X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE DZIECI 2018
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE DZIECI 2018

Oceń ten wątek:
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesoła89 wrote:
    Ja też mam octenisept polecany w mojej szkole rodzenia, ale znajoma położna mówiła że gaziki ze spirytusem lepsze...
    A ja dziś jestem lekko zaniepokojona... Mój maluszek waży 2117g (i jest ok) ale szyjka się skróciła do 2,5-2,6, lekarz na jutro zaprosił mnie do szpitala, gdzie mają zadecydować z ordynatorem i jeszcze jedną lekarką czy zakładać pessar :( Termin porodu mam na 14 września i się mocno zaniepokoiłam. Ile na tym etapie mają wasze szyje?

Kochana ja 2 lipca to był 27tc miałam 16mm - szyjka zamknięta i twarda i decyzja podjęta że na tym etapie pessar nie zostanie założony. Dali mi luteine dopochwowo 2x dziennie i zalecenie leżeć i odpoczywać. Po 2 tyg poszłam sama na usg do innego lekarza żeby sprawdzić szyjke i mi mówi że ma 27mm. Juto mam wizytę u swojej doktorki to zobaczymy co jej wyjdzie.

Wesoła89 lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • 100krotka30 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szyjka już od 3 tygodni( wizyta po 4 tygodniach wiec może nawet dłużej) skrócona do 17 mm i tydzień temu bez zmian ale zamknięta i twarda.

Która z Was ma już malucha wystawionego w kanał i leżącego na szyjce? Wydaje mi się czy to za szybko takie ułożenie? Mam taka sytuację i czasem tak mnie dociska w krocze ze grochy lecą :-) A co będzie przy porodzie? Mam się oszczędzać i polegiwac

Misia 09.2013
    Misio 08.2018
  • Vlinder Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała nie wstawiła się jeszcze do kanału, ale może się w ogóle nie wstawić, że względu na zrosty i zbliznowacenia od endometriozy.

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Minns Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na usg 3 trymestru dowiedziałam się, że jest "nisko". Nie wiem czy to znaczy czy w kanale, chyba tak. Powiedziała, że już chce wyjść :) i mam leżeć z pupą w górze. Przy mojej zgadze i nacisku macicy na przeponę nie ma takiej opcji. Ale z drugiej brzuch mam wciąż "wysoko".
    W środę dam znać jak sytuacja, jestem dobrej myśli :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2018, 19:03

wrzesień 2018 - synek <3
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotka30 wrote:
    Moja szyjka już od 3 tygodni( wizyta po 4 tygodniach wiec może nawet dłużej) skrócona do 17 mm i tydzień temu bez zmian ale zamknięta i twarda.

Która z Was ma już malucha wystawionego w kanał i leżącego na szyjce? Wydaje mi się czy to za szybko takie ułożenie? Mam taka sytuację i czasem tak mnie dociska w krocze ze grochy lecą :-) A co będzie przy porodzie? Mam się oszczędzać i polegiwac

Moja mała Zosia stuka głowa i uciska na szyjke i noskiem próbuje wbić się w kanał... tak przynajmniej lekarz pokazywał mi na usg 2 tyg temu i kazał mi tyłek wysoko trzymać żeby jej było ciężej tam trafiać ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • aLunia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a moje dziecko ułożone poprzecznie a taki ucisk czasem czuje, że dosłownie na palcach chodzę :/

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzilam od 35 tyg do cesarki w 38 z rozwarciem na dwa palce nic sie nie dzialo, a myslalam,ze rodze, bo z synem w 39 pojechalam z regularnymi skurczami a rozwarcie na pol palca, oxy i po 16 godz urodzilam. Ale dlugosci to nie znalam, bo tylko palcyma mnie badali.

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • Left_ie Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym octeniseptem to się tematu podjął nawet Pan Tabletka, ze względu na krążące informacje o szkodliwości.
    Link: http://pantabletka.pl/octenisept-fenoksyetanol/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2018, 19:17

Av lubi tę wiadomość

k0kdcwa1ru5loe1v.png
    mhsv20mma8j8n7kc.png
    ——————————
    Piotruś [*] 08.2017, 9tc
  • Amy333 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja malutka byla dwa tygodnie temu bardzo nisko, juz mnie ginka nastraszyla, ze az za bardzo sie pcha. Ale dzisiaj na wizycie widać bylo ze sie podciągnela wyzej:) No i waga taka ze hoho. Koniec 34 tygodnia i mamy juz prawie 2600g:)

Natalia1984, Camilla13, kasia1518, kasia1518, Mum2b, ola_g89, agaafabka, 100krotka30, Wesoła89 lubią tę wiadomość

14 cs- suplementacja M- udało się w ostatnim dniu roku!
    2 cykl po sono HSG- polecam każdemu przeczyścić rurki;)
    3i49hdgeac44oma5.png
  • KasisR Koleżanka

Wysłany: 30 lipca 2018, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal w szpitalu codziennie 4kroplowki i antybiotyk,leżę sama na sali bo dziewczyny już w środę wypisali i nikogo mi nie dają do towarzystwa.Też kupiłam octenisept wygodny z aplikatorem i nie szczypie starszym dzieciakom rany odkarzam jak jest potrzeba

iv099vvjcxko15c4.pngnqtkh3718foud1l0.png
    mhsvh371neieb228.png
  • KasisR Koleżanka

Wysłany: 30 lipca 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała wazy 2100 lekarze mówią że to dobrze że przekroczyła 2kg jej szanse rosną jakby się coś wydarzyło

Amy333, Paulinda, Av, susełek, Vlinder, Natalia1984, kasia1518, ola_g89, JustynaG, 100krotka30, p_tt, Wesoła89 lubią tę wiadomość

iv099vvjcxko15c4.pngnqtkh3718foud1l0.png
    mhsvh371neieb228.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym bardzo chciała żeby moje dziecko wstawiło się w kanał. Bo na razie to mi głową maltertuje prawy jajnik chyba, bo jak zaboli to muszę stanąć na palcach żeby to jakoś wyciągnąć... No i szyjka w końcu zaczęła by się skracać... A tak to wizja kolejnego wywoływania przyprawia mnie o dreszcze!

• evve_2.0 Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    No niestety brodawki zostają już duże i brązowe, takie małe i rozowe mają tylko nierodki :) Coś za coś ;)
    U mnie za kazdym razem po pewnym czasie maleją i bledną a karmiłam razem ok 6 lat

• aLunia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaR a Ty jak się czujesz?

3i49df9hy6z4ginm.png

ex2bdf9h3wcvr2ut.png

zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • Natalia1984 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała zmienia ułożenie. Raz czuję czkawkę z lewej strony, raz z prawej. Kopie mnie bardzo po pęcherzu. Nie mam pojęcia jak ona jest ułożona...

klz9df9hvltz8vcc.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesola89 , Wydaje mi się, że zakładanie pessara na tym etapie to z lekka przesada. Za 4 tygodnie masz donoszoną ciążę. A miałaś wcześniej jakieś specjalne zalecenia? np. że masz leżeć?

Natalia1984 , Będąc w związku z mężczyzną, który ma dzieci z innego związku niestety trzeba to zaakceptować.
    Ale ... Twój facet powinien wziąć pod uwagę fakt iż jesteś w zaawansowanej ciąży i teraz potrzebujesz spokoju i odpoczynku a nie opieki nad jego dziećmi. No bo pewnie gotowanie/sprzątanie byłoby na Twojej głowie.

Masz prawo się złościć. I jedyne wyjście to musisz ze swoim facetem poważnie porozmawiać. Bo już na pewno nie może być tak, że Ty całymi dniami miałabyś zabawiać jego dzieciaki a on na budowie by siedział.
    100krotka30 wrote:

U mnie gin mówił, że główka jest już w kanale i może naciskać na szyjkę. Dlatego też mimo szyjki 3,5cm kazał się oszczędzać. W piątek mam wizytę i dowiem się jak wygląda sytuacja (nie oszczędzałam się jakoś specjalnie, ale w ciągu dnia zamiast na krześle - rozkładałam się na fotelu do pozycji półleżącej z laptopem na kolanach)

Minns , mam podobnie. Może zgaga niewielka ale odbija mi się po jedzeniu i niestety wędruje to po przewodzie co powoduje dyskomfort. No i głupio jakoś gdy tak się przy ludziach odbije.
    No i chyba też mi uciska na przeponę bo jak się śmieję to mnie boli.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Kas_ia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny... czemu pod koniec ciazy chodzi sie czesciej na wizyty? Czy to tak zawsze? Bylam dzisiaj u gina i sie w myslach cieszylam ze pewnie powie ze teraz czesciej trzeba chodzic... cieszylam sie ze mala poogladam...
    A tu co? Mam przyjsc za miesiac i to bedzie pewnie ostatnia wizyta (jego slowa) a jestem w 32tc. Zrobilo mi sie smutno... chociaz zaoszczedze sporo kasy...

w5wqdf9hk9ndsnvc.png
  • asese Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinda wrote:
    Witam was dziewczęta w kolejny upalny dzień ;) dziś jestem sama w domu więc popylam po chałupie w stroju Ewy, polecam :D

Słuchajcie, czytam właśnie na stronie swojego szpitala informacje na temat przygotowania torby do porodu i takich tam rzeczy, okazuje się że nie mogę mieć pomalowanych paznokci ani u dłoni ani u stóp! Nie wiem czy taki temat już był na forum bo późno do was dołączyłam, ale dajcie proszę znać czy nie wiecie czemu tak jest? Dla mnie to nowość totalna :D

Tutaj masz artykuł Mamyginekolog na ten temat:)
    https://mamaginekolog.pl/paznokcie-do-porodu/

rg50flw1ig1o65jx.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas_ia, Wiele zależy od tego jak przebiega ciąża. Jeśli są jakieś niepokojące symptomy to wizyty są częściej. U mnie na początku były wizyty co 4 tygodnie. Ale na końcówce zazwyczaj są co 3 tygodnie.
    Ale żeby było ciekawiej, ostatnią wizytę u mojego gina na NFZ będę miała 36t3d bo potem jest na urlopie. I jeśli bym nie urodziła to chyba się z nim zobaczę 41t3d.
    Położna mówiła, że jak coś to chociaż KTG umówimy.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • asese Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renjak wrote:
    Czy któraś z Was ma chustę godną polecenia? Ja nosiłam syna w pożyczonej, ale teraz chcę kupić. Szukałam na stronie lennylamb, ale tam mają za duży wybór:) Chcę tkaną, ale jeśli chodzi o rodzaj slotu to myślałam, że jest ich mniej, a tu chyba z 10..

Ja na warsztatach z wiązania chusty usłyszałam to samo, co veritaserum. Na początek najlepsza chusta tkana splotem skośno-krzyżowym bambusowo-bawełniana lub 100proc.bawełniana. Podobno te najłatwiej się dociąga i są najmilsze w dotyku, przy czym ta bambusowo-bawełniana może trochę krócej służyć niż ta . "czysta". Mimo to kupiłam na olx używaną właśnie tą bambusowo-bawełnianą, bo chciałam aby noworodek miał mięciutko. Mam nadzieję, że mojemu kwiatuszkowi Ani Róży się spodoba i będzie chciała być tak noszona.

renjak lubi tę wiadomość

rg50flw1ig1o65jx.png
‹‹ 955 956 957 958 959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ