WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Czy ktoras z Was kiedyś korzystała albo zamierza korzystać z wizyt poloznej w domu przed porodem? Wyczytalam ze przysługują nam darmowe wizyty poloznej w donu raz w tygodniu od 21tc. Wczesniej nie mialam o tym pojęcia i nie znam nikogo, kto by z tego korzystal. Nie wiem czy warto.
    Wybiorę położną,ale będę z nią chciała się spotkac po porodzie :)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony niby fajnie, ze ktos do Ciebie przychodzi i moze sie podzielic wiedzą. Ale z drugiej strony nie znam żadnej poloznej wiec bylby to slepy traf, po drugie spotykalabym sie z nia sama bo one pewnie chodza w tygodniu do południa, wiec męża nie ma. A w ogole trochę nie rozumiem na czym polega procedura jej wyboru. Czytalam ze je sie wybiera z jakiejs listy i patrzyłam na tą listę z mojego wojewodztwa i nie ma tam w ogole mojego miasta ( a nie mieszkam w jakims bardzo malym miescie). Nie wiem

• Nika312 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z wyjściowej wagi 66kg doszłam do 69.8 kg czyli +4 kg z czego większość przytylam w 1 trymestrze ze względu na mdłości musiałam cały czas podjadac:/ teraz waga trochę przyhamowala na szczęście:)
    A brzuszek już też spory ale nie wiem czy to nie wzdecia bardziej..

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem nadal -3 i się nie rusza

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja startowałam od 55 teraz 58 :)

• lena86 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    No ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony niby fajnie, ze ktos do Ciebie przychodzi i moze sie podzielic wiedzą. Ale z drugiej strony nie znam żadnej poloznej wiec bylby to slepy traf, po drugie spotykalabym sie z nia sama bo one pewnie chodza w tygodniu do południa, wiec męża nie ma. A w ogole trochę nie rozumiem na czym polega procedura jej wyboru. Czytalam ze je sie wybiera z jakiejs listy i patrzyłam na tą listę z mojego wojewodztwa i nie ma tam w ogole mojego miasta ( a nie mieszkam w jakims bardzo malym miescie). Nie wiem

Nie wiem jak to jest u Ciebie, w Krakowie (w szpitalu Ujastek) położne są podzielone na obszary (dzielnice miasta, ulice) do których konkretnie są przydzielone.
    Tak to u nas wygląda:
    http://ujastek.grupaneomedic.pl/upload/upload/rejony_poloznych_srodowiskowych.pdf

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86 wrote:
    Super. Ja w piątek byłam po jedną rzecz w Ikei. Tam są kasy pierwszeństwa między innymi dla kobiet w ciąży. Było późno, byłam zmęczona i miałam jedną rzecz, więc stwierdziłam, że skorzystam. Jakiś burak, który był pierwszy przy tej kasie stwierdził, że on nie jest pewny czy jestem w ciąży, bo coś mały ten brzuch.... Brak słów.
    Ja dziś stałam w kolejne w Rossmannie, podeszła zakonnica, spojrzała na mój brzuch i wbiegła przede mnie... Aż mnie zatkało, normalnie jestem lekko kłótliwa ale dosłownie przytkało mnie i nic nie powiedziałam. Pieprzona chamka. Dodam, że brzuszek naprawdę mam już pokaźny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2018, 16:18

klz9df9hvltz8vcc.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle wrote:
    Wybiorę położną,ale będę z nią chciała się spotkac po porodzie :)

Jak dla mnie to trochę wcześniej na wybór położnej (ale powinno się ją wybrać po ukończeniu 20 tygodnia ciąży). Ja spotkania też będę chciała po porodzie, wtedy najbardziej będzie mi potrzebna. Może jakieś jedno spotkanie przed...

Izabelle lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Ja dziś stałam w kolejne w Rossmannie, podeszła zakonnica, spojrzała na mój brzuch i wbiegła przede mnie... Aż mnie zatkało, normalnie jestem lekko kłótliwa ale dosłownie przytkało mnie i nic nie powiedziałam. Pieprzona chamka. Dodam, że brzuszek naprawdę mam już pokaźny.

Oj dziewczyny ja to nawet jeszcze nie mam takiego odruchu, żeby chodzić do kasy pierwszeństwa:D a brzucha prawie w ogóle nie widać (zwłaszcza, że chodzę raczej w luźnych ciuchach), więc raczej wątpię, że ktoś "wyczuje", że jestem w ciąży:D i mnie przepuści:)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Ja mam położną ze swojej przychodni rodzinnej, zgodzilam się na nią przy składaniu deklaracji. Fajna i kontaktowa kobieta, pracuje również w szpitalu w którym chcę rodzić.

Izabelle lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez raczej nikt by nie przepuscil. Chyba ze bylabym w bardzo obcislej bluzce :-)zreszta jakos tez nie oczekuje za bardzo zeby mnie przypuszczali. Nie wiem, jakos mam takie poczucie, ze skoro mam sile chodzic po sklepach to nie musza sie od razu wszyscy rzucac i mnie przepuszcac. Ale moze mam dziwne podejscie:-)

lena86 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sama nie podejdę też bo nie chcę być linczowana. W aptece mimo że zostałam zawolana to były szmery grupy wiekowej 70 plus.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja sama nie podejdę też bo nie chcę być linczowana. W aptece mimo że zostałam zawolana to były szmery grupy wiekowej 70 plus.
    Linczu to powinny obawiać się te osoby które maja do powiedzenia coś niewłaściwego, a nie my kobiety które w swoim stanie mamy prawa z których powinnyśmy korzystać. Każda taką osobę jest bardzo łatwo uciszyć, nie bójcie się używać siły własnego głosu. Mając już nasze Maluszki na tym świecie nie o takie rzeczy będziemy musiały walczyć przez wiele lat. Odwagi :)

Izabelle, ola_g89 lubią tę wiadomość

• arya12 Znajoma

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jatoszka wrote:
    A co myslicis o wyjezdzie nad morze w lipcu ? My nad morze mamy jakies 9 h drogi i nie wiem czy dam rade :-)

Też się zastanawialiśmy czy jechać w lipcu, bo nasza paczka się wybiera ale bede wtedy 32/33tc więc stwierdziłam ze chyba trochę za późno. I chyba pojedziemy gdzieś teraz na poczatku maja, myślimy o Grecji:)

U mnie niestety +5kg i nie to że jakoś bardzo rozpaczam, ale wolałabym przybierać wolniej ;p dziewczyny, które nie przytyły, nie macie się co martwić, jest to bardzo indywidualne u kazdej kobiety. Jedna przytyje na początku ciąży, inna na koniec,jeśli dzidziuś rośnie to nie ma powodów do niepokoju :)

U nas dzisiaj dokladnie półmetek, połowkowe w poniedziałek, to bedzie 20+6 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2018, 17:52

jatoszka lubi tę wiadomość

f2w33e3k6433919c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz mam takie nerwy przed tym polowkowym, że mam ochote zrezygnowac:-(nienawidzę tych badan i tego mierzenia, oglądania,potem przeliczania ryzyka.

• monika_86 Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Mnie tez raczej nikt by nie przepuscil. Chyba ze bylabym w bardzo obcislej bluzce :-)zreszta jakos tez nie oczekuje za bardzo zeby mnie przypuszczali. Nie wiem, jakos mam takie poczucie, ze skoro mam sile chodzic po sklepach to nie musza sie od razu wszyscy rzucac i mnie przepuszcac. Ale moze mam dziwne podejscie:-)

A ja uważam, że skoro ktoś staje w kolejce do kasy przed którą jest wielki napis "kasa pierwszeństwa" to powinien się liczyć z tym, że będą podchodziły osoby bez stania w kolejce, a jak mu nie pasuje to może stanąć do innej kasy.

Camilla13, Amy333 lubią tę wiadomość

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_86 wrote:
    A ja uważam, że skoro ktoś staje w kolejce do kasy przed którą jest wielki napis "kasa pierwszeństwa" to powinien się liczyć z tym, że będą podchodziły osoby bez stania w kolejce, a jak mu nie pasuje to może stanąć do innej kasy.
    Tak, ja mowilam ogolnie a nie o opisanej tu konkretnie sytuacji.ja nie mam nic przeciwko korzystaniu z pierwszenstwa i przepuszczaniu. Mowie o sobie, ze nie czuje zeby wszyscy musieli mnie przepuszczac szczegolnie jesli chodze sobie np. 3 godziny w centrum handlowyn i czuje sie swietnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2018, 18:37

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Ja tez jej nie znam. Przyjdzie raz,jak nie będzie fajna to więcej się nie spotkamy. Warto wybrac położną,będziesz mogła zapytac o niektóre sprawy,w domu wtciągnie szwy np po szyciu krocza.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Speszyła się, bo jej dzieci w domu płaczą ;)

ola_g89 lubi tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelle wrote:
    Ja tez jej nie znam. Przyjdzie raz,jak nie będzie fajna to więcej się nie spotkamy. Warto wybrac położną,będziesz mogła zapytac o niektóre sprawy,w domu wtciągnie szwy np po szyciu krocza.
    No tak, ale to juz po porodzie wtedy jest obowiązek przyjecia poloznej. A przed porodem to wolny wybor. I nie wiem. Moj maz jest na nie, mowi ze po co nam to. Musze sie zorientowac, bo.nie znam tych procedur.

‹‹ 616 617 618 619 620 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ