X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ithildin wrote:
    Ja mam bardzo dobre wyniki po jedzeniu, zawsze złe na czczo. Koniecznie zaraz przed snem mam zjeść i to nie "parę orzeszkow" a jakąś kanapkę wg mojej pani doktor. Przy czym po tygodniu mierzenia cukru na czczo i spisywania posiłków dostałam insulinę na noc - niestety u mnie dieta tak naprawdę niespecjalnie ma wpływ na cukier, teraz zwiększam dawki insuliny od 2 tygodni i dopiero ze 3 razy udało mi się mieć dobry cukier na czczo. Mam nadzieje, że u Ciebie uda się samą dietą z tym poradzić, ale chyba w przypadku złego cukru na czczo i dobrego w ciągu dnia stosunkowo najczęściej kończy się z insuliną jak tak obserwowałam internety.
    A jakie miałaś wyniki na czczo, ze musisz brać insulinę na noc? Insulina znaczy zastrzyk? Czy można brać w tabletce?
    U mojego taty rok temu zdiagnozowano stan przedcukrzycowy i właśnie bierze tabletki pod język. Ale on jest mega otyły i strasznie niezdrowo się odżywia całe życie.

• evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 19 czerwca 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suselek, wszędzie po kolei jest napisane że w razie czego insulina czyli podanie igła. Leki doustne w ciąży nie są odpowiednio przebadane dlatego tak, chociaż znam 1 przypadek gdzie dziewczyna była na metforminie w cukrzycy ciążowej (ewenement?).

Chodzisz do diabetologa prywatnie czy udało się tak szybko do poradni zapisać?

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • Ithildin Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evitkagg85 wrote:
    Ithildin, a jakie miałaś wyniki na czczo ze lekarz zdecydował o wprowadzeniu insuliny? U mnie póki co 88-91 drugi tydzień a wizytę mam dopiero na 30 czerwca dlatego dopytuje.

Pozdrawiam,
    Ewa

Wynik z laboratorium miałam 96, potem z glukometru między 95 a 110.
    A insulina to zastrzyk, w moim przypadku około 22 robię zastrzyk w brzuch, po pół godziny jem ostatni posiłek i w zasadzie od razu po tym mam iść spać.

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 19 czerwca 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info,

Do poradni dostałam termin późno, po 3 tygodniach wiec zorganizowalam glukometr i przeszkolenie z położna, która prowadzi edukację z cukrzycy. Stosuje się do wytycznych diety ze strony szpitala na Karowej ale nie za bardzo mogłam znaleźć wiarygodne informacje jakie poranne wyniki kwalifikują się na zalecenie insuliny na czczco (tu nie umiem zejść poniżej i jestem na skraju normy). Trochę spokojniej doczekam do tej wizyty na koniec mca.

Powodzenia z obnizaniem! Jesteś tydzień przede mną (28w6d) a podobno po 30tym tygodniu może być trudniej utrzymać cukry w ryzach. ..

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zaszalałam i zrobiłam dwie krzywe cukrowe U mnie w mieście i na kasę chorych w drugiej miejscowości Pierwsze 64-116-131 , a po 5 dniach 93-172-145 ..hmmm jest różnica co !! W każdym razie moja gin powiedziała że ok Ale najlepsza hemoglobina 12.4 a za 5 dni 11,2, gdzie teraz jest ok ??? Dziwna sprawa z tymi laboratoriami ...... A jesteśmy właśnie po wizycie Niestety nie zrobiła pomiarów, ale serduszko ok i mała leży sobie poprzecznie Ma po lewej głowę a po prawej nóżki dlatego tak mnie cały czas kopie z prawej strony :)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z innej beczki. Miewacie bóle miesiączkowe? Od kilku dni po przebudzeniu takie mam, ale później przechodzi. Dzisiaj mam od ok. 2h. Fakt, ze mamy aktywny dzień przez sprawy remontowe, ale nie wiem czy tak moze się objawiać przemęczenie?

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka220 wrote:
    A ja zaszalałam i zrobiłam dwie krzywe cukrowe U mnie w mieście i na kasę chorych w drugiej miejscowości Pierwsze 64-116-131 , a po 5 dniach 93-172-145 ..hmmm jest różnica co !! W każdym razie moja gin powiedziała że ok Ale najlepsza hemoglobina 12.4 a za 5 dni 11,2, gdzie teraz jest ok ??? Dziwna sprawa z tymi laboratoriami ...... A jesteśmy właśnie po wizycie Niestety nie zrobiła pomiarów, ale serduszko ok i mała leży sobie poprzecznie Ma po lewej głowę a po prawej nóżki dlatego tak mnie cały czas kopie z prawej strony :)

Linka a zrobiłaś gdzieś bez skierowania?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_g89 wrote:
    Dziewczyny, z innej beczki. Miewacie bóle miesiączkowe? Od kilku dni po przebudzeniu takie mam, ale później przechodzi. Dzisiaj mam od ok. 2h. Fakt, ze mamy aktywny dzień przez sprawy remontowe, ale nie wiem czy tak moze się objawiać przemęczenie?
    Podobne bóle takie to skurcze przepowiadajace

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Podobne bóle takie to skurcze przepowiadajace
    Podobno tak ale mi lekarz przepisał 2x dziennie nospę na te bóle, bo skurcze mogą w moim przypadku skutkować odklejeniem łożyska. Ale tak jak mówię, wy nie musicie się martwić, bo moje łożysko jest bardzo nisko umiejscowione.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Która ma już w domu Bebetto Bresso?

klz9df9hvltz8vcc.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Ja mam w garażu, tez się liczy ? :) jeszcze nierozpakowany

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evitkagg85 wrote:
    Suselek, wszędzie po kolei jest napisane że w razie czego insulina czyli podanie igła. Leki doustne w ciąży nie są odpowiednio przebadane dlatego tak, chociaż znam 1 przypadek gdzie dziewczyna była na metforminie w cukrzycy ciążowej (ewenement?).

Chodzisz do diabetologa prywatnie czy udało się tak szybko do poradni zapisać?
    Prywatnie. Z polecania mojego lekarza prowadzącego i wcisnęła mnie przed swoich pacjentów.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Podobno tak ale mi lekarz przepisał 2x dziennie nospę na te bóle, bo skurcze mogą w moim przypadku skutkować odklejeniem łożyska. Ale tak jak mówię, wy nie musicie się martwić, bo moje łożysko jest bardzo nisko umiejscowione.

Eh moje też nisko jest. Ja w ogóle każdy ból to panika że łożysko. Ostatnio boli mnie spojenie przy chodzeniu i pachwina prawa.

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Eh moje też nisko jest. Ja w ogóle każdy ból to panika że łożysko. Ostatnio boli mnie spojenie przy chodzeniu i pachwina prawa.
    Mnie cały czas boli brzuch, ciągnie, piecze, wszystko się rozciąga, chodzę jak pokraka. Kiedy muszę wstać z łóżka to czuję się jak taki żuczek, co przewrócił się na plecy i firga w powietrzu łapkami.
    Susełek, liczy się, liczy tylko jestem bardzo ciekawa jak wygląda na żywo :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2018, 16:46

klz9df9hvltz8vcc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha ja jak wstaję to mam patent na odbicie się rękami żeby korpus się podniósł póki co działa.

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniu, mi fijoterapeuta nie kazał tak wstawać. Mam przewracać się na bok i wtedy się podnosić powoli.

Camilla13, frezyjciada, Natalia1984 lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    A z jakiej strony zamawialas? Jaki czas oczekiwania?
    Waham się, czy zamówić nasz przez Internet, ale trochę się boje, ze przyjdzie np. model z zeszłego roku albo inny kolor. Babskie problemy :D

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2018, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak JustynaG pisze, Wstajemy bokiem i powoli. To odciąża mięśnie przykregoslupowe i nie naciaga więzadeł macicy

Camilla13, JustynaG, Asiaf, ola_g89 lubią tę wiadomość

• Nika312 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie;) ja jestem zdecydowana na wozek Quinny Buzz Xtra Rocking Black - opinie ma dobre i wygląda stabilnie. Muszę go jednak na żywo zobaczyć
    Moim marzeniem był stokke trailiz ale ta cena....

Co myślicie o komodzie z wanienka childhome? Szukam czegoś 2w1 bo niemal za dużo miejsca i myslalam żeby wstawić ja do łazienki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2018, 21:01

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
‹‹ 824 825 826 827 828 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ