X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakiś sprawdzony balsam,spray chłodzacy na nogi? Mam wrażenie że skóra wokół kostki zaraz mi pęknie tak nabrałam wody :/ a stopy są normalne

f2w33e3k8kpk8877.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha321 wrote:
    Wiecie co to moja druga ciąża ale zupełnie inna :) Wiem że to skurcze przepowiadające bo też już nie raz miałam ale te akurat były tak regularne (włączyłam nawet aplikacje hihi) i dosyć długie że aż sie wystraszyłam :) jedyne co mnie przetrzymało to własnie to że nie bolały. Nawet ostatnio na ktg mi się trafiły takie na 50-60 :)
    Ja ostatnio miałam to samo..też miałam wieczorne regularne skurcze i zaczełam się martwić, ale przeszło i już nie mam takich j wszystko w normie..też to moja 2 ciąża i też zupełnie inna;)

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do Krasnalowej to ja uważam, że dobre rady są dobre o ile ktoś o nie prosi, a jeśli nie to jedyne co można to empatycznie słuchać:)

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    Margo A powiedz mi ty coś bierzesz na ta skracajaca szyjke??

Biorę duphaston, magnez i nospę ale to nawet nie na skracającą się szyjkę tylko na te częste i bolesne twardnienia, które prawdopodobnie doprowadziły do tego, że szyjka się skróciła. Na samą szyjkę nie dostałam nic, bo lekarz mówi, że jest jeszcze na granicy (2,5 cm), jest twarda i się nie rozwiera od wewnątrz. Teraz jeśli skróci się jeszcze bardziej to chyba poproszę go żeby zamiast duphastonu dał mi luteinę.

Skracająca się szyjka to przekleństwo, bo trzeba sie bardzo oszczędzać, nie można nic nosić, schylać się i uprawiać seksu. Jak to nazwała mamaginekolog trzeba prowadzić tryb życia leniwej księżniczki, a mnie teraz aż nosi bo najchętniej ogarnęłabym całe mieszkanie a teraz mąż mnie wyręcza we wszystkim i mnie wkurza jak muszę mu setny raz mówić, że coś jest źle zrobione :D Ostatnio jak mył okna to wyglądają jakby nigdy nie były myte, no ale ważne, że się stara i chce pomagać :)

• Izabelle Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już piorę,prasuję,chowam we woreczki. Jakoś mi coś kazało przyspieszyć i korzystam z pogody,bo pranie pięknie schnie. Chcę ogarnąć to w lipcu,a w sierpniu odpoczywać i ogarniać wyprawkę pierwszoklasisty ;)

Rucola, Hedgehog, Amy333 lubią tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na skurcze trzeba położyć się i brać głębokie oddechy - wdychać głęboko nosem wypuszczać buzią :) rozluźnia mięśnie i łagodzi skurcze :)
    Co do ciuszków mam poukładane i poszykowane do prania ale moja koleżanka właśnie urodziła w 34 tc (co prawda miała problemy z macicą) więc zaczęłam panikować , że chyba będę pomału prać i szykować ....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2018, 12:17

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • Angel1988 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja niestety robić muszę... przy dwójce dzieciaków i mężu który 12 h jest w pracy nie dam rady leżeć... tyle tylko że bardzo się oszczędzam... robię sobie pomału A nie tak jak przed ten że gonilam jak z piorkiem w du... :) no i staram się nic nie nosić... A najbardziej to mi seksu będzie brakowało :) jak mi się teraz tak chce :D no właśnie ja myślałam że jeszcze poczekam z praniem ale jak mi lekarz ostatnio powiedział że najważniejsze żeby jeszcze 4 tyg. wytrzymać A później to niech się dzieje co chce bo to już bezpieczny czas na rodzenie to mnie to przerazilo... I wogole dziwi mnie to że stwierdził że 34 tyg. jest już bezpiecznie rodzić...

bl9c8ribv6acupjv.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    Dziewczyny A powiedzcie mi czy Wy już bierzecie się za pranie i prasowanie ciuszkow?? bo nie wiem czy to nie za wczas czy się to nie zakurzy :) ale jak weszłam wczoraj na lipcowy wątek i zobaczyłam ile dziewczyn już tam urodziło to się przestraszylam... A zwłaszcza teraz przy tej skracajacej szyjce...

U mnie plan taki że teraz w środę jedziemy na tydzień nad morze, po powrocie jedziemy na zakupy wyprawkowe - mamy zamiar wszystko kupić jednego dnia :) potem planuje przetwory porobić (ogórki, papryka, dzemy z czarnej porzeczki, powidla śliwkowe) no A potem zajmę się praniem :) ja mam termin bliżej końca września więc jeszcze trochę czasu ;)

Angel1988 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    Moze po prostu chciala sobie popisac. Smieszne sa te "profesjonalne diagnozy". Zawsze mozna sue trzymac innego watku nuz dolowac innych...
    Dolowac? Przecież dziewczyny na tym forum stawały na głowie, żeby ją z dola wyciagnac! A potem stwierdzily, słusznie zresztą, że potrzebna jest jej inna pomoc. Jak ktoś opisuje objawy zawału, to lepiej mu poradzić, żeby zgłosił się do lekarza, czy napisać "oj biedny jesteś"? Depresja to ciezka choroba, z którą samemu sobie człowiek nie poradzi. A tu jeszcze dojdzie porod i normalny baby blues. Gdybym znała Krasnalowa osobiście, to już dawno zabralabym ja do specjalisty. Najgorsze, co można zrobić, to udawać, że problemu nie ma. Mózg jest organem jak każdy inny, czasem niedomaga i trzeba iść do lekarza. To w tym kraju na wizyty u psychiatry czy psychologa patrzy się w stylu "masz problem z głową, idź się lecz". Wszędzie indziej jest normalne, że się z nich korzysta, bo od tego oni są. A niestety czasem ludzie są w takim stanie, że nie widzą, że taka pomoc jest im potrzebna, i najlepsze, co można zrobić, to próbować im to wytłumaczyć, a nie udawać, że jest ok.

Cleffa, Minns, JustynaG, kasia1518, Ithildin, Lunitari, ola_g89, paulka86, OctAngel, GuBo, agaafabka, Hedgehog, Izabelle, Left_ie lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amen AV!!! Ludzie myślą, że jak ktoś ma problemy z psychiką to znaczy, że kaftan potrzebny. A "emocje", "mózg", "myślenie" się normalnie leczy, tyle, że nie antybiotykiem czy operacją jak resztę organów

Minns, kasia1518, paulka86, OctAngel, agaafabka, Left_ie, Magdalena2202 lubią tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 , miałam podobnie. Nie wiem czy identycznie ale jednego dnia miałam pełno energii, dużo się działo a drugiego dnia - miałam problem ze wstaniem z łóżka. O skorzystaniu z toalety nie wspomnę... tak mnie bolało. Wzięłam nospę, magnez i przeleżałam pół dnia w łóżku. Drugiego dnia profilaktycznie też się wyleniłam.
    Nie konsultowałam tego z lekarzem ale chyba jednego dnia za dużo zrobiłam i organizm mi pokazał, że się przeforsowałam. Teraz staram się oszczędzać i pozwalam sobie na lenistwo :)
    Mam nadzieję, że u Ciebie też to jest zwykłe przeforsowanie i mały strajk organizmu a nie coś poważnego.

Av , lepiej bym tego nie ujęła.

Margoo, Natalia Jeśli dobrze kojarzę to rozmawiałyście na temat szpitali. Chciałam się do tego odnieść. Nie skreślałabym małych szpitali jeśli ciąża rozwija się prawidłowo i nie ma komplikacji. A cesarki na zimno są wykonywane również w dużych szpitalach. Nie ma reguły.
    Oczywiście najgorzej gdy pojawią się komplikacje przy porodzie i zabiorą dzieciątko do innego szpitala. A wtedy niestety nie zabierają matki. Wydaje mi się (może się mylę), że nie jest to wymysł szpitala tylko procedura. Bo to dziecko wymaga hospitalizacji a nie matka.
    A jeśli chodzi o pomoc położnych, to czasami się zdarza (o ile czas pozwala i położne są chętne), że pozwalają zregenerować się matce i przynoszą malucha tylko na karmienie. Ale w większych szpitalach nie ma co na to liczyć. Nie ma znaczenia czy sn czy cc, czy jesteś o siłach czy nie - masz dzieckiem się zająć. Przebrać/nakarmić.
    Są szpitale, w których są pokoje odwiedzin gdzie można zostawić maluszka z tatusiem ale są takie gdzie nie ma takiej możliwości.
    Myślę, że nawet w szpitalu gdzie położne bardzo chętnie pomagają młodym mamom - nikt nas na siłę uszczęśliwiać nie będzie. Jeśli położna chciałaby dać nam odespać i zabrać dzieciątko i powiemy, że tego nie chcemy to przecież nie będą się z nami spierać i uszanują decyzję :)

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tylko złożymy szafę i ogarniemy się po remoncie to zaczynam akcję pranie i prasowanie. :) im dalej, tym mniej będziemy miały sił na takie szaleństwa, więc wolę przygotować szybciej, powkładać w jakieś worki i niech czeka na malucha. :) poza tym, tak jak piszecie - w sierpniu pewnie zaczną się pojawiać pierwsze maluszki, więc lepiej być gotowym.

My dzisiaj wizytujemy, nie mogę się doczekać! :) któraś z Was pytała o bóle miesiączkowe (frezyjciada?) - też mam od kilku dni. Pierwsze, co czuję po przebudzeniu to uczucie pt. "zaraz dostanę okres". Po czym przytomnieje i stwierdzam, że raczej nie będzie to takie "zaraz" :D Dzisiaj skonsultuje i dam znać, co powiedział :)

Dodatkowo od paru dni napina się brzuch i to dość boleśnie, ale nie wiem, czy to brzuch, czy młoda. W każdym razie boli, więc to raczej nie przepowiadające. Poza tym ostatnio jak chodzę czuję kłucie w szyjce... Mam nadzieję, że to kwestia ułożenia dziecka, a nie problemów z szyjką. Także nie dolegało mi zupełnie nic, a jak zaczęło to wszystko naraz...

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha321 wrote:
    Dziewczyny macie jakiś sprawdzony balsam,spray chłodzacy na nogi? Mam wrażenie że skóra wokół kostki zaraz mi pęknie tak nabrałam wody :/ a stopy są normalne
    hej :) ja używam żel chłodzący z bielendy sexy mama- 10 czy 11 zł a czyni cuda w szczegoolnosci w upalne dni :) jak mi ostatnio brakło to smarowałam tezs zelem kasztanowym z ziaji ale bielenda jest duuuuzo lepsza

• lena86 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z praniem i prasowaniem wstrzymam się do końca lipca. Jeszcze ogarniamy pokoik Malutkiej (w sobotę w końcu kupiliśmy szafę na ubrania:D). Za tydzień wyjeżdżamy na wakacje w Karkonosze, a jeszcze czeka nas remont kuchni (więc pewnie zdąży się wszystko zakurzyć, dlatego pranie na razie odpada;)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jutro czeka mnie jeszcze wizyta, mam nadzieję, że wszystko będzie ok i będę mogła zacząć robić konkretny plan na ostatnie wakacje tylko we dwoje:D

w4sq43r85k8egy8f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    No ja niestety robić muszę... przy dwójce dzieciaków i mężu który 12 h jest w pracy nie dam rady leżeć... tyle tylko że bardzo się oszczędzam... robię sobie pomału A nie tak jak przed ten że gonilam jak z piorkiem w du... :) no i staram się nic nie nosić... A najbardziej to mi seksu będzie brakowało :) jak mi się teraz tak chce :D no właśnie ja myślałam że jeszcze poczekam z praniem ale jak mi lekarz ostatnio powiedział że najważniejsze żeby jeszcze 4 tyg. wytrzymać A później to niech się dzieje co chce bo to już bezpieczny czas na rodzenie to mnie to przerazilo... I wogole dziwi mnie to że stwierdził że 34 tyg. jest już bezpiecznie rodzić...

Poród po 34 tygodniu jest już o tyle bezpieczny, że dziecko ma już prawdopodobnie w pełni wykształcone płuca i potrafi samo oddychać. Po 34 tygodniu nie podaje się już sterydów nawet jeśli kobieta jest zagrożona porodem przedwczesnym bo dzieciaczki dają sobie rade już same :) Ale wiadomo każdy tydzień się liczy i najlepiej urodzić po terminie ciąży donoszonej. Dodatkowe tygodnie są ważne bo do 40 tyg zwiększa się objętość mózgów dzieci :)

Angel1988 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:

Margoo, Natalia Jeśli dobrze kojarzę to rozmawiałyście na temat szpitali. Chciałam się do tego odnieść. Nie skreślałabym małych szpitali jeśli ciąża rozwija się prawidłowo i nie ma komplikacji. A cesarki na zimno są wykonywane również w dużych szpitalach. Nie ma reguły.
    Oczywiście najgorzej gdy pojawią się komplikacje przy porodzie i zabiorą dzieciątko do innego szpitala. A wtedy niestety nie zabierają matki. Wydaje mi się (może się mylę), że nie jest to wymysł szpitala tylko procedura. Bo to dziecko wymaga hospitalizacji a nie matka.
    A jeśli chodzi o pomoc położnych, to czasami się zdarza (o ile czas pozwala i położne są chętne), że pozwalają zregenerować się matce i przynoszą malucha tylko na karmienie. Ale w większych szpitalach nie ma co na to liczyć. Nie ma znaczenia czy sn czy cc, czy jesteś o siłach czy nie - masz dzieckiem się zająć. Przebrać/nakarmić.
    Są szpitale, w których są pokoje odwiedzin gdzie można zostawić maluszka z tatusiem ale są takie gdzie nie ma takiej możliwości.
    Myślę, że nawet w szpitalu gdzie położne bardzo chętnie pomagają młodym mamom - nikt nas na siłę uszczęśliwiać nie będzie. Jeśli położna chciałaby dać nam odespać i zabrać dzieciątko i powiemy, że tego nie chcemy to przecież nie będą się z nami spierać i uszanują decyzję :)

Ja własnie mówiłam, że jeśli donoszę ciążę do 37 tygodnia to mam zamiar rodzić w małym, kameralnym szpitalu w mieście obok. Leżałam tam w 23 tyg ciąży i opiekę wspominam bardzo dobrze. Do szpitala, w którym pracuje mój ginekolog mam zamiar wybrać się jeśli zacznę rodzić przed 37 tygodnie albo jeśli do tego czasu wyjdą jakieś komplikacje :)

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie. Młoda ma 1400g :) ułożona główkowo, sprawdził szyjkę, wszystko ok. Powiedział, ze bóle miesiączkowe i twardnienia na tym etapie są normalne i pewnie macica ćwiczy. Także jestem zadowolona :) mam nawet błogosławieństwo żeby jechać na wakacje :)

No i dziewczyny, picie wody naprawdę pomaga - dzisiaj powiedział, że mam dużo wód :) polecam aplikacje przypominające o szklance wody :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2018, 18:18

Lunitari, 86Monia, susełek, Angel1988, Marrgoo, JustynaG, kasia1518, Camilla13, frezyjciada, Izabelle, cziqitka89, GuBo lubią tę wiadomość

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • Angel1988 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku te wasze dzieciaczki takie malutkie A moja taka kluska :) aż się boję że mi przyjdzie rodzić 4kg kluseczke :)

bl9c8ribv6acupjv.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel1988 wrote:
    Jejku te wasze dzieciaczki takie malutkie A moja taka kluska :) aż się boję że mi przyjdzie rodzić 4kg kluseczke :)
    Ważne żeby zdrowo rosła, jakoś Mamuśka będziesz musiała się przemęczyć. ;) Ile Twoja miała ostatnio i który to był tydzień? Aż tak odstaje? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2018, 18:54

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
‹‹ 859 860 861 862 863 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ