X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy teraz nie będzie za późno je zrobić?

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odczyn Coombsa powinno sie zrobic w 1 trymestrze

• monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Super, czyli kolejne badanie, ktore pwoinnam miec a nie mialam. Ale czy dobrze rozumiem, ze to badanie może eyjsc "żle" tylko jeśli np. Ja mialabym Rh - a mąż Rh +? Moze wyjsc źle jesli oboje mamy Rh +?

Z tego co ja rozumiem to problem jest tylko gdy spotka się + i -
    Badanie to można zrobić w każdym momencie. A w moim przypadku zaleca się kilkukrotnie.

Ah z tymi badaniami to jak się samemu nie wie i nie upomni to tak jest.
    Ja nie miałam ani cytologii, czystości pochwy ani WR.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 07:31

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86 wrote:
    Z tego co ja rozumiem to problem jest tylko gdy spotka się + i -
    Badanie to można zrobić w każdym momencie. A w moim przypadku zaleca się kilkukrotnie.

Ah z tymi badaniami to jak się samemu nie wie i nie upomni to tak jest.
    Ja nie miałam ani cytologii, czystości pochwy ani WR.
    Ja tez nie mialam cyto ani czystosci. WR mialam. Na szczescie za tydzien mam wizytę, wiec powiem że chce to wszystko miec zrobione!

monika_86 lubi tę wiadomość

• monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Ja tez nie mialam cyto ani czystosci. WR mialam. Na szczescie za tydzien mam wizytę, wiec powiem że chce to wszystko miec zrobione!

Ja też nie wyjdę z gabinetu bez tych badań :-)

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 15-stym tygodniu :)
    Dziewczyny, spełnienia marzeń i powodzenia na dzisiejszych wizytach!

monika_86, Bizonka, KaZetka, OctAngel, Vlinder, promyczek 39, natalinka, Antonina38, Amy333, Marzena782, sylvi lubią tę wiadomość

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • KaZetka Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

prsif1y.png
  • KaZetka Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O fajnie, opisałam się życzeń i innych a tu tylko „dzień dobry!” :D :D
    Zdrówka dla nas i naszych dzieciaczków tych maleńkich i tych ciut większych. Nudnych ciąż! Dużo uśmiechu i jak nsjszybciej do września tudzież końcówki sierpnia :)
    Przed 11 mam usg u Debskich a w przyszłym tygodniu prenatalne.
    Miłego dnia Dziołszki. I dobrego samopoczucia :)

monika_86, nadulek, Vlinder, aLunia, promyczek 39, Marzena782 lubią tę wiadomość

prsif1y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz czytam,że konflikt serologiczny może wyjsc nie tylko w przypadku Rh + i Rh - ale tez może ( rzadko) wyjsc w przypadku gdy matka ma np. 0 a ojciec AB. Kurcze, ide dzisiaj na pobranie krwi, nie bede czekać

monika_86 lubi tę wiadomość

• Bizonka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy możemy chodzić na masaże?

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • CzterolistnaKoniczyna Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobitki :)
    Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet! Przede wszystkim spokojnych, bezproblemowych ciąż i zdrowego malucha w sierpniu/wrześniu/październiku :)
    Czytam Was nieustannie ale zazwyczaj brakuje mi czasu aby coś napisać. Tak lecicie z pisaniem, że później temat na który chciałam coś napisać jest już dawno nieaktualny :D
    Czytałam wczoraj wiele waszych historii. Napiszę też coś o naszej drodze do szczęścia.
    W sierpniu 2015 odstawiłam tabletki anty bo postanowiliśmy, że zaczniemy starać się o dziecko. Od początku konsultowałam wszystko z ginekologiem, bo podejrzewałam, że zajście w moim przypadku może nie być proste (podejrzenie PCOS). W skrócie - nie miałam owulacji, cykle bardzo długie, endo nie rosło. Gin kazał zbadać nasienie - wyszła zbyt mała ilość. Skierował nas do kliniki. Trafiliśmy na pierwszego lepszego lekarza (zależało nam na czasie), co póżniej okazało się pomyłką. Kompletnie nie mogliśmy się z nim dogadać. W tym czasie miałam HSG - jajowody drożne, byliśmy u urologa z wynikami męża - hormonalnie i fizycznie wszystko ok, więc nie wiadomo dlaczego mała ilość, zalecono suplementy. No a u mnie w cyklach ze stymulacją (jak i z resztą bez) robiły się torbiele. Mieliśmy dość i zrobiliśmy sobie pół roku przerwy. Później zdecydowaliśmy się na polecaną lekarkę i czekaliśmy na wizytę 3 miesiące. Później była laparoskopia - miałam kauteryzację (nakłuwanie jajników), poza tym laparo, histero i drożność jajowodów nie wykazały żadnych nieprawidłowości (jedynie potwierdzono PCOS). Laparo miałam 04.12, a 07.12 dostałam @ z odstawienia po tabletkach anty, które musiałam brać do zabiegu (znów z powodu torbieli). Na ten rok byliśmy przygotowani na stymulację, później na IUI a ostatecznie na IVF. Natomiast stało się tak, że po laparoskopii @ już nie dostałam - w styczniu 09.01 upragnione II kreseczki na teście :)

OctAngel, monika_86, Vlinder, natalinka, Deseo, Av lubią tę wiadomość

4a013c5b60.png
    V Leiden hetero (trombofilia wrodzona), KiR AA (accofil)
    Aniołek 02.2020 8tc.
    Aniołek 10.2020 15tc.
    CB 05.2021
    Synek 9.2018 ❤🍀
    Ja: potwierdzony PCOS, niedoczynność tarczycy
    12.2017 laparo-histero ->ok; kauteryzacja
    M: obniżona koncentracja, HBA-ok, Fragmentacja-ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Teraz czytam,że konflikt serologiczny może wyjsc nie tylko w przypadku Rh + i Rh - ale tez może ( rzadko) wyjsc w przypadku gdy matka ma np. 0 a ojciec AB. Kurcze, ide dzisiaj na pobranie krwi, nie bede czekać
    Taka sytuacja o ktorej piszesz jest bardzo bardzo rzadka. Konflikt dotyczy najczesciej czynnika RhD. To ja powinnam sie zalamac bo ja mam A RH (-), a maz B RH (+). Krwawilam i tez sie martwilam ze nie dostalam immunoglobuliny ale rozmawialam z ginem ostatnio i czytalam rekomendacje. W Polsce podaje sie immunoglobuline po porodzie i jest to refundowane jesli dziecko jest Rh(+), ewentualnie w 28 tyg ciazy do rozwazenia , w przypadku krwawien /poronienia po 12 tyg.
    Poza tym do konfliktu w przypadku pierwszego dziecka nie dochodzi, chyba ze wystepuja masywne krwawienia no a i tak nikt nie wie jakiej krwi jest dziecko przeciez na tym etapie.
    Bez paniki.

monika_86, Av lubią tę wiadomość

• OctAngel Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny, wszystkiego najlepszego dla Was i dla tych Malukich kobietek w brzuszkach :)

Piszecie o rozmiarach biustonosza, polecam blog stanikomania.pl, skarbnica wiedzy o prawidłowym doborze stanika. Opisywany tu często 70c przy obwodzie pod biustem 70-72 to krzywda, a w szczególności w ciąży, kiedy piersi rosną, obwód zawsze dopiera się mniejszy, ale też zależy od producenta, biustonosz musi się trzymać na obwodzie. Ja mam 75-6 pod biustem i staniki noszę 70g, piersi mam nie jakieś duże, mieszczą się w niepełnych dwóch dłoniach.
    Moja przyjaciółka (szczupła i małobiuściasta)po ciąży nosiła stanik prawie na karku, co równało się z biustem w pasie, uparcie twierdząc, że ma 75a, po prawidłowym doborze okazało się, że ma 65e i w takim biustonoszu o niebo lepiej wyglądała.

monika_86, Vlinder, natalinka, Av, frezyjciada lubią tę wiadomość

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CzterolistnaKoniczyna wrote:
    Hej Kobitki :)
    Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet! Przede wszystkim spokojnych, bezproblemowych ciąż i zdrowego malucha w sierpniu/wrześniu/październiku :)
    Czytam Was nieustannie ale zazwyczaj brakuje mi czasu aby coś napisać. Tak lecicie z pisaniem, że później temat na który chciałam coś napisać jest już dawno nieaktualny :D
    Czytałam wczoraj wiele waszych historii. Napiszę też coś o naszej drodze do szczęścia.
    W sierpniu 2015 odstawiłam tabletki anty bo postanowiliśmy, że zaczniemy starać się o dziecko. Od początku konsultowałam wszystko z ginekologiem, bo podejrzewałam, że zajście w moim przypadku może nie być proste (podejrzenie PCOS). W skrócie - nie miałam owulacji, cykle bardzo długie, endo nie rosło. Gin kazał zbadać nasienie - wyszła zbyt mała ilość. Skierował nas do kliniki. Trafiliśmy na pierwszego lepszego lekarza (zależało nam na czasie), co póżniej okazało się pomyłką. Kompletnie nie mogliśmy się z nim dogadać. W tym czasie miałam HSG - jajowody drożne, byliśmy u urologa z wynikami męża - hormonalnie i fizycznie wszystko ok, więc nie wiadomo dlaczego mała ilość, zalecono suplementy. No a u mnie w cyklach ze stymulacją (jak i z resztą bez) robiły się torbiele. Mieliśmy dość i zrobiliśmy sobie pół roku przerwy. Później zdecydowaliśmy się na polecaną lekarkę i czekaliśmy na wizytę 3 miesiące. Później była laparoskopia - miałam kauteryzację (nakłuwanie jajników), poza tym laparo, histero i drożność jajowodów nie wykazały żadnych nieprawidłowości (jedynie potwierdzono PCOS). Laparo miałam 04.12, a 07.12 dostałam @ z odstawienia po tabletkach anty, które musiałam brać do zabiegu (znów z powodu torbieli). Na ten rok byliśmy przygotowani na stymulację, później na IUI a ostatecznie na IVF. Natomiast stało się tak, że po laparoskopii @ już nie dostałam - w styczniu 09.01 upragnione II kreseczki na teście :)

Kolejna piękna historia :)

CzterolistnaKoniczyna lubi tę wiadomość

w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • CzterolistnaKoniczyna Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro mam badania prenatalne i od wczoraj trzęsę portkami. Dziś miałam koszmar, śniło mi się, że Pappa wyszło bardzo źle :/ Mam nadzieję, że czas do jutra szybko zleci a badania wyjdą dobrze.

4a013c5b60.png
    V Leiden hetero (trombofilia wrodzona), KiR AA (accofil)
    Aniołek 02.2020 8tc.
    Aniołek 10.2020 15tc.
    CB 05.2021
    Synek 9.2018 ❤🍀
    Ja: potwierdzony PCOS, niedoczynność tarczycy
    12.2017 laparo-histero ->ok; kauteryzacja
    M: obniżona koncentracja, HBA-ok, Fragmentacja-ok
  • zuza88 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego kobietki, samych zdrowych i pięknych dzidziusiów urodzonych w terminie :)

monika_86, CzterolistnaKoniczyna, promyczek 39, Tasia86, Vlinder, natalinka, Av, Antonina38, Marzena782, Marrgoo lubią tę wiadomość

p19uyx8dfb3tjm5a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Taka sytuacja o ktorej piszesz jest bardzo bardzo rzadka. Konflikt dotyczy najczesciej czynnika RhD. To ja powinnam sie zalamac bo ja mam A RH (-), a maz B RH (+). Krwawilam i tez sie martwilam ze nie dostalam immunoglobuliny ale rozmawialam z ginem ostatnio i czytalam rekomendacje. W Polsce podaje sie immunoglobuline po porodzie i jest to refundowane jesli dziecko jest Rh(+), ewentualnie w 28 tyg ciazy do rozwazenia , w przypadku krwawien /poronienia po 12 tyg.
    Poza tym do konfliktu w przypadku pierwszego dziecka nie dochodzi, chyba ze wystepuja masywne krwawienia no a i tak nikt nie wie jakiej krwi jest dziecko przeciez na tym etapie.
    Bez paniki.
    Dzieki za informacje! No ja mialam w tej ciazy duzo plamien przez krwiaka, ale wszystko mi minelo do 11 tygodnia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na spokojnie , poza tym piszesz ze we dwojke macie (+) to w ogole nie masz sie czym martwic. Naprawde konflikty poza czynnikiem Rh sa bardzo bardzo rzadkie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    To na spokojnie , poza tym piszesz ze we dwojke macie (+) to w ogole nie masz sie czym martwic. Naprawde konflikty poza czynnikiem Rh sa bardzo bardzo rzadkie.
    Tak, oboje mamy +. Ale i tak jestem zla,ze moj lekarz znaiedbal kolejne badanie, o ktorym musze sie sama dowiadywac. Dzieki!

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika86 na wyniku grupy krwi powinnas miec adnotacje o przeciwcialach bo to zazwyczaj robi sie standardowo. Nie masz ? Cos w styli " alloprzeciwcial do antygenow krwinek czerwonych nie wykryto ".

‹‹ 477 478 479 480 481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ