Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas kobitka powiedziała, żeby nic nie robić z sutkami przed porodem bo to skurcze wywołuje. A jesli chodzi o kształt sutka to i tak on nie ma znaczenia jak się dobrze dziecko przystawi, bo wtedy sutek i tak jest u niego w gardle. A muszle laktacyjne są przydatne jeśli doszło do podrażnienia sutków. Tylko, ze nasza położna mówi, że najlepiej wtedy nie nosić nic tylko po domu z gołym biustem latać bo najszybciej się zagoi. A smarować siarą bo ona super działa. Muszle się przydają jak jednak trzeba gdzies wyjść bo wtedy ubranie nie drażni sutka. Ja na wszelki wypadek kupię i muszle i te nakładki na sutki do karmienia. Dobre podobno mają Avent i Medela. Przy wyborze trzeba patrzeć, żeby jak najwięcej dziur miały bo wtedy dziecko się nie denerwuje, że mleko nie leci.
betina89 lubi tę wiadomość
-
magdzia26 wrote:Dziękuję dziewczynki za odpowiedzi ja chyba musze zrobić objazd po szpitalach w Warszawie bo nie wiem jak wyjdzie z ta moja przeprowadzka
a w sierpniu musze cos postanowic... ja się zastanawiam nad Madalinskiego, Mswia, Inflacka i Żelazna i chyba musze wszystkie odwiedzić i zobaczyć co i jak tam wyglada...
Żelazna jest super, ale podobno często odsyłają ztamtąd z kwitkiem, o MSWiA słyszałam kiepskie opinie. O Inflanckiej słyszałam obre opinie a MAdalińskiego mam obcykane i z własnego doświadczenia polecam
Polecam poczytanie opinii o szpitalach na tej stronie:
http://www.gdzierodzic.info/placowka/szukaj?province_id=5&city=warszawa&zipcode=&distance=10magdzia26 lubi tę wiadomość
-
magdzia26 wrote:http://www.medela.com/PL/pl/breastfeeding/products/breast-care/breast-nipple-problems.html
Tutaj są osłony piersi formujace i osłony piersi ochronne
Położna nam mówiła że są dużo lepsze od zwykłych wkładek laktacyjnych
Moja koleżanka takie kupiła i mówi, ze do du...To taki chamski plastik, dotykałam tego. Nie wiem jak to można nosić, na próbe proponuje włożyć sobie do stanik np pokrywke od słoika, wrażenia podobne. Oczywiście na pewno znajdą sie osoby zachwycone tym wynalazkiem ale ja chyba tego nie zakupie -
No własnie niekoniecznie. Podobno przed porodem, w ogromnych ilościach wydzielają się hormony szczęścia, dzięki którym kobiety są w stanie się zrelaksować bardziej niż przyszli tatusiowie
Osobiście baaardzo licze na te hormony, bo jak sobie uświadomię, że to już...aż się boję swojej reakcji
magdzia26 wrote:Hehehe madii co racja to racja nie ma się co spieszyćale w praktyce pewnie przy pierwszych skurczach każda z nas będzie stała juz z torba w ręku do wyjścia z domu
magdzia26 lubi tę wiadomość
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
No wygodne to na pewno nie jest, ale jak Cię sutki bolą tak, że dotyk materiału boli jak cholera to myślę, że mozna zmienić zdanie
Dziękuję za linkt do tych majtek. Też zamawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 12:03
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
Ehh ja juz jedno zamowienie z apteki dawno zrobilam ale czeka mnie jeszcze jedno i to sporawe.
Tez musze majciochy dokupic bo mam tylko dwie pary i tez kupuje te siatkowe bo najlepsze.
Ja tez bylam ostatnio na zajeciach z karmienia (ale nie takich jak szkola rodzeńia tylko typowo z karmienia) i mimo iz baaardzo duzo wiedzialam to otworzyly mi oczy na pewne sprawy
Dostalam super poradnik w formie ksiazki ale drugi lepszy w postaci dvd z filmem instruktazowym
Sr zaczynamy w sobote
Ja wkladki laktacyjne mam te tradycyjne jednorazowe i nie kupuje zadnych innych nakladek poki co.
Zreszta u nas polozne odradzaja i nakladek, i smoczka i dokarmiania butelka...
Assantea jak dobrze ze sie idezwalas i ze lepiej z maluszkiem!!! Bardzcie dzielni i daj znac po jutrzejszych badaniach. Wszystkie tu za was mocno trzymamy kciuki!!!Io lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ato mój brzuch z wczoraj rano. Trzymajcie kciuki żeby mój mały lokator jeszcze w nim trochę pomieszkał
Paula55, Majeczka2014, anulka81, madiiiii, Gosia19, magdzia26, K_A_M_A, aleksa.wawa, Kaarolina, Io, verynice, betinka, justyna14, afrykanka, Diabla85, Karolaaa91, Tysia87, Natalina, hela, betina89, stardust87, JagoodkaK, ofcooo lubią tę wiadomość
-
Lo oczywiście ze nie można nic robić z sutkami przed porodem ale chodzi tutaj o masaż a te osłonki podobno nie dziaja tak żeby coś się mogło stać ale pewnie co położna to inna opinia
Co do nakładek na sutki to podobno nie ma co ich wcześniej kupować bo są różne rozmary i dopiero po porodzie położne oceniają czy są potrzebne i ewentualnie jaki rozmiar ich kupić... a te osłonki plastikowe zamiast wkładek laktacyjnych są właśnie przydatne przy podraznionych i popekanych sutkach żeby nie podrażniac dodatkowo ubraniem czy tymi zwykłymi wkładkami... a z gołymi piersiami chodzić no wszystko fajnie ale piersi z pokarmem podobno są ciężkie i mocno bolesne wiec chodzenie bez stanika jest trudne...Io lubi tę wiadomość
-
Hej kochane.
Karolina i Assantea trzymam kciuki za Was, wracajcie szybko do domków w dwupakach!
Dziewczynki śliczne zakupy dla pociechJa tak sobie podliczyłam wszystko to co jeszcze potrzebne to nie wychodzi tak dużo. Ja np. takich rzeczy jak te plastikowe nakładki też nie kupuję, przecież są apteki to w każdej chwili można dokupić a jak tego nie użyję? Tylko takie rzeczy będą zawalać. To bez sensu. Nie ma co panikować
Fipsik lubi tę wiadomość
-
magdzia26 wrote:Szonka podobno na Madalinskiego jest duże oblozenie i najbardziej się obawiam ze jak zacznę rodzic to nie będzie miejsc i mnie odesla
Ja rodzilam tam ostatnio ponad 7 lat temu to nie bylo problemu z przyjeciem. Teraz moglo sie zmienic. Mnie z tamtad nie odeslali ani razu. Ja planuje tam na ktg jezdzic moze mnie i tym razem przyjmaA jak nie to nie mam planu B.
-
madiiiii wrote:Dziewczyny nie bójcie się tego odsyłania. Nam ostatnio położna tłumaczyła na szkole rodzenia, że gdy jest stwierdzone rozpoczęcie akcji porodowej, to szpital nie ma prawa odesłać pacjentki. Dlatego nie ma co się spieszyć z wyjazdem na porodówkę. Położna nam doradzała takie postępowanie:
1) skurcze co 15 min trwające ok 1 min -> obserwować
2) skurcze co 7 min trwające ok 1 min przez godzinę -> łyknąć 2 nospy, wziąć kąpiel, wypić kieliszek wina -> jesli nie przechodzą na spokojnie coś zjeść, wziąć prysznic i dopiero jechac na porodówkę.
Poród u pierworódek to średnio 12h, także nie ma co się spieszyć z wyjazdem.
tez mo tak kiedys tlumaczyli, a ja po godzinie od pierwszego lekkiego zacmienia w brzuchu mialam skurcze co 3 min. pedem do szpitala i na ip mialam juz 8 cm. rozwarciaciekawa jestem jak bedzie za trzecim razem. Moze dziewczyny polozne beda wiedziec czy trzeci porod sn moze byc szybszy niz dwa poprzednie ? czy jak byla 7 letnia przerwa to liczy sie jak pierwszy raz ? ciekawa jestem jak to statystycznie wyglada ?
-
Słuchajcie, wczoraj kupiłam w Carrefour chusteczki nawilżane, żeby były do szpitala i na wyjście (w domu nadal mam zamiar myć dupinkę wodą) i wygląda na to, że mają naprawdę dobry skład! Nie mają tego gówna, co Nivea, Huggies, czy Pampers. Skład jest przede wszystkim krótki, mają tylko 2 konserwanty, żadnych parabenów, PEGów, alkoholu ani równego mu phenoxyetanolu (zwróćcie uwagę, czy Wasze chusteczki nie mają właśnie tego ostatniego, bo nie wolno go używać w okolicach oczu!!!). Nazywają się CARREFOUR BABY SENSITIVE, to jest chyba nowość, bo do tej poty Carrefour miał chusteczki Linteo o słabym składzie.
Opakowanie 72 chusteczki za 5,89 zł.Natalina, Nelus, ofcooo lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
anulka81 wrote:Ty nie musisz wypełniać żadnych druczków oprócz wniosku o udzielenie urlopu macierzyńskiego, nie ma jakiegoś specjalnego druku w wordzie sobie napisz proszę o udzielenie urlopu macierzyńskiego od dnia porodu tj... do dnia....
oraz dodatkowego urlopu macierzyńskiego od dnia.... do dnia... oraz urlopu rodzicielskiego od dnia... do dnia...
I to daj w pracy w kadrach te dni to sobie możesz policzyć np na tej stronie: http://www.kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-urlopow-macierzynskich-i-rodzicielskiego,12.html
Super:) bardzo ci dziekuje za rozjasnienie mi sprawy.
-
Dziewczyny w szpitalach trzymam mocno za was kciuki!
Dziewczyny w 8 miesiącu- zdjecia!
Do mnie też przyszła paczka ze smyka, same bodziaki, później wrzuce zdjecia, ale tak sobie uswiadomiłam oglądając ubranka ze smyka którejś z Was (nie pamietam nicku:-) ) ze ja mam praktycznie wiekszosc na krótki rekaw ;-/ myslicie, że zimno mu bedzie w jakimś rożku na krótki rekaw? -
A ja siedze z dziecmi na basenia. Dzieci w wodzie a ja patrze przez szybe na nie. Chetnie bym sie pomoczyla z nimi ale jakies opory mam zeby sie publicznie w neglizu pokazywac
jedna wizyta dzis juz za mna i wszystko jest superszyjka z 2,8mm wydluzyla sie do 3,9
wyniki dobre
nic tylko sie cieszyc. O 17 mam wizyte u mojego gina i licze na usg. Ciekawa jestem jak synus rosnie.
betinka, Karolaaa91, anulka81, Paula55, Io, Kaarolina, stardust87 lubią tę wiadomość
-
Karolaa mi każda położna mówiła że zasada jest jedną w ubierania maluszka czyli jedna warstwa więcej niż zakładamy na siebie... ja się zastanawiam czy mój nie zmarznie w body na dl rękaw + pajacyk... w końcu u mnie to koniec września...
Ale nie wiem jak ma się to do rozka i na ile on maluszka grzejeWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 12:54