WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyGdzieś mi się tu coś przewinęło o cholestazie, ktoś coś chce widzieć? Ja miałam w pierwszej ciąży.
Dziewczyny po glukozie, powiedzcie mi czy taki wynik jest ok? Bo nie podali mi norm na wyniku. Na czczo 75, po 1h 82, po 2h 81.
Czy któraś jeszcze ma podwyższone neutrofile w morfologii?
Co może znaczyć obniżony hematokryt?
-
frezyjciada wrote:Gdzieś mi się tu coś przewinęło o cholestazie, ktoś coś chce widzieć? Ja miałam w pierwszej ciąży.
Dziewczyny po glukozie, powiedzcie mi czy taki wynik jest ok? Bo nie podali mi norm na wyniku. Na czczo 75, po 1h 82, po 2h 81.
Jeśli chodzi o obniżony hematokryt to w ciąży najczęściej anemia. Zależy też, czy bardzo obniżony. Bo w ciąży hematokryt często jest obniżonytakże lekarz pewnie stwierdzi, czy potrzebna jest suplementacja żelaza czy jest ok
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 14:27
-
nick nieaktualny
-
Co lekarz to inaczej. Najczęściej wolą dać to żelazo "na wyrost".
Dziewczyny, pisałyście ostatnio, że pojawiła się u Was siara. Wczoraj przy kąpieli trochę ponaciskałam na brodawki i rzeczywiście jest. Może nie kapie i nie leci, ale pojawia się biaława ciecz.później wyczytałam w necie żeby właśnie nie stymulować za mocno brodawek, bo się rozkręci i zacznie lecieć więcej. Rzeczywiście tak to działa z siarą?
-
nick nieaktualnyfrezyjciada wrote:Gdzieś mi się tu coś przewinęło o cholestazie, ktoś coś chce widzieć? Ja miałam w pierwszej ciąży.
Co może znaczyć obniżony hematokryt?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 14:52
-
ola_g89 wrote:Co lekarz to inaczej. Najczęściej wolą dać to żelazo "na wyrost".
Dziewczyny, pisałyście ostatnio, że pojawiła się u Was siara. Wczoraj przy kąpieli trochę ponaciskałam na brodawki i rzeczywiście jest. Może nie kapie i nie leci, ale pojawia się biaława ciecz.później wyczytałam w necie żeby właśnie nie stymulować za mocno brodawek, bo się rozkręci i zacznie lecieć więcej. Rzeczywiście tak to działa z siarą?
ola_g89 lubi tę wiadomość
Corka - 2018
Syn - 2021 -
nick nieaktualnyfrezyjciada wrote:Gdzieś mi się tu coś przewinęło o cholestazie, ktoś coś chce widzieć? Ja miałam w pierwszej ciąży.
Kasia 1518 się wystraszyła bo alat miała zawsze około 18-20 a teraz miała około 40 ale nadal w normie. -
Mam pół salonu zawalone różowymi fatałaszkami na 3 lata życia Zosi. Jakie to wszystko śliczne, oglądam i wykrzykuję ochy i achy
Pierwsza pralka juz ogarnięta
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 16:29
Camilla13, ola_g89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMarrgoo wrote:Ja mam obniżony hematokryt do 33% i hemoglobinę 11 i muszę skomplementować żelazo. A lekarz w szpitalu stwierdził, że taki wynik jeszcze nie kwalifikuje się do suplementacji, więc bądź tu mądry...
-
nick nieaktualnyPodwyższone neutrofile w ciąży to norma, tak samo hematokryt może być obniżony bez powodu większego bo zupełnie zmienia się przepływ krwi, jest jej po prostu więcej objętościowo. Jeśli idzie w parze z obniżoną hemoglobiną i RBC to zazwyczaj anemia z niedoboru żelaza u ciężarnej.
Ja mam hemoglobinę 11,3 i już suplementuje żelazo ale moim zdaniem nic mi nie to nie pomaga. Biorę od 2 miesięcy po 2 tabletki dzienni a ono nawet nie drgnęło. Ale podobno ważne że nie spada. -
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny zobaczymy jutro u lekarza, co zdecyduje. Hemoglobine mam 11,9 przy normie od 12 także luz, ale dwa tyg temu robiłam żelazo i było w normie. Bądź co bądź na razie łykać nic ni będę, jakby co to się odezwę do mojej dietetyk, żeby mi trochę podrasowała żelazowo moje posiłki.
Żelazo zawsze musi iść w parze z wit C i z dala od nabiału, więc będziemy kombinować.
A czy któraś z Was kojarzy co to BASO? Bo tego to mam 0,000 i wykrzyknik przy wyniku -
nick nieaktualnyfrezyjciada baso to są składowe jakby leukcotyów ( neturofile, bazofile ( BASO) i eozynofile, limfocyty i monocyty to wszystko to leukocyty) nie znalazło Ci żadnego bazofila i ja bym się tym nie martwiła bo zdrowi ludzie w pełni, i nie ciężarne mają może 1-2 w rozmazie ręcznym krwi. Jeśli miałaś podwyższone neutrofile to logicznym bedzie że np bazo czy eozyynofile będą obniżone.
To tylko aparat więc róznie te wyniki wyglądająPróbka próbce nie jest równa. Jakbyś chciała lepiej sprawdzić to można oprócz takiej zwyklej morfologii zrobić rozmaz krwi obwodowej ręczny. ale nie wiem czy ma to sens.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 16:47
-
Mi się udalo poprawic hemoglobinę dieta i póki co uniknęłam łykania żelaza,co na to gin,to dowiem się jutro
Jadlam więcej mięsa czerwonego,zawsze suto posypane natką pietruszki,która ma mnóstwo witaminy c. Dobrej jakosci wątrobianka, sok z buraków,pokrzywa co drugi dzien,kasza jaglana i w ogóle gruboziarniste kasze. Truskawki i kwasne owoce.
W Biedronie jest promocja na proszki i żele Lovela. Przy kupnie dwóch,heden za 13 zł,z kartą Biedronki -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny czy któraś nosi może te biustonosze sportowe i może jakiś dobry polecić? Chodzi mi o to żeby w miarę trzymał wszystko na miejscu i nie robił takich klapciochów. Ostatnio na badaniu glukozy było kilka brzuchatek i zaraz było widać która ma sportowy biustonosz albo i nie ma nic
Ja właśnie wykopałam gdzieś w szafce jakieś takie moje stare sportowe zwyklaki i po domu mogą być ale żeby wyjść z domu to już sie nie nadają bo jeden cycek pod jedną pachą a drugi pod drugą i do tego kładą się na brzuchu
Na stronie H&M widzialam że mają ale czy to się nadaje? -
A mi się zrobił zajad w kąciku ust
Boli i piecze, biorę od dawna magnez z wit.B6, w sobotę poradzę się gina. Odnośnie psów, to nie wyobrażam sobie, jak to będzie, moja świnka taka rozpuszczona jest, że strach
Kilka osób z rodziny narzeczonego rzuciło kilka razy uwagę w stylu, że oj jak to będzie, będziesz chyba musiała sprzedać Zarkę jak pojawi się dziecko. Strasznie mnie to denerwuje. Kocham ją nad życie, jest częścią mojej rodziny, moim przyjacielem, moim wszystkim. Podczas starań została oduczona spania w naszym łóżku, śpi grzecznie u siebie w legowisko, ewentualnie wędruje do salonu na kanapę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2018, 17:28
Camilla13 lubi tę wiadomość
-
Natalia1984 wrote:A mi się zrobił zajad w kąciku ust
Boli i piecze, biorę od dawna magnez z wit.B6, w sobotę poradzę się gina. Odnośnie psów, to nie wyobrażam sobie, jak to będzie, moja świnka taka rozpuszczona jest, że strach
Kilka osób z rodziny narzeczonego rzuciło kilka razy uwagę w stylu, że oj jak to będzie, będziesz chyba musiała sprzedać Zarkę jak pojawi się dziecko. Strasznie mnie to denerwuje. Kocham ją nad życie, jest częścią mojej rodziny, moim przyjacielem, moim wszystkim. Podczas starań została oduczona spania w naszym łóżku, śpi grzecznie u siebie w legowisko, ewentualnie wędruje do salonu na kanapę
Leon