Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
verynice wrote:Dziewczyny, wczoraj odłożyłam z mężem ubranka do szpitala, oceńcie czy jest wystarczająca ilość i rodzaj ubranek
Mam taki sam zestaw od siostry ona ubierała najpierw kaftanik a potem śpioszki czy jak to nazwaćhttps://www.maluchy.pl/li-69207.png -
Akuszerka tylko ja mając 18 lat zmieniłam miejsce zamieszkania i w tym mieście nie dokonywałam zadnego wyboru ani lekarza ani położnej...
akuszerka89 wrote:Polozna powinnas miec juz wybrana jak tylko skonczylas 18 lat w swojej przychodni rodzinnej. Na pewno podpisywalas deklaracje wyboru poloznej srodowiskowej w POZ. A co do lekarzapediatry to idziesz do tej przychodni gdzie jest lekarz do ktorego chcesz zapisac dziecko i z aktem urodzenia albo juz z dzieckiem tez podpisujesz oswiadczenie ze chcesz aby dany lekarz byl pediatra Twojego dziecka -
Verenice kaftanik na wierzch, na śpioszki:-) też mam takie zestawy . dziś kończy prasowanie i pakuje się.Ale mam walizkę na kółkach, do której wejdzie mi dosłownie wszystko, albo taka torbę sportową ale tu muszę jeszcze coś podręcznego mieć. Najchetniej to wzielabym tą walizkę, ale boję się, że mnie położne śmiechem zabiją, jak wejde na oddział
verynice lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69041.png -
mam pytanie bo wczoraj siostra mi powiedziała że powinnam kupić do łóżeczka pod materac jakąś podkładkę żeby dziecko miało ciut wyżej głowę nie wiem o co chodzi, może któraś z was się orientuje?, i jeszcze jedno jakie macie rożki z wkładka kokosową czy z gąbką, podobno z tą gąbką jest fajniejszy przy karmieniu juz sama nie wiem co mam kupić....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2014, 10:41
https://www.maluchy.pl/li-69207.png -
verynice wrote:oj z nazewnictwem części garderoby dziecięcej też mam problem
muszę co chwila wpisywać "pajac niemowlęcy" "śpiochy niemowlęce" w google - grafika bo inaczej nie wiem o czym mowa
Ja na początku też tak robiłamAle już teraz mniej więcej kojarzę co jak się nazywa, Ty też się nauczysz
A ja się zastanawiam czy kupić taką torbę jak mają np. w chińczyku wiecie o co mi chodzi? Takie duże jak na fitness. Bo tak, ubranek nie biorę bo szpital sam ubiera, więc nie będzie tego wiele to raczej powinnam się zmieścić jak myślicie?
Tysia pomyślą, że się Ciebie szybko nie pozbędą bo też wpadniesz jak do hoteluhehe
-
kurcze co do rożków to ja mam dwa ale nie wiem jakie podkładki mają, jeden jest usztywniany drugi nie
tyle wiem
ja mam jeszcze ubranka nie poprane i nie poprasowane, bo komoda nie złożona, a będzie nie złożona do 10tego sierpnia, bo wtedy dopiero wykładzina będzie, ale obsesyjnie je oglądamjak psychiczna jakas wyciagam, i składam i wkładam spowrotem i tak w kółko
-
Tysia ja biore taka na kolkach i powiem Ci ze jak teraz lezalam w szpitalu to te co do porodu byly wszystkie takie mialy wiec u Nas jest to norma a ja wiem ze w sportowa sie na pewni nie zmieszcze a tak w jednej duzej bede miec wszystko
Tysia87 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png -
verynice wrote:Dzień dobry dziewczyny,
możecie mi powiedzieć tak łopatologicznie jak to wygląda z wyborem położnej i pediatry po porodzie???? Czy to jest z automatu, tam gdzie ja jestem zapisana do przychodni i jest też w niej położna i pediatra czy mogę sobie wybrać ich z drugiego końca miasta??
Witam,
Położną zapewne masz wybraną w przychodni, do której jesteś zapisana, ale możesz ją zmienić dwa razy w ciągu roku bez żadnych kosztów. Co do pediatry, to nie orientuję się. Musimy też zastanowić się nad wyborem ortopedy, który będzie sprawdzał dziecku bioderka. Powinno się do niego pójść chyba jak dziecko ma 6 tygodni, czy coś koło tego.
-
verynice wrote:Dzień dobry dziewczyny,
możecie mi powiedzieć tak łopatologicznie jak to wygląda z wyborem położnej i pediatry po porodzie???? Czy to jest z automatu, tam gdzie ja jestem zapisana do przychodni i jest też w niej położna i pediatra czy mogę sobie wybrać ich z drugiego końca miasta?? -
Majeczka2014 wrote:wiecie cod ziewczyny, ja gdzieś też słyszałam że na początku powinno się karmić co ileś tam (krótkie odstępy) i też zastanawiałam się jak dziecko będzie spać to czy je budzić czy nie? Na logike dziecko zacznie pewnie płakać jak obudzi
da o swoim głodzie znak. Już sama nie wiem. Na czerwcówkach podczytywałam i tam niektóre dzieciaczki to prawie cały dzień wiszą na piersi... Dziewczyny nie mają czasu na nic dosłownie, to mnie troszkę przeraża, czy tak naprawdę jest? Musi być?
napiszę jeszcze raz
na sr pytałam położną specjalistke od laktacji i ona powiedziała tak: karmić na żądanie tzn jeśli dziecko płacze że głodne (nawet jeśli chce jeść co godzinę, ale jeśli JEST GŁODNE a nie że chce przy cycku posiedzieć), ale nie rzadziej niż co 3h, czyli jak dziecko śpi to nawet na śpiocha przystawiamy. -
stardust87 wrote:Napisałam wielki wywód i zniknął
napiszę jeszcze raz
na sr pytałam położną specjalistke od laktacji i ona powiedziała tak: karmić na żądanie tzn jeśli dziecko płacze że głodne (nawet jeśli chce jeść co godzinę, ale jeśli JEST GŁODNE a nie że chce przy cycku posiedzieć), ale nie rzadziej niż co 3h, czyli jak dziecko śpi to nawet na śpiocha przystawiamy.
Tylko teraz pytanie skąd wiedzieć kiedy dziecko jest głodne, a kiedy chce posiedzieć przy cycku? Czarna magia -
nick nieaktualny
-
anulka81 wrote:mam pytanie bo wczoraj siostra mi powiedziała że powinnam kupić do łóżeczka pod materac jakąś podkładkę żeby dziecko miało ciut wyżej głowę nie wiem o co chodzi, może któraś z was się orientuje?, i jeszcze jedno jakie macie rożki z wkładka kokosową czy z gąbką, podobno z tą gąbką jest fajniejszy przy karmieniu juz sama nie wiem co mam kupić....
anulka81, widziałam coś takiego. Myślę, że się w to zaopatrzę, ale jak dziecko będzie miało kilka miesięcy, bo na początku, to musi leżeć na płaskim. -
Tak jak pisały dziewczyny dziecka nie budzi się na karmienie, chyba że śpi dłużej niż 4 h to trzeba obudzić bo inaczej będzie słabo przybierało na wadze. Oczywiście budzimy delikatnie
Co do tego karmienia co 1,5 h to chodzi o zapobieganie nawałom pokarmu, pobudzanie laktacji i pobudzanie pracy układu pokarmowego dziecka. Tak jak ktos tu już pisał, dziecko ma malutki żoładek, najada sięszybko, ale też szybko robi się głodne. Jak dopuścimy do tego, że zrobi się bardzo głodne to naje się tyle, że będzie je brzuszek bolał. Dlatego trzeba karmić czesto w małych ilościach. To jak ze zdrowym odżywianiem. Przynajmniej tak nam to tłumaczyli. A jeszcze ważne, że co 1,5 godziny jedna pierś. Za kolejne 1,5 h druga. Oczywiście dzielę się tylko zdobytą wiedzą.Ekspertem nie jestem.
Co dowyboru położnej to faktycznie wybierało się ją mają 18 lat, ale po pierwsze kto pamięta kto to był, a po drugie nie ma gwarancji, że ta kobieta jeszcze pracuje. Liczy się najswieższa deklaracja więc można teraz sobie znowu wybrać. Jak nie znacie żadnej to popytajcie koleżanki. Z tego co mnie wiadomo to położna musi być z tego samego ośrodka co pediatra (położna musi zdawać relację pediatrze w razie jakiś nieprawidłości i chyba nawet wypelnia cs w karcie dziecka). Przynajmniej tak mi powiedziała moja połozna.
W ogole to dzien dobry. -
Kaarolina wrote:Tysia ja biore taka na kolkach i powiem Ci ze jak teraz lezalam w szpitalu to te co do porodu byly wszystkie takie mialy wiec u Nas jest to norma a ja wiem ze w sportowa sie na pewni nie zmieszcze a tak w jednej duzej bede miec wszystkohttps://www.maluchy.pl/li-69041.png
-
Jenyyy jak opowiadacie o tych szpitalach to jestem w szoku
jak w krajach trzeciego swiata normalnie
Ja jak lezalam u nas w miescie w Pl to kurde wydaje mi sie ze tak nie bylo
Za to tu jak bede lezec to jak w hotelu haha. Menu przy lozku, wszystko szpital podobno zapewnia lacznie z podkladami, koszula i recznikamiverynice lubi tę wiadomość