Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
madiiiii wrote:Z tego co wyczytałam w poradniku, wyznacznikiem tego, czy dziecku jest zimno czy ciepło, nie jest temp. rączek czy nóżek, które mogą być chłodne nawet wtedy, gdy dziecko jest przegrzane.
Temperaturę najlepiej sprawdzać na karku. Gdy jest ciepły i spocony, to znaczy, że dziecku jest za gorąco.
Tak, spocony karczek to ewidentnie sygnał, ze dziecku jest za ciepło. A jak sprawdzić czy nie jest mu za zimno? Inaczej niż po rączkach i nóżkach? -
Mam pytanko do dziewczyn, ktore dlugo staraly sie o dzidzie: bierzecie ze soba do szpitala dokumenty z przebiegu leczenia nieplodnosci? Informaje o ilosci iui, operacji, ivf? Czy w ogole nie bedziecie mowic o problemach z poczeciem? Bo ja nic nie wiem na ten temat i tak sie zastanawiam czy mowic o tym.
-
No tak, na karku zdecydowanie czuć, główka też się poci. Ale z doświadczenia wiem, że łapki też dużo mówią, szczególnie przy chłodzie. Robią się na nich takie charakterystyczne duże kropki
I niech ktoś mi jeszcze raz powie, że dla dziecka w brzuchu czkawka nie jest nieprzyjemna, to przywalęMati się zawsze denerwuje przy niej. A w tej chwili po prostu mu odbiła szajba! Tak się kotłuje, że mnie wszystko boli! Przed chwilą brzuch mi pulsował wzdłuż lewego boku i w 30 sekund się tak wściekał, że teraz czuję czkawę na samym dole!
A w ogóle to znów przegapiłam 'tygodnicę' - dziś pełne 32 tygodnie, czyli witamy 33. tydzień juhuIo, betina89, verynice, magdzia26, stardust87, Nelus lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Też się podobno na karku sprawdza czy nie jest za zimny.
U nas w mieszkaniu zazwyczaj jest ciepło bo nie oszczędzamy na ogrzewaniu. Wręcz przeciwnie wolimy grzać i wietrzyć. Zimą zazyczaj chodzimy po domu w spodniach dresowych i krótkich rękawkach. Jak leżę długo przed TV to się kocem przykrywam. Młodego planuję ubierać na dzień w body, do tego półśpiochy albo śpiochy. Jak będzie cieplej to tylko to, a jak chłodniej to na to jakiś sweterek, albo po prostu kocyk. Na noc chce mu zakładać samego pajaca bo będzie spał w śpiworku i nie chcę żeby mu było za gorąco. Myślicie, ze to za cienko?
Co do paznokciu to u nas na SR mówili, ze obcina się je po tygodniu. Tylko bardzo ważne żeby przed obcięciem odciągnąć skóre paluszka bo inaczej dziecko mozna pokaleczyć. A paznokcie u nóg obcina się dopiero po 3 miesiącach. Jak to ktoś już napisał, co położna to inna szkoła.madiiiii lubi tę wiadomość
-
akuszerka89 wrote:Mam pytanko do dziewczyn, ktore dlugo staraly sie o dzidzie: bierzecie ze soba do szpitala dokumenty z przebiegu leczenia nieplodnosci? Informaje o ilosci iui, operacji, ivf? Czy w ogole nie bedziecie mowic o problemach z poczeciem? Bo ja nic nie wiem na ten temat i tak sie zastanawiam czy mowic o tym.7w3d 💔
-
Tak jak napisała Io, też na karku
Będzie wyczuwalnie chłodny.
iwo_na wrote:Tak, spocony karczek to ewidentnie sygnał, ze dziecku jest za ciepło. A jak sprawdzić czy nie jest mu za zimno? Inaczej niż po rączkach i nóżkach?♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
akuszerka89 wrote:Mam pytanko do dziewczyn, ktore dlugo staraly sie o dzidzie: bierzecie ze soba do szpitala dokumenty z przebiegu leczenia nieplodnosci? Informaje o ilosci iui, operacji, ivf? Czy w ogole nie bedziecie mowic o problemach z poczeciem? Bo ja nic nie wiem na ten temat i tak sie zastanawiam czy mowic o tym.
My staraliśmy się trzy lata ale ja mam ten komfort że rodze w szpitalu w którym ordynatorem jest mój lekarz dzięki któremu zaszłam w ciążę on mi wykonywał obie operacje i o wszystkim wie. W ciążę zaszłam naturalnie i gdybym rodziła w innym szpitalu to pewno nic bym nie mówiła.
https://www.maluchy.pl/li-69207.png -
verynice wrote:Po historii Assantei się zaczęłam bardzo martwić
Kurcze, można nawet nie być świadomym, że coś nie tak się dzieje z dziećmi w brzuchu...
Ja mam wizytę dopiero za 3 tygodniezwariuję do tego czasu
a najlepsze jest to ze nasz lekarz nie mial zaplanowanego usg w tym badaniu, ja musialam prosic i wcale nie zaluje, wole dac 40zl wiecej i widziec czy wszystko ok!nie wyobrazam sobie wizyty bez usg!!! szkoda tylko ze inni lekarze przyjmuja po 30tyg co 2 tyg a nasz co 4
verynice lubi tę wiadomość
-
Mnie ginekolog mówiła aby broń Boże wsadzac sobie jakieś tampony podczas basenu, bo to jeszcze gorzej, bo wtedy bakterie bardziej się rozmnażają, bo mają wilgotne miejsce. Mi powiedziała,zresztą już wcześniej o tym pisałam aby sobie zaaplikowac w nocy przed kąpielą w basenie np. czopki dopochwowe przeciw infekcjom lub po kąpieli
)
madiiiii wrote:Jeśli boicie się chodzić na basen, to są takie specjalne tampony z probiotykami ELLEN, które zabezpieczją przed infekcjami. Nam je polecała położna.
Assantea ale mnie przestraszyłaś, informuj na bieżąco o całej sytuacji.
Proszę mnie dopisac do tabelki
21.09 betina89 – AmandaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 14:18
Io lubi tę wiadomość
-
a co do czkawek- Amanda też ich nie lubi, bo okropnie się wypina i ja czuję zmęczenie przy jej wygibasach;D Któraś też o ADHD mówiła, moja mała też je od 2 tyg. ma
Najpierw myślałam, że to ze stresu przed obroną ale tego stresu już nie ma a ona nadal wariuje. Czasami jak sobie założe rękę na rękę to aż mi przeważnie prawa rękę tak wypcha, że widać jak moja ręka odskakuje haha
-
Czekamy:
1. 01.09 doti77 – Damian - cc
2. 03.09 K_A_M_A – Maciek
3. 04.09 Quatriona – córeczka
4. 04.09 Szonka – Szymonek
5. 05.09 hela – Sebastian
6. 07.09 stardust87 – Hubert
7. 07.09 Nelus – Livia
8. 07.09 Kaarolina – Krzyś
9. 09.09 Gosia19 – Lenka
10. 09.09 ofcooo – Łucja
11. 09.09 dba – synek
12. 10.09 Paula55 – Tiago
13. 10.09 martusia86 – Marcel
14. 10.09 kark – synek
15. 11.09 AniaDS – Maja
16. 11.09 betinka – Mati
17. 12.09 lo – Kubuś
18. 12.09 Karolaaa91 – Olivier
19. 12.09 iwo_na – Czarek
20. 12.09 Zaczarowana – Julia
21. 12.09 assantea – Ignaś
22. 13.09 Tysia87 – synek
23. 13.09 pralinka – synek
24. 15.09 verynice – Marcel
25. 15.09 akuszerka89 – Filip
26. 15.09 aleksa.wawa – Dominiś
27. 15.09 BlackLuna – Kornelia
28. 16.09 nenka – Marika
29. 16.09 anulka81 – Szymuś - cc
30. 16.09 b-c – córeczka
31. 17.09 aluśka1987 – córeczka
32. 19.09 afrykanka – Emilie - cc
33. 21.09 jovi81 – Franek - cc
34. 21.09 betina89 – Amanda
35. 22.09 madiiiii – Liwia
36. 23.09 Karolcia:)))) – Emilka
37. 23.09 justyna14 – Ola
38. 23.09 Fipsik – Jagoda
39. 24.09 JagoodkaK – Nina
40. 24.09 marta_kwk – Wojtuś
41. 24.09 Beataa25 – Antoś
42. 25.09 zoi – Ania
43. 25.09 Diabla85 – Franek
44. 26.09 magdzia26 – Nikoś
45. 27.09 Majeczka2014 – Maja
Gosia19 lubi tę wiadomość
-
betina89 wrote:a co do czkawek- Amanda też ich nie lubi, bo okropnie się wypina i ja czuję zmęczenie przy jej wygibasach;D Któraś też o ADHD mówiła, moja mała też je od 2 tyg. ma
Najpierw myślałam, że to ze stresu przed obroną ale tego stresu już nie ma a ona nadal wariuje. Czasami jak sobie założe rękę na rękę to aż mi przeważnie prawa rękę tak wypcha, że widać jak moja ręka odskakuje haha
chyba nie będzie lubiła się przytulać
ale to słodkie jest
co do częstotliwości wizyt, to mam nadziej, że u mnie teraz będą częście tj. co 2 tyg bo tak mi znajoma mówiła, że będzie. Teraz w poniedziałek mam badania, 25.07.14 wizytę, a potem ginek mówił że na początku sierpnia usg III trymestru, więc jakoś tak by się zgadzało, i tak późno to usg bo będzie to już 33/34 tydz, a Wy już w 32 w większości miałyście. Eh coś ja zawsze później mam te badania, oby tylko Ola chciała wyskoczyć z brzuszka w terminiebetina89 lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
uff... prasowanie w taki upał to jakiś koszmar.. szybka przerwa na wielką michę zimnych malinek
i dalej prasowanie, pewnie do wieczora.
Ale jeszcze teraz poczytam co tam u Was. -
Majeczka2014 wrote:ja przed sobąmam zakupy i oszacowałam na kwotę 700-800zl (wyprawka moja do szpitala i rzeczy kosmetyczne/apteczne) masakra
Kosmetyki itp. będę kupować w drogerii, no poza kropelkami na kolki.
Pewnie po porodzie też coś dojdzie do kupienia, normalka:-)
Byłam zrobić dzisiaj termin u dentysty, bo u mnie (nie wiem czy u Was też). W czasie ciąży trzeba dwa arazy obowiązkowo być u dentysty..a termin dopiero za miesiąc, masakraaa
-
justyna14 wrote:ale nas dużo na liście ! wow!
A jeszcze nie wszystkie się odliczyły! Teraz już wiem czemu mamy największą produkcję na forum. Nas jest po prostu najwięcejWidać zeszłoroczne święta były bogate w prezenty
Majeczka2014, magdzia26, Paula55, verynice, justyna14, afrykanka, betinka, betina89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarola ty się nie martw że jesteś nieprzygotowana, przecież ja też w domu miałam większość ciuszków z krótkim, i teraz ponownie zakupuję body z długim żeby w razie "w" się przygotować. Ale i tak sądze że w domu będę ubierać w body na krótki bynajmniej pod względem temperatury.... u nas w domu jest prawie 28/29 stopni ciepła więc dziecko w takim grubym zestawie na pewno by się przegrzało