X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 04:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Aha widze, że sie pospieszylam z odpowiedzią :-) ale ciesze sie, że jednak wszystko dobrze :-)
    Hihi byłam pewna, że wszystkie dziewczyny śpią :) jeszcze czekamy na pappa, wtedy będzie też więcej wiadomo ale jestem spokojniejsza o to nieszczęsne NT

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 04:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat@la wrote:
    Hihi byłam pewna, że wszystkie dziewczyny śpią :) jeszcze czekamy na pappa, wtedy będzie też więcej wiadomo ale jestem spokojniejsza o to nieszczęsne NT
    Pappa sie robi w przypadku ciąży blizniaczej? Gdzies czytalam, ze wyniki nie sa miarodajne w tym przypadku

• Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 04:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz prowadzący któremu ufam twierdzi że warto zrobić. Już naprawdę sama nie wiem i po wczorajszym myślę że całkowicie oleje te całe genetyczne. Chciałabym wierzyć temu drugiemu lekarzowi, prowadził trudną ciążę mojej znajomej, ma sprzęt najwyższej klasy i chyba tego będę się trzymać. Może to też moje pobożne życzenia ale przynajmniej lżej na serduchu :)

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat@la wrote:
    Mój lekarz prowadzący któremu ufam twierdzi że warto zrobić. Już naprawdę sama nie wiem i po wczorajszym myślę że całkowicie oleje te całe genetyczne. Chciałabym wierzyć temu drugiemu lekarzowi, prowadził trudną ciążę mojej znajomej, ma sprzęt najwyższej klasy i chyba tego będę się trzymać. Może to też moje pobożne życzenia ale przynajmniej lżej na serduchu :)
    Na pewno bedzie dobrze. Tylko uważaj żeby panikowac jakby cos wyszlo nie tak z tymi Pappa, bo w wielu zrodlach czytalam nawer wypowiedzi lekarzy, ze w ciazy mnogiej wyniki sa duzo mniej miarodajne i nie zalecają

• Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 05:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Na pewno bedzie dobrze. Tylko uważaj żeby panikowac jakby cos wyszlo nie tak z tymi Pappa, bo w wielu zrodlach czytalam nawer wypowiedzi lekarzy, ze w ciazy mnogiej wyniki sa duzo mniej miarodajne i nie zalecają
    Widzisz dobrze, że mówisz. Muszę więcej poczytać na ten temat i naprawdę olac te testy. Niepotrzebny stres tylko i wyłącznie.

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat@la wrote:
    Polecono mi lekarza w mojej miejscowości, poprosiłam o wizytę tego samego dnia bo inaczej oszalalabym z niepokoju. Wiedziałam że sprzęt ma 1klasa. No więc ponad godzinę rozmawialismy, cała roztrzesiona położyłam się do badania i co? 1NT: 1.4 2NT: 1.6 i zdaniem lekarza wszystko rozwija sie prawidłowo, różnica w rozwoju pomiędzy blizniakami wynosi 1dzien! Pan prof nie był łaskaw nawet sprawdzić kości nosowych, nie wpisał do karty co również mnie niepokoilo a okazało się że są. Powiedzcie jak tak można? Bo ja nie rozumiem. Wiem że czasem lekarze muszą przekazywać złe a nawet tragiczne wieści ale jeśli nie jest pewny to nie powinien wypuszczać pacjentki w takim stanie, od poludnia do 17 byłam po prostu nie w tym świecie a brzuch z nerwów boli mnie do teraz. Lekarz u którego byłam wieczorem to zupełnie inna bajka, wykonał mi coś w stylu prenatalnych, wszystko Dokładnie. NT sprawdzał po 5 razy bo sam nie wierzył w taką rozbieżność. Stwierdził że być może prof mierzył kiedy dzieci mialy główki odchylone do tyłu tyle że lekarz z certyfikatem powinien wiedzieć jakie skutki może mieć taka pomyłka. Najlepsze jest to że lekarz patrząc na nazwisko profesora powiedzial, że to jest taki ala guru wśród okolicznych lekarzy który ich wszystkich uczy, prowadzi wykłady. Dobrze, wygadalam się troszkę, chyba swoim wywodem zajelam całą stronę:/ obyscie dziewczyny nie trafiły na takiego konowała bo będę tą wizytę napewno długo pamiętała.

Masakra. Taki ktoś (ciężko nazwać go lekarzem) w cale nie powinien mieć kontaktu z pacjentami. Powinni mu zabrać ten certyfikat. Jak dobrze, że poszłaś do innego lekarza. Na pewno ten drugi ma rację.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 07:00

Nat@la lubi tę wiadomość

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat@la wrote:
    Kochana u mnie taki lekarz z certyfikatem też jesy gburem i wszystkich niby szkoli. Ja jednak poszłam do mojej gin prowadzącej na te badania, bo to złota kobieta, a koleżanki przyznały, że ten super lekarz z certyfikatem ich odsyła na badania do niej jak nie ma pewności. Ja uważam, że papier to jedno, a doświadczenie to drugie. Kiedyś ktoś powiedział, że to jaki jest na prawdę ginekolog pokazuje dopiero ilość prowadzonych ciąż powiklanych ze szczęśliwym rozwiązaniem. Dlatego ja nie patrzę zupełnie na te certyfikaty, a na opinię o lekarzu. Na Twoim miejscu spalabym spokojnie i zaufała temu drugiemu :) ja czuję, że będzie dobrze!

Nat@la lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat@la wrote:
    Witam dziewczyny, chcialabym w skrócie przedstawić jak wyglądały moje badania genetyczne ale w skrócie się nie da. To był chyba najgorszy dzień w moim życiu! Miałam pecha i trafiłam na lekarza, przepraszam PROFESORA (teraz sprawdziłam i posiada on certyfikat). Na samym wejściu stwierdził, że nikt dodatkowy mu nie jest potrzebny więc tata dzieci nie mógł mi towarzyszyć, mimo że w gabinecie obok spokojnie wchodzili ojcowie. Badanie trwało krótko, prof!! chamsko zapytał czy ja wogole wiem, że są to bliźniaki, mówię że to było wskazaniem do genetycznych a on drze sie do sekretarki przez drzwi od kiedy mamy takie bzdurne procedury.. Potem stwierdził, że on ma gorszy sprzęt i mam przejść do drugiego gabinetu, myślę sobie uff super. Ale nic z tego, bada mnie dalej, patrzy w ten monitor z lewej, prawej, z tyłu jakby nie dowidzial, co najlepsze, zupełnie bez jednego słowa! W końcu na moje pytanie czy jest wszystko dobrze odpowiada, że nic nie jest dobrze! I koniec rozmowy.. Wyobrażacie sobie mój stres?? Krzyknął tylko do sekretarki "zapisz że dwóch chłopaków". Potem do mnie, że nt u obu podwyższone, u jednego znacznie, u drugiego w mniejszym stopniu ale wysokie. Że to oznaka różnych wad i że jeden rozwija się dużo wolniej. I dowidzenia Pani. Nie zdążyłam pprzejść przez drzwi gabinetu a drugi pan doktor już miał dla mnie chusteczki, widocznie miał więcej empatii. Po usg poszłam na pobranie krwi do PAPPA i do gabinetu poradni genetycznej na wywiad. Pani opowiedziała co może wyrokowac nt 2,7 i u drugiego 3,7. Wymieniala ZD, problemy z serduszkiem i wiele innych które wcale mi nie pomogły poczuć się lepiej. Ale mamy czekać do przyszłego pon na wyniki krwi i zdecydować co dalej, że jeśli będą złe to amniopunkcja. Chyba nigdy nie czułam się tak źle ale coś mi mówiło żeby wszystko jeszcze raz sprawdzić.
    O Boze ale musial Cie nastraszyc. Co za lekarz i to mowisz ze jeszcze profesor !! Bardzo sie ciesze ze mimo tej katastrofalnej wizyty , znalazlas lekarza ktory Cie uspokoil i wszystko jest dobrze.
    Ale nie zazdroszcze przezyc...

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wczoraj mi przyszla ta poduszka kojec z moterhood i pierwsza noc mam za soba. Jest rewelacyjna ! Wstalam wypoczeta a spalam od 19.30 : D nic mnie nie boli. Maz tylko narzeka ze nie moze sie przytulic do mnie no bo poduszke mam na plecach hehe. To jedyny minus.
    Warta zakupu naprawde !

Co do tematu Nifty to jeszcze nie wiem co zrobie , kilka dni pomysle, maz mowi ze mu to USG wystarczy ale jesli ja mam byc spokojniejsza to mam zrobic. Zobacze i jeszcze pomysle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 06:48

Rucola, Vlinder, Wesoła89 lubią tę wiadomość

• monika_86 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wczoraj widziałam to Ci lekarze z certyfikatem wynik badania wpisują w dedykowany do niego program, w którym muszą wpisać wiele parametrów. Jak on sprawdzając tylko NT zakończył badanie? To się w głowie nie mieści.

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciarki mi dosłownie przeszły! Niektórzy lekarze nie powinni w ogóle przyjmować kobiet w ciąży a zajmować się tylko starszymi paniami po menopauzie!!!
    Słów brakuje.
    Całe szczęście, że udało ci się szybko umówić na inną wizytę i jest wszystko dobrze. I warto się trzymać takich lekarzy , bo widać że się przykłada i wzbudza spokój.
    Cieszę się, że wszystko jest dobrze i dużo spokoju życzę, bo wierzę w Twoje maluszki :)
    Czy płeć została potwierdzona?

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86 wrote:
    Z tego co wczoraj widziałam to Ci lekarze z certyfikatem wynik badania wpisują w dedykowany do niego program, w którym muszą wpisać wiele parametrów. Jak on sprawdzając tylko NT zakończył badanie? To się w głowie nie mieści.
    Dokladnie ten program oblicza na podstawie wpisanych paramentrow stopień ryzyka. Moje ryzyko podstawowe przy przykładzie trisomii 21 wynosi 1:782 a skorygowane przez to NT 3.7 wzrasta 1:105. Dla trisomii 13 ryzyko podstawowe 1:6182 a skorygowane 1:609. Ryzyko wzrasta moim zdaniem znacznie tylko dlatego że byl nieprawidlowy pomiar NT i brak reszty danych.

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aLunia wrote:
    Ciarki mi dosłownie przeszły! Niektórzy lekarze nie powinni w ogóle przyjmować kobiet w ciąży a zajmować się tylko starszymi paniami po menopauzie!!!
    Słów brakuje.
    Całe szczęście, że udało ci się szybko umówić na inną wizytę i jest wszystko dobrze. I warto się trzymać takich lekarzy , bo widać że się przykłada i wzbudza spokój.
    Cieszę się, że wszystko jest dobrze i dużo spokoju życzę, bo wierzę w Twoje maluszki :)
    Czy płeć została potwierdzona?
    Dziękuję, nie sprawdzalismy. Lekarz mówił, że skupi się wyłącznie na tych domniemanych nieprawidłowościach. Po 5 razy mierzył przeziernosc obu bliźniąt, kość nosowa też kilka razy a to wymagało sporo cierpliwości:) jeden był mega spokojny a drugi taka wiercipieta że non stop pchal się pod głowicę i ten spokojny uciekał :D

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za konował. Ile stresu musiało Cię to kosztować :-(

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • Malgonia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Az mi sie przypomniala moja wizyta. Czasem sie zsstanawiam czy im satysfakcje sprawia, ze sie popastwia nad rodzicami? Serio chyba bym wziela oba wyniki i do jakiej izby lekarskiej to wyslala.

Ale najwazniejsze, ze sie dobrze skonczylo. Oby juz Cie inne stresy ominely :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 07:23

age.png

Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Az mi sie przypomniala moja wizyta. Czasem sie zsstanawiam czy im satysfakcje sprawia, ze sie popastwia nad rodzicami? Serio chyba bym wziela oba wyniki i do jakiej izby lekarskiej to wyslala.

Też o tym pomyślałam. Ja bym chyba tego nie zostawiła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 07:20

Rucola lubi tę wiadomość

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Mój M też o tym myśli. Wczoraj na drugiej wizycie kiedy dostaliśmy pełny opis usg był taki wkurzony, powiedział że specjalnie jutro weźmie dzień wolny by pojechać do tego konowała, opie.dolic i pokazać jak wygląda prawdziwy opis badania i co zawiera. Lekarz mówił zeby tego nie robił bo to wprowadziloby chaos wśród okolicznych lekarzy ginekologow skoro on jest jakimś tam guru. I ja nie mam energii na takie rzeczy. Cieszę się, że tak się to skończyło i modlę by było tak jak na drugim obrazie usg. Za tydz mam odbiór wyników pappa więc obyśmy nie natkneli sie na tego lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 07:27

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój prowadzący pracuje z tym profesorem na oddziale i bardzo jestem ciekawa jak zareaguje na te rewelacje.

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie jak uniknac takich lekarzy? Nie wiem, moze ktoś ma inne doświadczenia, ale ja zawsze sprawdzam jakie ma opinie na znanym lekarzu. Zawsze wybieram tych, ktorzy maja np. Ponad 50 najwyzszych ocen i jeszcE nigdy sie nie zawiodlam.

• Nat@la Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z reguły tez tak robię. Wczoraj jak szukalam dobrego specjalisty zapytalam o zdanie znajomej ktora miala 2 trudne ciążę. Tylko ze tam dostalam skierowanie od prowadzącego i nie mialam pojecia do kogo idę. Tylko nazwę poradni

Zuzlo lubi tę wiadomość

3jgxskjou81k1utn.png
    1usatv73qry8ayfh.png
‹‹ 453 454 455 456 457 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ