X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Ja planuje rodzić w Lublinie w szpitalu w którym pracuje moja gin. Mieszkam 25km od Lublina i tu jest szpital powiatowy... odział położniczy odnowiony w tym roku - wszystko nowe, piękne... Ale jakoś nie mogę się przekonać do niego- opinii słyszałam wiele i te złe i te dobre - generalnie szpital ma opinie że jak wszystko przy porodzie jest ok to sobie chwalą, a jak już coś się dzieje czy to z dzieckiem czy mama to wiozą i tak do Lublina.
    Ja się zastanawiam nad Świdnikiem właśnie. Koleżanka mówiła, żeby wybierać najmniejszy szpital bo później będą się dobrze zajmować dzieckiem bo mało pacjentek. Np zabierają w nocy. Dziękuję bardzo za taka opiekę bo dziecko je i tak co 3-4 godz w nocy, a ja nie wyobrażam sobie innego karmienia niż kp. Poza tym ona rodziła we Włodawie, miała powikłania i czekał już na nie śmigłowiec do Lublina. Mała ,,na zimno" wyjęta z brzucha zapłakała i zatrzymała się bo przeżyła szok, właśnie przez to że ja gwałtownie wyciągnęli . Dziękuję bardzo za poród w małym szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 23:31

kasia1518 lubi tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • Angel1988 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już po wizycie... niestety szyjka macicy zaczęła się skracać więc mam się oszczędzać jak najwięcej... lekarz powiedział że będzie dobrze jak jeszcze chociaż mina 4 tygodnie... bo później nawet gdyby doszło do wcześniejszego porodu to już nie trzeba dziecku podawać nic na rozwój płuc... A reszta ok... zastanawia mnie tylko waga mojej księżniczki bo w ciągu miesiąca przybrała prawie kg...na ostatniej wizycie wazyla 820g a dzisiaj 1,7 kg... troche mi sie wydaje duzo jak na 30 tydz... ale lekarz mówił że wszystko ok za wyjątkiem tej szyjki więc nic mi nie pozostało jak mu ufać... :)

Izabelle, Camilla13, kasia1518, pumka1990 lubią tę wiadomość

bl9c8ribv6acupjv.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wez pod uwage tez fakt, ze na Jaczewskiego meza Ci nie wpuszcza na sale, a moze byc pomocny po cc (z jaczewskiego masz lekarza? - widzialam chyba Twoj wpis na fb ;) ) w Swidniku za to takiego problemu ponoc nie robia

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    My też już po wizycie... niestety szyjka macicy zaczęła się skracać więc mam się oszczędzać jak najwięcej... lekarz powiedział że będzie dobrze jak jeszcze chociaż mina 4 tygodnie... bo później nawet gdyby doszło do wcześniejszego porodu to już nie trzeba dziecku podawać nic na rozwój płuc... A reszta ok... zastanawia mnie tylko waga mojej księżniczki bo w ciągu miesiąca przybrała prawie kg...na ostatniej wizycie wazyla 820g a dzisiaj 1,7 kg... troche mi sie wydaje duzo jak na 30 tydz... ale lekarz mówił że wszystko ok za wyjątkiem tej szyjki więc nic mi nie pozostało jak mu ufać... :)

A jak bardzo skróciła się twoja szyjka?

• Angel1988 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem :/ nie zapytałam... ale chyba bardzo źle nie ma bo kazał nie dźwigać i oszczędzać się... ale nie mówił nic o lezeniu i powiedział że najważniejsze że się nie rozwiera... mówił że może to oznaczać że coś się dzieje A może tak być dlatego że jest już to trzecia ciaza i może się okazać że urodze po terminie... łożysko mówił że ok wód plodowych też ok... narazie staram się nie panikowac :)

bl9c8ribv6acupjv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się szyjka skróciła ale lekarz powiedział dokładnie to samo, ważne, że twarda i się nie rozwiera.

A co do trzeciej ciąży to dosłownie pół godziny temu przeczytałam fajny wpis na ten temat :D

https://mataja.pl/2018/05/delicje-i-lody-czyli-dluga-historia-krotkiego-porodu/

• Angel1988 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margo zaraz sobie poczytam... dziękuję :) A która to twoja ciaza??

bl9c8ribv6acupjv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 01:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ktg robili juz w 25tygodniu jak mnie przyjęli do szpitala. W sumie nie wiem nawet jak wyszlo. Zrobili mi tez gbs i nie znam wyniku, na wypisie nic nie mam o tym badaniu. Ale trudno. I tak sie je robi chwile przed porodem. No ale chociaz mialabym rozeznanie czy mam czy nie. Ja mam zapisane na siatkach, że przecietna waga na 30tydzien to ok. 1500.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2018, 01:51

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 02:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Nie no ja w ogóle nie przejmuje się tymi rozbieżnościami, w ciąży ze starszym też tak było, rozbieżności nawet i 3tyg a dziecko zdrowe.
    Co do tych wód to tragedii ponoć nie ma ale lepiej by było gdyby było ich więcej bo zbliżamy do dolnej granicy.
    Mój był albo pośladkowo albo poprzecznie i teraz czułam go z dwóch stron brzucha i myślałam, że jest nadal poprzecznie a tu zooonk.
    Ale ja od jakiegoś czasu robię ćwiczenia żeby mu ułatwić obrót i widać działają.
    Moja druga bratowa(ta która jest dla mnie jak siostra, autentycznie ją kocham) ma macicę dwudrożna w serduszko ponoć i młoda jej się obróciła daaaaleko po 30tc ale często leżała z pupą duuuuuuuzo wyżej i koci grzbiet robiła i latarką świeciła u góry żeby uciekała i się obróciła jak należy. A już jej mówili, że się na pewno nie obróci
    A sprawdzali Ci przepływy? Bo ja to jestem nawiedzona, ale jak widze niska wage i spadanie z brzuszka i do tego małą ilosc wod to od razu kojarzy mi sie z hipotrofia i złymi przeplywami.

• Nika312 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 05:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBru wrote:
    Cc ze względu na wagę dziecka. Ostatnie usg u lekarza prowadzącego chyba w 38tc waga dziecka 4100g. W 40t2dni poszłam do szpitala ze skurczami i kiedy powiedziałam ze duże dziecko to dwóch lekarzy robiło mi usg i stwierdzili ze dziecko 5000g i głowa 40cm:P była szybka decyzja o cc. Waga rzeczywista 4560g a obwód główki 36cm. Syn cała ciąże był w górnej granicy. Głowa ciagle była tez dosyć duża, ale tak jest do teraz;) ciekawe jak będzie teraz, jak narazie na nic się nie nastawiam ani na SN ani na cc. Lekarz tez nic nie mówi. Narazie mała ułożona posladkowo, no i nie wiadomo jak będzie z waga bo przy drugiej ciąży chyba waga ponad 4kg jest wskazaniem do cc, w pierwszej 4,5kg

Zobaczymy czy i u mnie nie skończy się na cc...

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Ja się zastanawiam nad Świdnikiem właśnie. Koleżanka mówiła, żeby wybierać najmniejszy szpital bo później będą się dobrze zajmować dzieckiem bo mało pacjentek. Np zabierają w nocy. Dziękuję bardzo za taka opiekę bo dziecko je i tak co 3-4 godz w nocy, a ja nie wyobrażam sobie innego karmienia niż kp. Poza tym ona rodziła we Włodawie, miała powikłania i czekał już na nie śmigłowiec do Lublina. Mała ,,na zimno" wyjęta z brzucha zapłakała i zatrzymała się bo przeżyła szok, właśnie przez to że ja gwałtownie wyciągnęli . Dziękuję bardzo za poród w małym szpitalu.

A to ja w druga strone od Świdnika - Bełżyce. No właśnie to jest ten dylemat ... u nas też chwalą opiekę bo jest 1-2 porody dziennie albo wcale- mało pacjentek to nadskakuja, ale to położne, a lekarze nie mają tu dobrych opinii , bo nie potrafią sobie poradzić z problemem... jeszcze jak tylko z dzieckiem się coś dzieje to robią tak że samo dziecko wiozą na Lublin A Ciebie maja za przeproszeniem w d**** - zostajesz w szpitalu i nie jedziesz z maleństwem - ja nie wyobrażam sobie takiej sytuacji - ale żartuje sobie z mężem że jeszcze może być sytuacja że już nie będę w stanie dojechać do Lublina i może wyjść że wyląduje u nas w szpitalu - póki co mówię... oby nie :)

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa1 wrote:
    A sprawdzali Ci przepływy? Bo ja to jestem nawiedzona, ale jak widze niska wage i spadanie z brzuszka i do tego małą ilosc wod to od razu kojarzy mi sie z hipotrofia i złymi przeplywami.
    Sprawdzali, ja mam na każdej wizycie sprawdzane, bo w pierwszej miałam cholestaze a przy tym diabelstwie przepływy szybko potrafią się pogorszyć, więc teraz mimo wątrobowych wyników ok, moja gin zawsze sprawdza te przepływy. Czasem mnie irytuje to jej przewrażliwienie, bo to taki typ człowieka co najchętniej miałaby swoje pacjentki 24h na dobę na oku. A jak wcześniejsza ciąża była powikłana to juz całkiem

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Sprawdzali, ja mam na każdej wizycie sprawdzane, bo w pierwszej miałam cholestaze a przy tym diabelstwie przepływy szybko potrafią się pogorszyć, więc teraz mimo wątrobowych wyników ok, moja gin zawsze sprawdza te przepływy. Czasem mnie irytuje to jej przewrażliwienie, bo to taki typ człowieka co najchętniej miałaby swoje pacjentki 24h na dobę na oku. A jak wcześniejsza ciąża była powikłana to juz całkiem
    No to dobrze, że sprawdza bo te przepływy to potrafia byc zwodnicze i w jednej sekundzie byc dobre, a za chwile kiepskie. Mi tez ciagle sprawdza. Ja mam akurat poziom wod idealnie w srodku, ale jak zobaczyli, ze brzuch odbiega o 2 tygodnie i waga mała to juz do szpitala mnie wyslal ten, u ktorego bylam na konsultacji.

• Nika312 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na każdej wizycie mam sprawdzane przepływy, na szczęście są ok
    Za tydz mam mieć podany zastrzyk z imnunologlibuny, niestety musiałam go zakupić jednak bez refundacji ;/

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalova ja tam w te pomiary nie wierzę, bo to jest tylko komputer, wystarczy ciutek mniej zaznaczyć a zaraz kilka dni różnicy. Ja to bym się cieszyła gdyby był mniejszy od brata, bo łatwiej urodzić. Ale Tymoteusz też tak na usg był nie za duży w 32tc ważył 1700, a dobił do wagi 3450....

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Krasnalova ja tam w te pomiary nie wierzę, bo to jest tylko komputer, wystarczy ciutek mniej zaznaczyć a zaraz kilka dni różnicy. Ja to bym się cieszyła gdyby był mniejszy od brata, bo łatwiej urodzić. Ale Tymoteusz też tak na usg był nie za duży w 32tc ważył 1700, a dobił do wagi 3450....
    3400 to fajna waga, taka przecietna, ani za duzo ani za malo. Chcialabym taka. Mi sie te pomiary z usg nawet sprawdzaly. Nie bylo roznic wielkich miedzy tym co u lekarza, a tym co w szpitalu, mimo ze na różnych sprzetach i przez rozne osoby. Az bylam zdziwiona.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w mojej rodzinie tj u mamy i jej sióstr rodziły się dużo mniejsze dzieci, więc waga 3400to już dużo jak na dziecko. Zresztą ja mam wąskie biodra, w sensie te kości i jak mierza przed porodem czy dziecko da radę przejść, to lekarz kręcił nosem, że wąsko. Dlatego chciałabym żeby twn był mniejszy.

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Natalia1984 wez pod uwage tez fakt, ze na Jaczewskiego meza Ci nie wpuszcza na sale, a moze byc pomocny po cc (z jaczewskiego masz lekarza? - widzialam chyba Twoj wpis na fb ;) ) w Swidniku za to takiego problemu ponoc nie robia
    Tak, to ja pisałam ;) W Świdniku normalnie wizyty są na sali, w Lublinie jest pokój odwiedzin, tylko weź się z dzieckiem tam doczołgaj :/

klz9df9hvltz8vcc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    Margo zaraz sobie poczytam... dziękuję :) A która to twoja ciaza??

Moja pierwsza :) Prawdopodobnie ostatnia, bo przez to jak ją przechodziłam na początku to mąż powiedział, że następna może skończyć się rozwodem :D

Dziewczyny czy wasze dzieciaki też się tak wypinają? Na początku myślałam, że mam jakieś jednostronne twardnienia brzucha, ale teraz zdałam sobie sprawę, że to mała z całej siły wypina jakąś część swojego ciała. Powiem wam, że często tak ma, a czasami jak wypnie się tak mocno to jest to nawet bolesne...

• Av Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    Moja pierwsza :) Prawdopodobnie ostatnia, bo przez to jak ją przechodziłam na początku to mąż powiedział, że następna może skończyć się rozwodem :D

Dziewczyny czy wasze dzieciaki też się tak wypinają? Na początku myślałam, że mam jakieś jednostronne twardnienia brzucha, ale teraz zdałam sobie sprawę, że to mała z całej siły wypina jakąś część swojego ciała. Powiem wam, że często tak ma, a czasami jak wypnie się tak mocno to jest to nawet bolesne...
    Ja tak mam, u mnie to jest przemieszczająca się dupeczka, bo polozenie glowkowe. Jak się naprostuje, to może być naprawdę nieprzyjemnie;)

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
‹‹ 852 853 854 855 856 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ