Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula55 wrote:Ja tez pracuje caly czas i mozna powiedziec ze fizycznie... Teraz ok bo mialam popoludniowke wiec mdlosci przelezalam a jak bedzie od pon to az sie boje bo mam na rano Tez nie moge wziac l4 bo nie pracuje na kontrakcie.
Chciala bym do maja popracowac ale zobaczymy czy zdrowie pozwoli. A moze byc i tak ( tak bylo z moja kolezanka) ze jak sie dowiedzieli o ciazy to ja zwolnili.
a kobieta w ciąży nie jest chroniona? mogą sobie ot tak zwolnić? muszą mieć konkretny powód -
nick nieaktualnyFipsik wrote:Następne usg - przezierność karkowa, i panika zacznie się od nowa.
Dałabym sobie rękę, nogę uciąć, oddałabym nerkę.... wszystko bym zrobiła, aby badania wykluczyły wady mojego dziecka. I z taką nadzieją muszę iść na badania. Do prawda najpóźniej takie badanie czeka mnie za 4 tygodnie no ale wiadomo, strach zawsze jest
-
W ciąży chorobowe to 100%, a kobieta jest chroniona od 3 mies ciąży.Fipsik wrote:A nie możesz wziąć zwolnenia od lekarza pierwszego kontaktu np z powodu choroby?
wiem , że się dostaje wtedy tylko 80%, ale zawsze to wolne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2014, 14:20
-
hela wrote:a kobieta w ciąży nie jest chroniona? mogą sobie ot tak zwolnić? muszą mieć konkretny powód
Wszedzie kombinujaale trudno, zwolnia to zwilnia. Macierzynski i tak mi sie bedzie nalezal
-
Witam Was
Trochę poczytałam, ale taka tu produkcja wpisów, że ciężko nadążyć...
Ja mam termin na 20 września, Wczoraj byłam u ginki - mam pęcherzyk 1,7 cm i w nim widoczny maluteńki zarodek już pulsujący - 0,16 cm. Niestety obok wytworzył się duży krwiak, więc muszę leżeć z nadzieją, że on się wchłonie, bo jeśli nie - to wydostając się gwałtownie na zewnątrz może zmieść po drodze wszystko co napotka w macicy - dziecko też. Tak więc grzecznie leżę i faszeruję się dużą dawką progesteronu(3x1 dupek, 3x2 luteina dopochw. plus acard (1x1)).
Wszystkim życzę powodzenia, a dziewczynom, które martwią się o progesteron - radzę sprawdzić w czym mają podane wyniki - bo są dwa rodzaje wyników.
Przelicznik progesteronu w zależności od wyników podanych w ng/ml lub w nmol/l
1 ng/ml = 3,18 nmol/l
a tu jest stronka z kalkulatorem:
http://www.endmemo.com/medical/unitconvert/Progesterone.php -
Paula55 wrote:Ja tez pracuje caly czas i mozna powiedziec ze fizycznie... Teraz ok bo mialam popoludniowke wiec mdlosci przelezalam a jak bedzie od pon to az sie boje bo mam na rano Tez nie moge wziac l4 bo nie pracuje na kontrakcie.
Chciala bym do maja popracowac ale zobaczymy czy zdrowie pozwoli. A moze byc i tak ( tak bylo z moja kolezanka) ze jak sie dowiedzieli o ciazy to ja zwolnili. -
Bożenko, ja też prawdopodobnie mam krwiaka. Jest on niewidoczny jeszcze (lub już), ale kosmówka jest odklejona... Też mam leżeć plackiem 3 tyg... Biorę tylko luteinę 2x2. Zarodek ma 11mm. Podobno swym ciężarem może doklejać kosmówkę. A masz plamienia? Ja nie... Wczoraj ryczałam, dziś myślę pozytywnie. Ciocia-położna powiedziała,że krwiak dotyczy 25% ciąż i wwiększości przypadków sam się wchłania lub ewakuuje. Moja kuzynka też go miała i szczęśliwie donosiła ciążę! Dla spokoju idę na wizytę do innej gin 30tego... a Ty kiedy masz kontrolę? Bądźmy dobrej myśli! Leżymy razem!!!
-
Paula55 wrote:Niby jest chroniona ale od 3 mies dopiero. Ale oni tak zrobia ze jak beda chcieli to cie zwolnia. Teoretycznie musza zapewnic alternatywna prace ale np mojej kolezance zaproponowali sprzatanie(praca z chemikaliami) kawal od miejsca zamieszkania wiedzac ze nie ma samochodu... I co? Musiala zrezygnowac a oni mieli czysta karte...
Wszedzie kombinujaale trudno, zwolnia to zwilnia. Macierzynski i tak mi sie bedzie nalezal
co za chamstwo!!! -
mycha - Ja nie plamię, ani nie krwawię. Na wizytę mam iść 4 lutego - to dwa tygodnie - do tego czasu może się wchłonie. Jeśli będzie plamienie - takie brązowawe jak stara krew - to mam się nie martwić - bo to może on będzie schodził, jeśli buchnie mi świeża krew krwotokiem, natychmiast mam dzwonić do lekarki i jechać do szpitala.
-
justyna14 wrote:dziewczyny ja mam torbiel, to to samo co krwiak? mi powiedział ginek że być moż były dwa jajeczka i pewnie się wchłonie, nie wiem czy się martwić, bo jest spora 39 mm
-
mycha89 wrote:dostałyście skierowanie na badania laboratoryjne? Na co? Ja na:
1) morfologię
2) VDRL (kiła)
3) grupę krwi (znam,ale jest wymagany aktualny papier) -
nie, krwiak i torbiel to nie to samo...
Torbiel to płyn jakiś, może pęknąć lub się wchłonąć, czasem wymaga usunięcia laparoskopowo. Miałam kiedyś jedną, 3,5cm - po 5 latach pękła samoistnie z przeogromnym atakiem bólu... Przyjaciółka miała 7,5cm i jej usuwali wraz z większością jajnika... Krwiak również może się wchłonąć lub samoistnie wydalić, jak sama nazwa wskazuje jest to krew... Więcej nie wiem... -
Bozia3 wrote:Witam Was
Trochę poczytałam, ale taka tu produkcja wpisów, że ciężko nadążyć...
Ja mam termin na 20 września, Wczoraj byłam u ginki - mam pęcherzyk 1,7 cm i w nim widoczny maluteńki zarodek już pulsujący - 0,16 cm. Niestety obok wytworzył się duży krwiak, więc muszę leżeć z nadzieją, że on się wchłonie, bo jeśli nie - to wydostając się gwałtownie na zewnątrz może zmieść po drodze wszystko co napotka w macicy - dziecko też. Tak więc grzecznie leżę i faszeruję się dużą dawką progesteronu(3x1 dupek, 3x2 luteina dopochw. plus acard (1x1)).
Wszystkim życzę powodzenia, a dziewczynom, które martwią się o progesteron - radzę sprawdzić w czym mają podane wyniki - bo są dwa rodzaje wyników.
Przelicznik progesteronu w zależności od wyników podanych w ng/ml lub w nmol/l
1 ng/ml = 3,18 nmol/l
a tu jest stronka z kalkulatorem:
http://www.endmemo.com/medical/unitconvert/Progesterone.php
kochana a jak to jest z normami, ja mialam badanie ostatnio i:
mam 52,67ng/ml = 167,49 nmol/l
tylko czy to dobrze? brałam już wtedy luteinę, rano wzięłam 1 tabletkę i po 2h poszłam na badanie... biorę lutka 3x1 ale lekarz mówił że mam nadal tyle brać więc biorę i nie zwiększam...
-
justyna14 wrote:Dziewczyny wklejam poniżej to co znalazłąm w necie, wydaje mi się sensowe i dokładne. U mnie po 4 tyg i 6 dniu pęcherzyk miał dokładnie 4,4 mm, wię idelanie. może i wam się to przyda i nieco rozjaśni.
Wiek ciąży Pęcherzyk ciążowy
4 tydzień 1 dzień -
4 tydzień 2 dzień -
4 tydzień 3 dzień 1 mm
4 tydzień 4 dzień 2 mm
4 tydzień 5 dzień 3 mm
4 tydzień 6 dzień 4 mm
Wiek ciąży Pęcherzyk ciążowy CRL
5 tydzień 1 dzień 5 mm -
5 tydzień 2 dzień 6 mm -
5 tydzień 3 dzień 7,5 mm -
5 tydzień 4 dzień 9 mm 1 mm
5 tydzień 5 dzień 10 mm 2 mm
5 tydzień 6 dzień 11 mm 3 mm
6 tydzień 1 dzień 12 mm 3 mm
6 tydzień 2 dzień 13 mm 4 mm
6 tydzień 3 dzień 14 mm 4 mm
6 tydzień 4 dzień 15 mm 5 mm
6 tydzień 5 dzień 16 mm 5 mm
6 tydzień 6 dzień 17 mm 6 mm
Mnie sie wydaje, ze to takie uogolnione jest. Jak sie komus nie zgadza to nie ma co panikowac.
U mnie to bylo pecherzyk ciazowy 10,90mm, pecherzyk zoltkowy 3,60mm, a na super dobrym sprzecie pani doktor pokazalo sie 6t1di co sie rowno zgadzalo co do Om.
i gadala ze jest super.