X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaafabka, bo nasze brzuchy - bez względu na wielkość - sporo ważą. A teraz z każdym tygodniem dzieciątka sporo przyrastają i to też ma wpływ na nasze odczucia

Camilla, oczywiście będą różnice pomiędzy 20+, 30+ i 40+... Ale to też zależy od typu osobowości. Jak ktoś mnie pyta jak znoszę ciążę, jak się czuję to na ogół odpowiadam z uśmiechem, że całkiem dobrze. Bo co ja będę opowiadać, że mam zgagę, albo że się czuje jak słonica gdy mam się przewrócić z boku na bok. :)

agaafabka, Camilla13, ola_g89, Wesoła89, p_tt lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    O matko co za rady! o.O sprawdź czy jej nazwisko jest na ogólnopolskiej liście certyfikowanych cdl. Bo u mnie w małym powiatowym szpitalu też są takie położne- samozwańcze doradczynie laktacyjne- a z cdl to one nie mają nic a nic wspólnego!!!

No i z każdym cdl jest jak z lekarzami, jeden drugiemu nie równy. Dlatego warto się samemu doszkolić gdzieś w necie, gdzie sprawdzone są informacje typu mataja czy hafija, kwartalnik laktacyjny. Żeby potem sobie nie dać wmówić bzdur po porodzie, a niestety wtedy jesteśmy w większości zmęczone, sfrustrowane, zmartwione i łatwo przyswajamy bzdury. Także dziękujmy Panu za Internet!
    No wlasnie stwierdzilam, ze jednym uchem wpuszcze drugim wypuszcze ale niektore laski pytaly co maja dokladnie robic z sutkami i jak... wiec pewnie sie katuja :| jedyne co mi sie zgadzalo to jak powiedziala ze 99% kobiet ktore "nie moga" kp zle przystawiaja dziecko do piersi.

Natalia biegiem do laryngologa! Mi niewinne zapalenia slinianki skonczylo sie ratowaniem zycia w szpitalu, spowodowane bylo jak sie okazalo kamica (na pocieszenie kamienie urodzone ale czy wszystkie lata pokaza bo nie widac ich na usg i rtg - taki fajny sklad...) mialam szczekoscisc, ropawice szczeki i ogolny zly stan organizmu bo infekcja zaczela sie rozchodzic... sprawdz czy z kanalikow nie wyplywa ropa!

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.s. mozecie mnie dopisac na 1sza strone
    Będzie Łucja a termin wg OM to 30.09 :) chociaz usg od poczatku wskazuje raczej na poczatek pazdziernika

Asiaf lubi tę wiadomość

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • Mycha321 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Melduję że droga 1400km już za mną i jestem pod wrażeniem bo myślałam że to będzie męka a nie było tak źle :) Na początku drogi mała tak wariowała w brzuchu że byłam przerażona, było mi niewygodnie itd ale zjadłam bułę podjadłam ciasteczko i w ciągu pół godz dziecko się uspokoiło i spało chybaaa :) więc później za każdym razem jak się bardzo kręciła to albo coś jadłam albo robiliśmy postój i jak pochodziłam to znowu była spokojna :) Dzisiaj rano już zaliczyłam badania i po 15 mają być wyniki. Trochę spanikowałam bo od wczoraj coraz bardziej swędzi mnie ciało ale zwalam to na zmianę wody i spokojnie czekam na wyniki badań.

Asiaf, Izabelle lubią tę wiadomość

f2w33e3k8kpk8877.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kontakcie skóra do skóry- bardzo przyjemny artykuł, polecam!
    Ogólnie baaaaaardzo
    polecam tą stronę!!! https://dziecisawazne.pl/kontakt-%e2%80%9eskora-do-skory%e2%80%9d-zaraz-po-porodzie/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 13:02

Izabelle lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Agaafabka, bo nasze brzuchy - bez względu na wielkość - sporo ważą. A teraz z każdym tygodniem dzieciątka sporo przyrastają i to też ma wpływ na nasze odczucia

Camilla, oczywiście będą różnice pomiędzy 20+, 30+ i 40+... Ale to też zależy od typu osobowości. Jak ktoś mnie pyta jak znoszę ciążę, jak się czuję to na ogół odpowiadam z uśmiechem, że całkiem dobrze. Bo co ja będę opowiadać, że mam zgagę, albo że się czuje jak słonica gdy mam się przewrócić z boku na bok. :)
    Haha no tak, robię identycznie. Tylko mąż w domu widzi całą prawdę.

Hedgehog lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś zaczęłam prasować moje koszule do szpitala z dolce sono i niestety jedna dziurawa. Ups. Czyli mam już kandydatkę na poród :)
    Dziś kurier dostarczył mi łóżeczko i materacyk. Jak maź wróci z pracy będziemy otwierać, bo pudło trochę poobijane.
    Ja od kilku dńi czuje spadek formy. Jeszcze pare dni temu było ok a teraz ńie mam siły. Mam problemy z zaczerpnąłem oddechu zwłaszcza ma spacerze strasznie wychamowalam.

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    widzę, że u każdej z nas coś zaczyna się dziać ;) ale to już chyba taki etap ciąży. Też czuję okropny spadek formy. Najchętniej cały dzień bym spała, boli mnie głowa, nawet nie chce mi się jeść. Mała jest bardzo ruchliwa, szczególnie wieczorami, co mnie cieszy. Jedyne, co mnie nie cieszy to to, że ruchy coraz częściej bolą. Wczoraj naprawdę miałam szklanki w oczach, bo czuję ją dosłownie TAM, takie ciągnięcie szyjki, bardzo nieprzyjemne. Nie wiem, czy to jej ruchy, czy coś dzieje się z szyjką... Ale nadal utrzymuję, że w ciąży czuję się rewelacyjnie! :) mam nadzieję, że to chwilowy spadek formy spowodowany bardziej pogodą.

Natalia - również witamy 8. miesiąc! <3

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny rodzące na początku września- co szykujecie do szpitala i na wyjście dla malucha?bodziaki krótki rękaw czy dlugi? Mam polarowy pajac na wyjście jakby było zimno, aczkolwiek baaaardzo chciałabym urodzić jeszcze w sierpniu i zamierzam zrobić wszystko żeby tak było to wtedy wiadomo nie potrzebny. Ale w szpitalu co zakładają? A może któraś już rodziła na przełomie sierpnia/września i podpowie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama posłucham bo ja prawdopodobnie będę rozpakowywana około 5 września.

• Angel1988 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Dziewczyny rodzące na początku września- co szykujecie do szpitala i na wyjście dla malucha?bodziaki krótki rękaw czy dlugi? Mam polarowy pajac na wyjście jakby było zimno, aczkolwiek baaaardzo chciałabym urodzić jeszcze w sierpniu i zamierzam zrobić wszystko żeby tak było to wtedy wiadomo nie potrzebny. Ale w szpitalu co zakładają? A może któraś już rodziła na przełomie sierpnia/września i podpowie?
    Hej... ja urodziłam syna na początku września i miałam dla niego body z długim rekawkiem, spodenki, skarpetki i czapeczka taka cienką czapeczke i teraz planuje taki sam zestaw :) A jak by było zimniej trochę to przykryje mała kocykiem :) I ja też już zaczęłam 8 miesiąc :) miłego dnia :)

frezyjciada, 86Monia, ola_g89, Natalia1984 lubią tę wiadomość

bl9c8ribv6acupjv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki! Tak myślałam, że jednak długi rękaw... Ale wyjście dla mnie to problematyczne jest, bo czapka to u nas od zawsze święto, w szpitalu miał młody tylko po porodzie a potem mu zdjełam... Rzadko czapkę mamy na głowie. Nie chcę dziecka przegrzać bo to najgorsze co można zrobić ale tak jak sięgam pamięcią w foty znajomych ze szpitala to żadne dzieciątko na krótki rekaw nie było, mimo że opatulone kocem-w szpitalach mają takie fajne sztywne koce, super się w to zawija malucha- coś jak pielucha flanelowa tyle, że większe- nie wiecie gdzie można taki kupić? Albo z czego to jest?

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj położna na wizycie pokazała mi ten aniball i nadmuchała do obwodu główki. Ona taka malutka jest ta główka dziecka ale duża jak ma wyjść dołem:D mówiła że kilka jej podopiecznych już daje radę tak nadmuchać. Poza tym pokazała mi filmik z masażem krocza i zaleca olejek z wiesiolka 3 x dziennie 2 tabletki po 36 tc.

frezyjciada, ola_g89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak na przyszłość i jako ciekawostkę to znalazłam fajną stronę gdzie są tabele z rozmiarami i różnice super tu widać, jak rozmiar rozmiarowi nie równy pod względem wymiarów. http://www.jestemdzieckiem.pl/tekst,62,tabele-rozmiarow.html

• ola_g89 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Dzisiaj położna na wizycie pokazała mi ten aniball i nadmuchała do obwodu główki. Ona taka malutka jest ta główka dziecka ale duża jak ma wyjść dołem:D mówiła że kilka jej podopiecznych już daje radę tak nadmuchać. Poza tym pokazała mi filmik z masażem krocza i zaleca olejek z wiesiolka 3 x dziennie 2 tabletki po 36 tc.
    A od kiedy polecała aniballa i masaż krocza? od 34 tygodnia czy jednak później?

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołek dowcipnie czy doustnie? Ja już od tygodnia robię masaż krocza... Ale wolałbym żeby to mąż robił bo mi jest ciężko :/

• Amy333 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:

Ja mam na 11go i na razie planuje kaftanik na dlugi rekaw i na to pajac, ale zobaczymy jak bedzie z pogodą. Tez bym sie nie obrazila na koncowke sierpnia:)

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • ola_g89 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Też mam przygotowany polarowy kombinezon awaryjnie. Ogólnie miałam plan ubrać pajaca na długi rękaw, zawinąć w rożek albo przykryć kocykiem. Ewentualnie jakaś cienka czapeczka.
    Dziewczyny, czy dla początkującej mamuśki lepszą opcją jest ubieranie dziecka w pajacyki czy jednak body + półśpiochy? Ja nie ukrywam, że na początku nastawiam się na pajace, ale to chyba wizja ubierania takiego maleństwa to spowodowała :)

klz9i09k40pp4fu3.png
    qb3ci09ktod8alpu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniball cztery tygodnie przed planowanym porodem. A wiesiołek doustnie.

ola_g89 lubi tę wiadomość

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas_ia wrote:
    No wlasnie stwierdzilam, ze jednym uchem wpuszcze drugim wypuszcze ale niektore laski pytaly co maja dokladnie robic z sutkami i jak... wiec pewnie sie katuja :| jedyne co mi sie zgadzalo to jak powiedziala ze 99% kobiet ktore "nie moga" kp zle przystawiaja dziecko do piersi.

Natalia biegiem do laryngologa! Mi niewinne zapalenia slinianki skonczylo sie ratowaniem zycia w szpitalu, spowodowane bylo jak sie okazalo kamica (na pocieszenie kamienie urodzone ale czy wszystkie lata pokaza bo nie widac ich na usg i rtg - taki fajny sklad...) mialam szczekoscisc, ropawice szczeki i ogolny zly stan organizmu bo infekcja zaczela sie rozchodzic... sprawdz czy z kanalikow nie wyplywa ropa!
    Idę o 16:50 do rodzinnej. Umieram z bólu, spuchła mi prawa strona twarzy, podczas jedzenia płakałam. Koszmar jakiś. Pewnie da mi skierowanie do laryngologa :(

klz9df9hvltz8vcc.png
‹‹ 899 900 901 902 903 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ