WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze najprostsza sledziowa: śledzie w kawałki, kilka gotowanych jaj w ósemki, trochę zasolonej cebuli, kukurydza. Wszystko pod pierzynka sosu (majonez, jogurt/smietana, sól, pieprz, ew. sos salatkowy)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2018, 13:51

Wesoła89 lubi tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas urodziny syna w kwietniu. Ostatnio pieklam 3 ciasta i robilam 3 salatki, a teraz nie wiem ile będę mieć sił

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • KaZetka Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    I jeszcze najprostsza sledziowa: śledzie w kawałki, kilka gotowanych jaj w ósemki, trochę zasolonej cebuli, kukurydza. Wszystko pod pierzynka sosu (majonez, jogurt/smietana, sól, pieprz, ew. sos salatkowy)
    O jaaa dziś muszę ją mieć!
    ;)

prsif1y.png
  • Tasia86 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ulubiona sałatka: z zamarynowaną i podsmażoną piersią kurczaka pokrojoną w małą kosteczkę, do tego ananas, kukurydza, pokruszone orzechy włoskie i majonez z jogurtem.

Ciemnowlosa lubi tę wiadomość

Synek ur. w 2016 :)
    zud3gzu3sbje76xe.png
  • KaZetka Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z zupek chińskich ;) mało zdrowa ale pyszna.
    1 zupka łagodna druga ostra (z Vifona najlepiej smakują. Makaron pokruszyć, zalać wrzątkiem, dodać przyprawy z torebek. Zostawić pod przykryciem aż makaron napęcznieje. Nadmiar wody odlać) + szynka, pół papryki czerwonej pół żółtej, świeży ogórek, czerwona cebula wszystko w kosteczkę plus puszka kukurydzy wymiąchać z majonezem kieleckim. Tylu ;)

Wesoła89, Ciemnowlosa lubią tę wiadomość

prsif1y.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polecę ze swojej strony zawijaski z ciasta francuskiego, prosto się je robi i szybciutko. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem pomidorowym (zmieszanym z ziołami prowansalskimi, szczyptą cukru, pieprzu i soli)na to kladziemy plasterki sera żółtego, potem na to plasterki szyneczki i zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi. Powstały rulon kroimy na takie kawalki- ślimaczki. Kazdego ślimaczka kładziemy na płasko na blasze i pieczemy aż się lekko zarumieni (u mnie w ok. 200 stopniach na 20 min). Pycha każdemu smakuje i każdy pyta o przepis.

Ciemnowlosa, Amy333, Tasia86 lubią tę wiadomość

f2wlwn15pyf6mety.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo jajka faszerowane czy rolada szpinakowa- wykonanie banalne i można zrobić wcześniej:)

f2wlwn15pyf6mety.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no dziewczyny jestescie boskie :) w moim menu zawsze byly tylko jajka w majonezie, kanapki choinkowe i salatka z kurczakiem i makaronem. A tu takie pysznosci umiecie robic

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Ja tez tak mam co kilka dni. Dzisiaj mi maluch zrobil niezlego psikusa. Przez 2 minuty nie moglam go znalezc na detektorze i prawie na zawal padlam, a on sie zakopal gdzies gleboko :-)
    Jezusie ja bym pewnie sie strasznie zdenerwowała, zawał murowany:(dlatego wiem ze takie detektory nie dla mnie. Mi pozostaje ufać ze 4 miesiąc, drugi trymestr i juz teraz wszystko musi byc cacy :)

Rodzice poinformowani - ucieszyli sie
    Brat w szoku :)
    Juz im dałam do zrozumienia ze z dzieckiem bede sama raczej i nawet nie zrobiło to na nich wrażenia uff. Powiedzieli ze mam super spokoj w sobie :)
    Ja tez sie mega uspokoiłam ze wiedza i ze sie nie martwią

monika_86, Left_ie, Av, Vlinder, Marrgoo, matkapatka, aLunia, DoveLove, Cukierniczka, Cukierniczka, Cukierniczka, Natalia1984, Paulla89, Ithildin, Deseo, Herbata lubią tę wiadomość

• Bianka* Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sałata lodowa, ser feta, pomidorki koktajlowe, ewentualnie kukurydza bądź groszek z puszki, całość posypać uprażonymi na suchej patelni nerkowcami i polać sosem czosnkowym ( jogurt naturalny+ łyżka majonezu, sok z cytryny, przyprawy, świeżo wyciśnięty czosnek)
    Uwielbiam!

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez to, że też nie miałam mierzonej szyjki to sobie również to wkręciłam.
    Widzę, że nie tylko ja mam takie paranoje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2018, 14:50

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meghan wrote:
    Jezusie ja bym pewnie sie strasznie zdenerwowała, zawał murowany:(dlatego wiem ze takie detektory nie dla mnie. Mi pozostaje ufać ze 4 miesiąc, drugi trymestr i juz teraz wszystko musi byc cacy :)

Rodzice poinformowani - ucieszyli sie
    Brat w szoku :)
    Juz im dałam do zrozumienia ze z dzieckiem bede sama raczej i nawet nie zrobiło to na nich wrażenia uff. Powiedzieli ze mam super spokoj w sobie :)
    Ja tez sie mega uspokoiłam ze wiedza i ze sie nie martwią
    No takie sa minusy detektora, ale ja z kolei nie wyobrazam sobie go nie miec. Bez niego czas miedzy wizytami dluzyl mi sie niemiłosiernie,a na wizyte szlam trzesac sie, bo balam sie że mi lekarz powie, że serduszko nie bije. A tak chodzę na wizyty jak człowiek :D

Meghan, monika_86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Dziewczyny a boli was pochwa? tak jakby jej boczne ścianki nie wiem kości dookoła niej. Zaczęło się w nocy i nie wiem co myślec...
    Jestem w 14 tygodniu i 1 dc, mam takie bóle od tygodnia, lekarz na wizycie powiedział, że to fizjologiczne zmiany i o ile nie towarzyszy im gorączka, krwawienie albo ból nie utrudnia chodzenia to nie ma czym się martwić. Mam za to inne zmartwienie, jako dziecko cierpiałam na odpływ pecherzowo-moczowodowy, teraz gdy w ciąży ciśnienie w pęcherzu jest zwiększone sytuacja się powtarza, tylko ze u dorosłych jest to nazywane refluksem pecherzowo-moczowym. Czy tóraś z Was miała taki sam problem? Jak jesteście leczone?

• DoveLove Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam co jakis czas kłucie w pochwie i ból więzadeł. Dziś pierwszy raz w tej ciąży spiął mi sie brzuch, we wtorek zapytam lekarza czy jakiegos magnezu czy nospy nie łykać.

qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Sałata lodowa, ser feta, pomidorki koktajlowe, ewentualnie kukurydza bądź groszek z puszki, całość posypać uprażonymi na suchej patelni nerkowcami i polać sosem czosnkowym ( jogurt naturalny+ łyżka majonezu, sok z cytryny, przyprawy, świeżo wyciśnięty czosnek)
    Uwielbiam!
    Dziewczyny to my możemy ser feta? Jeśli jest z pasteryzowanego?

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że nie wolno nam produktów z mleka niepasteryzowanego, więc z pasteryzowanego można. A co to za feta, bo ostatnio szukałam takiej, ale nie znalazłam?

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to te zakazy spożywcze nie wiążą się z toksoplazmoza? Jeśli wynik świadczy o przejściu choroby w przeszłości to nie grozi zarażenie się.

• Bianka* Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z pasteryzowanego mleka można, taka jest popularna Arla Apetina feta, albo eridanous Feta z Lidla, ja zawsze korzystam z tych dwóch, bo nie robi się z nich ciapa w sałatkach ;)

monika_86 lubi tę wiadomość

w57vkrnt52z8506i.png
    dqprj44j7fvgc606.png
    08.09.2017 [*] 8tc
  • KaZetka Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    A to te zakazy spożywcze nie wiążą się z toksoplazmoza? Jeśli wynik świadczy o przejściu choroby w przeszłości to nie grozi zarażenie się.
    Istnieje ryzyko zarażenia się toxo mimo posiadanych przeciwciał.
    Spożywanie produktów z mleka niepasteryzowanego przez kobiety w ciąży niesie ryzyko zarażenia się listerią.
    Toxo raczej z niemytych warzyw i owoców i surowego mięsa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2018, 18:45

prsif1y.png
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 11 marca 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bianka* wrote:
    Z pasteryzowanego mleka można, taka jest popularna Arla Apetina feta, albo eridanous Feta z Lidla, ja zawsze korzystam z tych dwóch, bo nie robi się z nich ciapa w sałatkach ;)

Dzięki za namiary na tą fetę. Chodzi za mną od kilku dni sałatka z fetą :-)

Bianka* lubi tę wiadomość

zrz6qtkfujjdexc2.png
‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ