X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulotni,ulotni spokojnie ;) wszystkie procenty odparują

Marrgoo lubi tę wiadomość

• Nika312 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin twierdzi, że ilość wypijanych płynów ma tylko minimalny wpływ na ilość wód plodowych- bardziej to jak funkcjonuje łożysko

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Melduję się po wizycie! Dziedzic waży 1360g, główka wskazuje na 31+0(taką datę wyliczyła też dziś położna po kłótni ze mną, na jakimś położniczym kalendarzu),brzuszek na 28+2,nogi 28+0. Na szczęście dziecko głową w dole, mam nadzieję, że tak zostanie. Dokładniejsze usg 10.07, aaaaa no i mało wód płodowych=więcej pić. Kazała mi ściągnąć aplikacje na telefon z przypomnieniem i ustawieniem na 3 litry wody dziennie. Nie wiem czy to realne tyle wypić o.O
    Ja też w to nie wierzyłam, ale jak mi założyli cewnik i kazali pić ponad 3l to po prostu codziennie pije dwie butelki 1.5l plus dodatki. Tak jest łatwiej się pilnować i jakoś idzie. Po pewnym czasie człowiek się przyzwyczaja do takiej ilości wody.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale do 140 po godzinie czy po dwoch? Bo w internetach ciezarne po godzinie nie wiecej niz 120, a cukrzycy ogolnie do 140 po dwoch godzinach. Zglupiec idzie

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Melduję się po wizycie! Dziedzic waży 1360g, główka wskazuje na 31+0(taką datę wyliczyła też dziś położna po kłótni ze mną, na jakimś położniczym kalendarzu),brzuszek na 28+2,nogi 28+0. Na szczęście dziecko głową w dole, mam nadzieję, że tak zostanie. Dokładniejsze usg 10.07, aaaaa no i mało wód płodowych=więcej pić. Kazała mi ściągnąć aplikacje na telefon z przypomnieniem i ustawieniem na 3 litry wody dziennie. Nie wiem czy to realne tyle wypić o.O

Porównując wagę waszych maluchów wychodzi na to, że mój mały jest naprawdę spory :(
    w dokładnie 26 tyg + 3 dni waga 1200g to górna granica jest
    Odstawiłam juz kompetnie słodycze, jakies przekąski - pije duzo wody, nie wiem co mam jeszcze zrobic, zeby mały tyle nie przybierał..

Kojarzę, że któras z was tez chyba ma duzego malucha tylko nie pamiętam wagi. Czy możecie napisać jak wagowo wyglądały wasze dzieciaki w 26-27 tyg?

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży też tak miałam, że mało wód mimo, że łożysko było super i w instytucie matki i dziecka miałam nakazane po echo serca dziecka, przez panią profesor pić wiecej wody, żeby organizm ciągle się przepłukiwał i to zwiększy produkcję wód i faktycznie tak było

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika dzieci przybierają skokowo, nie ma co porównywać bo to wpływają na to rzeczy nad którymi my nie mamy władzy. Mozesz jeść samą zielenine a dziecko i tak sobie będzie przybierać po swojemu. To, że my tyjemy od słodyczy nie znaczy, że i dziecko będzie. Moja bratowa jadła same fast foody, słodycze itd przytyla 32kg a dziecko urodziła 2500....

• Alam Znajoma

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    Porównując wagę waszych maluchów wychodzi na to, że mój mały jest naprawdę spory :(
    w dokładnie 26 tyg + 3 dni waga 1200g to górna granica jest
    Odstawiłam juz kompetnie słodycze, jakies przekąski - pije duzo wody, nie wiem co mam jeszcze zrobic, zeby mały tyle nie przybierał..

Kojarzę, że któras z was tez chyba ma duzego malucha tylko nie pamiętam wagi. Czy możecie napisać jak wagowo wyglądały wasze dzieciaki w 26-27 tyg?

No to moja jest okruszkiem, w 26 + 1 miała 870g. Ale od początku jest przy dolnej granicy. Chociaż nie trzymałabym się tak tych wyników jako faktycznej wagi. Pierwsza córeczka tydzień przed porodem wg USG ważyła niby 3300g a urodziła sìę z wagą 2550g (9 dni przed terminem).

8une3e3kohp2vnnf.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja w 27 byla super mala 780gram. Dopiero w w 29miala skok i 1110, co również nie jest duzo, ale przynajmniej w normie. No i niestety polozenie poprzeczne. Nie wiem jak ona potrafi tak lezec, a czuje ze nadal tak jest. Moj lekarz przez chwile glowy nie mogl znalezc bo jest tak powyginana, że plecy jak rogalik i glowa z jednej strony brzucha, a nogi z drugiej. Zastanawiam sie czy ona nie utknela w moich rogach macicy i juz sie nie moze ruszyc. Ucieka jej czas na obrot.

• Nika312 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Nika dzieci przybierają skokowo, nie ma co porównywać bo to wpływają na to rzeczy nad którymi my nie mamy władzy. Mozesz jeść samą zielenine a dziecko i tak sobie będzie przybierać po swojemu. To, że my tyjemy od słodyczy nie znaczy, że i dziecko będzie. Moja bratowa jadła same fast foody, słodycze itd przytyla 32kg a dziecko urodziła 2500....

Yhh to rzeczywiście dieta niewiele zmienia, choć odetchnę trochę po badaniu krzywej czy to przypadkiem nie jest jakaś przyczyna..

Ja od początku ciąży z racji ciągłych infekcji pęcherza pije min. 3 litry wody i innych płynów i na każdej wizycie słyszę, że idealna ilość wód, więc może jakiś wpływ to też ma - trudno już teraz powiedzieć co na co wpływa ehh

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alam wrote:
    No to moja jest okruszkiem, w 26 + 1 miała 870g. Ale od początku jest przy dolnej granicy. Chociaż nie trzymałabym się tak tych wyników jako faktycznej wagi. Pierwsza córeczka tydzień przed porodem wg USG ważyła niby 3300g a urodziła sìę z wagą 2550g (9 dni przed terminem).
    Moja w 26miala 730. To dopiero okruszek.

• Alam Znajoma

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do picia wody, to ja się skusiłam na aplikację przypominającą. Zawsze za mało piłam a teraz faktycznie do tych 2 litrów zazwyczaj dochodzę:) Tak, że polecam...
    dla zapominalskich :)

ola_g89 lubi tę wiadomość

8une3e3kohp2vnnf.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa1 wrote:
    Moja w 27 byla super mala 780gram. Dopiero w w 29miala skok i 1110, co również nie jest duzo, ale przynajmniej w normie. No i niestety polozenie poprzeczne. Nie wiem jak ona potrafi tak lezec, a czuje ze nadal tak jest. Moj lekarz przez chwile glowy nie mogl znalezc bo jest tak powyginana, że plecy jak rogalik i glowa z jednej strony brzucha, a nogi z drugiej. Zastanawiam sie czy ona nie utknela w moich rogach macicy i juz sie nie moze ruszyc. Ucieka jej czas na obrot.

Widzisz Krasnalowa, ty martwisz sie, że za malutka jest ja z kolei, że za duży smyk - trudno to wszystko ogarnąć... :/
    Ale pamietam jak mi tesciowa kiedys opowiadała, że po urodzeni trzeciej córki lekarz jej powiedział cytuję; ,,że słonia urodziła " ona w szoku o co chodzi a teraz dziewczyna szczupła jak patyk..

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Alam Znajoma

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa1 wrote:
    Moja w 26miala 730. To dopiero okruszek.
    Tak wiem, rozumiem Twój nkepokój. Ale spokój to podstawa.

Chociaż ja z mężem do niskich nie należymy, ja 174cm a M 185cm i oboje mamy b.drobne kości, córcia tak samo, więc pewnie z drugą będzie podobnie.

8une3e3kohp2vnnf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    Widzisz Krasnalowa, ty martwisz sie, że za malutka jest ja z kolei, że za duży smyk - trudno to wszystko ogarnąć... :/
    Ale pamietam jak mi tesciowa kiedys opowiadała, że po urodzeni trzeciej córki lekarz jej powiedział cytuję; ,,że słonia urodziła " ona w szoku o co chodzi a teraz dziewczyna szczupła jak patyk..
    Kojarze, ze ktos jeszcze tu mial takie duże dziecko. Bodajże agaafabka. Pamietam, ze jak ja bylam załamana waga, ze w 27tygodniu nawet 800gram nie ma, a ona napisała, ze jej jakos 1200-1300, jakos tak i mnie tym dobila. No w jedną strone źle i w druga:-/

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Ale do 140 po godzinie czy po dwoch? Bo w internetach ciezarne po godzinie nie wiecej niz 120, a cukrzycy ogolnie do 140 po dwoch godzinach. Zglupiec idzie

140 po godzinie. Na sto procent. Nie mierzymy po 2 godzinach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Nie ukrywam, ze troche mnie pocieszyla Twoja wiadomosc, bo widze ze waga tez dosc malutka i masz takie roznice w wymiarach jak ja tzn. z tymi krotkimi nogami, ktorymi sie zamartwiam.
    Zeby poprawic ilosc wod to trzeba by poprawic przepływy w lozysku. Wiem, ze jak czytałam duzo o hipotrofii, to jest cos takiego jak medargin ( to jest arganina), która sie rozpuszcza w wodzie i ona wlasnie poprawia.

• evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Z usg faktycznie trudno cokolwiek porównać bo wzrosty są skokowe a sprzęty i lekarze różni. U mnie w tym mcu były 3 pomiary:
    04.06 1150g na 27w1d
    21.06 III trymestru 1570g 29w4d
    28.06 ponad 1900 na 30w4d

A co do tuczenia dziecka poprzez dietę matki to dzięki diecie cukrzycowej w czerwcu zgubiłam 3kg /cukry wyrównane wiec zero szans by dziecko rosło od nich/. Nawet na opisie usg III trymestru jest informacja o 400g tolerancji. Realna wagę naszych maluszków poznamy raczej po porodzie...

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no ja w ogóle nie przejmuje się tymi rozbieżnościami, w ciąży ze starszym też tak było, rozbieżności nawet i 3tyg a dziecko zdrowe.
    Co do tych wód to tragedii ponoć nie ma ale lepiej by było gdyby było ich więcej bo zbliżamy do dolnej granicy.
    Mój był albo pośladkowo albo poprzecznie i teraz czułam go z dwóch stron brzucha i myślałam, że jest nadal poprzecznie a tu zooonk.
    Ale ja od jakiegoś czasu robię ćwiczenia żeby mu ułatwić obrót i widać działają.
    Moja druga bratowa(ta która jest dla mnie jak siostra, autentycznie ją kocham) ma macicę dwudrożna w serduszko ponoć i młoda jej się obróciła daaaaleko po 30tc ale często leżała z pupą duuuuuuuzo wyżej i koci grzbiet robiła i latarką świeciła u góry żeby uciekała i się obróciła jak należy. A już jej mówili, że się na pewno nie obróci

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na jednej z wizyt usg powiedziałam lekarzowi, ze chyba Eryk ma tam ciasno i lekarz zalecił mi pic jeden razy dziennie medargin na zwiększenie wód płodowych. Rozpuszcza się to w szklace wody. Można kupić bez recepty.
    Choć sam lek wpływa pozytywnie na prźeplywy tzn ja miałam to przepisane również ze względu na problemy z nadkrzepliwoscia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 19:36

‹‹ 850 851 852 853 854 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ