X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • cziqitka89 Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    No. Mi w ogole nie zlecal powtornie tsh. Sama dla siebie badalam kilka razy. Tokso tez mi nie kazal powtórnie. O posiew tez w sumie sama sie prosilam. Ciezko z tymi lekarzami

Ja TSH robie co miesiąc bo mam niedoczynność tarczycy i biore leki, ale to mi zleca endokrynolog, bo ginekolog się nie chce mieszać w leczenie. Ale w sumie nawet jak ktoś nigdy nie miał problemów z tarczycą to i tak w ciąży powinno się to kontrolować chociaż raz na trymestr bo hormony tarczycy niestety lubią wariować w ciąży. A część ginekologów olewczo podchodzi to tego tematu :/

82doj48arfknt48q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta dziewczyna zarazila sie w 2 trym. W pierwszym miała dobry wynik w sensie że nie chorowala.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też latam sikać co chwilę, nie raz mam tak że dopiero co sikałam a jeszcze nie usiąde i już czuję że muszę znowu.. ale piję dużo no i codziennie wpierdzielam arbuza a wiadomo jak on działa :D trafiłysmy z ciąża... sezon na owoce, no i słoneczko :) aż miło się leniuchuje <3

kasia1518, Katarzyna89op lubią tę wiadomość

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Uważam że pewne ryzyka są niskie ale lekarze nie pilnują wielu rzeczy. Teraz dopiero miałam drugi raz zlecone tsh. Pierwsze robiłam w 7 tc. Na szczezcie3 jest ok ale jakbym miała większą wiedzę robilabym co kilka tygodni.

Mi tsh nie kazali powtarzać, jedynie toxo.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginekolog jeszcze z kliniki na początku ciąży zalecał powtórzyć cyto,wtedy się dziwiłam,po co,skoro mam przechorowaną.
    Tak mi się teraz przypomniało,jak o tym piszecie.

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Ja sie opycham na siłę żeby moją kruszynke troche podtuczyc i ledwo 2,5kg dobilam i to wszystko w ostatnich 3 tygodniach, bo wczesniej do 20tygodnia nie moglam przybrać ani grama a jestem szczupła. Takze nie wiem od czego zalezy przybieranie na wadze. Troche od jedzenia na pewno bo ostatnio naprawde jem i jem i efekty widac. Ale jesli ktos sie odzywia tak jak przed ciąża no to nie wiem.

Krasnalowa, Ty uważaj z tym tuczeniem :) Jeszcze w 19tc ważyłam tyle samo co przed ciążą. Na dzień dzisiejszy jest 5kg na plusie. Potrafiłam przytyć 1kg w tydzień. Jem tak jak wcześniej.
    Aż strach pomyśleć co to będzie później...

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi badali cytomegalie dopiero jak nieprawidlowosci plodu wyszly. Mialam wtedy toxo, cytomegalie,rozyczke, parvowirusa i cos tam jeszcze, na nic nie chorowalam ani wczesniej, ani wtedy. Teraz nie mialam robionej

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Krasnalowa, Ty uważaj z tym tuczeniem :) Jeszcze w 19tc ważyłam tyle samo co przed ciążą. Na dzień dzisiejszy jest 5kg na plusie. Potrafiłam przytyć 1kg w tydzień. Jem tak jak wcześniej.
    No a ja dopóki jadlam "normalnie" to jeszcze w 22t0d wazylam tyle samo. Teraz zaczelam jesc wiecej rzeczy tresciwych- miesa, nabiału, makaronów i zaczelam wreszcie przybierać wiec mnie to cieszy. Bo nieprzybranie nic do 22 tygodnia ciazy przy dosc niskiej wadze przed ciaza chyba nie jest zbyt normalne. Wiec mnie te 2,5kg cieszy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 20:32

• lena86 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania na cytomegalię i toxo miałam na początku ciąży, i teraz lekarz kazał powtórzyć badania

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ta dziewczyna zarazila sie w 2 trym. W pierwszym miała dobry wynik w sensie że nie chorowala.

w jaki sposób się zaraziła? miała kontakt z kimś chorym?

w4sq43r85k8egy8f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 maja 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem w sumie. Zarazić się jest niby trudno i łatwo. Zaraza człowiek to ciężko unikać ludzi. Bardziej to pech chyba....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2018, 21:19

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Mam to samo. 5kg więcej na liczniku od wagi SPRZED ciąży. W pierwszym trymestrze schudłam, więc tak naprawdę na plusie mam więcej. Poszło w moment... Nie przeszkadza mi to zupełnie, ale dziewczyny - nie znam ostatnio uczucia sytości. Pochłaniam takie ilości jedzenia i tak często, że tragedia. Ale wierzę, że dziecko tego potrzebuje :D

Co do glukozy - mi w labo kategorycznie zabronili wciskania cytryny. Piłam zwykłą, nie tą cytrynową przy pierwszym razie. Da się przeżyć nawet przy mdłościach w pierwszym trymestrze. Teraz przy powtórce również mam kupioną zwykłą. Jakoś wolę się przemęczyć z jej smakiem, ale nie kombinować nic z dodawaniem albo cytrynowym smakiem żeby nie musieć powtarzać później :) chociaż wiem, że tą cytrynową akceptują w niektórych labach...

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Bardziej niż cukrzycy boję się cholestazy, to jest przeje****. Przy cukrzycy pilnujesz cukru i diety a przy cholestazie masz ochotę uciąć sobie ręce, bo wszystko swędzi jak cholera i można zadrapać się na śmierć, a to i tak swędzi. I na ten świąd nie ma leku. A dodatkowo każdego dnia drzysz o życie dziecka, bo przy tym diabelstwie bardzo pogarszają się przepływy i w sumie powinno się być pod stałym monitoringiem w szpitalu

Frezyjciada odkąd to przeczytałam to mam urojenie ze wszystko mnie dzisiaj swędzi...I ciągle się drapie ... mam nadzieję że to tylko tak dzisiaj ...w sumie ostatnie próby watrobowe robiłam w kwietniu i było ok, kolejne powinnam mieć w lipcu.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2018, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Frezyjciada odkąd to przeczytałam to mam urojenie ze wszystko mnie dzisiaj swędzi...I ciągle się drapie ... mam nadzieję że to tylko tak dzisiaj ...w sumie ostatnie próby watrobowe robiłam w kwietniu i było ok, kolejne powinnam mieć w lipcu.

Mnie też w nocy podeszwy stóp swędziały :D

Dziewczyny a jak u was z aktywnością maluszka?? Bo ja mam wrażenie, że moje jest z tych leniwych i spokojnych.

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Kluseczka wojowała dziś w nocy jak szalona :) A kopie mocno ;)

Tylko nadal czuję ją bardzo nisko,prawie na samym dole, gdzie wy czujecie swoje dzieciaczki?

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2018, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to roznie. Wczoraj wieczorem tez niezle skakala. Mam wrażenie ze miala czkawke, bo czytalam ze jak to sa takie rytmiczne pukniecia to dzidzius ma czkawke.
    Ja tez czuje dosc nisko, ale wydaje mi sie ze macica sie jednak rozrasta bo jak uzywam detektora to coraz wyzej slysze serduszko, a jeszcze niedawno wydawalo mi sie ze moja macica nie rosnie jak powinna

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2018, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na dole. Ale pomimo łożyska na tylnej ścianie to nie jest bardzo aktywne.

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swoją maleńką czuję w całym brzuchu, czasem w kilku miejscach naraz. Czasem bardzo nisko, czasem nad pępkiem, za chwilę z boku. Mam wrażenie, że ona nigdy nie śpi, bo hasa przez cały czas, jest bardzo aktywna.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia1518 zrób próby wątrobowe, bilirubine i będziesz wiedzieć na czym stoisz ;)
    Ja syncia czuję ciągle nisko, bo nadal jest w ułożeniu miednicowym. I już zaczynam schizować,ze trzeba będzie kombinować żeby się obrócił, bądź szukać szpitala w którym zgodzą się na sn. A z drugiej strony dobrze wiem, że do czasu porodu to on się jeszcze milion razy obróci.
    W przeciwieństwie do pierworodnego rusza się mało, ma czasy snu i czasy aktywności, ale nie jakies wydłużone. Natomiast pierworodny to był aktywny aż nadto. Czułam go non stop i dzień i noc.

• milka87 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co do tej glukozy jeszcze mam pytanie czy trzymacie się sztywno tego badania żeby zrobić je po skończonym 24 tygodniu? Mi lekarka tak kazała a w moim laboratorium pobierają krew tylko dwa razy w tygodniu i żeby wyrobić się na wizytę muszę zrobić albo w 23+4 albo już w skończymy tym 24 ale na dzień przed wizytą i boję się że wyniku nie będzie...

1usaanliq3y1w40k.png

nzjdk0s3aly9bpvj.png
‹‹ 737 738 739 740 741 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ