X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi też powiedział fizjo że będzie jeszcze gorzej...ale to co mi robi i tak myślę że miałabym duzooo gorzej.

• Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiecie czy w ciąży można chodzić na masaże? Tak myślę nad wykupieniem sobie kilku takich na nogi. Ta opuchlizna mnie dobija i może jak ktoś dobrze pomasujue to chociaż na chwilę będzie ulga. Wieczorem czuję się jak wieloryb i mam wrażenie że mi skóra na stopach i łydkach eksploduje :/

susełek lubi tę wiadomość

f2w33e3k8kpk8877.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Dziewczyny prośba o pomoc. Ma któraś z Was ból bioder? Mnie budzi w nocy okropny ból bioder przy spaniu na bokach, na zmianę raz jeden raz drugi. Masakra. Wkładam poduszkę między nogi ale boli dalej. Co robić z tym?

Ja też już cuda wymyślam, żeby przyjąć pozycję, w której odpowiednio prawe lub lewe biodro nie będzie chciało mi pęknąć :/ Niestety, obawiałam się tego, co napisały dziewczyny, że trzeba po prostu to przetrwać :/

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Left_ie wrote:
    Ja też już cuda wymyślam, żeby przyjąć pozycję, w której odpowiednio prawe lub lewe biodro nie będzie chciało mi pęknąć :/ Niestety, obawiałam się tego, co napisały dziewczyny, że trzeba po prostu to przetrwać :/
    :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 10:11

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Niestety nie zrobisz z tym nic. Ulgę przynosi masaż albo ciepły oklad żelowy, ale ja mimo tych zabiegów budzę się średnio co godzinę. Nad ranem mąż masuje mnie póki nie zasne bo wtedy ból jest największy. Nie ma też żadnych bezpiecznych leków czy maści. Fizjoterapeuta, neurolog i ginekolog kazali uzbroić się w cierpliwość i zacisnąć zęby bo niestety ból będzie jeszcze silniejszy. Ale kto ma to wytrzymać jak nie my ;)

To prawda, musimy przetrwac:) Ja za to mam mocne bole dolnego odcinka kręgosłpa i ostatnio odkryłam tejpy- naprawdę pomagają. Myslalam, a tam naklejone paseczki,c o one mogą pomóc, ale naprawdę jest różnica. Wiec jeśli macie jakies bóle pleców, to polecam:)

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musimy przetrwać ale mimo wszystko warto znaleźć specjalistę, które zajmuje się kobietami w ciąży by troszkę sobie ulżyć.

Jeśli będziemy w przyzwoitej kondycji to jest szansa na łatwiejszy poród. No bo jak z powodu bólu kręgosłupa nie będziemy się ruszać to jak potem mamy skakać na piłce czy spacerować by przyspieszyć poród?
    Jak już będzie maluszek na świecie to ciężko będzie zrobić coś dla siebie więc warto teraz pomyśleć i naprawdę udać się do specjalisty. Taki masaż jest naprawdę przyjemny. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 11:03

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Dziewczyny prośba o pomoc. Ma któraś z Was ból bioder? Mnie budzi w nocy okropny ból bioder przy spaniu na bokach, na zmianę raz jeden raz drugi. Masakra. Wkładam poduszkę między nogi ale boli dalej. Co robić z tym?

Jejku ja mam to samo ... nie mogę spać w nocy - przewracam się z boku na bok ale czasami mam tak że obie strony bolą, wtedy kładę się na plecach ale tylko na chwilę bo zaraz brzuch mi twardnieje.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można iść na masaż, podobno po prostu robi się go na boku..mnie też niestety bolą biodra, ale już nie zwracam na to uwagi, mi pomaga chodzenie na basen, to w sumie też masaż:)

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla tych, które nie mają jeszcze koszuli do porodu to w Reserved są takie tshirty/koszule za 20 zł do kolan, nawet wyglądają niektóre w miarę przyzwoicie. Dekolt się naciąga, albo można nożyczkami sobie zrobić:)

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubrań to ja mam trochę bambusowych ciuszków, a poza tym to na pewno lepiej lekko za cienko niż za ciepło. Przegrzanie jest zawsze dużo gorsze, więc ja się nastawiam na body kopertowe krótki rękaw i ew. półśpiochy albo spodenki cienkie. Mój syn się urodził długi na 57 cm i na szczęście mniejszych rozmiarów nie miałam za dużo, bo w niektóre to się wogóle nie mieścił..córka też niby ma być spora, więc ja nie dokupuję za bardzo. Jak mi zabraknie to w necie w dwa dni można przesyłkę zamówić.

Camilla13 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amy333 wrote:
    To prawda, musimy przetrwac:) Ja za to mam mocne bole dolnego odcinka kręgosłpa i ostatnio odkryłam tejpy- naprawdę pomagają. Myslalam, a tam naklejone paseczki,c o one mogą pomóc, ale naprawdę jest różnica. Wiec jeśli macie jakies bóle pleców, to polecam:)
    Niestety ja też, przepuklina dysku zabija mnie. Tejpy miałam naklejane w ubiegłym roku po wypadku ale dostaje od nich potwornej wysypki :’(

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Musimy przetrwać ale mimo wszystko warto znaleźć specjalistę, które zajmuje się kobietami w ciąży by troszkę sobie ulżyć.

Jeśli będziemy w przyzwoitej kondycji to jest szansa na łatwiejszy poród. No bo jak z powodu bólu kręgosłupa nie będziemy się ruszać to jak potem mamy skakać na piłce czy spacerować by przyspieszyć poród?
    Jak już będzie maluszek na świecie to ciężko będzie zrobić coś dla siebie więc warto teraz pomyśleć i naprawdę udać się do specjalisty. Taki masaż jest naprawdę przyjemny. :)
    Kurde a ja przez miesiąc zaraz po porodzie będę musiała codziennie zostawiać maluszka z tatą albo z kimś kto będzie miał 2 godzinki żebym mogła pojechać na rehabilitację :(

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13, Przykro mi, że czeka Cię rehabilitacja...
    Ale nie załamuj się, że masz zostawić dziecko z tatą na 2 godziny. :)

Teraz to mi się łatwo mówi, ale mam nadzieję, że po porodzie będę potrafiła zostawić tatusia samego i pójść do fryzjera/kosmetyczki/fizjoterapeuty itp itd.

Camilla13, Minns lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja Wam w ogóle polecam znakeźć dobrego osteopatę i ze dwa,trzy tygodnie po porodzie udać się do niego ze sobą i z maluchem. Ze sobą,żeby poukładał flaki,narządy wewnętrzne na swoje miejsca i obejrzał maluszka jak układ kostny i pokarmowy. Dzieci są długi czas skulone w naszych brzuchach,trzeba im czasem ponóc. Dobry osteo znajdzie przyczynę np bezsenności u dziecka lub pomoże w kolkach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2018, 13:25

frezyjciada lubi tę wiadomość

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda tylko,że tak mało osteopatów jest w Polsce :( ale wizyta ogólnie ze sobą i z dzieckiem u fizjoterapeuty powinna być OBOWIĄZKOWA! Gdyby nie to,że mam wiedzę taką jaką mam po skończonych studiach, to syn oczywiście nie był by zdiagnozowany. Bo pediatra nie widziała odchyleń w jego zachowaniu. Na szczęście olałam skierowania i poszłam sama z dzieckiem tam gdzie trzeba = 9msc rehabilitacji. tym razem wybiorę się od razu jak będę jako tako na chodzie.

Żeby być w dobrej kondycji do porodu- przy pierwszym myślałam,że jestem w kondycji a potem przy skurczach i wyczerpaniu nie miałam sił stać na nogach, zaczęłam od tygodnia sobie ćwiczyć. Codziennie po pół godziny i już widzę różnice, chociażby w mięśniach nóg. Także jak któraś nastawia się na aktywny poród w pozycjach wertykalnych to szczerze polecam wzmocnić nogi jak najbardziej. Bo serio potem przy skurczach to te mięśnie, co to się nam wydają ekstra, okazują się mieeeeerne, ooooj mierne!

Izabelle lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Szkoda tylko,że tak mało osteopatów jest w Polsce :( ale wizyta ogólnie ze sobą i z dzieckiem u fizjoterapeuty powinna być OBOWIĄZKOWA! Gdyby nie to,że mam wiedzę taką jaką mam po skończonych studiach, to syn oczywiście nie był by zdiagnozowany. Bo pediatra nie widziała odchyleń w jego zachowaniu. Na szczęście olałam skierowania i poszłam sama z dzieckiem tam gdzie trzeba = 9msc rehabilitacji. tym razem wybiorę się od razu jak będę jako tako na chodzie.

Żeby być w dobrej kondycji do porodu- przy pierwszym myślałam,że jestem w kondycji a potem przy skurczach i wyczerpaniu nie miałam sił stać na nogach, zaczęłam od tygodnia sobie ćwiczyć. Codziennie po pół godziny i już widzę różnice, chociażby w mięśniach nóg. Także jak któraś nastawia się na aktywny poród w pozycjach wertykalnych to szczerze polecam wzmocnić nogi jak najbardziej. Bo serio potem przy skurczach to te mięśnie, co to się nam wydają ekstra, okazują się mieeeeerne, ooooj mierne!
    Bardzo dobra rada z tym fizjoterapeuta dla mamy i dzidziusia. Niestety lekarze często olewaja swoich pacjentów albo mają słabą wiedzę. A jakie ćwiczenia robisz? Trochę się wystraszylam tym co piszesz o mięśniach. Przed ciążą byłam osobą wysportowana, lekarz do tej pory jest zdumiony że nadal widać mi mięśnie brzucha, ale mimo tego nie uchroniło to mojego kręgosłupa.

• linka220 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka wrote:
    Ja rodzilam pod koniec wrzesnia bo 28, ale wtedy pazdziernik byl cieply 20 stopni, ubieralam glownie body z krotkim rekawem rozpinane po calosci i na to pajac, a jak bylo cieplej to body z dlugim i polspiochy. Na dwor ubieralam spodenki i ciepla bluze
    A ja rodziłam 6 października i akurat jak wychodziliśmy po 3 dniach był mróz -1 więc dobrze że miałam uszykowane ciuszki na każdą ewentualność ufff

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie wpisuje w yt ćwiczenia dla kobiet w ciąży i robię co rusz to inny zestaw. Wczoraj np trening z Szymonem Gaś. Nie należę do kanapowców i zawsze byłamw ruchu, przed ciążą ćwiczyłam, biegałam no i praca fizyczna też swoje robi. A poród to inna bajka. To jest taki wysiłek dla organizmu jakbyśmy poszły tak bez przygotowania przebiec maraton. Dlatego tym razem zamierzam się wydolnościowo do niego przygotować. Mioże nie każda tak ma, może niektóre porody są szybkie, lekkie,łatwe itd. Mój był tragiczny, wyczerpujący, tym bardziej,że wywoływany na 3 pompach z oxy itp. Tym razem się przygotuję jak na wojnę :D

JustynaG, Camilla13 lubią tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, Mała ma 1846g :) Na ten moment wszystko dobrze. Kolejna wizyta za 3 tygodnie.

Minns, Camilla13, Mum2b, Vlinder, kasia1518, Angel1988, 86Monia, susełek, Izabelle, frezyjciada, Hedgehog, ola_g89, Amy333, Wesoła89 lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:

A co cwiczysz?

Corka - 2018
    Syn - 2021
‹‹ 872 873 874 875 876 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ