X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    Duze macie dzieci. Ja w 30 tygodniu troche sie pocieszylam jak bylo 1500, ale teraz w 32 tylko 1800g, bardzo malo. Nie wiem czy do terminu dobije chociaż do 3kg:-/
    Wcale nie musi wazyc3 3 kg. Ja urodziłam się w 40 tygodniu a wazylam 2600 a byłam długa bo 58cm. Za to sąsiadka urodziła córkę w 38 tc z waga 2100 i 55 cm i wszystko ok.

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdyby ktoras rozwazala pobranie krwi pepowinowej moja kolezanka moze polecic. Wtedy jest znizka:)

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka dni temu znajoma urodziła syna w terminie ważącego 3100 kg.
    Ja nie wiem jak się zmieszczę do jednej torby. Niby większość rzeczy jest w szpitalu,kilka pieluszek, chusteczki mokre będę mieć swoje. Nie planuję kąpać Hani w szpitalu, tylko dopiero w domu, w razie potrzeby tata dowiezie kosmetyk. Muszę się zaopatrzyć w malutkie buteleczki w które wleję swoje kosmetyki.

frezyjciada lubi tę wiadomość

klz9df9hvltz8vcc.png
  • OctAngel Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktg są różne. W szpitalu miałam w nocy na obserwacji to, które trzeba samemu klikać, na patologii już było takie, które samo liczyło ruchy.

frezyjciada lubi tę wiadomość

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    Ja licze tygodnie tak jak lekarze. Wiec dla mnie jestes w 32 tygodniu, a nie 34 patrząc po suwaczku. Moja w tym samym terminie wazyla 1800( jak to w ogole liczysz, ze 32+3 to 34 tydzień?), co Twoj 2100

Ja tak licze bo tak wyliczyl mi lekarz na podstawie usg a nie bede przeciez suwaczka zmieniac co wizyte :D wg om jestem w tym co suwak a wg usg wymiarow w trakcie 34 a wgl wlasnienwymiariw zawsze jest wiekszy o chociaz tydzien niz z miesiaczki

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia super pomysł z tymi małymi buteleczkami, też tak zrobiłam za pierwszym razem i to było mega wygodne! Na szczęście byliśmy tylko dwie doby, więc wiele tego trzeba nie było

Natalia1984 lubi tę wiadomość

• Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie skurczów to ja też nie wiem czy je miewam. Raczej to zawsze dziecko się wypina. Raz po przytulankach miałam takie porządne twardnienie brzucha, byłam pewna, że to mała szaleje ale to była macica. Dosłownie takie wypychanie całego brzucha. To była godz.24, przestraszyłam się nie na żarty. Już tak więcej nie szaleliśmy. Po 37 tyg niech się dzieje co chce :D

klz9df9hvltz8vcc.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zaczal twardniec od tygodnia gdzies po kilka razy dziennie, ale to normalka,z tym ze nie lubie :P
    Nie ma co zmieniac terminu wg bierzacych pomiarow, bo to raczej nie ma sensu, dziecko moze byc teraz wieksze niz ustawa przewiduje, a i tak sie urodzi we wczesniej wyliczonym terminie. Tez mam w 29 tyg przesuniecie o tydz do przodu, w zwiazku z cukrzyca moze to byc teraz jeszcze wiecej jak go upase, ale biore za wytyczna poczatkowy termin jednak.

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Ciemnowlosa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz dokladnie nie wiem czy termin ten wyznaczony jest dobry. Na tym swoim okraglym kalendarzu niby mowi zawsze tyle ile mam na suwaku, jak wbija termin ostatniej miesiaczki wychodzi ze jestem rowno 33 juz a wg pomiarów od poczatku byl starszy o tydzien. Dzis wg pomiarow mial 33w5d wiec czeski film :)

17.03.2014 - Staś, 3400, 58cm
    05.04.2017 - cp, usuniety lewy jajowod.. :(
    06.09.2018 - Ignaś, 3kg, 53cm
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oglądacie zaćmienie księżyca?
    Ja się trzymam terminu z om, bo termin z USG wypada mi wcześniej o tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2018, 21:40

klz9df9hvltz8vcc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko z usg, ale w pierwszej ciąży moja gin trzymała się też tego z usg. Tylko najbardziej wiarygodny termin z usg to jest z tego pierwszego usg, przed 10tc. Teraz gdybym brała pod uwagę ten z om to był by prawie trzy tygodnie wcześniej! Dwa z hakiem tam wychodziło.
    Moja gin powtarza, że potem nie bierze się pod uwagę tego terminu z kolejnych usg wychodzi, bo dzieci różnie rosną, więc chcąc nie chcąc ten pomiar jest niemiarodajny. Nawet zobaczcie jak to u nas jest, jednej dziecko w 30 tc ma dwa kilo a drugiej nawet półtora nie ma. Także to za duża rozbieżność.

• kuwejtonka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, czy któraś z Was chce pobrać krew pępowinową? Co o tym myślicie?

Margoo - jesteś super dzielna i nie daj sobie wmówić niczego innego!!!

Pierwsze szczęście wrzesień 2018
    Drugie szczęście marzec 2021
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Oglądacie zaćmienie księżyca?
    Ja się trzymam terminu z om, bo termin z USG wypada mi wcześniej o tydzień.
    Moj maz stoi z teleskopem, syn tez stal, ale padl na stojaco :P , mnie to nie kreci

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paplak wrote:
    Duze macie dzieci. Ja w 30 tygodniu troche sie pocieszylam jak bylo 1500, ale teraz w 32 tylko 1800g, bardzo malo. Nie wiem czy do terminu dobije chociaż do 3kg:-/
    U mnie w 32/33 1900 wiec nie duzo wiecej, ale miescimy sie w siatce centylowej, wiec nie ma sie co przejmować, latwiej bedzie urodzic:)

Av lubi tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • Izabelle Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz tak na prawdę to dzieci przybierają na wadze i dojrzewają :) jak mówi położna.

Trochę wczoraj postałam przed domem oglądając księżyc,ale w większości chował się skubany za chmurami ;) a nawet pizzę chceliśmy zamawiać na ten spektakl. Poszlismy do domu ;)

Też nie wiem jak ja się do torby szpitalnej zmieszczę. Efekt jest potem taki,że połowa rzeczy niepotrzebna :)

l22ne6yd1cgn4wml.png
  • renjak Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2018, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie wanienki dla dzieci macie? ja mam po synu tą z Ikei, ale teraz chcę koniecznie na stelażu, a do niej nic nie pasuje.zmacie jakieś sprawdzone modele, że są stabilne?

w4sqyx8dvrs1n4nm.png
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renjak wrote:
    a jakie wanienki dla dzieci macie? ja mam po synu tą z Ikei, ale teraz chcę koniecznie na stelażu, a do niej nic nie pasuje.zmacie jakieś sprawdzone modele, że są stabilne?

My mamy Hoppop, ale cena w Polsce powala
    https://www.emaluch.com/esklep/pl/p/Hoppop-BATO-Wanienka-do-kapieli-dziecka.-/853

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuwejtonka wrote:
    No właśnie, czy któraś z Was chce pobrać krew pępowinową? Co o tym myślicie?

Margoo - jesteś super dzielna i nie daj sobie wmówić niczego innego!!!
    Ja zdecydowalam sie pobrac. Wybralam opcje blekitna. Mozna przeczytac na ten temat duzo publikacji. Tylko najlepiej do PBKM bo oni dobrze przechowują.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • monika_86 Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renjak wrote:
    Wanienki na stelażu w dobrej cenie ma TegaBaby

zrz6qtkfujjdexc2.png
  • evve_2.0 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia1984 wrote:
    Odnośnie skurczów to ja też nie wiem czy je miewam. Raczej to zawsze dziecko się wypina. Raz po przytulankach miałam takie porządne twardnienie brzucha, byłam pewna, że to mała szaleje ale to była macica. Dosłownie takie wypychanie całego brzucha. To była godz.24, przestraszyłam się nie na żarty. Już tak więcej nie szaleliśmy. Po 37 tyg niech się dzieje co chce :D
    Przy skurczu twardnieje cała macica, przy wypychaniu dziecka czuc np ze po jednej stronie jest teardo po drugiej miękko. Ja od wczoraj biorę luteinę dopochwową - bardzo wymeczyły mnie skurcze. Czasami pojawiają sie co ok.10-15 min, ale najgorsze jest naglę rozpieranie na dole i przeszywający ucisk na nerw i bóle w pachwinie. Wczoraj musiałam co chwilę przystawac zeby dotrzec ze sklepu do samochodu. Ktoras z Was tez takma na tym etapie ? Mnie się wydaje ze trochę za wczesnie na takie akcje

‹‹ 946 947 948 949 950 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ