X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama mam te same wkladki :)
    A butelka to tomee tipee z systemem anti colic???

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Patu Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)

ale sie dzis wyspałam, wstawac sie nie chciało.

co do lęku- porodu jakos sie wcale nie boje. pewnie dlatego ze pierwszy wiec nie zdaje sobie sprawy jak bardzo będzie bolało :D ale wiem ze i tak musze i wyjścia nie ma i że dla malenstwa kazda mama jest w stanie zrobic wszystko. tyle kobiet urodziło to i ja jakos dam rade :) mąż będzie przy mnie i to najwazniejsze.
    bardziej sie boje opieki po wyjściu ze szpitala. pierwsza kąpiel, pierwsza gorączka, choroba, co jak płacze a ja nie wiem czemu itp itd.

majster nieco załamany jak łazienke skuł. rury popękane, pognite. mówi, że w 30 letnich instalacjach są w lepszym stanie niz u nas. odpływy porobione tak, ze sie dziwi ze tak rzadko sie zapychały. same przeróbki sie szykują. jak rozkuł kafle to pod spodem mokre wszystko tak z rur ciekło. kafelki jak uderzył w jednym miejscu to z połowy ściany odpadły, dziwi sie ze jeszcze sie trzymały jakos. tak to jest mieszkac w starym domu gdzie tesciu wszystko robił prowizorycznie i jak najtaniej... a teraz same poprawki.
    a najlepsze jest to, że w kablu gdzie prąd przeciez idzie pod kaflami były wbite dwa gwoździe... ze to nikogo nie kopneło porządnie to chyba cud.

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    hej dziewczyny :)

ale sie dzis wyspałam, wstawac sie nie chciało.

co do lęku- porodu jakos sie wcale nie boje. pewnie dlatego ze pierwszy wiec nie zdaje sobie sprawy jak bardzo będzie bolało :D ale wiem ze i tak musze i wyjścia nie ma i że dla malenstwa kazda mama jest w stanie zrobic wszystko. tyle kobiet urodziło to i ja jakos dam rade :) mąż będzie przy mnie i to najwazniejsze.
    bardziej sie boje opieki po wyjściu ze szpitala. pierwsza kąpiel, pierwsza gorączka, choroba, co jak płacze a ja nie wiem czemu itp itd.

majster nieco załamany jak łazienke skuł. rury popękane, pognite. mówi, że w 30 letnich instalacjach są w lepszym stanie niz u nas. odpływy porobione tak, ze sie dziwi ze tak rzadko sie zapychały. same przeróbki sie szykują. jak rozkuł kafle to pod spodem mokre wszystko tak z rur ciekło. kafelki jak uderzył w jednym miejscu to z połowy ściany odpadły, dziwi sie ze jeszcze sie trzymały jakos. tak to jest mieszkac w starym domu gdzie tesciu wszystko robił prowizorycznie i jak najtaniej... a teraz same poprawki.
    a najlepsze jest to, że w kablu gdzie prąd przeciez idzie pod kaflami były wbite dwa gwoździe... ze to nikogo nie kopneło porządnie to chyba cud.
    wow! to nieźle z tą łazienką, w sumie to nie remont tylko robicie od podstaw :) jestem też na tym etapie, tylko ja już mam nową instalację rozłożoną:)

7w3d 💔
  • Patu Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaa i zapomniałam sie pochwalic, ze moje zamówienie z gemini jest juz wysłane, więc będzie dzis albo jutro u mnie :) a zamawiałam w piątek wieczorem, więc sprawnie im poszło :)

verynice lubi tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    wow! to nieźle z tą łazienką, w sumie to nie remont tylko robicie od podstaw :) jestem też na tym etapie, tylko ja już mam nową instalację rozłożoną:)

wrecz od podstaw robic byłoby mniej roboty, bo tak to jeszcze trzeba porozwalac wszystko co było do tej pory :D
    to przynajmniej sama nie jestem :) ale jeszcze 2-3 tyg męki i potem będzie juz szykowanie pokoiku małej czyli sama przyjemność :)

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Kama mam te same wkladki :)
    A butelka to tomee tipee z systemem anti colic???

Owszem Tommee Tippee ale jakim systemem??? :) Nie, to chyba zwykła jest. Bynajmniej na aukcji nic takiego nie pisało, tylko było closer to nature

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! :)
    Co do położnej i pediatry. Ja upatrzyłam już sobie przychodnię, w której pracuje lekarka, do której będę chciała pójść z malutką. Dowiedziałam się, że w ramach podstawowej opieki zdrowotnej maja tam także położną środowiskowo-rodzinną. Zaraz po narodzinach trzeba zgłosić dziecko do wybranej przychodni i wypełnić deklarację wyboru. O resztę najlepiej pytać w wybranej placówce.

My dzisiaj idziemy na wizytę + dodatkowo USG. Z jednej strony nie mogę sie doczekać, a z drugiej jak zwykle trochę się stresuję, bo już dawno nie podglądaliśmy Liwuni. Oby wszystko było w porządku :)

Torbę też już powoli zaczęłam pakować i po włożeniu rożka, poduchy do karmienia i ręczników papierowych stwierdziłam, że jedna mi nie wystarczy :P

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Za to tu jak bede lezec to jak w hotelu haha. Menu przy lozku, wszystko szpital podobno zapewnia lacznie z podkladami, koszula i recznikami :)
    Nie wiem czy jest się z czego cieszyć. Ja mam w rzeczach do szpitala napisane tylko jeden komplet ubrań dla dziecka na wyjście, bo resztę zapewnia szpital, ale zamierzam wziąć wszystko. Tak samo nie wyobrażam sobie wycierać się ręcznikiem, którego ktoś używał. Jaką masz pewność, że wyprali to w 90stopniach, prasowali dostatecznie długo, w odpowiedniej temp i zabili wszystkie syfy, które mógł mieć ktoś, kto wcześniej się nim wycierał? A niestety w szpitalu nigdy nie ma osób, które są zdrowe...
    verynice wrote:
    Dzień dobry dziewczyny,możecie mi powiedzieć tak łopatologicznie jak to wygląda z wyborem położnej i pediatry po porodzie???? Czy to jest z automatu, tam gdzie ja jestem zapisana do przychodni i jest też w niej położna i pediatra czy mogę sobie wybrać ich z drugiego końca miasta??
    Położną wybierasz jaką chcesz, ale raczej z twojego rejonu, możesz to zrobić nawet teraz (wystarczy iść do ośrodka/szpitala i powiedzieć, ze chcesz wypełnić deklarację wyboru położnej i lekarza), a dopiero po porodzie dla dziecka wybierasz pediatrę, obojętnie skąd. U mnie córka i mąż są u lekarza z miasta 20km od nas i tam z córką jeździmy na szczepienia, a ja jestem u nas w przychodni i od nas przyszła pani położna :)
    Najlepiej już to załatwić, bo położna zazwyczaj przychodzi 2 dni po wyjściu ze szpitala :)
    Paula55 wrote:
    Kark powiedz mi...czy wam po porodzie kazali przez ta pepowine jakos szczegolnie dziecko kontrolowac? Albo mowili o jakis konkrernych wskazaniach do porodu przez ta wade???
    Powiem Ci, że ja dopiero dowiedziałam się o tym dwa dni temu, poprzedni lekarz w życiu o tym nie wspomniał, nawet nie sprawdzał przepływów przez pępowinę.
    Teraz lekarka mnie o tym poinformowała, sprawdziła przez nią przepływy, powiedziała, że jest ok i, że po porodzie zrobią małemu to echo serca.
    Poza tym przeczytałam, że to może być związane z wadą serca albo układu moczowego (ale nie musi!), więc wychodziłoby, że coś po mamusi chce Kajtek odziedziczyć :P
    O porodzie nic nie mówiła, ale ja i tak będę mieć cc przed terminem, więc u mnie to akurat nic nie zmienia w tej kwestii.

Z innej beczki... Poszłam do szafy, przeglądnęłam ciuszki rozmiar 56-62 i pajacyków, kaftaników, bód, rampersów itd. z długim rękawem mam koło 25 albo więcej sztuk, a z krótkim tylko 5... I się zastanawiam czy czegoś nie dokupić, bo w końcu poród 2.09, więc jak wrzesień będzie taki jak rok czy dwa temu to cały gorący wrzesień będzie musiał w długich rękawach chodzić :/
    Jakie macie proporcje krótkich do długich rękawów najmniejszych ciuszków?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2014, 11:45

verynice, madiiiii lubią tę wiadomość

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki :)
    U mnie dzisiaj na obiadzik racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami, któraś z was mnie zainspirowała :) Miały byc skrzydełka ale KFC ale mój T stwierdził, ze jak bede za często je robiła to mu sie szybko przejedzą :)
    Jesli chodzi o kaftaniki to wg mojej wiedzy zakłada się je pod śpichy :) Ale pewnie co kraj to obyczaj.
    KAMA chyba Ty pytałaś o torbę do szpitala taką a'la treningową z chińczyka, ja sobie zakupiłam taką za 35 zł i jest całkiem fajna, myśle, ze sie sprawdzi :)
    Moja koleżanka urodziła córeczke miesiąc temu i używa wkładek laktacyjnych czy jak one sie tam nazywają i jest z nich bardzo niezadowolona. Nie wiem czy to zależy od firmy ale ona sie skarży, ze one śmierdzą, przesówają sie i wnich pierś sie poci. Ostatnio wpadła na pomysł, zeby przeciąć zwykłą wkładkę na połowe i przykleiła sobie do stanika, podobo o niebo lepieje i nie ma zamiaru wracać do tych laktacyjnych. Pisze to bo może któraś z nas bedzie miała podobne odczucia i może ten patent sie sprawdzi :)

ofcooo lubi tę wiadomość

relg4z17djzzyjqt.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark, ja np mam 27 par bodów na krótki rękaw i 21 na długi w rozmiarze 56-62 więc to raczej w proporcji 1:1 :P Ale w dość rozbudowanej ilści :)

relg4z17djzzyjqt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwona, to ty masz ciuchów, że hoho, a myślałam, że ja mam dużo ;)

Ja dziś wysłałam mamę na targ, kupiła mi stanik sportowy i teraz leżę sobie w staniku i spodenkach i jest mi super chłodno :D

A co do klina. Nie chodzi o to, że dziecko ma poduszkę, bo ono śpi na płasko, tylko ma tak jakby wyżej główkę. Pediatrą ani położną nie jestem, ale ja to rozumiem jako takie zabezpieczenie, gdyby dziecku się ulało, żeby się nie zadławiło, tylko żeby o spłynęło... Nie wiem czy to dobre myślenie, ale ja to tak intuicyjnie odbieram.
    Przy córce nie kupowałam, zamiast tego podłożyłam kilka pieluch tetrowych pod materacyk, żeby był baaardzo delikatny spadek materaca i już. Myślę, że można cokolwiek dać, choćby miękką książkę czy nienoszoną bluzkę i wtedy będzie spadek :)

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark jasne to jest chyba ze nie bede sie tymi recznikami ja wycierac!!!
    Ja juz mam swoje nowiutkie pokupione specjalnie do szpitala. Ale napisalam ze szpital zapewnia mi wszystko. A jak czytam ze w niektorych waszych szpitalach trzeba miec ze soba wlasny papier do dupy i sztucce to tak cie prosze... To w wiezieniach maja lepsze warunki :/ dla mnie to poprostu dziwne ze takie rzeczy maja miejsce w obecnych czasach...
    Biore tez ze soba swoje pieluszki ale tylko kilka, kilka podkladow itp.
    A te szpitalne recznik nawet do wytarcia sobie stop moga sie przydac albo do rozlozenia na ziemi po wyjsciu spod prysznica. :)

No my mielismy od razu echo i nie wykazlo nic zlego wiec mam nadzieje ze tak zostanie.

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• pralinka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Kark, ja np mam 27 par bodów na krótki rękaw i 21 na długi w rozmiarze 56-62 więc to raczej w proporcji 1:1 :P Ale w dość rozbudowanej ilści :)
    Ja na krótki rękaw mam ok 5sztuk bodów..reszta to długi rekaw..ja mysle ze we wrzesniu nawet jesli bedzie cieplo to chyba nie na tyle by ubrac malenstwo w krotki rekaw...sama nie wiem..

• K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak iwonko ja pytałam, bo właśnie zobaczyłam że moja torba podróżna taka sfatygowana to już chciałabym kupić taką z chinola :) Tylko właśnie-jak dam tam rożek, poduchę do karmienia to nie wiem jak to będzie :) Tzn mam drugą taką mniejszą to najwyżej tam się wcisnę ;)

Kark ja nie mam pojęcia ile czego mam,a już poukładane w komodzie to nie będę wyciągać po raz setny :P hehe ale raczej przeważa długi rękaw

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bodow na krotki i na dlugi mam po polowie raczej... Ale nawet nie liczylam ile :P
    Bede prac za 2 tyg to sobie az z ciekawosci policze. Ale tak wizualnie jak na to patrzylam to powinno wystarczyc :)

Torby jeszcze nie wybralam :P ale pewnie wezme duza na kolkach i spakuje sie do jednej :) ale nie na 100% bo moze mi sie odmieni :P

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• verynice Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to my :)
    29pdjyh.jpg
    2a009w.jpg

Powiem Wam, że będzie mi brakować ciążowego brzuszka... :) Już nie pamiętam jak to było go nie mieć ;)

K_A_M_A, Paula55, iwo_na, Karolaaa91, kark, anulka81, karolcia:)))), Kaarolina, Diabla85, Nelus, justyna14, madiiiii, Szonka, Tysia87, nenka, EmiBam, Ewi25, ofcooo, stardust87, magdzia26 lubią tę wiadomość

dqprpx9ikjqhrova.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj mam sporo ciuszków :) Jak je wszystkie popiore i wyprasuje to je policze i wam napisze i możemy zrobić konkurs kto ma najwięcej, pewnie się uplasuję na podium :)
    Jelśli chodzi o klin to można też podłożyć jakieś książki pod nogi łóżeczka :)

relg4z17djzzyjqt.png
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale u mnie burza! Normalnie wali jak na wojnie!

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    Kark jasne to jest chyba ze nie bede sie tymi recznikami ja wycierac!!!
    Ja juz mam swoje nowiutkie pokupione specjalnie do szpitala. Ale napisalam ze szpital zapewnia mi wszystko. A jak czytam ze w niektorych waszych szpitalach trzeba miec ze soba wlasny papier do dupy i sztucce to tak cie prosze... To w wiezieniach maja lepsze warunki :/ dla mnie to poprostu dziwne ze takie rzeczy maja miejsce w obecnych czasach...
    Biore tez ze soba swoje pieluszki ale tylko kilka, kilka podkladow itp.
    A te szpitalne recznik nawet do wytarcia sobie stop moga sie przydac albo do rozlozenia na ziemi po wyjsciu spod prysznica. :)

No my mielismy od razu echo i nie wykazlo nic zlego wiec mam nadzieje ze tak zostanie.

nie pytałam jeszcze jak na porodówce, ale jak leżałam na ginekologii to wolą, jak ma sie sztucce czy kubek swój. mają kilka takich "szpitalnych" zapasowych jak ktos nie wziął swoich ale szczesliwi wtedy nie są i prosza by ktos doniósł. Papier raz jest raz nie, chyba jaki humor ma salowa :) kapcie czy koszula to tez wolą, bys miała swoją, ale jak ktos nie ma to jakąś straszną za duzą ci dadzą, ale taką, że zaraz ktos ci Twoją dowozi :D
    jedzenie to wiadomo, masełko w kosteczkach, dwie kromki chceba kawalątek tego masła ze ciężko by na jedną starczyło i wędlina taka, że zazwyczaj wolisz zjeść jednak tylko z masłem :)

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Ja na krótki rękaw mam ok 5sztuk bodów..reszta to długi rekaw..ja mysle ze we wrzesniu nawet jesli bedzie cieplo to chyba nie na tyle by ubrac malenstwo w krotki rekaw...sama nie wiem..

ja urodziłam sie w marcu i jak miałam 2 tygodnie, pod koniec miesiąca było tak gorąco, że mama mnie wystawiała w wózku w samych bodach na krótki rękaw, ewentualnie pieluszka tetrowa bo upały nie do wytrzymania były, więc nigdy nie wiadomo jak z pogodą w Polsce :)

pralinka lubi tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
‹‹ 1234 1235 1236 1237 1238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ