X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz mały też nie zawsze daje znać o sobie, ale ostatnio jak już zaczyna wieczorem szaleć to ciągle kopie mnie w pipke, średnio przyjemne

• promyczek 39 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez kupilam te legginsy z Lidla ,i dzis pierwszy raz załozyłam ,i sa ogolnie ok ,faktycznie pas troszke poluznial,ale moze faktycznie wypiore w 60 stopniach hihi

2017r-IVF-wrzesień-nieudane
    2018r-naturalny Cud♥
    5b09h371owxjb82f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    A co powiecie na urodzenie dwóch par bliźniąt? U znajomych w rodzinie jedna para bliźniąt urodzona w styczniu a druga w grudniu u bardzo młodych ludzi, zaraz po 20 roku życia. Druga para bliźniąt z antykoncepcji którą miało być karmienie piersią, XXI wiek a jak widać ciemnota nadal panuje.

Pls powiedz że to taki żart....

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Pls powiedz że to taki żart....
    To nie żart, 4 chłopców w jeden rok. Myślę, że psychicznie i fizycznie są teraz z 10 lat starsi przez ciągle zmęczenie.

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny my też chcemy jedno po drugim, nawet myśleliśmy żeby zrobić tak, że wezmę tylko pół roku wychowawczego żeby mieć 100% płatne i w tym czasie znów ciąża ale co jak się nie uda? Nie zostawię niemowlaka i nie chcę tak szybko wracać do swojej okropnej roboty. Nie mogę też mieć bliźniaków, muszę iść na zwolnienie dwa razy albo i 3 żeby odpoczywać psychicznie. Moja babcia była z bliźniąt :P

klz9df9hvltz8vcc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    A co powiecie na urodzenie dwóch par bliźniąt? U znajomych w rodzinie jedna para bliźniąt urodzona w styczniu a druga w grudniu u bardzo młodych ludzi, zaraz po 20 roku życia. Druga para bliźniąt z antykoncepcji którą miało być karmienie piersią, XXI wiek a jak widać ciemnota nadal panuje.

Wow ! Ale tak to chyba nie ma na nic czasu... jak oni dają radę- pewnie żadnej przyjemności z życia oprócz dzieci bo ciągle są zmęczeni...takiego hardcore to bym nie chciała

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym rok po roku to nie bądźcie takie hop do przodu, szczególnie jak to Wasze pierwsze dziecko. Nie kazde niemowlę tylko śpi i je, serio.
    Ja mimo tego mojego szabrajca co to darł się w wniebogłosy pierwsze pół roku i spał po 15 minut zdecydowałam(jak młody miał 4msc), że jak i tak mają mnie zamknąć w psychiatryku to chociaż drugie dziecko sobie strzelimy, to będzie leczenie za jednym razem. No i pół roku tak na fest staraliśmy się o to drugie.... Także całe szczęście, że wzięłam rok macierzyńskiego i jeszcze urlop mi wskoczył i na tymże urlopie udało się szczęśliwie zajść w ciążę.

• Kas_ia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Dziewczyny my też chcemy jedno po drugim, nawet myśleliśmy żeby zrobić tak, że wezmę tylko pół roku wychowawczego żeby mieć 100% płatne i w tym czasie znów ciąża ale co jak się nie uda? Nie zostawię niemowlaka i nie chcę tak szybko wracać do swojej okropnej roboty. Nie mogę też mieć bliźniaków, muszę iść na zwolnienie dwa razy albo i 3 żeby odpoczywać psychicznie. Moja babcia była z bliźniąt :P
    Tez mamy taki plan ale nie zaryzykuje z tym wychowawczym bo teraz staralismy sie rok i mialam 3 wczesne poronienia... ja generalnie chcialabym miec 4 dzieci. Zawsze chcialam adoptowac ale maz powiedzial ze chce pierw sie postarac o dzieci a jakby nie wyszlo to adoptowac...

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Wow ! Ale tak to chyba nie ma na nic czasu... jak oni dają radę- pewnie żadnej przyjemności z życia oprócz dzieci bo ciągle są zmęczeni...takiego hardcore to bym nie chciała
    Osobiście nie znam ich, ale mają do dyspozycji w tym samym dużym domu rodziców i jeszcze babcie. Ale wyobrazić sobie ich kąpiel, karmienie, przewijanie, szok.

• jatoszka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie przewijak tez sie nie sprawdzil i nie przydał :-( skladalam na nim pranie do orasowania :-) lezy na dzialce ale chyba nawet go nie przywioze :-)

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:

No tu trzeba przemyśleć dobrze bo może się nie udać... nawet jakby wziąć rok macierzyńskiego i 80% pensji to w kolejnej ciąży wypłata to te 80%, a wtedy kolejny macierzyński wyniesie już 60% naszej pensji jaka otrzymywalysmy przy pierwszej ciąży... bo liczą średnią z ostatniego roku. Ja to myślałam żeby po roku wrócić i od razu się starać -dziecko trochę z mężem i treściami-a ja te kilka miesięcy pobieralabym dobra pensje która później miałaby wpływ na moja wypłatę w kolejnej ciąży... bo jakoś tak ciężko by było gdybym miała mieć te 60% płacone przy drugim dziecku

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2018, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciazy pracowalam prawie do konca, wrocilam do pracy i po 3 miesiacach bylam znowu w ciazy (o pierwsza staralismy sie rok, o druga jak bedzie tak bedzie a w sumie tez rok zlecial, tyle ze czesto pewnie w owulacje nawet sie nie trafialo). Poszlam na l4, potem macierzynski nie do konca, bo w lipcu corka zmarla, ale wybierajac caly urlop wrocilam w pazdzierniku, a w styczniu znowu bylam w ciazy (nieplanowanej). Jak teraz wroce to mnie zjedza chyba :P

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety dostałam na początku stycznia wypowiedzenie a kilka dni później test wyszedł pozytywny także nie mam gdzie wracać. Poza tym plany planami ale w przypadku cc trzeba odczekać zdroworozsadkowo ten rok do kolejnej. Jest wiele okoliczności hamujacych ale i pomagajacacyh. Cześć kobiet ktore staralo sie dlugo o 1 dziecko szybko zachodzi w ciążę z drugim jak jeszcze hormony się bujaja. Ale nie ma reguły.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie, to roznie bywa. Ja tez sie naczytalam jak to po poronieniu sie szybko zachodzi, ze dziewczyny nawet okresu nie dostawaly. A mi zajelo rok!a w pierwsza ciaze zaszlam w 2miesiące. Dlatego ja sie nie nastawiam na szybkie zajscie. Ide normalnie na roczny urlop, a jal jeszcze trzeba bedzie to na bezplatny wychowawczy. Jakoś sobie poradzimy z męża wyplaty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2018, 06:48

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym chciala miec bliźniaki a nawet trojaczki:P bo chcemy miec duzo dzieci, a ciaza jest dla mnie tak meczaca pod wzgledem psychicznym, ze mialabym juz 2 albo 3 za jednym razem. Kiedys myslalam, ze ciaza to bedzie dla mnie super stan, ze jak zajde to bede 9miesiecy cala w skowronkach. A ja ciagle swiruje, ze moje dziecko jest chore.

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W naszym przypadku sprawdziło się powiedzenie " Chcesz rozśmieszyc Boga,powiedz mu o swoich planach". O Synka staralismy się rok, o drugą ciążę 3 lata, więcej dzieci juz mieć nie będziemy.
    Też drżę,żeby dotrwać szczęśliwie do końca ciązy,żeby Mała była zdrowa. Nie potrafię tryskac radoscią,bo za dużo działo się od początku. Nie czuję się z resztą jakos fantastycznie,choć staram się cieszyć każdym dniem i chwilą.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciaze zaszlam pol roku po poronieniu. Co do pracu to nie wyobrazam sobie powrotu po roku :O moja mama pracuje zawodowo a tesciowie nie dosc ze mieszkaja 200 km od nas to już sa w podeszłym wieku, nawet gdyby mogli to mialabym obawy. A oddawac takie malenstwo na 8 godzin do zlobka, nie mialabym serca, chce byc obecna w zyciu swojego synka. Z drugiej strony perspektywa bezplatnego urlopu troche martwi szczegolnie, ze chcemy brac kredyt. No i nie wiem jak będzie z powrotem po mojej nieobecnosci, bo nowa osoba na moje miejsce jest bardzo ambitna z tego co widze

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakos sie szczerze mówiąc wypalilam zawodowo i raczej juz nie wroce do obecneh pracy w przedszkolu. Jest to trudna, niedoceniania praca dla ludzi z powołaniem za marne pieniadze. Po calym dniu w przedszkolu wracalam do domu padnieta. Trzeba miec ciagle oczy dookola glowa i patrzec zeby jakies dziecko nie wspinalo sie na szafe, nie wchodzilo na parapet, nie gryzlo kolegi, nie ucielo kolezance wlosow nożyczkami. W najmlodszej grupie co chwilę trzeba dzieci przebierac bo nie zdążą do łazienki. A wyjscie zimą na podwórko z 20 dzieci 3letnich, ktore tylko czekaja az sie sie je ubierze albo ubierają buty na odwrotne nogi to samo ubranie ich zajmuje godzine i jestem spocona jak szczur. Dodatkowo rodzice ciagle maja o cos pretensje. Ciezka praca.

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    No tu trzeba przemyśleć dobrze bo może się nie udać... nawet jakby wziąć rok macierzyńskiego i 80% pensji to w kolejnej ciąży wypłata to te 80%, a wtedy kolejny macierzyński wyniesie już 60% naszej pensji jaka otrzymywalysmy przy pierwszej ciąży... bo liczą średnią z ostatniego roku. Ja to myślałam żeby po roku wrócić i od razu się starać -dziecko trochę z mężem i treściami-a ja te kilka miesięcy pobieralabym dobra pensje która później miałaby wpływ na moja wypłatę w kolejnej ciąży... bo jakoś tak ciężko by było gdybym miała mieć te 60% płacone przy drugim dziecku
    No tak, ale przecież z chwilą zajścia w ciążę przerywasz macierzyński/wychowawczy i znów masz 100% płatne w czasie kolejnej ciąży :P Więc zachodząc szybciutko w kolejną ciążę wiele nie tracisz no ale różnie to może być ze staraniami. Ja w pierwszą ciążę zaszłam w pierwszym cyklu, skończona poronieniem. później musiałam odbyć dwa kursy specjalistyczne w pracy, więc starania podjęliśmy po pół roku, w trzecim cyklu zaskoczyło ;) Jak jest po porodzie z powrotem do płodności? Nawet nie wiem jak to wygląda.
    Ja nawet nie będę wypowiadać się na temat swojej pracy i jej oceny przez społeczeństwo, traktowania przez przełożonych i relacji ze współpracownikami. Sznurek na szyję, tylko ciąża mnie ratuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2018, 08:47

klz9df9hvltz8vcc.png
  • OctAngel Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:

Zasiłek macierzyński to nie jest pensja, to zasiłek, którego podstawa wynosi tyle samo co podstawa zasiłku chorobowego z okresu ciąży. Jeżeli wróci się do pracy na krócej niż 3 miesiące to kolejny zasiłek chorobowy i macierzyński będzie identyczny jak poprzedni. Jeżeli przerwa między macierzyńskim a chorobowym będzie dłuższa niż 3 miesiące to podstawę liczy się od nowa, ale z ostatnich PRZEPRACOWANYCH bez zwolnień leakrskich miesięcy, a nie z zasiłku macierzyńskiego.
    (Np. jesteś na l4 od marca 2018, urodzisz we wrześniu 2018, wrócisz do pracy wrzesień 2019, kolejne l4 w grudniu 2019 - to masz tak samo płatne wszystko jak teraz; jeżeli l4 weźmiesz w styczniu 2020 to podstawa będzie się liczyła jako średnia z XII 2019, XI 2019, X2019 oraz II i I 2018, plus XII, XI, X, IX, VIII, VII, VI 2017 a nawet i dłużej, jeżeli w tych miesiącach było zwolnienie jakieś).
    Mam nadzieję, że pomogłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2018, 09:02

Asiaf, kasia1518, ola_g89 lubią tę wiadomość

3jvzwn15td2p4lbx.png
‹‹ 729 730 731 732 733 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ