X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • Aniajaa Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Odnośnie skurczów to ja też nie wiem czy je miewam. Raczej to zawsze dziecko się wypina. Raz po przytulankach miałam takie porządne twardnienie brzucha, byłam pewna, że to mała szaleje ale to była macica. Dosłownie takie wypychanie całego brzucha. To była godz.24, przestraszyłam się nie na żarty. Już tak więcej nie szaleliśmy. Po 37 tyg niech się dzieje co chce :D

Jejku, wy dziewczyny nie wiecie czy macie skurcze a ja jak go dostaje to taki silny i boli że oddychać ciężko.Obejmuje calutką macicę. Nie mylę z niczym innym. Od razu przypomina mi się pierwszy poród SN. Mam tak od kilku dni i trochę mnie to martwi ale innych objawów porodu nie mam i nie często więc siedzę spokojnie. Ale... mam też dużgo mięśniaka i czynność skurczowa nieco inna. Jak przyjdą do Was prawdziwe skurcze co 10 czy 5 min to będziecie tego pewne. Narazie za nimi nie tęsknijcie:)

Amy333 lubi tę wiadomość

mhsvanli6vk4qi0e.png
    17u9ha00x68xc404.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renjak wrote:
    a jakie wanienki dla dzieci macie? ja mam po synu tą z Ikei, ale teraz chcę koniecznie na stelażu, a do niej nic nie pasuje.zmacie jakieś sprawdzone modele, że są stabilne?

Ja kupiłam z ikea i sprzedałam bo żaden stelaż nie podszedl. Dostałam od koleżanki stelaz i kupilam wanienke pod niegp ale na allegro sa zestawy stelaż plus wanienka od 60 zł około.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2018, 09:17

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któraś z was ma może tzw komodę kąpielowa ? Ja się nad tym zastanawiam czy nie kupić takiej na kółeczkach i by służyła jako przewijak koło łóżeczka i wanienka w łazience. To już ostatnia u mnie rzecz do kupieńia i mamy pomysły z mężem od wiaderka poprzez wanienka po ta komodę kąpielowa. Nie mogę się zdecydować, trochę boje się ze będę ślamazarna na początku w przewijaniu, myciu. Chciałabym sobie to maksymalńie ułatwić.

Left_ie lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wiaderko tummy tub do kąpieli na razie jestem zachwycona bo malutko miejsca zajmuje, wody też bardzo mało wystarczy i można kąpać :) zobaczymy jak z dzieckiem hah.

Co do krwi pepowinej uważam to za nieźly biznes i lekkie naciąganie rodzicow. Ale co kto woli ;)

Wczoraj się najadłam chipsów od dawna nie jadłam takich rzeczy albo nie w takiej ilości co wczoraj. Coś mnie napadło. Mała po tym tak fikala że nigdy więcej. :)

Mój gin powiedział że teraz to się już żadnego terminu nie zmienia i jak lekarz zmienia termin np na podstawie USG 3 trymestru to jest lekko niepoważny : D najlepiej USG do 10-12 tyg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2018, 09:54

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Ja mam wiaderko tummy tub do kąpieli na razie jestem zachwycona bo malutko miejsca zajmuje, wody też bardzo mało wystarczy i można kąpać :) zobaczymy jak z dzieckiem hah.

Co do krwi pepowinej uważam to za nieźly biznes i lekkie naciąganie rodzicow. Ale co kto woli ;)

Wczoraj się najadłam chipsów od dawna nie jadłam takich rzeczy albo nie w takiej ilości co wczoraj. Coś mnie napadło. Mała po tym tak fikala że nigdy więcej. :)

Mój gin powiedział że teraz to się już żadnego terminu nie zmienia i jak lekarz zmienia termin np na podstawie USG 3 trymestru to jest lekko niepoważny : D najlepiej USG do 10-12 tyg
    Ja z tą krwią pępowinową również uważam to za naciąganie i czysty marketing.
    Wczoraj bolał mnie brzuch jak na okres i miałam wieczorem mega zgagę. Trzeci raz w życiu zgaga. Okropność.

klz9df9hvltz8vcc.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te wanienki Tega Baby mają jakąś wkłądkę antypoślizgową na spodzie, bo nie mogę się doczytać..??

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Ja z tą krwią pępowinową również uważam to za naciąganie i czysty marketing.
    Wczoraj bolał mnie brzuch jak na okres i miałam wieczorem mega zgagę. Trzeci raz w życiu zgaga. Okropność.
    Czemu naciąganie i marketing? Można poczytać w jakiej ilości chorób komórki te są wykorzystywane (ok. 70). Dodatkowo, medycyna idzie do przodu, więc nie wiecie, czy za 20 lat te komórki nie będą wykorzystane do leczenia innych chorób. Ja myślę, że z tym oddaniem krwi to jest trochę kwestia charakteru człowieka. Ja jestem z tego typu, że jeśli mogę coś zrobić, co wiem, że nie zaszkodzi, a może pomóc, to to zrobię, żeby potem nie pluć sobie w twarz, że mogłam coś zrobić. Oczywiście trzeba mieć kasę na to, ale zawsze w trakcie możesz zrezygnować i kasa jest zwracana.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • milka87 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrgoo wrote:
    A powiedz mi ile mial twoj dzidzius kiedy sie urodzil? Moja miala 1680 ale po 1 dniu waga spadla do 1600 a potem do 1550 dzisiaj stoi w miejscu:( boje sie ze jeszcze spadnie..

Ja dzisiaj czuję sie o wiele lepiej kiedy wiem ze wychodzę i wiem, ze dam rade to wszystko zorganizowac dla malutkiej...
    Na szczescie nnie ma problemów innych jak waga. A jak patrzę na inne dzieciaczki to wiem, ze mogloby byc gorzej...

Mój urodził się z wagą 1540 , najniższą miał w 6 dobie 1350 gram. U nas dodatkowo były bezdechy w 12 godzinie życia i problem z tolerowaniem jedzonko, każda próba podania chodź by kilku mililitrów mleczka kończyła się wzdęciami, długo był karmiony pozajelitowo co też przysparzało wiele problemów , dodatkowe kroplówki z witaminami, żyłki mu pękały, w końcu założono mu dojście centralne a po kilku godzinach usuwali bo prawie wdało się zakażanie, także twoja córcia to silna dziewczynka na prawdę, szybciutko ogarnia wszystko, moment przybierze na wadze i zabierzesz swoją małą królewnę do domku :) głowa do góry , musisz być silna bo masz dla kogo :)

Marrgoo lubi tę wiadomość

1usaanliq3y1w40k.png

nzjdk0s3aly9bpvj.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Czemu naciąganie i marketing? Można poczytać w jakiej ilości chorób komórki te są wykorzystywane (ok. 70). Dodatkowo, medycyna idzie do przodu, więc nie wiecie, czy za 20 lat te komórki nie będą wykorzystane do leczenia innych chorób. Ja myślę, że z tym oddaniem krwi to jest trochę kwestia charakteru człowieka. Ja jestem z tego typu, że jeśli mogę coś zrobić, co wiem, że nie zaszkodzi, a może pomóc, to to zrobię, żeby potem nie pluć sobie w twarz, że mogłam coś zrobić. Oczywiście trzeba mieć kasę na to, ale zawsze w trakcie możesz zrezygnować i kasa jest zwracana.
    Tak, komórki macierzyste są wykorzystywane, ale to nie znaczy, że komórki macierzyste od tej samej osoby mogą być wykorzystane w każdej z tych chorób. W najczęstszych chorobach, typu białaczki, podaje się przeszczepy od obcych dawców, aby wystąpił efekt "przeszczep przeciwko chorobie". Polecam tę publikację: http://www.kpho.cm.umk.pl/sites/default/files/cbt.pdf
    Za 20 lat to po pierwsze ta zbankowana krew już prawdopodobnie nie będzie się nadawała do wykorzystania, po drugie: ilość tej krwi jest za mała dla biorców dorosłych.
    Rozumiem chęć zabezpieczenia, ale prawda jest taka, że w przypadku nieszczęście i tak trzeba będzie szukać dawcy niespokrewnionego a nawet jeśli będzie to rodzeństwo, to i tak pierwszeństwo ma krew obwodowa.
    "Uzasadnieniem do bankowania autologicznej krwi pępowinowej
    w systemie bankowania prywatnego jest więc
    prywatny lub ukierunkowany dawca, lub potencjał regeneracyjny.
    Ukierunkowanie dawcy oznacza, że krew jest
    pobrana i magazynowana ze względu na duże prawdopodobieństwo
    wykorzystania tej krwi dla rodzeństwa chorego
    na chorobę, która ma wskazania do przeszczepienia
    komórek krwiotwórczych. Należy jednak podkreślić,
    że dotyczy to niemalże wyłącznie wskazań do przeszczepienia
    komórek allogenicznych, czyli pochodzących od
    innego dawcy. W takiej sytuacji nie ma znaczenia kto jest
    dawcą, pod warunkiem że dawca jest zgodny w HLA, a to
    w populacjach o wysokiej homogenności etnicznej (tak jak
    w Polsce) zazwyczaj nie jest trudne. Natomiast w odniesieniu
    do przeszczepienia autologicznego, w absolutnej
    większości przypadków nie jest to korzystne rozwiązanie dla
    dziecka z chorobą nowotworową. Znacznie korzystniejsze
    pod względem medycznym jest wówczas przeszczepienie
    komórek allogenicznych ze względu na duże prawdopodobieństwo
    wystąpienia ważnej pod względem biologicznym
    i klinicznym reakcji przeszczep-przeciwko-chorobie (np.
    przeszczep-przeciwko-białaczce), która nie wystąpi nigdy
    w przypadku przeszczepienia komórek autologicznych.
    Począwszy od rekomendacji wydanych przez amerykańskie
    towarzystwa naukowe w ubiegłej dekadzie [14],
    według stanu wiedzy na początek 2017 r., żadne towarzystwa
    naukowe nadal nie rekomendują prywatnego bankowania
    krwi pępowinowej."
    "W Polsce przeszczepienia krwi pępowinowej są wykonywane
    bardzo rzadko. Wynika to z powyższych zasad
    doboru dawcy: ze względu na bardzo dużą homogenność
    etniczną populacji polskiej, prawie w 100% przypadków
    można znaleźć dla pacjenta polskiego dawcę w rejestrach
    polskich lub europejskich (zwłaszcza w niemieckim). Jest
    to konsekwencją bardzo dużego zaangażowania społeczeństwa
    polskiego w deklarowaniu chęci bycia dawcą
    komórek krwiotwórczych: w kwietniu 2016 r. liczba polskich
    dawców przekroczyła 1 mln i liczba ta nadal szybko rośnie.
    Jednocześnie liczba zarejestrowanych dawców w Niemczech
    wynosi około 7 mln, a z tego kraju rekrutuje się wielu
    zgodnych dawców dla polskich pacjentów. W efekcie nie
    ma w Polsce zapotrzebowania na przeszczepianie krwi
    pępowinowej, zwłaszcza od dawcy częściowo zgodnego. "

frezyjciada, Vlinder, Natalia1984, Hedgehog, Camilla13 lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • milka87 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    Duze macie dzieci. Ja w 30 tygodniu troche sie pocieszylam jak bylo 1500, ale teraz w 32 tylko 1800g, bardzo malo. Nie wiem czy do terminu dobije chociaż do 3kg:-/

Mój synuś w 30+2 tygodniu też miał 1520 gram , pani doktor powiedziała że jest na około 50 centylu więc super a ja się martwię że duży już jest hehe także spokojnie kochana :)

1usaanliq3y1w40k.png

nzjdk0s3aly9bpvj.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ja jestem jedyną ciężarówką, która liczy na to, że dziecko będzie raczej mniejsze niż większe? :P

Amy333, Paulinda, frezyjciada, Natalia1984, Left_ie, p_tt, Camilla13, kasia1518, Paulla89, GuBo lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u nas robota pełną parą idzie. M w koncu ma wolne i wziął sie za meble. Mamy już skręconą szafę, szafkę nocną, teraz idzie komoda:) Ja robię 4 pranie, a pozniej jeszcze na zakupy chcemy wyskoczyć takie już ostatnie dzidziusiowe:)
    A przed chwilą robilam w sokowirówce sok z buraków, opiłam się jak bąk, obym nie miała przez to zbytnic atrkacji;-)

kasia1518, ola_g89 lubią tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Amy333 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Czy ja jestem jedyną ciężarówką, która liczy na to, że dziecko będzie raczej mniejsze niż większe? :P

Nie jesteś sama, ja też na to licze, bardzo, haha;-)

Av, Hedgehog, kasia1518 lubią tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Ja tez mam taka nadzieje :) nie chcialabym bobasa wiekszego niz te 3.5 ale chciec to se moge :)

Av, Amy333, kasia1518 lubią tę wiadomość

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tradycyjnie jak zawsze raz na kilka tygodni musze zadac to magiczne pytanie. Czy uprawiacie jeszcze sex? :)

kasia1518 lubi tę wiadomość

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Paulinda Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tej krwi pępowinowej to kontrowersyjny temat, jednak zgadzam się z Mum2b, jeśli ktoś ma możliwości finansowe i chce się w taki sposób zabezpieczyć to czemu nie? Może faktycznie w przyszłości uratuje to komuś zdrowie lub życie, a może rzeczywiście jest to tylko naciąganie, wydaje mi się że żadna z nas nie ma teraz takiej wiedzy aby to stwierdzić. A publikacji można znaleźć mnóstwo na ten temat, jedne będą za a drugie przeciw pobieraniu krwi pępowinowej, stanowisko czytelnika skłoni się ku opcji która bardziej do niego przemawia ;)
    Ja osobiście się nie zdecyduję, no chyba że ktoś mi to sfinansuje :D

3i499vvjgx57zohf.png
  • milka87 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Ja też liczę na mniejsze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2018, 12:22

Av, Amy333 lubią tę wiadomość

1usaanliq3y1w40k.png

nzjdk0s3aly9bpvj.png
  • Paulinda Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Też mam nadzieję że Zośka nie dobije do 4 kg, jak na razie rokuje dobrze :D

Av, Amy333, kasia1518 lubią tę wiadomość

3i499vvjgx57zohf.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinda wrote:
    Co do tej krwi pępowinowej to kontrowersyjny temat, jednak zgadzam się z Mum2b, jeśli ktoś ma możliwości finansowe i chce się w taki sposób zabezpieczyć to czemu nie? Może faktycznie w przyszłości uratuje to komuś zdrowie lub życie, a może rzeczywiście jest to tylko naciąganie, wydaje mi się że żadna z nas nie ma teraz takiej wiedzy aby to stwierdzić. A publikacji można znaleźć mnóstwo na ten temat, jedne będą za a drugie przeciw pobieraniu krwi pępowinowej, stanowisko czytelnika skłoni się ku opcji która bardziej do niego przemawia ;)
    Ja osobiście się nie zdecyduję, no chyba że ktoś mi to sfinansuje :D
    Nie no, jasne, przecież nikt nikomu tego nie zabrania. Ale prawda jest taka, że większość ludzi pojęcie "komórki macierzyste" zna z mediów, gdzie są one przedstawiane jako cudowny środek na wszystko. Brakuje mi rzetelnego przekazywania informacji. A już sprzedawanie bankowania na raty ludziom, których na to nie stać, wzbudzając ich strach, jest dla mnie moralnie niepewne. Można powiedzieć, że jak kogoś stać na wydanie 5000pln na pościel z wełny, to niech kupi, a nuż mu pomoże, ale często ludzie wydają te pieniądze kosztem innych rzeczy, a szansa wykorzystania tego w przyszłości jest maleńka. Ja wiem, że 20 lat się wydaje dużo, ale w medycynie to jest dramatycznie wręcz mało.

frezyjciada, p_tt, Camilla13 lubią tę wiadomość

f2w3ol2adwu1ceje.png
‹‹ 947 948 949 950 951 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ