X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jesli jest sie pote. na wychowawczym bez zasilku i zalozmy po kilku miesiącach zlozy wniosek o jego przerwanie i od razu zlozy l4 to potem ewentualne zasilki po urodzeniu tez przysługują w takiej samej eysokosci?

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    A jesli jest sie pote. na wychowawczym bez zasilku i zalozmy po kilku miesiącach zlozy wniosek o jego przerwanie i od razu zlozy l4 to potem ewentualne zasilki po urodzeniu tez przysługują w takiej samej eysokosci?

Jeżeli wychowawczy trwał krócej niż 3 miesiące to podstawa zasiłku jest taka sama jak poprzednio, nie liczą od nowa. A jeśli dłużej niż 3 miesiące to za ten okres przyjmują kwotę z umowy i podstawę wyliczają od nowa. Tak przynajmniej tłumaczy mama prawnik:

http://matkaprawnik.pl/ciaza-na-urlopie-wychowawczym/

ola_g89 lubi tę wiadomość

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Ja w ciaze zaszlam pol roku po poronieniu. Co do pracu to nie wyobrazam sobie powrotu po roku :O moja mama pracuje zawodowo a tesciowie nie dosc ze mieszkaja 200 km od nas to już sa w podeszłym wieku, nawet gdyby mogli to mialabym obawy. A oddawac takie malenstwo na 8 godzin do zlobka, nie mialabym serca, chce byc obecna w zyciu swojego synka. Z drugiej strony perspektywa bezplatnego urlopu troche martwi szczegolnie, ze chcemy brac kredyt. No i nie wiem jak będzie z powrotem po mojej nieobecnosci, bo nowa osoba na moje miejsce jest bardzo ambitna z tego co widze

Optymistyczna jesteś z tymi 8 godzinami ;P
    Większość dzieci spędza jednak 9-10 godzin w żłobku i nawet do 12 w przedszkolu jeśli dziadkowie nie są na miejscu i na emeryturze....

Może wychowawczy??

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Większość dzieci spędza jednak 9-10 godzin w żłobku i nawet do 12 w przedszkolu jeśli dziadkowie nie są na miejscu i na emeryturze....

Może wychowawczy??
    To prawda. Widze to w swojej pracy. Mamy przedszkole czynne od 6 do 18 i sa dzieci, ktore dzien w dzien siedza od 7 do 18 i rodzic ledwo zdaza o 18 je odebrac. Dzieci, ktore spedzaja w przedszkolu kilka godzin sa albo odbierane przez babcie albo matki, ktore nie pracuja.

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    No tak, ale przecież z chwilą zajścia w ciążę przerywasz macierzyński/wychowawczy i znów masz 100% płatne w czasie kolejnej ciąży :P Więc zachodząc szybciutko w kolejną ciążę wiele nie tracisz no ale różnie to może być ze staraniami. Ja w pierwszą ciążę zaszłam w pierwszym cyklu, skończona poronieniem. później musiałam odbyć dwa kursy specjalistyczne w pracy, więc starania podjęliśmy po pół roku, w trzecim cyklu zaskoczyło ;) Jak jest po porodzie z powrotem do płodności? Nawet nie wiem jak to wygląda.
    Ja nawet nie będę wypowiadać się na temat swojej pracy i jej oceny przez społeczeństwo, traktowania przez przełożonych i relacji ze współpracownikami. Sznurek na szyję, tylko ciąża mnie ratuje.

No tak tyle że średnia jest już brana z macierzyńskiego- gdzie ja się będę decydować na 80% przez rok i jak nie zajdzie się szybko to można niezle uszczuplic konto A o pierwsze się 1.5 roku staraliśmy. A pracę mam na wysokim stanowisku - bardzo odpowiedzialnym i już się mnie Dyrekcja pyta kiedy wracam bo nie biorą na moje miejsce nikogo na zastępstwo

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • jatoszka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o pierwsze dziecko sie nie starałam a z drugim w sumie zeszlo 10 lat :-) takze lepiej nie planowac :-)

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któraś kojarzy jak jest z umową na czas określony? Ona w teorii kończy mi się z dniem porodu, później rok macierzyńskiego i albo pracodawca mnie przyjmuje i podpisujemy nową umowę albo jestem bezrobotna.
    A jak jest z zajściem w ciążę podczas macierzyńskiego, po którym umowa nie jest kontynuowana? Przysługuje chorobowe etc?

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:

Może wychowawczy??

no właśnie chyba inna opcja niż wychowawczy nie wchodzi w grę, tym bardziej, że u nas jest problem z wzięciem dnia wolnego, taka specyfika, a przy dzidziusiu to na pewno nieuniknione, a mąż też ma taką pracę, że często w wyjazdach. o tyle miałam fajnie, że do pracy 500 m. a przedszkole/żłobek obok, ale prawdopodobnie i tak się przeprowadzimy więc planów dokładnych nie robię

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    No tak tyle że średnia jest już brana z macierzyńskiego- gdzie ja się będę decydować na 80% przez rok i jak nie zajdzie się szybko to można niezle uszczuplic konto A o pierwsze się 1.5 roku staraliśmy. A pracę mam na wysokim stanowisku - bardzo odpowiedzialnym i już się mnie Dyrekcja pyta kiedy wracam bo nie biorą na moje miejsce nikogo na zastępstwo

Kasia, tak jak pisały dziewczyny wcześniej, średnia nie jest brana z okresu macierzyńskiego ani żadnego innego zasiłkowego (typu zasiłek chorobowy)

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • OctAngel Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuwejtonka wrote:
    A któraś kojarzy jak jest z umową na czas określony? Ona w teorii kończy mi się z dniem porodu, później rok macierzyńskiego i albo pracodawca mnie przyjmuje i podpisujemy nową umowę albo jestem bezrobotna.
    A jak jest z zajściem w ciążę podczas macierzyńskiego, po którym umowa nie jest kontynuowana? Przysługuje chorobowe etc?

Nie przysługuje, bo nie jest się zatrudnionym. Nie jest się wtedy na urlopie macierzyńskim, tylko pobiera zasiłek macierzyński z Zus przez ten sam okres jak osoby, które są zatrudnione.

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2024, 13:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    No jasne w końcu 8godzin plus dojazd - każdy ma inną odległość i inne korki ale ponoc średnia to około 40min w jedną stronę. To już mamy 9.5h zakładając że żłobek/przedszkole jest idealnie po drodze.

U znajomej w pracy powiedzieli że nie pozwalają jej pracować 7h w związku z "przerwa na karmienie" więc jej dziecko w żłobku spędza około 10.5-11 godzin....
    Bo wiecie zazwyczaj wychodzi się godzinę wcześniej, a jej powiedzieli że może sobie extra przerwę zrobić ale wcześniej nie wyjdzie i kropka....
    W dodatku teraz jakis miesiąc po powrocie kazali jej jechy w delegacje na 3tyg a laska jeszcze karmi. Karmiła raczej.... Bo jak wróci to nie sądzę że jeszcze da radę. Zresztą ciekawa jestem kto to dziecko przejął bo dziadki w pracy, mąż też ma pracę w terenie... Może siostrze na wychowawczym podrzuciła... Hmm muszę zapytać jak to rozwiązała.

Także czasem moje korpo jest lepsze od renomowanych zagranicznych firm. Nic takiego nie mogliby mi zrobić a nawet będę mieć możliwość zmniejszenia etatu.

Krasnalova etat w przedszkolu to też 40h? Czy inaczej?
    To zalezy czy przedszkole publiczne czy prywatne. W prywatnym etat moze wynosic i 40 godzin, w publicznym 25. Tylko ze te 25 godzin to jest zapisane, ze to sa godziny ktore spedzasz w pracy a pozostale 15 godzin zostaje na wywiadowki, konferencje, konsultacje z rodzicami, dni otwarte ,festyny,przygotowanie do pracy, szkolenia( drukowanie materiałów, wycinanie ozdob, odpisywanie na maile rodzicom). Wiec w teorii fajnie bo w pracy jestes tylko 25h tygodniowo (wiecej moznaby zwariowac), ale tak naprawde rzadko kiedy wracalam dp domu i nie musialam nic robic. Nieustanne wycinanie ciągle zmieniających sie ozdob na gazetke, przygotowywanie materiałów na kolejny dzien, chodzenie za kasztanami, jarzebina. Ciagle Dzien Matki, Babci, jasełka, na które trzeba zostac po pracy, ciagle szkolenia, czesto w weekendy. A kasa naprawde śmieszna, jak dla ludzi bez zadnego wyksztalcenia pracujacych w biedronce ( bez urazy, bo sama na studiach pracowalam w sklepach).

• milka87 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś któraś z was pisała że kupiła sobie poduszkę do spania w Biedronce. Czy przetestowałaś już ja może? Dobrze się sprawdza?

1usaanliq3y1w40k.png

nzjdk0s3aly9bpvj.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milka87 wrote:
    Kiedyś któraś z was pisała że kupiła sobie poduszkę do spania w Biedronce. Czy przetestowałaś już ja może? Dobrze się sprawdza?
    Tak,ja kupilam :) Poducha sana w sobie fajna,duza,kręgosłup przestał dokuczac,tylko biodra nadal w nocy nie mogą znaleźć dogodnej pozycji ;)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 maja 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi biodrami (pachwinami?) to jakis koszmar. Ja sie w nocy budze po kilku godzinach spania na jednym boku i tak mnie boli w boku, pachwinie, że musze sie przekręcić na drugi bok i po kilku godzinach powtorka. A na plecach spac niewygodnie bo mam wrazenie ze sie dusze.

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    No jasne w końcu 8godzin plus dojazd - każdy ma inną odległość i inne korki ale ponoc średnia to około 40min w jedną stronę. To już mamy 9.5h zakładając że żłobek/przedszkole jest idealnie po drodze.

U znajomej w pracy powiedzieli że nie pozwalają jej pracować 7h w związku z "przerwa na karmienie" więc jej dziecko w żłobku spędza około 10.5-11 godzin....
    Bo wiecie zazwyczaj wychodzi się godzinę wcześniej, a jej powiedzieli że może sobie extra przerwę zrobić ale wcześniej nie wyjdzie i kropka....
    W dodatku teraz jakis miesiąc po powrocie kazali jej jechy w delegacje na 3tyg a laska jeszcze karmi. Karmiła raczej.... Bo jak wróci to nie sądzę że jeszcze da radę. Zresztą ciekawa jestem kto to dziecko przejął bo dziadki w pracy, mąż też ma pracę w terenie... Może siostrze na wychowawczym podrzuciła... Hmm muszę zapytać jak to rozwiązała.

Także czasem moje korpo jest lepsze od renomowanych zagranicznych firm. Nic takiego nie mogliby mi zrobić a nawet będę mieć możliwość zmniejszenia etatu. ?
    U mnie o tyle dobrze, że po powrocie będę pracowała 7 godzin i ponieważ oboje w tej samej firmie pracujemy z A to przysługiwać mi będą wolne niedziele i święta oraz brak nocnych służb. Uff bo to katorga była.
    Ja najczęściej śpię na plecach i prawym boku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2018, 13:18

klz9df9hvltz8vcc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OctAngel wrote:
    Zasiłek macierzyński to nie jest pensja, to zasiłek, którego podstawa wynosi tyle samo co podstawa zasiłku chorobowego z okresu ciąży. Jeżeli wróci się do pracy na krócej niż 3 miesiące to kolejny zasiłek chorobowy i macierzyński będzie identyczny jak poprzedni. Jeżeli przerwa między macierzyńskim a chorobowym będzie dłuższa niż 3 miesiące to podstawę liczy się od nowa, ale z ostatnich PRZEPRACOWANYCH bez zwolnień leakrskich miesięcy, a nie z zasiłku macierzyńskiego.
    (Np. jesteś na l4 od marca 2018, urodzisz we wrześniu 2018, wrócisz do pracy wrzesień 2019, kolejne l4 w grudniu 2019 - to masz tak samo płatne wszystko jak teraz; jeżeli l4 weźmiesz w styczniu 2020 to podstawa będzie się liczyła jako średnia z XII 2019, XI 2019, X2019 oraz II i I 2018, plus XII, XI, X, IX, VIII, VII, VI 2017 a nawet i dłużej, jeżeli w tych miesiącach było zwolnienie jakieś).
    Mam nadzieję, że pomogłam :)

A to tego to nie wiedziałam... tylko żeby zajście w ciążę było tak o , jak się chce ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Left_ie wrote:
    Kasia, tak jak pisały dziewczyny wcześniej, średnia nie jest brana z okresu macierzyńskiego ani żadnego innego zasiłkowego (typu zasiłek chorobowy)

Już wszystko wiem - doczytałam ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Z tymi biodrami (pachwinami?) to jakis koszmar. Ja sie w nocy budze po kilku godzinach spania na jednym boku i tak mnie boli w boku, pachwinie, że musze sie przekręcić na drugi bok i po kilku godzinach powtorka. A na plecach spac niewygodnie bo mam wrazenie ze sie dusze.

Ja mam to samo kręcę się tylko z boku na bok bo biodra bolą- A na placach zaraz brzuch mi się robi twardy - choć czasami pośpię tak chwilę.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 21 maja 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na plecach jedynie mogę poleżeć z wysokim podparciem,bo inaczej mam wrażenie,że się duszę :)

l22ne6yd1cgn4wml.png
‹‹ 730 731 732 733 734 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ