X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    U mnie kość udowa długa ale przezierność wysoka. Nie chciałam Cię straszyć hehe. Na szczęście większość zd jest wcześniej diagnozowana. Według statystyk większość jest poddawana aborcji. Stad liczba żyjących z zd to większość zdiagnozowanych ale nie usuniętych ciąż no a cześć to niestety niezdiagnozowane. Ja usłyszałam o dwóch takich w bliskim otoczeniu. Tyle że jedno kobieta po 40 a drugie niestety młode małżeństwo.
    No ja bym nie usunęła w zyciu, ale jakos sobie wtluklam do tej głupiej głowy i ten ZD mnie przesladuje. Czytam tylko fora o krotkich kościach i w większości sie okazywalo to niczym, no ale jak natrafie na jeden przypadek na sto, że jednak bul ZD to oczywiście sobie wmawiam, ze to na pewno bede ja. Kurczę juz trzech lekarzy ogladalo moje dziecko i wszystko idealnie, przeziernosc mala, kość nosowa byla, serce w normie, przeplywy tez, a ja durna sie zameczam, że moze cos przeoczyli, ze moze jeszcze do kogos musze isc,ze moze mogłam isc na echo serca, bo tak pobieznie je ogladaja. Glupia jestem i tyle:-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 09:34

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Teraz to i tak nam nie zdiagnozuja dopiero po porodzie. W 3 trym może o zd świadczyć niedroznosc dwunastnicy czy częste wysuwanie języka.
    Ja juz znam prawie na pamięć markery ZD. Jest ich tak duzo, ze praktycznie kazda kobieta moglaby sobie co najmniej jeden przypisac. Echogeniczne jelita, bright spor w sercu, krotkie kosci, gruby fald, plaska twarz, wielowodzie, zle przeplywy, pepowina dwunaczyniowa itp itd

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    No ja bym nie usunęła w zyciu, ale jakos sobie wtluklam do tej głupiej głowy i ten ZD mnie przesladuje. Czytam tylko fora o krotkich kościach i w większości sie okazywalo to niczym, no ale jak natrafie na jeden przypadek na sto, że jednak bul ZD to oczywiście sobie wmawiam, ze to na pewno bede ja. Kurczę juz trzech lekarzy ogladalo moje dziecko i wszystko idealnie, przeziernosc mala, kość nosowa byla, serce w normie, przeplywy tez, a ja durna sie zameczam, że moze cos przeoczyli, ze moze jeszcze do kogos musze isc,ze moze mogłam isc na echo serca, bo tak pobieznie je ogladaja. Glupia jestem i tyle:-(

Ja też uważam, że ja będę tą pechową, to jesteśmy dwie:D Myślę, że jak coś to na jedną trafi haha. Z tą przeziernością to też nie rozumiem, bo moja 2,57 tyle że crl wysokie, a z samego usg ryzyko wyliczyło na 10 tysięcy coś. Pappa obniżyła do 7 tysięcy. A co ciekawsze mój lekarz zmierzył mi przezierność trzy dni przed specjalistą o było 2,1. Na forum jest jedna dziewczyna co ma córeczkę z zd urodzoną w 27 tc chyba, teraz jest na październikowych mamach, ale ona miała kość hypoplastyczną i nt powyżej 3. Do tego usg z papa jej wyliczyło wysokie ryzyko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Ja też uważam, że ja będę tą pechową, to jesteśmy dwie:D Myślę, że jak coś to na jedną trafi haha. Z tą przeziernością to też nie rozumiem, bo moja 2,57 tyle że crl wysokie, a z samego usg ryzyko wyliczyło na 10 tysięcy coś. Pappa obniżyła do 7 tysięcy. A co ciekawsze mój lekarz zmierzył mi przezierność trzy dni przed specjalistą o było 2,1. Na forum jest jedna dziewczyna co ma córeczkę z zd urodzoną w 27 tc chyba, teraz jest na październikowych mamach, ale ona miała kość hypoplastyczną i nt powyżej 3. Do tego usg z papa jej wyliczyło wysokie ryzyko.
    Nawet tak nie mow. Mam nadzieje, ze na zadna nie trafi. Kojarze tą dziewczynę i jej historie. No właśnie, u niej to juz po prentalnym usg zdiagnozowali. Ja pappa nie robilam, bo dla mnie to jest chore badanie. Przeczytałem praktycznie caky watek o nifty, amniopunkcji itd gdzie codziennie trafialo po kilka zrozpaczonych kobiet, ze usg piekne a tu nagle po pappa ryzyko im wzroslo kolosalnie. I juz sie napedzala cala machina- albo amnipounkcja albo wydawanie 2tysiące na nifty i chyba nie było tam przypadku zeby usg bylo idelna, pappa zle a dziecko chore.

Marrgoo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ladnie Ci wyliczył z samego usg. Ja mloda,nt 1,4, usg idealne, a ryzyko mialam 1: ponad 4000

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 09:56

• jatoszka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kolezanke w pracy 23 lata cala ciaza wszystko w porzadku zadnych odchylen od normy a po porodzie dziewczynka z zd :-( nikt sie nie spodziewal nawet lekarz w ogromnym szoku :-(

w5wqrl68v17z1bgh.png
    km5stv73corlpm49.png
    Nasze Aniołki 31.08.2009 [*][*] 30.08.2016 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie wierzę wadze podawanej przez lekarza na podstawie USG :D Właśnie się dowiedziałam, że moja koleżanka urodziła córeczkę 3400 g 53 cm. A na USG wczoraj lekarz powiedział, że dzieciątko malutkie 2700g. Jej lekarz też mówił, że będzie malusia.

Od rana tak mnie bolą biodra i kość ogonowa, że chodze na ugiętych nogach :(

• Asiaf Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny nawet nie straszcie ;o ja się staram już cieszyć ciążą, ale opisywałam swoją historię już na innych wątkach też. Na prenatalnych NT 3,5 i tekst lekarza, że mu przykro, ale takie dzieci się zdrowe nie rodzą, a jak zapytałam co to może być to stwierdził, że najczęściej zd ;o z samego usg ryzyko skorygowana 1:330 dla t21 i 1:26 dla t13 ;o nie wiem skąd takie wysokie, jak akurat to bardzo poważne zaburzenie i najczęściej na usg są też widoczne inne nieprawidłowości. potem na usg u innego już zostałam uspokojona, że to może wskazywać na podwyższone ryzyko wad genetycznych lub serca, ale nie musi. Nifty wynik wyszedł prawidłowy i ulżyło mi ogromnie, bo naczytałam się o tym badaniu i wierzę w jego skuteczność, miałam nadzieję, że już nic mnie nie zmartwi, bo anatomicznie wszytko już wychodzi ok, to niestety czasem na wątku amniopunkcji i Nifty udziela się zbiorowa panika, że jednak ponad 99% skuteczności to nie 100% . jeszcze czekam na echo serca, bo każdy z podwyższoną przeziernością dostaje skierowanie i modlę się, żeby też wyszło dobrze, ale tez jestem dobrej myśli, bo na połówkowych wszystko wyglądało dobrze. chyba jakiś niepokój jest już każdego wpisany, chociaż się mówi, żeby się nie przejmować, ale też Wam mówię, że wszytko będzie dobrze :>

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jatoszka wrote:
    Ja mam kolezanke w pracy 23 lata cala ciaza wszystko w porzadku zadnych odchylen od normy a po porodzie dziewczynka z zd :-( nikt sie nie spodziewal nawet lekarz w ogromnym szoku :-(
    Nie podsuwaj nam nawet z Monią takich historii bo nas do psychiatryka wywiozą:P

jatoszka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    dziewczyny nawet nie straszcie ;o ja się staram już cieszyć ciążą, ale opisywałam swoją historię już na innych wątkach też. Na prenatalnych NT 3,5 i tekst lekarza, że mu przykro, ale takie dzieci się zdrowe nie rodzą, a jak zapytałam co to może być to stwierdził, że najczęściej zd ;o z samego usg ryzyko skorygowana 1:330 dla t21 i 1:26 dla t13 ;o nie wiem skąd takie wysokie, jak akurat to bardzo poważne zaburzenie i najczęściej na usg są też widoczne inne nieprawidłowości. potem na usg u innego już zostałam uspokojona, że to może wskazywać na podwyższone ryzyko wad genetycznych lub serca, ale nie musi. Nifty wynik wyszedł prawidłowy i ulżyło mi ogromnie, bo naczytałam się o tym badaniu i wierzę w jego skuteczność, miałam nadzieję, że już nic mnie nie zmartwi, bo anatomicznie wszytko już wychodzi ok, to niestety czasem na wątku amniopunkcji i Nifty udziela się zbiorowa panika, że jednak ponad 99% skuteczności to nie 100% . jeszcze czekam na echo serca, bo każdy z podwyższoną przeziernością dostaje skierowanie i modlę się, żeby też wyszło dobrze, ale tez jestem dobrej myśli, bo na połówkowych wszystko wyglądało dobrze. chyba jakiś niepokój jest już każdego wpisany, chociaż się mówi, żeby się nie przejmować, ale też Wam mówię, że wszytko będzie dobrze :>
    No Ty po nifty to mozesz spac spokojnie :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Ja już nie wierzę wadze podawanej przez lekarza na podstawie USG :D Właśnie się dowiedziałam, że moja koleżanka urodziła córeczkę 3400 g 53 cm. A na USG wczoraj lekarz powiedział, że dzieciątko malutkie 2700g. Jej lekarz też mówił, że będzie malusia.

Od rana tak mnie bolą biodra i kość ogonowa, że chodze na ugiętych nogach :(
    Marrgoo jak mi smutno i źle to sobie przypominam, ze Twoja mała tez miała takie kosci i lekarz tez sie nie niepokoil i jest wszystko dobrze i troche mi lepiej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 10:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Nie podsuwaj nam nawet z Monią takich historii bo nas do psychiatryka wywiozą:P

Dokładnie haha.

Ale ja tak czasem sobie myślę, że to idealne usg i w finale zd to może być niekompetencja lekarzy

A po Nifty można spać spokojnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 10:22

jatoszka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Marrgoo jak mi smutno i źle to sobie przypominam, ze Twoja mała tez miała takie kosci i lekarz tez sie nie niepokoil i jest wszystko dobrze i troche mi lepiej :-)

Ja już się tym kompletnie nie przejmuję bo teraz kości udowe są idealnie co do dnia za to główka jest za mała a brzuszek za duży. Co badanie to te parametry się u mnie zmieniają :D

Ostatnio główka była mniejsza o prawie 2 tyg. a mój lekarz powiedział, że mała rozwija się prawidłowo. Dodam, że we Wrocławiu jest uważany za jednego z lepszych speców od diagnostyki prenatalnej :)

Mi teraz w głowie siedzi to CRP podwyższone do 15. W szpitalu kazali je tylko kontrolować czy nie rośnie. A czytałam, że powinno się dostać antybiotyk. Jutro w końcu może wybiorę się do laboratorium bo od 2 dni wstać nie mogę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 10:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle na blogu Staszek fistaszek chłopca z zd mama dała wpis, że 85 procent dzieci z zd ujawnia się dopiero po porodzie. To czemu podobno usg to 75 procent szans na zdrowe dziecko a niby z pappa 95?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Ja już się tym kompletnie nie przejmuję bo teraz kości udowe są idealnie co do dnia za to główka jest za mała a brzuszek za duży. Co badanie to te parametry się u mnie zmieniają :D

Mi teraz w głowie siedzi to CRP podwyższone do 15. W szpitalu kazali je tylko kontrolować czy nie rośnie. A czytałam, że powinno się dostać antybiotyk. Jutro w końcu może wybiorę się do laboratorium bo od 2 dni wstać nie mogę.
    No a u mnie w 17 tygodniu byly tydzien za krotkie, potem w 19 juz tylko 3-4dni a teraz w 22 zas o tydzien, tylko ze teraz tez glowe ma o tydzien za małą, wiec wyglada idealnie, tylko... jak na tydzien młodszą :-( jestem ciągle zla ze na początku nie podałam ze mialam miesiaczke 4 dni pozniej, bo przez owulacje w 18dniu juz jestem 4dni w plecy i wtedy nie bylabym do tylu o tydzien,tylko o 3 dni. Wyglada o wiele lepiej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    W ogóle na blogu Staszek fistaszek chłopca z zd mama dała wpis, że 85 procent dzieci z zd ujawnia się dopiero po porodzie. To czemu podobno usg to 75 procent szans na zdrowe dziecko a niby z pappa 95?
    No te statystyki to juz mi sie wydaja mocno przesadzone, ze niby tylko 15% wykrywa. Jak gdzies czytalam, ze 60-70% dzieci z ZD nie ma kości nosowej, a w polskich zrodlach znalazlam info, ze nawet 90% ma nieprawidłowy przeplyw przez przewod zylny dv. U mnie byl prawidlowy. To juz wydawaloby sie daje duza skutecznosc

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym się na Twoim miejscu nie przejmowała :) Jak coś to zapytam w środę mojego lekarza jak to jest z tymi krótki udami jako markerami ZD :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Ja bym się na Twoim miejscu nie przejmowała :) Jak coś to zapytam w środę mojego lekarza jak to jest z tymi krótki udami jako markerami ZD :)
    Ja mojego juz pytałam. Powiedzial, ze musiałyby byc duzo krotsze, w ogole poza skalą, a i tak ryzyko wzrasta moze o kilka procent. Wiec jego to w ogóle nie niepokoi. Mowi, ze mała jest drobna po mnie i teraz ma główkę proporcjonalna do nozek. W necie tez czytałam rozne zagraniczne badania, że niby sama kosc udowa, bez żadnych innych markerów nie zwieksza ryzyka. No ale jak juz czlowiek cos sobie wbije do glowy... ja tez do mojego ide we wtorek. Mam nadzieje ze moja dieta tuczaca przyniosła efekty i cos podgoni:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalova to smutne, że ciągle tak nie wierzysz we własne dziecko.... Tym bardziej, że każdy jeden lekarz mówi, że jest ok. Te pomiary wszystkie to jest takoe ogólne, wystarczy, że lekarz pół milimetra inaczej zaznaczy i już wychodzi ileś tam dni w przód czy ileś w tył. Serio.
    Przyjaciółka była pod opieką profesora w Wawie, bo coś z echo serca było nie tak o ciągle jej mówił, że malutka będzie, a urodziła się fakt chudziutka, bo 2600 ale za to długa na 64cm! A ona sama jest mega niska, a mąż bardzo wysoki ale i bardzo chudy. Jeśli Ty z mężem nie jesteście chociażby wysocy, to dlaczego Twoja Niunia miałaby mieć nogi jak koszykarz? Po kim? Po sąsiedzie?

kasia1518, kasia1518 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam we wtorek. Nie powiem bo już sram w gacie czy wszystko ok.

‹‹ 742 743 744 745 746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ