X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś mi się tu coś przewinęło o cholestazie, ktoś coś chce widzieć? Ja miałam w pierwszej ciąży.

Dziewczyny po glukozie, powiedzcie mi czy taki wynik jest ok? Bo nie podali mi norm na wyniku. Na czczo 75, po 1h 82, po 2h 81.
    Czy któraś jeszcze ma podwyższone neutrofile w morfologii?
    Co może znaczyć obniżony hematokryt?

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Gratuluje. Tylko nie wiem czemu ja widzę na Twoim suwaczki 23 tc
    Pewnie przeglądasz forum na telefonie? Właśnie odpaliłam na kompie i widzę 27 tc, a na telefonie rano widziałam 22 z groszem. :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Gdzieś mi się tu coś przewinęło o cholestazie, ktoś coś chce widzieć? Ja miałam w pierwszej ciąży.

Dziewczyny po glukozie, powiedzcie mi czy taki wynik jest ok? Bo nie podali mi norm na wyniku. Na czczo 75, po 1h 82, po 2h 81.
    Glukoza mieści się w normach. U mnie jest podane na czczo od 70-99, po 1h powinno być mniej niż 180, po 2h 70-140.
    Jeśli chodzi o obniżony hematokryt to w ciąży najczęściej anemia. Zależy też, czy bardzo obniżony. Bo w ciąży hematokryt często jest obniżony :) także lekarz pewnie stwierdzi, czy potrzebna jest suplementacja żelaza czy jest ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 14:27

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam obniżony hematokryt do 33% i hemoglobinę 11 i muszę skomplementować żelazo. A lekarz w szpitalu stwierdził, że taki wynik jeszcze nie kwalifikuje się do suplementacji, więc bądź tu mądry...

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co lekarz to inaczej. Najczęściej wolą dać to żelazo "na wyrost".

Dziewczyny, pisałyście ostatnio, że pojawiła się u Was siara. Wczoraj przy kąpieli trochę ponaciskałam na brodawki i rzeczywiście jest. Może nie kapie i nie leci, ale pojawia się biaława ciecz. :) później wyczytałam w necie żeby właśnie nie stymulować za mocno brodawek, bo się rozkręci i zacznie lecieć więcej. Rzeczywiście tak to działa z siarą? :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:

Ja miałam obniżony hematokryft. I lekarz powiedział ze się zagęściłam. Kazał pic więcej wody. Piłam conajmniej 3 litry dziennie i hematokryft wrócił do normy. Nic więcej nie robiłam w tym zakresie. Ja żelazo i hemoglobinę mialam/mam w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 14:52

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Co lekarz to inaczej. Najczęściej wolą dać to żelazo "na wyrost".

Dziewczyny, pisałyście ostatnio, że pojawiła się u Was siara. Wczoraj przy kąpieli trochę ponaciskałam na brodawki i rzeczywiście jest. Może nie kapie i nie leci, ale pojawia się biaława ciecz. :) później wyczytałam w necie żeby właśnie nie stymulować za mocno brodawek, bo się rozkręci i zacznie lecieć więcej. Rzeczywiście tak to działa z siarą? :)
    Mi polozna mowila zeby na razie nic koło piersi nie robic

ola_g89 lubi tę wiadomość

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:

Kasia 1518 się wystraszyła bo alat miała zawsze około 18-20 a teraz miała około 40 ale nadal w normie.

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pół salonu zawalone różowymi fatałaszkami na 3 lata życia Zosi. Jakie to wszystko śliczne, oglądam i wykrzykuję ochy i achy ;) Pierwsza pralka juz ogarnięta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 16:29

Camilla13, ola_g89 lubią tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie Isabelle. Dziecko szybko rośnie a couszki nowe są bardzo drogie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Ja mam obniżony hematokryt do 33% i hemoglobinę 11 i muszę skomplementować żelazo. A lekarz w szpitalu stwierdził, że taki wynik jeszcze nie kwalifikuje się do suplementacji, więc bądź tu mądry...
    U mnie hematokryt 29 a hemoglobina 9, żelazo biorę od około 2,5 miesiąca a wyniki badań stoją w miejscu, lekarz mówi że to najważniejsze, bo o poprawę jest ciężko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwyższone neutrofile w ciąży to norma, tak samo hematokryt może być obniżony bez powodu większego bo zupełnie zmienia się przepływ krwi, jest jej po prostu więcej objętościowo. Jeśli idzie w parze z obniżoną hemoglobiną i RBC to zazwyczaj anemia z niedoboru żelaza u ciężarnej.
    Ja mam hemoglobinę 11,3 i już suplementuje żelazo ale moim zdaniem nic mi nie to nie pomaga. Biorę od 2 miesięcy po 2 tabletki dzienni a ono nawet nie drgnęło. Ale podobno ważne że nie spada.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny zobaczymy jutro u lekarza, co zdecyduje. Hemoglobine mam 11,9 przy normie od 12 także luz, ale dwa tyg temu robiłam żelazo i było w normie. Bądź co bądź na razie łykać nic ni będę, jakby co to się odezwę do mojej dietetyk, żeby mi trochę podrasowała żelazowo moje posiłki.
    Żelazo zawsze musi iść w parze z wit C i z dala od nabiału, więc będziemy kombinować.
    A czy któraś z Was kojarzy co to BASO? Bo tego to mam 0,000 i wykrzyknik przy wyniku

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada baso to są składowe jakby leukcotyów ( neturofile, bazofile ( BASO) i eozynofile, limfocyty i monocyty to wszystko to leukocyty) nie znalazło Ci żadnego bazofila i ja bym się tym nie martwiła bo zdrowi ludzie w pełni, i nie ciężarne mają może 1-2 w rozmazie ręcznym krwi. Jeśli miałaś podwyższone neutrofile to logicznym bedzie że np bazo czy eozyynofile będą obniżone.

To tylko aparat więc róznie te wyniki wyglądają ;) Próbka próbce nie jest równa. Jakbyś chciała lepiej sprawdzić to można oprócz takiej zwyklej morfologii zrobić rozmaz krwi obwodowej ręczny. ale nie wiem czy ma to sens.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 16:47

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się udalo poprawic hemoglobinę dieta i póki co uniknęłam łykania żelaza,co na to gin,to dowiem się jutro ;)
    Jadlam więcej mięsa czerwonego,zawsze suto posypane natką pietruszki,która ma mnóstwo witaminy c. Dobrej jakosci wątrobianka, sok z buraków,pokrzywa co drugi dzien,kasza jaglana i w ogóle gruboziarniste kasze. Truskawki i kwasne owoce.

W Biedronie jest promocja na proszki i żele Lovela. Przy kupnie dwóch,heden za 13 zł,z kartą Biedronki

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Auchan lepsza promocja. Druga rzecz z Loveli za 1 grosz ;)

Asiaf, pumka1990, Izabelle lubią tę wiadomość

• Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś nosi może te biustonosze sportowe i może jakiś dobry polecić? Chodzi mi o to żeby w miarę trzymał wszystko na miejscu i nie robił takich klapciochów. Ostatnio na badaniu glukozy było kilka brzuchatek i zaraz było widać która ma sportowy biustonosz albo i nie ma nic :/ Ja właśnie wykopałam gdzieś w szafce jakieś takie moje stare sportowe zwyklaki i po domu mogą być ale żeby wyjść z domu to już sie nie nadają bo jeden cycek pod jedną pachą a drugi pod drugą i do tego kładą się na brzuchu :/
    Na stronie H&M widzialam że mają ale czy to się nadaje?

f2w33e3k8kpk8877.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się zrobił zajad w kąciku ust :( Boli i piecze, biorę od dawna magnez z wit.B6, w sobotę poradzę się gina. Odnośnie psów, to nie wyobrażam sobie, jak to będzie, moja świnka taka rozpuszczona jest, że strach :D Kilka osób z rodziny narzeczonego rzuciło kilka razy uwagę w stylu, że oj jak to będzie, będziesz chyba musiała sprzedać Zarkę jak pojawi się dziecko. Strasznie mnie to denerwuje. Kocham ją nad życie, jest częścią mojej rodziny, moim przyjacielem, moim wszystkim. Podczas starań została oduczona spania w naszym łóżku, śpi grzecznie u siebie w legowisko, ewentualnie wędruje do salonu na kanapę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 17:28

Camilla13 lubi tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    A mi się zrobił zajad w kąciku ust :( Boli i piecze, biorę od dawna magnez z wit.B6, w sobotę poradzę się gina. Odnośnie psów, to nie wyobrażam sobie, jak to będzie, moja świnka taka rozpuszczona jest, że strach :D Kilka osób z rodziny narzeczonego rzuciło kilka razy uwagę w stylu, że oj jak to będzie, będziesz chyba musiała sprzedać Zarkę jak pojawi się dziecko. Strasznie mnie to denerwuje. Kocham ją nad życie, jest częścią mojej rodziny, moim przyjacielem, moim wszystkim. Podczas starań została oduczona spania w naszym łóżku, śpi grzecznie u siebie w legowisko, ewentualnie wędruje do salonu na kanapę :D
    Na zajady wit. B12 pomaga. Całę życie z nimi walczę, ale zwykle wystarczy mi wziąć 1-2 razy, żeby zniknęły :)

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zawsze od razu brałam bo również mnie zajady nękały. Mam chyba nawet w domu ;)

klz9df9hvltz8vcc.png
‹‹ 789 790 791 792 793 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ