X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OctAngel- witaj i spokojnej ciąży życzę :)

Ja brałam flexiparine w zastrzykach i to była masakra- a najbardziej tępe igły. Na szczęście już odstawiłam ;)
    Z duphastonu powoli schodziłam i od wczoraj już nie biorę. Została jeszcze luteina od-dupy-strony do 10 marca ;)

asese, OctAngel, Rucola lubią tę wiadomość

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Marzena782 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety tez płace za neoparin 80zl , tez mam bez Refundacji .

asese lubi tę wiadomość

4,5 roku starań
    Pcos ,Pierwsza Owulacja i Udana! 16tydz. Ciąży !
    w4sqflw12tdr9ahl.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    OctAngel- witaj i spokojnej ciąży życzę :)

Ja brałam flexiparine w zastrzykach i to była masakra- a najbardziej tępe igły. Na szczęście już odstawiłam ;)
    Z duphastonu powoli schodziłam i od wczoraj już nie biorę. Została jeszcze luteina od-dupy-strony do 10 marca ;)
    Mi lekarz każe brać duphaston gdzieś do 20 tygodnia. Ciekawe od czego to zależy

• Mamaawiki Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie brałam Colon C ja biorę na zaparcia
    Lactuloze w syropie

8p3oskjor69op845.pniv09df9hiyby5l2y.png
    Udało się drugi cud pojawił się w 9 cyklu starań
    Niedoczynność tarczycy,hashimoto(anty TPO powyżej 600),hiperprolaktymia,torbiele piersi
  • asese Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Oj, no to wspolczuje. To duzy wydatek. Ja tez "tylko" mutacje mthfr i v leiden i chyba nie nalezy mi sie prawnie refundacja, ale bylam u genetyka, który wydal mi kartke, że zalecs heparyne i lekarz mi na tej podstawie wypisuje

Mnie ginka wysłała do hematologa po takie zaświadczenie, że jest wskazanie do przyjmowania, to by mi wypisywała z refundacją, ale bobek nie chciał mi wypisać:/

rg50flw1ig1o65jx.png
  • DoveLove Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Śliczne brzuszki dziewczyny :)

DoveLove pięknie wyglądasz :*

Ja już też nie wiem co gotować raz mi się coś chce a za chwilę nie mogę tego ruszyć.
    A ja w ciąży zdrowieje. Byłam u Endo i TSH mocno spada że dawkę zmniejszamy i ciśnienie 120/60 jak nigdy w życiu. Zawsze minimum 130/80.

A jeszcze wam powiem, że ja już też czuje mojego motylka.
    Alunia super! Ruchy Maleństwa bardzo uspokajają, a wiem, że spokój Ci sie należy <3
    Ja wczoraj wieczorem poczułam dwa pukniecia od wewnętrznej strony brzucha, ale dziś cisza...hmmm...

aLunia lubi tę wiadomość

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Nie nadążam Was czytać... ale zawsze to robię choć rzadko się udzielam.

Nadulek bardzo mi przykro ale proszę bądź dobrej myśli.

OctAngel witaj w naszym gronie :)

Brzuszki macie piękne, u mnie coś delikatnie zaczyna się zaokrąglać ale jeszcze mało widoczny.

Piszecie o jedzeniu i co czytam to co chwilę na coś innego mam ochotę :P Dziś zrobiłam racuchy z jabłkami bo narobiłyście mi ochoty ostatnio. Choć teraz wiem, że kolejne będzie leczo :)

Dziś pierwszy raz zwymiotowałam, cały dzień coś było mi niedobrze i paw... :/
    A tak dobrze szło bo mdłości miałam krótko a wymiotów brak. Może to jednorazowe.

Z piciem wody także mam problem, muszę w siebie wmuszać ale nawet tak ciężko.
    Zaczęłam robić domową lemoniadę i lepiej mi się pije niż samą wodę.

Gratuluję Wam wszystkim udanych wizyt :)

asese, OctAngel lubią tę wiadomość

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaawiki wrote:
    Ja nie brałam Colon C ja biorę na zaparcia
    Lactuloze w syropie
    I jest skuteczna?

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • RusałkaPL Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asese wrote:
    Ja też teraz kupiłam Neoparin, ale mam jeszcze kilka strzykawek clexane, bo wcześniej nie wiedziałam o zamienniku i kupiłam "hurtem" wiele opakowań tego droższego:/ Dla mnie osobiście od tych wstrzykiwań gorsza jest luteina podjęzykowa,biorę ją 3 razy dziennie po 2 tabletki i im dłużej ją przyjmuję, tym bardziej wydaje mi się ohydna. Już wolałabym wkładać częściej niż raz dziennie tą dopochwową, bo to cyk i już, i zero dyskomfortu, a po tej boli mnie brzuch, tak jakby żołądek, jest mi mdło i mam taki gorzki posmak w buzi przez długi czas. Niestety ten zestaw czeka mnie do końca ciąży, jak wiele z nas, więc trzeba zacisnąć poślady i się nie przejmować, dzidziuś nam później wszystko wynagrodzi:))

A musisz brać doustną? Szukam właśnie z ciekawości, czy jest jakaś różnica.
    Ja biorę trzy razy dziennie dopochwową. I Neoparin. Clexane i tak brak w aptekach, plus jest droższe.

Swoją drogą trafiłam na taką wypowiedź, że niektóre biorą luteinę doustną dopochwowo i że to niby to samo. YYYY

"Wszystko rozbija się o... pieniądze. Tak właśnie. Otóż luteina sprzedawana jako doustna jest sporo tańsza niż dopochwowa i była jako pierwsza dopuszczona do sprzedaży. Później zaczęto przeprowadzać testy na działanie tej samej tabletki, o tym samym składzie i wyglądzie, ale stosowanej dopochwowo (badania prowadzono w Szpitalu Madurowicza w Łodzi). Później ktoś zarejestrował formę dopochwową i za ten niby-patent płaci się po porstu więcej. Ale testy przeprowadzano na formie tzw. doustnej więc to to samo. Trochę pokomplikowałam, ale tak tłumaczyły mi dwie lekarki ze szpitala im. Mazdurowicza w Łodzi. Ja sama biorę cały czas dopochwowo tabletkę opisaną jako doustną i nie mam niemiłych doznań smakowych."

pKjTp1.png
  • asese Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Ja już po dzisiejszej wizycie, widzę, że tylko ja wizytowałam dzisiaj :)
    Ciśnienie mam idealne: 120/80, więc trochę mi ulżyło. USG nie było, więc tylko mnie kobieta wymacała. Szyjka się trzyma pięknie, więc ok :) Schudłam pół kg... no ale po tych wymiotach należało się tego spodziewać.
    Na zaparcia poleciła Colon C. Czy któraś z Was go brała?

Teraz jestem w pracy, ale tak mi się spać chce, że chętnie położyłabym się nawet na podłodze...

Był taki epizod, że brałam, ale na mnie nie wpłynął w żaden sposób, mam nadzieję, ze Tobie pomoże.

rg50flw1ig1o65jx.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam brać jeszcze jakis czas duphaston, mam wrażenie, że to on mi mdłości nasila.

Co do TSH, nie mam o tym pojęcia, ale może macie doświadczenie i ktoś mi wytłumaczy- mam TSH 3,9 (Itr limit do ok 2,3), dostałam tabletki 25mg, 1,5szt dziennie. Czy to znaczy, że mam niedoczynność i to jest wystarczająca dawka czy np muszę iść po tygodniu lub dwóch na kontrolę TSH, a może całego panelu tarczycowego? Nie dopytałam lekarki, bo byłam za bardzo zestresowana na wizycie...

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • OctAngel Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę clexane, mam mutacje mthfr c667 hetero, gin wypisuje mi na ryczałt (ok. 40zł za opakowanie, wcześniej był za 3,2, teraz podnieśli cenę).
    Co do Duphastonu to biorę doustnie zamiast niego czeski Utrogestan (można go też stosować dopochwowo i podjęzykowo, to naturalny progesteron), lepsze samopoczucie po nim a cena ta sama.

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • KasW91 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Też mam brać jeszcze jakis czas duphaston, mam wrażenie, że to on mi mdłości nasila.

Co do TSH, nie mam o tym pojęcia, ale może macie doświadczenie i ktoś mi wytłumaczy- mam TSH 3,9 (Itr limit do ok 2,3), dostałam tabletki 25mg, 1,5szt dziennie. Czy to znaczy, że mam niedoczynność i to jest wystarczająca dawka czy np muszę iść po tygodniu lub dwóch na kontrolę TSH, a może całego panelu tarczycowego? Nie dopytałam lekarki, bo byłam za bardzo zestresowana na wizycie...

W ciąży TSH często skacze, nawet jak nie chorowałas wcześniej o trzeba na nie uważać. Ja mam niedoczynnosc, przed ciąża badałam co 3-6 miesięcy, a teraz mam sprawdzać co 4 tygodnie. Na Twoim miejscu bym sprawdziła za Ok 4-6 tyg, bo rzadko lekarz trafia od razu z pierwsza dawka. Po ciąży jest duża szansa, ze wróci Ci do normy :)

zuza88 lubi tę wiadomość

3jgxrjjge9czjwa2.png
    2 lata starań
    18.06.2016 - Aniołek :*
    24 cykl - szczęśliwy :) oby tak pozostało
  • DoveLove Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w czasie starań brałam dupka, ale zle się po nim czulam, miałam ataki dusznosci, zawroty głowy. Lekarz zmienił mi go na luteine podjezykowa, ale po niej mialam zgage, wiec na kolejnej wizycie lekarz powiedzial, że mozemy to ominac luteina dopochwową.
    Bralam ja jeszcze na początku ciąży, jakos do 9tc.
    Też slyszalam o zmianie miejsca aplikacji, ze tak powiem, ale wydaje mi sie, ze nie bez przyczyny jest między nimi różnica w przyjmowaniu. Ja bym nie ryzykowala, lepiej pogadac z lekarzem.

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • RusałkaPL Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie zaparć, to ja jestem leżąca, więc jest jeszcze jakby bardziej "pod górkę". Musiałam zmienić dietę. Jak się jej trzymam to jest dobrze, jak nie to ech. Powiem Wam co się u mnie metodą prób i błędów sprawdziło (woda z cytryną na czczo i siemie lniane do picia na noc np nie).

Codziennie albo musli albo koktajl.
    Musli takie; jogurt naturalny, do tego wsypuję do łyżce zmielonego siemienia, surowego kakao i otrębów owsianych (otrąb- paskudna odmiana). Potem pestki słonecznika, żurawina, rodzynki. Na wierzch kroje drobno kiwi, czy jabłko.

Do koktajlu na bananie, jabłku też dodaję te mieszankę (zmiksowane po łyżce siemienia, surowego kakao i otrębów owsianych).

Na co dzień mało mięsa i wędlin. Jeśli mam dzień bez koktajlu czy musli to chociaż pare kiwi wcinam/jabłek.

Ostatnio dużo rzeczy typu soczewica, jaglanka i ciecierzyca. Słodyczy zero, chyba, że chce mieć problem. Ewentualnie lody czekoladowe działają nie wiem czemu przeczyszczająco :D

Mogę Wam polecić dwa cudowne przepisy.
    Jadłonomia, pasztet soczewicowo-jaglany - uwielbiam od dawna!(plaster na kromkę, na to daję sobie ajwar i oliwki)
    http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-soczewicowy-z-zurawina/

Jako deser brownie z ciecierzycy, które smakuje jak normalne ciasto czekoladowe, omnomnom! I nie ma po nim kłopotów :D Wręcz lecznicze!

https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2017/06/swietne-brownie-z-ciecierzycy.html

BTW, wczoraj się ważyłam przy okazji wizyty u gin, już miałam powyżej 57kg, a tu znowu wyszło 55,8. :D Chyba Dziecior wysysa co zjem :D

zuza88, Rucola, asese lubią tę wiadomość

pKjTp1.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoveLove dzięki wielkie :*

Ja badam co 4 tyg. Nie tak łatwo dobrac leki więc trzeba kontrolować.

zuza88 lubi tę wiadomość

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:

Leczę się na niedoczynność tarczycy trochę lat.
    Generalnie Twoje TSH jest wysokie ale nie wiem jak to się ma w stosunku do FT4.
    Przed każdą wizytą u mnie rygorem jest zrobienie TSH i FT4, wtedy ewentualnie lekarz zmienia mi dawkę. Ja jestem ciężkim przypadkiem, mała dawka dla innych to dla mnie zbyt duża dawka i w drugą stronę...także mam dawki naprzemiennie.

EDIT: Dobranie leku nie jest proste, zależy jak reaguje organizm. Po tygodniu czy dwóch ciężko by to ocenić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 17:35

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • KasW91 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi po infekcji od luteiny lekarz zmienił ja na progesteron besins tabletki zwykle do połykania. Nawet twierdził, ze jest on lepszy od luteiny, ale ciężko go kupić. Powiedział ze od ok 13tc będziemy powoli odstawiać

3jgxrjjge9czjwa2.png
    2 lata starań
    18.06.2016 - Aniołek :*
    24 cykl - szczęśliwy :) oby tak pozostało
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasW91 wrote:
    W ciąży TSH często skacze, nawet jak nie chorowałas wcześniej o trzeba na nie uważać. Ja mam niedoczynnosc, przed ciąża badałam co 3-6 miesięcy, a teraz mam sprawdzać co 4 tygodnie. Na Twoim miejscu bym sprawdziła za Ok 4-6 tyg, bo rzadko lekarz trafia od razu z pierwsza dawka. Po ciąży jest duża szansa, ze wróci Ci do normy :)

Kurczę, no właśnie boję się tego niedopasowania, dostałam dopiero leki w 10tc a to takie niebezpieczne, kuzynka straciła w 4mc ze wzgl na tarczyce...

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuza88 wrote:
    Leczę się na niedoczynność tarczycy trochę lat.
    Generalnie Twoje TSH jest wysokie ale nie wiem jak to się ma w stosunku do FT4.
    Przed każdą wizytą u mnie rygorem jest zrobienie TSH i FT4, wtedy ewentualnie lekarz zmienia mi dawkę. Ja jestem ciężkim przypadkiem, mała dawka dla innych to dla mnie zbyt duża dawka i w drugą stronę...także mam dawki naprzemiennie.

Mi dała po samym TSH, lepiej pewnie będzie zrobić więcej wyników wcześniej.

Odstawia się tabletki do badań?

w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
‹‹ 422 423 424 425 426 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ