam po aptekach testów i pasków, ale nie ma...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Dziewczyny

Czy korzystałyście z prawa kobiet w ciąży do wizyt u specjalisty bez kolejki?

Ja niestety jestem pod opieką kilku przychodni. W dwóch już ogłoszono mi, że terminy na maj kolejne niestety, a u gastrologa kazał mi zgłosić się za miesiąc. Ja mu mówiłam, że do Pana są terminy 6-7 miesięcy, ale on rozłożył ręce (wiedział o mojej ciąży, myślę, że chciał, abym ewentualnie prywatnie przyszła). No i przez przypadek czytam, że kobiety od stycznia 2017 mają zostać przyjęte najpóźniej w terminie 7 dni! Należy w rejestracji okazać zaświadczenie o ciąży. Najśmieszniejsze, że w Internecie wywiad z Dyrektorem czy Właścicielem Centrum Medycznego, do którego właśnie chodzę do tych poradni, że jak najbardziej to egzekwują, a lekarze bezradnie ręce Mi rozkładają.

Ciekawa jestem, czy któraś z Was już korzystała z tego prawa i odbyło się to bez jakichkolwiek problemów:)

Ja ostatnio prosiłam w przychodni o rejestrację do lekarza, powiedziałam, że należy mi się przyjęcie w ciągu tych wyznaczonych dni roboczych, ale pani powiedziała, że nie ma miejsc i tyle...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśląc o wadzie, nie braliśmy pod uwagę terminacji, ale byłam nastawiona np. na NIFTY, by mieć pewność i móc się przygotować. Amniopunkcji nie brałam wcale pod uwagę, bo bałabym się o dziecko, ale każda kobieta decyduje inaczej i to jej święte prawo

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Ja ostatnio prosiłam w przychodni o rejestrację do lekarza, powiedziałam, że należy mi się przyjęcie w ciągu tych wyznaczonych dni roboczych, ale pani powiedziała, że nie ma miejsc i tyle...

No i właśnie. Ja mam ustawę i pójdę z nią, ewentualnie zgłoszę to do Dyrekcji, tym bardziej, że zaginęła moja karta do gastrologa, jak placówka się przenosiła w inne miejsce i nikt nie poczuwa się do winy. Eh....

natalinka lubi tę wiadomość

• Herbata Ekspertka

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av jesteś wielka, dziękuje, teraz już wiem coś więcej. ☺

Av, Rucola lubią tę wiadomość

16udvfxmgcokvnrf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalinka

A tu cytat z artykułu:

- Kobiety w ciąży to szczególna grupa pacjentek. I jeżeli pacjentka oczekująca dziecka ma skierowanie do specjalisty, to wizyta jest umawiana ekspresowo. Panie nawet nie muszą powoływać się na nowe przepisy, zresztą mam wrażenie, że wiele kobiet jeszcze o nich nie wie - uważa lek. med. Stanisław Mazur, dyrektor Medyka.

Czytaj więcej: http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/podkarpacie/a/jestes-w-ciazy-do-lekarza-dostaniesz-sie-bez-kolejki,11843095/

natalinka lubi tę wiadomość

• kaaarooo Nowa

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć wszystkim! :)

Chciałam się przywitać ze wszystkimi, jestem Karola i upragnione dwie kreseczki ukazały się niedawno :) termin mam na 24 września.

Gratulacje dla wszystkich przyszłych mamusiek!

sylvi, Av, Herbata, natalinka, Vlinder, Antonina38, asese, zafasolkowana, lena86, monika_86, Natalia1984, Siwulec, matkapatka, Marzena782, zuza88 lubią tę wiadomość

• sylvi Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av kobieto. Ty to masz wiedzę. Szacunek :)

Ja dzisiaj lepiej. Wczoraj wieczorem mi nerwy puściły i się poryczalam nad tym że do tej pory brak badań mojego maluszka. Ale mąż stanął na wysokości zadania:) to siedzenie w domu źle na mnie wpływa. Za dużo czasu na myslenie. Dobrze że w środę do pracy

Av lubi tę wiadomość

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też sprawdziłam sprzęt, na którym miałam prenatalne: Voluson 730 Expert BT-8. AV, skarbnico wiedzy, odniesiesz się? proszę...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 14:06

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze sprawdziłam ryzyko stanu przedrzucawkowego przed 34 tc 1:422, 37 - 1:143

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaaarooo wrote:
    cześć wszystkim! :)

Chciałam się przywitać ze wszystkimi, jestem Karola i upragnione dwie kreseczki ukazały się niedawno :) termin mam na 24 września.

Gratulacje dla wszystkich przyszłych mamusiek!

Witamy!

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Natalinka

A tu cytat z artykułu:

- Kobiety w ciąży to szczególna grupa pacjentek. I jeżeli pacjentka oczekująca dziecka ma skierowanie do specjalisty, to wizyta jest umawiana ekspresowo. Panie nawet nie muszą powoływać się na nowe przepisy, zresztą mam wrażenie, że wiele kobiet jeszcze o nich nie wie - uważa lek. med. Stanisław Mazur, dyrektor Medyka.

Czytaj więcej: http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/podkarpacie/a/jestes-w-ciazy-do-lekarza-dostaniesz-sie-bez-kolejki,11843095/

a rzeczywistość swoje...
    Ja prosiłam o rejestracje do ginekologa na nfz, to może inaczej patrzą...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2018, 14:03

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    ja też sprawdziłam sprzęt, na którym miałam prenatalne: Voluson 730 Expert BT-8. AV, skarbnico wiedzy, odniesiesz się? proszę...
    To jest ta sama seria, na której asese miała badanie. Expert to ta wyższa wersja. Dość powiedzieć, że GE (producent) kupiło tę technologię, czyli uznali, że sami lepszej nie zrobią. A GE to jedna z największych firm inżynierskich :) Potem rozwinęli to w Volusony E6/E8, ale 730 wciąż się na świecie sporo używa. Naprawdę dobry sprzęt.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
‹‹ 348 349 350 351 352 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ