X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulotni,ulotni spokojnie ;) wszystkie procenty odparują

Marrgoo lubi tę wiadomość

• Nika312 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin twierdzi, że ilość wypijanych płynów ma tylko minimalny wpływ na ilość wód plodowych- bardziej to jak funkcjonuje łożysko

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Melduję się po wizycie! Dziedzic waży 1360g, główka wskazuje na 31+0(taką datę wyliczyła też dziś położna po kłótni ze mną, na jakimś położniczym kalendarzu),brzuszek na 28+2,nogi 28+0. Na szczęście dziecko głową w dole, mam nadzieję, że tak zostanie. Dokładniejsze usg 10.07, aaaaa no i mało wód płodowych=więcej pić. Kazała mi ściągnąć aplikacje na telefon z przypomnieniem i ustawieniem na 3 litry wody dziennie. Nie wiem czy to realne tyle wypić o.O
    Ja też w to nie wierzyłam, ale jak mi założyli cewnik i kazali pić ponad 3l to po prostu codziennie pije dwie butelki 1.5l plus dodatki. Tak jest łatwiej się pilnować i jakoś idzie. Po pewnym czasie człowiek się przyzwyczaja do takiej ilości wody.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale do 140 po godzinie czy po dwoch? Bo w internetach ciezarne po godzinie nie wiecej niz 120, a cukrzycy ogolnie do 140 po dwoch godzinach. Zglupiec idzie

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Melduję się po wizycie! Dziedzic waży 1360g, główka wskazuje na 31+0(taką datę wyliczyła też dziś położna po kłótni ze mną, na jakimś położniczym kalendarzu),brzuszek na 28+2,nogi 28+0. Na szczęście dziecko głową w dole, mam nadzieję, że tak zostanie. Dokładniejsze usg 10.07, aaaaa no i mało wód płodowych=więcej pić. Kazała mi ściągnąć aplikacje na telefon z przypomnieniem i ustawieniem na 3 litry wody dziennie. Nie wiem czy to realne tyle wypić o.O

Porównując wagę waszych maluchów wychodzi na to, że mój mały jest naprawdę spory :(
    w dokładnie 26 tyg + 3 dni waga 1200g to górna granica jest
    Odstawiłam juz kompetnie słodycze, jakies przekąski - pije duzo wody, nie wiem co mam jeszcze zrobic, zeby mały tyle nie przybierał..

Kojarzę, że któras z was tez chyba ma duzego malucha tylko nie pamiętam wagi. Czy możecie napisać jak wagowo wyglądały wasze dzieciaki w 26-27 tyg?

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży też tak miałam, że mało wód mimo, że łożysko było super i w instytucie matki i dziecka miałam nakazane po echo serca dziecka, przez panią profesor pić wiecej wody, żeby organizm ciągle się przepłukiwał i to zwiększy produkcję wód i faktycznie tak było

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika dzieci przybierają skokowo, nie ma co porównywać bo to wpływają na to rzeczy nad którymi my nie mamy władzy. Mozesz jeść samą zielenine a dziecko i tak sobie będzie przybierać po swojemu. To, że my tyjemy od słodyczy nie znaczy, że i dziecko będzie. Moja bratowa jadła same fast foody, słodycze itd przytyla 32kg a dziecko urodziła 2500....

• Alam Znajoma

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    Porównując wagę waszych maluchów wychodzi na to, że mój mały jest naprawdę spory :(
    w dokładnie 26 tyg + 3 dni waga 1200g to górna granica jest
    Odstawiłam juz kompetnie słodycze, jakies przekąski - pije duzo wody, nie wiem co mam jeszcze zrobic, zeby mały tyle nie przybierał..

Kojarzę, że któras z was tez chyba ma duzego malucha tylko nie pamiętam wagi. Czy możecie napisać jak wagowo wyglądały wasze dzieciaki w 26-27 tyg?

No to moja jest okruszkiem, w 26 + 1 miała 870g. Ale od początku jest przy dolnej granicy. Chociaż nie trzymałabym się tak tych wyników jako faktycznej wagi. Pierwsza córeczka tydzień przed porodem wg USG ważyła niby 3300g a urodziła sìę z wagą 2550g (9 dni przed terminem).

8une3e3kohp2vnnf.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja w 27 byla super mala 780gram. Dopiero w w 29miala skok i 1110, co również nie jest duzo, ale przynajmniej w normie. No i niestety polozenie poprzeczne. Nie wiem jak ona potrafi tak lezec, a czuje ze nadal tak jest. Moj lekarz przez chwile glowy nie mogl znalezc bo jest tak powyginana, że plecy jak rogalik i glowa z jednej strony brzucha, a nogi z drugiej. Zastanawiam sie czy ona nie utknela w moich rogach macicy i juz sie nie moze ruszyc. Ucieka jej czas na obrot.

• Nika312 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Nika dzieci przybierają skokowo, nie ma co porównywać bo to wpływają na to rzeczy nad którymi my nie mamy władzy. Mozesz jeść samą zielenine a dziecko i tak sobie będzie przybierać po swojemu. To, że my tyjemy od słodyczy nie znaczy, że i dziecko będzie. Moja bratowa jadła same fast foody, słodycze itd przytyla 32kg a dziecko urodziła 2500....

Yhh to rzeczywiście dieta niewiele zmienia, choć odetchnę trochę po badaniu krzywej czy to przypadkiem nie jest jakaś przyczyna..

Ja od początku ciąży z racji ciągłych infekcji pęcherza pije min. 3 litry wody i innych płynów i na każdej wizycie słyszę, że idealna ilość wód, więc może jakiś wpływ to też ma - trudno już teraz powiedzieć co na co wpływa ehh

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alam wrote:
    No to moja jest okruszkiem, w 26 + 1 miała 870g. Ale od początku jest przy dolnej granicy. Chociaż nie trzymałabym się tak tych wyników jako faktycznej wagi. Pierwsza córeczka tydzień przed porodem wg USG ważyła niby 3300g a urodziła sìę z wagą 2550g (9 dni przed terminem).
    Moja w 26miala 730. To dopiero okruszek.

• Alam Znajoma

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do picia wody, to ja się skusiłam na aplikację przypominającą. Zawsze za mało piłam a teraz faktycznie do tych 2 litrów zazwyczaj dochodzę:) Tak, że polecam...
    dla zapominalskich :)

ola_g89 lubi tę wiadomość

8une3e3kohp2vnnf.png
  • Nika312 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa1 wrote:
    Moja w 27 byla super mala 780gram. Dopiero w w 29miala skok i 1110, co również nie jest duzo, ale przynajmniej w normie. No i niestety polozenie poprzeczne. Nie wiem jak ona potrafi tak lezec, a czuje ze nadal tak jest. Moj lekarz przez chwile glowy nie mogl znalezc bo jest tak powyginana, że plecy jak rogalik i glowa z jednej strony brzucha, a nogi z drugiej. Zastanawiam sie czy ona nie utknela w moich rogach macicy i juz sie nie moze ruszyc. Ucieka jej czas na obrot.

Widzisz Krasnalowa, ty martwisz sie, że za malutka jest ja z kolei, że za duży smyk - trudno to wszystko ogarnąć... :/
    Ale pamietam jak mi tesciowa kiedys opowiadała, że po urodzeni trzeciej córki lekarz jej powiedział cytuję; ,,że słonia urodziła " ona w szoku o co chodzi a teraz dziewczyna szczupła jak patyk..

3jgxgywluivf3b0i.png
    atdc2n0aevz3e5ts.png
  • Alam Znajoma

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krasnalowa1 wrote:
    Moja w 26miala 730. To dopiero okruszek.
    Tak wiem, rozumiem Twój nkepokój. Ale spokój to podstawa.

Chociaż ja z mężem do niskich nie należymy, ja 174cm a M 185cm i oboje mamy b.drobne kości, córcia tak samo, więc pewnie z drugą będzie podobnie.

8une3e3kohp2vnnf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika312 wrote:
    Widzisz Krasnalowa, ty martwisz sie, że za malutka jest ja z kolei, że za duży smyk - trudno to wszystko ogarnąć... :/
    Ale pamietam jak mi tesciowa kiedys opowiadała, że po urodzeni trzeciej córki lekarz jej powiedział cytuję; ,,że słonia urodziła " ona w szoku o co chodzi a teraz dziewczyna szczupła jak patyk..
    Kojarze, ze ktos jeszcze tu mial takie duże dziecko. Bodajże agaafabka. Pamietam, ze jak ja bylam załamana waga, ze w 27tygodniu nawet 800gram nie ma, a ona napisała, ze jej jakos 1200-1300, jakos tak i mnie tym dobila. No w jedną strone źle i w druga:-/

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Ale do 140 po godzinie czy po dwoch? Bo w internetach ciezarne po godzinie nie wiecej niz 120, a cukrzycy ogolnie do 140 po dwoch godzinach. Zglupiec idzie

140 po godzinie. Na sto procent. Nie mierzymy po 2 godzinach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Nie ukrywam, ze troche mnie pocieszyla Twoja wiadomosc, bo widze ze waga tez dosc malutka i masz takie roznice w wymiarach jak ja tzn. z tymi krotkimi nogami, ktorymi sie zamartwiam.
    Zeby poprawic ilosc wod to trzeba by poprawic przepływy w lozysku. Wiem, ze jak czytałam duzo o hipotrofii, to jest cos takiego jak medargin ( to jest arganina), która sie rozpuszcza w wodzie i ona wlasnie poprawia.

• evitkagg85 Koleżanka

Wysłany: 29 czerwca 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Z usg faktycznie trudno cokolwiek porównać bo wzrosty są skokowe a sprzęty i lekarze różni. U mnie w tym mcu były 3 pomiary:
    04.06 1150g na 27w1d
    21.06 III trymestru 1570g 29w4d
    28.06 ponad 1900 na 30w4d

A co do tuczenia dziecka poprzez dietę matki to dzięki diecie cukrzycowej w czerwcu zgubiłam 3kg /cukry wyrównane wiec zero szans by dziecko rosło od nich/. Nawet na opisie usg III trymestru jest informacja o 400g tolerancji. Realna wagę naszych maluszków poznamy raczej po porodzie...

7u22sek2ss7p1b9p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no ja w ogóle nie przejmuje się tymi rozbieżnościami, w ciąży ze starszym też tak było, rozbieżności nawet i 3tyg a dziecko zdrowe.
    Co do tych wód to tragedii ponoć nie ma ale lepiej by było gdyby było ich więcej bo zbliżamy do dolnej granicy.
    Mój był albo pośladkowo albo poprzecznie i teraz czułam go z dwóch stron brzucha i myślałam, że jest nadal poprzecznie a tu zooonk.
    Ale ja od jakiegoś czasu robię ćwiczenia żeby mu ułatwić obrót i widać działają.
    Moja druga bratowa(ta która jest dla mnie jak siostra, autentycznie ją kocham) ma macicę dwudrożna w serduszko ponoć i młoda jej się obróciła daaaaleko po 30tc ale często leżała z pupą duuuuuuuzo wyżej i koci grzbiet robiła i latarką świeciła u góry żeby uciekała i się obróciła jak należy. A już jej mówili, że się na pewno nie obróci

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na jednej z wizyt usg powiedziałam lekarzowi, ze chyba Eryk ma tam ciasno i lekarz zalecił mi pic jeden razy dziennie medargin na zwiększenie wód płodowych. Rozpuszcza się to w szklace wody. Można kupić bez recepty.
    Choć sam lek wpływa pozytywnie na prźeplywy tzn ja miałam to przepisane również ze względu na problemy z nadkrzepliwoscia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 19:36

‹‹ 850 851 852 853 854 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ