X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    Ja wczoraj odebrałam wyniki moczu: i znów mam bakterie i leukocyty i jakieś azotyny wyszły... Mam zrobić posiew i brać unofuraginum i żurawit. Eh

No i p. doktor namawia mnie na pappe- ponoć wszystkim kobietom w ciąży zaleca jej zrobienie. Więc musimy z mężem przemyśleć czy stać nas na taki wydatek jednego dnia: pappa+usg- 400zł; wizyta 150zł i cytologia 25zł- czyli 6 stówek pójdzie...
    Czasem żałuję, że nie robię tego wszystkiego na nfz :/

Ah ja też nie chciałam robić pappa, ale lekarka na prenatalnych mówiła, że takie są zalecenia PTG. Biłam się z myślami, ale ostatecznie wczoraj zrobiłam. Teraz czekam na wyniki (mają być jutro) i nowy opis ryzyka (w przyszły piątek).
    Nie chciałam tego robić, bo strasznie stresujące to badanie. Ale usg genetyczne uspokoiło mnie na tyle, że zrobiłam. Dziwnie to brzmi :-) Taka ciążowa logika :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 11:32

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • Marlena Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny szybkie pytanie: tocoplazmoza igM wynik 1,130. Wynik pozytywny powyżej 1. Lekarz we wtorek. Bardzo się martwić?

[*] Arek - 19.01.2014

3i499vvjojbctpry.png

9ewnugpjmowidtwe.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86- no właśnie u mnie też twierdzą, że trzeba zrobić. Najlepiej tego samego dnia co usg. Pogadam z mężem, ale znając życie pewnie się zdecydujemy.

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    Dziewczyny szybkie pytanie: tocoplazmoza igM wynik 1,130. Wynik pozytywny powyżej 1. Lekarz we wtorek. Bardzo się martwić?
    A IgG jakie?

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    monika_86- no właśnie u mnie też twierdzą, że trzeba zrobić. Najlepiej tego samego dnia co usg. Pogadam z mężem, ale znając życie pewnie się zdecydujemy.
    Czytalam ostatnio u Mamyginekolog, że nie trzeba robic tego samego dnia:-) tylko Pani doktor mi mowila, ze gdybym aie zdecydowala to najlepiej do max 13 tygodnia, bo potem ponoc wychodza gorzej. Nie wiem czy to prawda. A powiem Wam, że mnie nawet usilnie nie namawiala. Sama przyznala, ze 90% zlych wynikow potem w amniopunkcji okazuje sie dobrych i że dużo rzeczy ma wplyw na to badanie.

• Marlena Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    A IgG jakie?

Nie kazal robic Igg

Chyba w poprzedniej ciąży miałam robione ale nie mogę znaleźć wyniku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 12:03

[*] Arek - 19.01.2014

3i499vvjojbctpry.png

9ewnugpjmowidtwe.png
  • RusałkaPL Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć drogie Kobiety, wszystkiego dobrego w dniu naszego święta!
    Kwiaty są, czekoladki i ogólne uwielbienie? :D Ja jeszcze na kwiaty czekam, ale wierzę, że się dostarczą niedługo :D

Gratulacje wszystkich wizyt i trzymam kciuki za te wizytujące. Mi samej zostało równo tydzień do prenatalnych, więc witam się w rozpoczętym 12 tygodniu. Leci do przodu! Ufff, wkraczam w nieznany obszar ciążowy. :D

Zakupiłam detektor ciążowy, mimo pukania się męża w czoło. Wczoraj robiłam próbę, ale się okazało, że cholernie ciężko znaleźć jednak ten puls i że na wszystkich filmikach babki bardzo mocno dociskają te głowicę. I mnie olśniło, że przy moim niedoklejeniu może jednak to nie jest najlepszy pomysł jeździć tak po brzuchu... chyba poczekam, aż bobo będzie większy i puls się sam znajdzie bez dociskania. Geniusz.

Czy któraś leżała może w poprzedniej ciąży z niedoklejeniem (bez plamienia) i jeśli tak to do kiedy? Bo mam obawę, że jeśli okaże się w 12 tyg, że niedoklejenie nadal jest, to nie będę - jak miałam nadzieję - leżeć do końca pierwszego trymestru, tylko do 20 tygodnia... Generalnie łatwe to nie jest, ech... Najbardziej psychicznie... współczuję mężowi siebie

Left_ie, promyczek 39, Asiek1214 lubią tę wiadomość

pKjTp1.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena wrote:
    Nie kazal robic Igg
    No to powinien teraz zrobić, bo nie wiadomo, jak dawne jest zakażenie. Jeśli zachorowałaś przed ciążą to prawdopodobieństwo zakażenia jest bardzo małe. Jeśli IgG jest dodatnie, to sprawdzić trzeba awidność. Jeśli i tak robisz badania prywatnie, to ja bym od razu poszła zrobić IgG z awidnością.

Ale po pierwsze: IgM masz delikatnie dodatnie, więc nie jest źle. Po drugie: w pierwszym trymestrze, nawet jeśli to świeże zakażenie, to szansa na zarażenie płodu jest mała (koło 15%). I nawet wtedy niekoniecznie się coś stanie. Ale oczywiście diagnostykę trzeba zrobić i w razie czego leczyć.

Na pocieszenie: znajomej w 1 trymestrze ciąży wyszło wysokie IgM a córeczka urodziła się na 10 punktów :)

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koszty macie rację są ogromne. Ja większości już nie ponoszę bo wszystkie badania typu USG prenatalne pappa amnio połówkowe mam na NFZ i nie na udawane wady - nieprawidłowy kariotyp. Jako że od czasu kiedy uszkodziłam kręgosłup nie widział mnie żaden gin to te koszty też mi odpadły choć przyznam że wolałabym ponieść te koszty niż leżeć w domu bez opieki medycznej. A dodatkowe wolne nieprawidłowości jakie wyszły na USG dokładają stresu czy maluch wciąż żyje.
    W sobotę będę miała robione pierwsze wyniki krwi. Znaleźliśmy laboratorium które dopuszcza pobranie materiału do badania w domu. Moja bratowa jest pielęgniarką ona w domu pobierze mi krew a mąż zawiezie do laboratorium oczywiście w ich próbówkach. Powoli zaczyna się ze wszystkim robić problem logistyczny. Mój gin oświadczył że chciał by mnie zobaczyć a ja mu na to że raczej to nie możliwe bo nawet jak załatwię transport medyczny to nie mam możliwości dostać się do niego do gabinetu bo tak super jest usytuowany. Wogóle czuje się olana zarówno przez rodzinną gina i neurologa. Każdy patrzy na swoją działkę a nikt nie zastanowił się jak to całościowo ogarnąć.
    Trochę wam potrułam ale przynajmniej komuś się wyżaliłam

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dziewczyny wszystkiego najlepszego, czego dusza zapragnie na to nasze święto :)

natalinka, Vlinder, Zuzlo, promyczek 39 lubią tę wiadomość

• natalinka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek ja to mam wrażenie, że Twoje problemy przerosły lekarzy...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Nadulek ja to mam wrażenie, że Twoje problemy przerosły lekarzy...
    Wiesz ja myślę że w Polsce dalej pokutuje sposób leczenia częściowy. Nie zoperują nie przed 16 tc bo dziecko, leków przeciw bólowych nie dadzą bo dziecko ale nikt nawet nie chce sprawdzić czy to dziecko jeszcze żyje. Na USG lekarz powiedział że trzeba sprawdzać czy nie doszło do obumarcia ale nikt nawet nie chce sobie zadać trudu i powalczyć i o mnie i o dziecko. Czyli jestem w czarnej dupie pozostaje mi rozmawiać z aniołkami by maluch dotrwał do 28 do terminu amniopunkcji.

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    Wiesz ja myślę że w Polsce dalej pokutuje sposób leczenia częściowy. Nie zoperują nie przed 16 tc bo dziecko, leków przeciw bólowych nie dadzą bo dziecko ale nikt nawet nie chce sprawdzić czy to dziecko jeszcze żyje. Na USG lekarz powiedział że trzeba sprawdzać czy nie doszło do obumarcia ale nikt nawet nie chce sobie zadać trudu i powalczyć i o mnie i o dziecko. Czyli jestem w czarnej dupie pozostaje mi rozmawiać z aniołkami by maluch dotrwał do 28 do terminu amniopunkcji.
    A nie myslalas moze o zakupie detektora tetna? Wiem, że to niczego nie zastapi i nie powie co sie dzieje ze zdrowiem maluszka, ale daje chociaz spokoj sprawdzenia czy bije serduszko.

• elleilah Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,
    A teraz jak zwykle z innej beczki :D
    Wiem że trochę wybiegam w przyszłość ale jaki poród preferujecie pn czy cc ?
    Z wybory czy z konieczności ?.

w57v9jcgr25c03xm.png

20160514610122.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elleilah wrote:
    Hej dziewczyny ,

Tylko SN to w końcu natura. Cesarka to po prostu ingerencja spora w organizm i operacja. Dla malucha też przechodzenie przez kanał rodny jest lepsze niż szybkie wyciągnięcie go z macicy.
    Oczywiście jak będę musiała mieć CC to się nie zabije, no bo jak mus to mus. Jednak kobiet, które mają wybór i świadomie decydują się na CC nie rozumiem.

Tak czy siak cięzki temat i kontrowersyjny dla niektórych.

frezyjciada, agaafabka, jatoszka lubią tę wiadomość

• Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulek naprawdę Cię podziwiam za Twoją wytrwalość i siłę, nie wyobrażam sobie co musisz czuć, myśleć a tu jeszcze nie trafiają się lekarze godni Ciebie i Twojego przypadku. Smutne to bardzo, ale z całego serca życzę Ci powodzenia i trzymam za Was kciki!

f2wlwn15pyf6mety.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elleilah wrote:
    Hej dziewczyny ,
    Ja chciałabym rodzić naturalnie, choć jak będę musiała mieć CC to się wcale nie załamię. Dla mnie liczy się zdrowe dziecko, nieważne w jaki sposób wydane na świat. Jak powiedziałam koleżance, że chciałabym SN to nazwała mnie masochistką i powiedziała, zebym sobie lepiej cesarkę załatwiła. Ona rodziła naturalnie i miała trudny poród, porównywała się z innymi koleżankami, które miały CC i ponoć ich dzieci są spokojniejsze jakoś i szybciej złapały cyca. Nie przekonało mnie to jednak choć boję się tego, że w trakcie porodu naturalnego w moim szpitalu ponoć już kilka przypadków niedawno było dzieci ze złamanymi/ zwichniętym obojczykiem :( Ale nie poddaje się, co będzie to będzie, mamy jeszcze trochę czasu na rozkminianie za i przeciw

f2wlwn15pyf6mety.png
  • Deseo Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elleilah wrote:
    Hej dziewczyny ,

Ja będę mieć cesarkę. Miałam w pierwszej ciąży i mam wskazania zdrowotne.

Emilka 2012 <3
    kgKip1.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadulek wrote:
    Niestety masz tu całkowitą rację. Nie chce straszyć, ale przecież w Polsce były przypadki, że kobiety umierały, bo zachorowały w ciąży i nikt nie chciał ich leczyć "bo dziecko". I w końcu ginęły i one, i ich nienarodzone dzieci. Lekarze się chyba boją, że ich ktoś oskarży o aborcję czy coś. Wszystko postawione na głowie...

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elleilah wrote:
    Hej dziewczyny ,
    Jak będa wskazania do CC to nie będę na siłę rodzić SN, ale generalnie chciałabym SN. Nie przepadam za zabiegami medycznymi a perspektywa operacji mnie w ogóle nie pociąga :) Ale rozumiem kobiety, które się decydują na CC z wyboru.

f2w3ol2adwu1ceje.png
‹‹ 480 481 482 483 484 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ