WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, niedlugo test z obciazeniem. Wtedy dopiero moga zaczac sie problemy, bo czedto dopiero wtedy wychodza cyrki.mam nadzieje, ze mi nic wyjdzie. Juz kilka razy w tej ciazy badalam glukoze i zawsze ponizej 80. Ale w sumie o czym nie pomyslalam, to mnie tez strasznie suszy w ciazy. Zawsze pilam bardzo malo, mialam z tym problem, a teraz w ciazy wypijam chyba z 10szklanek wody dziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem. Umiem się obsługiwać glukometrem, mojemu dziadziowi 12 lat robiliśmy. Może był rozkalibrowany, trudno mi powiedzieć. Test między 24 a 28 tygodniem jeszcze chwila w moim przypadku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to suszenie i suchość w ustach zaniepokoiło i szybkie przybieranie na wadze. Wzięłam pod uwagę opcję, że suchość i tycie wynika, że odkąd jestem w ciąży nie palę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja nigdy nie palilam, wiec u mnie nie ma zadnej zmiany. Zastanawia mnie czemu ten test z obciazeniem robi sie tak późno. Nie lepiej byloby wiedziec wcześniej ze ma sie cukrzyce ciazowa? No chyba ze ona powstaje z czasem i wychodzi dopiero tak pozno. Nie mam zadnego pojecia o cukrzycy. Nikt u mnie w rodzinie nie ma

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na apce miałam info, że "suszenie" w ciąży to naturalne odczucie - mechanizm organizmu w celu zapewnienia prawidłowego nawodnienia. Ja też piję dużo więcej wody niż przed ciążą.

agaafabka lubi tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test robią wcześniej na pewno, jak cukier na czczo wychodzi wysoki, to dotyczy zazwyczaj kobiet, które miały już zaburzenia poziomu cukru przed ciążą i o tym nie posiadały wiedzy. Też się zastanawiam, czy ona ujawnia się dopiero po 24 tyg a niesie ryzyko po 28 tyg, skoro ma być zrobione do 28 tygodnia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    na apce miałam info, że "suszenie" w ciąży to naturalne odczucie - mechanizm organizmu w celu zapewnienia prawidłowego nawodnienia. Ja też piję dużo więcej wody niż przed ciążą.
    No to dobrze:-) ja od kilku dni chodze w nastroju gryzacym. Jutro jedna wizyta u mojego ginka, w poniedziałek polowkowe i ogarnia mnie panika. Ech, juz mam siebie dosc.nie sadzilam ze taka sie stane. Myslalam, ze jak już minie pierwszy trymestr to bede najszczczesliwsza na ziemi i zero zmartwien. A teraz sie zamartwiam, ze moje dziecko jest chore.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    No to dobrze:-) ja od kilku dni chodze w nastroju gryzacym. Jutro jedna wizyta u mojego ginka, w poniedziałek polowkowe i ogarnia mnie panika. Ech, juz mam siebie dosc.nie sadzilam ze taka sie stane. Myslalam, ze jak już minie pierwszy trymestr to bede najszczczesliwsza na ziemi i zero zmartwien. A teraz sie zamartwiam, ze moje dziecko jest chore.

Ja też się zamartwiam. Ja mam połówkowe 19t1d mam nadzieję że wszystko będzie widać niby dziecko jest kilka dni do przodu. Moja przyjaciółka ma już tak mnie dość że sama sie śmieje że musimy wszyscy wytrzymać do września ze mną jakoś.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja też się zamartwiam. Ja mam połówkowe 19t1d mam nadzieję że wszystko będzie widać niby dziecko jest kilka dni do przodu. Moja przyjaciółka ma już tak mnie dość że sama sie śmieje że musimy wszyscy wytrzymać do września ze mną jakoś.
    Moj maz tez ma mnie dosc:-(siedze cale dnie i tylko czytam. Juz jestem tak obkuta w tych markerach i nieprawidlowosciach, ze sama bym sobie mogla zrobic to usg. Znam wszystkie dopuszczalne pomiary, wiem dokladnie na co zwraca sie uwage. Chce byc przygotowana jakby co. Te za krotkie kości udowe mnie przesladuja, wydaja mi sie tak oczywistym wskazaniem, ze juz sobie wmowilam ze moje dziecko ma ZD

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    No ja nigdy nie palilam, wiec u mnie nie ma zadnej zmiany. Zastanawia mnie czemu ten test z obciazeniem robi sie tak późno. Nie lepiej byloby wiedziec wcześniej ze ma sie cukrzyce ciazowa? No chyba ze ona powstaje z czasem i wychodzi dopiero tak pozno. Nie mam zadnego pojecia o cukrzycy. Nikt u mnie w rodzinie nie ma
    Mój lekarz kazał mi zrobić w pierwszym trymestrze krzywa cukrzycowa :) podobno wielu lekarzy każe robić dwa razy, szczególnie jeśli to kolejna ciąża. A samo badanie nie jest takie okropne wcale, jak straszą inne laski. :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Mój lekarz kazał mi zrobić w pierwszym trymestrze krzywa cukrzycowa :) podobno wielu lekarzy każe robić dwa razy, szczególnie jeśli to kolejna ciąża. A samo badanie nie jest takie okropne wcale, jak straszą inne laski. :)

Ja na wczorajszej wizycie też spytałam o badanie glukozy (ostatnio miałam badaną 2 miesiące temu, przy standardowych badaniach), wolę mieć pod kontrolą (bo mój tata jest cukrzykiem). I dopiero po moim pytaniu lekarz stwierdził, że da mi skierowanie też na krzywą cukrową. Podobno to badanie robi się między 24-28 tygodniem (tak powiedział lekarz), ja będę robić za miesiąc (czyli wtedy wypadnie 23 tydzień)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Bardzo prawdopodobne, że większość z Wam ma wybraną położną tylko nie za bardzo zdajecie sobie z tego sprawy.
    Korzystałam z usług 3 przychodni, w każdej z nich przy pierwszej wizycie u gina dostawałam kartkę z wyborem położnej. Za każdą zadeklarowaną pacjentkę fundusz płaci 1,13zł (bez względu na to czy w ciąży jest czy nie)

Zgodnie z prawem, kobiety od 21 tygodnia ciąży do dnia rozwiązania mogą poprosić położną o przygotowanie do porodu i opiekę w trakcie ciąży lub instruktaż , jak opiekować się noworodkiem. Za taką wizytę położna otrzymuje jednak 31 zł. Wizyta tzw. patronażowa u młodej mamy i noworodka to koszt 26 zł. NFZ płaci za sześć takich wizyt, do czasu ukończenia przez noworodka dwóch miesięcy - tłumaczy Beata Aszkielaniec, rzecznik łódzkiego NFZ.

Czytaj więcej: http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/449800,polozne-czesto-dostaja-pieniadze-tylko-za-gotowosc,id,t.html

Rozumiem, że sytuacja dotyczy kobiet, które chodzą na wizyty do przychodni w ramach NFZ?
    Ja też o tym pierwsze słyszę (nawet moja koleżanka położna o tym mi nie mówiła), chodzę do lekarza w ramach ubezpieczenie PZU (mój płaci za to dodatkowo w pracy)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Wesoła89 Ekspertka

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    89Monia nie stresuj się, że polówkowe za wcześnie. Wczoraj ja miałam połówkowe (wg OM był to 18t4d a według usg prenatalnego 19t1d) i wszystko było widać, dzieciątko ma coś pomiędzy 18t6d a 19t1d, jest zdrowe i na 100% jest chłopczykiem (mam na dowód zdjęcie:). A co do kolejek w poprzedni wtorek miałam wizytę u kardiologa prywatną (sprawdzić moje wypadanie płatka zastawki) i okazalo się że w niedużym pomieszczeniu jest dużo starszych osób (wszyscy państwowo na wizytę/ założenie holtera itd) i o ile na początku siedziałam za chwilę ustąpiłam miejsca dziadziusiowi no bo wypada i po mnie brzycha nie widać wtedy było za bardzo... Postałam z 10-15 min i już mi się gorąco zaczęło robić a do tego na ekg wyszło tetno 115 więc dużo za wysokie. Tak sobie pomyślałam że jak brzuch bedzie juz widoczny to przeproszę szanownych pacjentów i skorzystam z ustawy i z tego co pisala na swojej stronie szczesliva.pl, że kobiety w ciąży mają być przyjmowane w pierszeństwie. Poślizg wizyty miałam godzinę i źle się czułam, tylko tej asertywności mi brakuje...

f2wlwn15pyf6mety.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj też stałam w kolejce w labo. Wisiała naklejka o pierwszeństwie wszyscy widzieli mój brzuch ale nikt mnie nie przepuścil sama nie miałam tupetu. Najlepsze są laboratoria, gdzie jest numerek i wciska się na pierwszeństwo.

• lena86 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja sama nie podejdę też bo nie chcę być linczowana. W aptece mimo że zostałam zawolana to były szmery grupy wiekowej 70 plus.

Ojj z grupą 70+ mam niestety złe wspomnienia, i mam nadzieję, że nie trafię na typ "wredot". 5 lat temu miałam nogę w gipsie, musiałam dojechać coś załatwić wyjątkowo sama i autobusem. Miałam kule itd. Zostałam od razu obrzucona tekstami typu "patrz pani, te młode siksy udają, że nie widzą...". Usłyszałam też komentarz, że młode i blond dziewczyny to najczęściej są k...Na to już nie wytrzymałam i wstałam tak szybko, że się sama zdziwiłam, odpowiedziałam, żeby Panie się trochę hamowały, bo w autobusie są kamery i mogę poprosić kierowcę o nagranie (co akurat nie jest prawdą, kamery nagrywają ale bez dźwięku:P), i wytoczę im sprawę sądową. Panie zaczęły mnie przepraszam, prawie, że na kolanach (tłumaczyły się nerwami i problemami, zmęczeniem, i że nie widziały, że jestem "niepełnosprawna") Połowa autobusu (a byli to studenci) zaczęła klaskać i wiwatować:D A na moim miejscu nie siadła już żadna starsza Pani (ja również, bo moje wzburzenie sięgało zenitu).

w4sq43r85k8egy8f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chodzę do kardiologa i ostatnio usłyszałam niby na żarty od Pani z kolejki że taka młoda zajmuje miejsca do specjalisty. Nie wytrzymałam i powiedziałam że to emeryci z nudów chodzą i zajmują.

Asiaf, agaafabka, Camilla13, arya12, Cukierniczka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie jeszcze doprowadza do szału jak wpada babka nie staruszka ale już taka starsza w szpilkach 10 cm i foszy się że jej nie ustępują oraz panie kościelne które przychodzą minutę przed mszą i patrzą po ławkach żeby im ustapic. Jak nogi bolą nie chodzi się w szpilkach jak chce się siedzieć w kościele przychodzi się wcześniej. Za gowniarza bylam swiadkiem jak baba na ostatnia chwile wpadla do kosciola i wyciagnela za kołnierz chlopaka z lawki i usiadla.

• linka220 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko jestem wołana z kolejki w Rossmanie :) i to tylko w mieście, gdzie mieszkają moi rodzice W Poznaniu ostatnio mega kolejka, a panie w kasach wręcz udawały, że mnie nie widzą... Jakoś nie było mi jeszcze ciężko stać, ale będę chodzić w moim rodzinnym mieście ;)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nikt niw zauwaza, mam za maly brzuszek. A powiem Wam, ze ostatnio zwracam wieksza uwage na brzuszki innych kobiet i sama mam czasem watpliowsci czy sa w ciazy czy nie. Szczególnie przy paniach przy kosci, że nie wiadomo czy to oponka czy brzuszek ciazowy. Mialam kiedyś na studiach taka grubsza koleżankę, byla zima i dodatkowo pod płaszczem na brzuszu miala torebkę i jej ktos miejsca chcial ustapic. Głupio sie poczula

• lena86 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Mnie nikt niw zauwaza, mam za maly brzuszek. A powiem Wam, ze ostatnio zwracam wieksza uwage na brzuszki innych kobiet i sama mam czasem watpliowsci czy sa w ciazy czy nie. Szczególnie przy paniach przy kosci, że nie wiadomo czy to oponka czy brzuszek ciazowy. Mialam kiedyś na studiach taka grubsza koleżankę, byla zima i dodatkowo pod płaszczem na brzuszu miala torebkę i jej ktos miejsca chcial ustapic. Głupio sie poczula

Ja jadąc tramwajem z moją koleżanką też miałam podobnie, miejsca ustąpił jej facet. A ona się poryczała...miała straszne kompleksy związane z nadwagą:( a temu facetowi jeszcze bardziej było głupio, bo nie wiedział o co jej chodzi...

w4sq43r85k8egy8f.png
‹‹ 618 619 620 621 622 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ