WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Frezyciada to w takim układzie trzymamy kciuki za córcię. jesli jednak będzie chłopak to wymyślimy jakiś chytry plan. Nic się nie martw.
U moich znajomych przyszły tata dla córci wybrał imię Jadzia. Żona za żadne skarby nie chciała się zgodzić a już było pewne, ze będzie dziewczynka i się spierali. któregos dnia spotykam się z nimi i mówią, ze będzie Jadzia. Dociekałam jak do tego doszło i okazało się, ze tatuś miał problemy zdrowotne ( jak się potem okazało mocno przesadzone) a żona chciała go wesprzeć, podnieśc na duchu i w ramach terapii zgodziła się na Jadzię. i jest Jadzia.
Na wszystko znajdzie się jakiś sposób, spokojniefrezyjciada, Av lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Co do staników to przez jakiś miesiąc dobry miesiąc temu nosiłam bawełniaki a teraz wróciłam do normalnych staników, noszę z fiszbinami ale takie lekko usztywniane. Biust mam taki o 70c/d więc jakiejś szczególnej pielęgnacji na razie moje cycuchy nie wymagają . Oczywiście smaruje ja razem z brzuchem, dupskiem i udami#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
nick nieaktualnyJa też miałam 70c a na koniec wyladowalam w 65H. Ogólnie to to moje 70c było z kosmosu chyba, bo jak mnie pani pomierzyla to wyszło 65D/E, dobrze dobrany biustonosz to niebo a ziemia. Też myślałam a małe mam to luz a to nie luz właśnie, luz to się zrobił jak mi się porobily zwisy itd bo nie było dobrego trzymania
-
Byłam dziś w Genomedzie na pobraniu do Nifty - obiecałam, że opiszę, więc poniżej krótka relacja
Całe spotkanie trwało mniej więcej 45 minut, z czego około 40 minut to pogadanka z genetykiem. Miała ona sens, bo nie wszystko na stronie jest jasne, ale z drugiej strony nie wiem, ile bym z niej wyniosła, gdybym nie miała tej wiedzy na temat genetyki i chorób genetycznych, jaką mam. Wydaje mi się, że dla kompletnego laika dużo informacji mogłoby być niezrozumiałych.
Zapytałam oczywiście, ile mieli przypadków, że Nifty powiedziało, że ryzyko jest niskie, a dziecko urodziło się chore. Kobieta powiedziała, że raz na rok. Myślę: no fajnie, w przypadkach na czas to możemy sobie szacować co najwyżej ryzyko huraganuWięc pytam, ile w takim razie robią badań co roku.
TAJEMNICA HANDLOWA.
No to przyznam jest trochę słabe - nawet jeśli mają know-how od tej chińskiej firmy, to wciąż istnieje możliwość błędu ludzkiego, więc statystyka z tego konkretnego labu jest bardzo ważna i powinna być jawna. No ale co zrobić, próbki do Chin ani do US wysyłać nie będę. Kobieta powiedziała też, że oni w samym Genomedzie robią około 500 badań rocznie - poza tymi, które są do nich przysyłane z placówek współpracujących. Ta liczba wygląda na sensowną, biorąc pod uwagę, że widać, że jest u nich spore obłożenie. I jeszcze jedna ważna informacja - na trzy przypadki, kiedy Nifty się pomyliło, dwa były takie, że USG wykazało problemy. A jeden był taki, że nic nie wyszło ani na USG ani w Nifty - czyli ten najgorszy, bo wszystkie testy przesiewowe zostały "oszukane". Jeśli założyć, że robią te 500 testów plus powiedzmy drugie 500 z całego kraju (rocznie) to mamy jedną "dużą" wtopę na 3000 badań, czyli skuteczność około 99,97%. Wciąż nieźle. Jeśli policzymy wszystkie wtopy, czyli też te, które na USG wykazały nieprawidłowości (czyli de facto powinny się skończyć amnio, ale wiadomo - nie każdy chce) to mamy skuteczność 99,9%. Jeśli chcemy wyżej, no to zostaje amnio.
Oczywiście zakładając, że robią 2 razy więcej badań niż pobierają tylko u nich (wydaje mi się to bardzo ostrożnym szacunkiem), że kobieta mówiła prawdę o tych 3 przypadkach i że nie było żadnych przypadków niezgłoszonych. Ona mówiła co prawda, że oni nie mają często kontaktu do pacjentek zgłaszanych przez inne przychodnie, ale podejrzewam, że jak ktoś płaci ponad 2k PLN za badanie i go ono zawodzi to MINIMUM co robi, to zgłasza problem, a przeciętnie pewnie robi gównoburzę w internetach. I choćby domaga się zwrotu pieniędzy.
Potem zgodziłam się na całe info, jakie mogą wyciągnąć z DNA - mniej więcej wiem, jakie ryzyko ponoszę w przypadku niepewnych danych. Ale nie jest to chyba coś, co bym każdemu polecała. Zgodziłam się też do wykorzystania moich wyników do celów naukowych i pokrewnych - niech się uczą.
Pobranie jest raczej nieprzyjemne - igła jest gruba, żeby te 10ml szybko poleciało i potem mnie bolała ręka.
Teraz pozostaje mi czekać, wyniki mają być do końca przyszłego tygodnia. Chyba, że próbka będzie "ciężka" wtedy do 9 dni roboczych. Ale to się raczej zdarza w przypadku wczesnej ciąży i dużego BMI, więc u mnie powinno być ok.Tasia86, Rucola, Ithildin lubią tę wiadomość
Leon
-
frezyjciada wrote:Ja też miałam 70c a na koniec wyladowalam w 65H. Ogólnie to to moje 70c było z kosmosu chyba, bo jak mnie pani pomierzyla to wyszło 65D/E, dobrze dobrany biustonosz to niebo a ziemia. Też myślałam a małe mam to luz a to nie luz właśnie, luz to się zrobił jak mi się porobily zwisy itd bo nie było dobrego trzymania
Leon
-
frezyjciada wrote:Ja też miałam 70c a na koniec wyladowalam w 65H. Ogólnie to to moje 70c było z kosmosu chyba, bo jak mnie pani pomierzyla to wyszło 65D/E, dobrze dobrany biustonosz to niebo a ziemia. Też myślałam a małe mam to luz a to nie luz właśnie, luz to się zrobił jak mi się porobily zwisy itd bo nie było dobrego trzymania
wydaje mi się, że mam dobrze dobrany biustonosz, bo go totalnie nie czuję i biust układa mi sie bardzo dobrze. Wydaje mi się, ze cięzko jest nie umieć dobrać sobie biustonosza....#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Tasia86 wrote:Av widać, że jesteś umysł ścisły
Tasia86 wrote:Ja też jak robiłam Nifty w pierwszej ciąży to kazałam zbadać wszystko co się da. I też dałam osocze do badań, mam nadzieję, że nie będą mnie klonowaćNo to czekamy na wyniki
Rucola, Tasia86 lubią tę wiadomość
Leon
-
Bizonka wrote:Jakie staniki sobie na teraz pokupowałyście? Bo na mnie już czas a chce kupić przez neta- takie sportowe czy miekkie czy normalne?
U mnie belly dało taką informację "Rozważ zmianę biustonosza" ale jeszcze niestety nie ma takiej potrzeby.
Ale jak już będzie potrzeba to planuję iść do sklepu i dobrać odpowiedni rozmiar. Wydaje mi się, że na "oko" będzie ciężko.
A to mój brzusio w wersji wieczornej:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f37fbc836929.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 21:47
Rucola, Vlinder, Av, Natalia1984, zuza88, Mum2b, asese, Amy333, Marzena782 lubią tę wiadomość
-
moja kuzynka jest płaska totalnie. Dla mnie miseczka A. Poszła do pracy bodajże do esotique i tam była szkolona jak dobierać biustonosze. przyszła do nas i mówi, ze według szkolenia jej rozmiar to 65d (???). oczywiście mam na uwadze to, ze mogła sciemniać, tylko zastanawiam się jak oni te staniki dobierają, czy biorą np pod uwagę podwójny push up dla dziewczyn z mikro biustem...#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Rucola,
Też mam mały biust (70B), jeśli kupuję staniki pushup to są w takim samym rozmiarze tylko, że biust wygląda w nich na większy. Oczywiście jak zdejmujesz stanik to czar znika
Z tego co pamiętam, to można odpowiednikiem 65D będzie 70C lub 75B. Oczywiście wiele zależy od obwodu pod biustem i tego jak ciasno ktoś lubi. Bo na mnie są dobre staniki 65C i zdarza mi się kupować w tym rozmiarze na wyprzedażach, ale wtedy stosuję przedłużkę by powiększyć obwód.
Jeśli coś pokręciłam, to niech mnie ktoś lepiej się znający poprawi.Rucola lubi tę wiadomość
-
A i jeszcze jedno. Jeśli kobieta nosi źle dobrane staniki to jej biust będzie wyglądał gorzej, czyli może wydawać się bardziej płaska niż w rzeczywistości.
Dla przykładu - jak zakładam stanik sportowy to jestem płaska jak deska.
A jak założę dopasowany (bez pushup) to biust wygląda bardzo ładnie.
Dobór odpowiedniego stanika naprawdę może dużo zmienić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2018, 21:58
-
JustynaG wrote:U mnie belly dało taką informację "Rozważ zmianę biustonosza" ale jeszcze niestety nie ma takiej potrzeby.
Ale jak już będzie potrzeba to planuję iść do sklepu i dobrać odpowiedni rozmiar. Wydaje mi się, że na "oko" będzie ciężko.
A to mój brzusio w wersji wieczornej:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f37fbc836929.jpgNatalia1984 lubi tę wiadomość
Leon
-
JustynaG wrote:Rucola,
Też mam mały biust (70B), jeśli kupuję staniki pushup to są w takim samym rozmiarze tylko, że biust wygląda w nich na większy. Oczywiście jak zdejmujesz stanik to czar znika
Z tego co pamiętam, to można odpowiednikiem 65D będzie 70C lub 75B. Oczywiście wiele zależy od obwodu pod biustem i tego jak ciasno ktoś lubi. Bo na mnie są dobre staniki 65C i zdarza mi się kupować w tym rozmiarze na wyprzedażach, ale wtedy stosuję przedłużkę by powiększyć obwód.
Jeśli coś pokręciłam, to niech mnie ktoś lepiej się znający poprawi.JustynaG lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021