X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Znam tą historię. Swoją drogą Żwirska-Lembrych prowadziła moja pierwsza ciążę. I byłam z niej bardzo zadowolona, ona też skierowała mnie do CC. W tej sprawie niesłusznie dostała po d..., Bo prawda taka, że ordynator zadecydował i miała g...do gadania. Dobrze, że ja uniewinnili.
    No wina była ordynatora, ale po pierwsze: niewiele to zmienia :( Po drugie: nigdy nie wiesz, na jakiego kretyna trafisz w szpitalu. I to jest najgorsze. Możesz mieć wskazania i zaświadczenia, ale jak się ktoś uważa za boga, to co to da? Cała reszta lekarzy mu się nie sprzeciwi, bo to ich szef. Masakra.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wydaje mi się, że jakiś czas temu dodawałaś link do przelicznika IU/L na MOM. Masz jeszcze go?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 18:17

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86 wrote:
    Av wydaje mi się, że jakiś czas temu odezwałaś link do przelicznika IU/L na MOM. Masz jeszcze go?
    No tu jest, ale on Ci nie poda prawidłowych wyników, bo nie ma kompensacji na wiek, wagę itp. Masz surowe wyniki PAPPA?

monika_86 lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    No tu jest, ale on Ci nie poda prawidłowych wyników, bo nie ma kompensacji na wiek, wagę itp. Masz surowe wyniki PAPPA?

Tak :-( A opis z oceną ryzyka do 7 dni roboczych :-( Dziękuję. Szukałam od godziny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 18:27

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Przestan! Ja sie wszystkim martwie :-) ciesze sie, ze sie od Was dowiaduje co powinno być zrobione. Moj lekarz jakis widac nie do konca wszystko pilnuje
    Krasnalowa, spokojnie.
    Zaufaj troszkę lekarzowi.
    Nie wszystko trzeba robić od razu.
    Mimo pierwszej wizyty w 7tc u lekarza na NFZ to skierowania na badania dostałam po 10tc. Zrobiłam je w 14tc! No i co? Krzywda się stała? Nie. A lekarz zrobił to dla mojego dobra gdyż wcześniej miałam spore mdłości i wymioty i bym po prostu nie dała rady.
    Morfologia super więc nie ma potrzeby bym łykała witaminy dla II trymestru. Tak powiedział mój gin do którego chodzę prywatnie i myślę, że to samo stwierdzi gin na NFZ.
    Jeszcze przed ślubem wiedziałam, że z emkiem możemy mieć konflikt. Bo ja mam "-" a on "+". No ale to nie jest koniec świata. Najważniejsze, że mamy tę wiedzę. I w razie krwawienia będzie można zareagować.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Bianka* Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    No wina była ordynatora, ale po pierwsze: niewiele to zmienia :( Po drugie: nigdy nie wiesz, na jakiego kretyna trafisz w szpitalu. I to jest najgorsze. Możesz mieć wskazania i zaświadczenia, ale jak się ktoś uważa za boga, to co to da? Cała reszta lekarzy mu się nie sprzeciwi, bo to ich szef. Masakra.
    Dlatego mnie będzie ciął mój obecny lekarz prowadzący :) On też zrobił mi pierwsze CC i o ile anestezjolog dał ciała, tak blizna jest w zasadzie niewidoczna. Umówimy się na konkretną datę, także chociaż o to nie muszę się martwić. Zresztą 2,5 roku po CC żaden lekarz nie ma prawa mnie zmusić do SN

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86 wrote:
    Tak :-( A opis z oceną ryzyka do 7 dni roboczych :-( Dziękuję. Szukałam od godziny.
    Może zapodaj, to przynajmniej zobaczymy, czy odbiegają jakoś znacznie od złotego środka :)

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Krasnalowa, spokojnie.
    Zaufaj troszkę lekarzowi.
    Nie wszystko trzeba robić od razu.
    Mimo pierwszej wizyty w 7tc u lekarza na NFZ to skierowania na badania dostałam po 10tc. Zrobiłam je w 14tc! No i co? Krzywda się stała? Nie. A lekarz zrobił to dla mojego dobra gdyż wcześniej miałam spore mdłości i wymioty i bym po prostu nie dała rady.
    Morfologia super więc nie ma potrzeby bym łykała witaminy dla II trymestru. Tak powiedział mój gin do którego chodzę prywatnie i myślę, że to samo stwierdzi gin na NFZ.
    Jeszcze przed ślubem wiedziałam, że z emkiem możemy mieć konflikt. Bo ja mam "-" a on "+". No ale to nie jest koniec świata. Najważniejsze, że mamy tę wiedzę. I w razie krwawienia będzie można zareagować.
    Juz nawet nie te badania mnie najbardziej mnie martwią, bo i tak wszystkie robię prywatnie więc moge sobie je zrobic kidy chce. Najbardziej mnie teraz martwi sprawa szyjki,że nie mam pomierzonej i sprawdzanej a na sierpniowkach juz widze,ze o skracajacych sie szyjkach piszą i szwach!no ale wizyta za tydzien i pomęcze gina o wszystko:-)

• Left_ie Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:

Kurcze ja też mam takie nieprzeliczone :/ Ginekolog sobie z tym poradzi?

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Left_ie wrote:
    Kurcze ja też mam takie nieprzeliczone :/ Ginekolog sobie z tym poradzi?
    A to on zlecał badanie? Generalnie ocenę ryzyka powinien robić lekarz od USG genetycznego, bo to trzeba razem do worka wrzucić :)

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Może zapodaj, to przynajmniej zobaczymy, czy odbiegają jakoś znacznie od złotego środka :)

Badanie 13+3, pappa 3,89 IU/L
    HCG 22,52 IU/L
    Badanie usg genetyczne było w porządku.

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    A to on zlecał badanie? Generalnie ocenę ryzyka powinien robić lekarz od USG genetycznego, bo to trzeba razem do worka wrzucić :)

Tak, on zlecał, usg mamy dopiero w przyszłym tygodniu. Takze rozumiem, że on to sobie wszystko wtedy przeliczy odpowiednio? :)

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinien być zakaz takich wyników bez opisu w ramach zakazu denerwowania ciężarnych haha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 18:56

Left_ie, Av lubią tę wiadomość

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogłam zrobić ten test przed usg genetycznym, ale zdecydowałam się dopiero wczoraj i teraz muszę czekać na ponowną ocenę ryzyka uwzględniającą i usg i test.

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86 wrote:
    Badanie 13+3, pappa 3,89 IU/L
    HCG 22,52 IU/L
    Badanie usg genetyczne było w porządku.
    Na tyle na ile się orientuję - bardzo ładne wyniki :) Moim zdaniem możesz się miło zrelaksować :)
    Porównaj:
    baseline-serum-chemistry-in-1st-trimester-22-638.jpg?cb=1390815039

Oczywiście trzeba je skompensować o różne zmienne, ale niewiele się różnią od "ideału".

monika_86, RusałkaPL, Rucola lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Left_ie wrote:
    Tak, on zlecał, usg mamy dopiero w przyszłym tygodniu. Takze rozumiem, że on to sobie wszystko wtedy przeliczy odpowiednio? :)
    Tak, powinien ogarnąć ;) Ja zrobiłam PAPPA dopiero po USG, dzięki czemu miałam przynajmniej ten komfort, że wiedziałam, że obrazowo z maluchem wszystko ok :)

Left_ie lubi tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Na tyle na ile się orientuję - bardzo ładne wyniki :) Moim zdaniem możesz się miło zrelaksować :)
    Porównaj:
    baseline-serum-chemistry-in-1st-trimester-22-638.jpg?cb=1390815039

Oczywiście trzeba je skompensować o różne zmienne, ale niewiele się różnią od "ideału".

Av bardzo, bardzo dziękuję. Co ja bym bez Ciebie zrobiła. Będę mogła spać spokojnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2018, 19:50

Av lubi tę wiadomość

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deseo wrote:
    No i p. doktor namawia mnie na pappe- ponoć wszystkim kobietom w ciąży zaleca jej zrobienie. Więc musimy z mężem przemyśleć czy stać nas na taki wydatek jednego dnia: pappa+usg- 400zł; wizyta 150zł i cytologia 25zł- czyli 6 stówek pójdzie...
    Czasem żałuję, że nie robię tego wszystkiego na nfz :/
    Robiłam samo USG, w Trójmieście kosztuje do 250zł. Ale nie płaciłam wtedy dodatkowo za wizytę. Pani doktor podała wszystkie wyniki, pytała czy coś wyjaśnić.
    Wydaje mi się, że zgarnięcie 150zł dodatkowo to zdzierstwo w biały dzień.

USG prenatalne (bez pappa) kosztowało mnie 180zł. Po przedyskutowaniu sprawy z mężem stwierdziliśmy, że nie chcemy robić pappa (chyba, że będą wątpliwości po usg).

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bizonka wrote:
    Jakie staniki sobie na teraz pokupowałyście? Bo na mnie już czas a chce kupić przez neta- takie sportowe czy miekkie czy normalne?
    a ja kupiłam sobie ostatnio dwa ale na rozmiar taki jaki miałam. wciąż czekam na cyc ala Pamela :D

monika_86 lubi tę wiadomość

• natalinka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziś dalej spina się brzuch. Dzwoniłam do lekarza, ale go nie było na oddziale i kazał jechać do szpitala, mówiąc, że jedyne co to mnie położą pod kroplówką z magnezem. Jutro o 16.40 zapisałam się do tego od prenatalnych, zobaczymy...

201404234670.png

cfc61914ad.png
‹‹ 485 486 487 488 489 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ