X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia zjadlabym takiego torcika mozesz napisac jak go zrobilas bo moze na 2rocznice slubu bym zrobila we wrzesniu ;)

Ja Wam zazdroszcze ze macie sily na pisanie w ogole na cokolwiek bo ja nie mam sil nawet reka ruszyc.. :|

Gosia19 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Witam po weekendzie. My dziś na wizycie byliśmy. Szyjka miękka, krótka i rozwarcie na palec. Lekarka powiedziała, że na luteinie, nospie i leżąc powinnam dociągnąć do 36 tyg, a potem to już mogę rodzić. Także bardzo możliwe, że i Jagoda będzie sierpniowa a nie wrześniowa. USG za 2 tyg. Pojechałam od razu do szpitala dowiedzieć się co z tą cesarką, powiedzieli, że za 2 tyg na wizycie pewnie dostanę skierowanie na ktg, żeby przyjeżdżać to wtedy pokazać zaświadczenie lekarzom i oni ustalą termin cc. To będzie dopiero 34/35 tydz, a wy już 36/37 jesteście i nie jeździcie na ktg do szpitala?

Mi położna powiedziała, że ktg mam robić dopiero od terminu porodu :/ Bzdura jak dla mnie no ale cóż...

relgdf9h54y1o8s7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rabarbarka wrote:
    Też nad turkusowym myślałam, hehe... Taki żywy kolor z ciemnym różem, oczywiście w połączeniu z jakimś jaśniutkim kolorkiem, ale wyszło jak wyszło:) Ja na naklejkę jednak nie zdecydowałam, tylko zgapiłam i namalowałam sama farbkami, ale teraz żałuję, bo to jednak nie to samo:( Nie ma takiego efektu. No nic następnym razem będę mądrzejsza:)

sama serio malowałaś?!

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja nawet nie wiem jak to u mnie z ktg... ale pewnie też jakoś na końcówce dopiero..

• rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama... z bliska niestety widać wyraźnie, że ktoś sam się za to wziął nie koniecznie mając do tego rękę, ale cóż:) Niedługo się przemaluje :)
    Jakieś takie miałam parcie w tym pokoju, żeby wszystko zrobić samodzielnie. Tak więc sama robiłam obrazki, malowałam łóżeczko i szyłam firanki i zasłonki. Efekt nieco inny od zamierzonego, ale jak na pierwszy raz nie jest źle ;)

relgdf9h54y1o8s7.png
  • Tysia87 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rabarbarka jak sama to namalowalas to szacun kobito.w życiu bym się nie zorientowala, że to nie naklejka. Super naprawde! Gdybym miala córcie to dokladnie taki pokoik bym jej trzasnela:-)

rabarbarka, verynice lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • anulka81 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rabarbarka pokoik śliczny i Ty to sama namalowalas?! Cudne, zdolna z Ciebie kobietka :-)

rabarbarka lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rabarbarka gdzie kupiłas te okragłe kosze wiklinowe?

rabarbarka wrote:
    Kama słodki tygrysio:) Skoro tak tu zdjęciowo od rana to i ja Was trochę pospamuję:) PRAWIE gotowy pokoik dla Zosiuli, jej karoca i część ciuszków ( swoją drogą trochę się ich uzbierało... Samych kiecek do rozm 68 ma 16szt :P
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a74bc2b29ad6.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1b6d97687f97.jpg
    Wózio z gondolką:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/71d6e126f00d.jpg
    Wózio z fotelikiem:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/631b86f3d299.jpg
    I garderoba naszej strojnisi... Strasznie różowa, ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda;)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b4a8d8a8157f.jpg

atdci09kamv7205a.png
  • afrykanka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rabarbarka pokoik coreczki przesliczny, super wszystko zaaranzowalas.

U mnie jeszcze nic nie ma, ciagle czekam na mebelki i wozek z fotelikiem. Nic nie jest poprane…mam czas w sumie jesli mala dalej bedzie taka grzeczna i poczeka do daty cesarki.

Gosia tort przepysznie wyglada, zazdroszce takich zdolnosci.

Betinka biologia molekularna brzmi dla mnie jak cos kosmiecznego…i strasznie trudnego. W Polsce bym sie chyba nie zdecydowala na doktorat, ale za granica to juz sa inne pieniadze. Na poczatku mialam robic doktorat w Monachium albo Berlinie, ale profesorowie wymagali ode mnie zamieszkania w Niemczech, bo chcieli mnie widziec co drugi tydzien.

Ciezko jest opisac po polsku o czym jest moj doktorat, ale z grubsza jest o tym jaki wplyw na wypalenie zawodowe nauczycieli szkoly podstawowej maja styl zarzadzania i kierownictwo szkolne…..Nic z tego nie wynika co napisalam, wiec podam moj tytul The effect of school leadreship & management on burnout among primary school teachers in Gauteng.

Tysia doktorat to fajna sprawa jesli sie wie, ze mozna na nim pozniej zarobic. Podejrzewam ze w Polsce sa dziedziny nauki gdzie doktorat jest bardzo ceniony i przeklada sie to na zarobki, ale niestety w wielu dziedzinac nie jest tak doceniany jak za granica :( wielka szkoda.
    My w przyszlosci bedziemy mieszkac pewnie gdzies w Niemczech lub ewentualnie w Szwajcariii, dla mnie praca na uczelni to moj cel :)

Gosia19, rabarbarka lubią tę wiadomość

1usat5od00spirqc.png
  • anulka81 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka dokładnie nie wszyscy muszą być mistrzami kierownicy, jedni mają smykalke do auta a inni do czegoś innego. Ja się nigdy nie widziałam za kółkiem i to nie tylko ze względu na wzrok, uważam że się do tego nie nadaje i tyle ;-)

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • Karolaaa91 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze no ja już najchetniej bym się pochwalila, ale co zrobie jk teraz ten pokoik to rupieciarnia rzeczy z salony, bo tam teraz smrodza farba :-) jak ja pójde z fotami to od razu serwer padnie haha :-)

Majeczka2014 wrote:
    piękne te pokoiki wszystkie :) zazdroszczę :) Jeszcze Karoli w szare grochy do oblookania :) też będzie pewnie pięknie! A ja na końcu się pochwalę, jeśli zdązę :/

nenka lubi tę wiadomość

atdci09kamv7205a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis na to cudo: kupiłam (znaczy mama kupiła) 3 warstwowy biszkopt, rurki z kremem czekoladowym, czereśnie i zwykłe 2 czekolady do posypania wierzchu tortu. Miałam też miętę w ogródku więc postanowiłam położyć te kilka listków koło czereśni..

Na biszkopt zrobiłam poncz
    Przepis:
    100 ml wody
    60 g cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    Wodę, cukier i cukier wanilinowy łączymy i zagotowujemy

Co do kremu to na biszkopt dawałam czekoladowy
    Przepis:
    2 jajka
    40 g cukru
    10 g żelatyny + 30 ml wody
    400 g masła
    250 g kremu orzechowego
    Masło dobrze napowietrzamy w mikserze. Żelatynę moczymy w wodzie. W metalowej misce ubijamy na parze 2 jaja z cukrem. Gdy jaja się dobrze ubiją, dodajemy namoczoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijamy na parze, następnie zdejmujemy miskę znad pary i nadal mieszamy. W mikserze, w którym napowietrzaliśmy masło, zmniejszamy obroty i bardzo powoli dodajemy jaja ubite z cukrem na parze. Słoiczek z kremem orzechowym wkładamy na chwilę do kuchenki mikrofalowej (aby miał bardziej płynną konsystencję i łatwiej było go dodać do kremu), następnie dodajemy krem orzechowy do ubijających się składników. Wyłączamy mikser, całość mieszamy dokładnie za pomocą łopatki.
    Krem rozsmarowujemy na pierwszej części tortu. Na sam koniec na środkowej układamy drugi krążek. Całość pokrywamy kremem. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut. Po wyjęciu tortu z lodówki ponownie smarujemy go kremem i wyrównujemy.

Na górnej części i po bokach zrobiłam krem śmietankowy
    Przepis:
    500 ml śmietanki 30%
    60 g cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki żelatyny (+ 50 ml wody do namoczenia)

PS To wszystko mieszamy w mikserze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2014, 14:27

Tysia87 lubi tę wiadomość

• rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    rabarbarka gdzie kupiłas te okragłe kosze wiklinowe?

Kosze dostałam od mamy. Z tego co wiem to kupowała je w takim małym sklepiku w okolicy Rabki, więc pewnie Ci za bardzo nie pomogę:(

relgdf9h54y1o8s7.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka2014 wrote:
    kurcze też chyba dziś zamówię coś... tyle, że u mnie same chińczyki, fastfoody... nie bardzo mi się widzi. Ale może ryż po chińsku zjem :)

zrobiliśmy zakupy na domową pizze, zrobimy 4 małe z różnymi składnikami :)

afrykanka, Majeczka2014, verynice lubią tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka zgadzam się z Tobą... jak ja niektórych widzę jak jeżdżą to się zastanawiam kto im prawo jazdy dał :D i to nie tylko kobiety źle jeżdżą, żeby nie było :)
    Afrykanka gratulacje :) zdolna kobita z Ciebie :) to żaden wstyd robić prawko w tym wieku :)
    Wzięłam synka na plac zabaw... wytrzymaliśmy tam tylko 20min. Strasznie gorąco.

afrykanka lubi tę wiadomość

• Karolaaa91 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eeeeee dajcie jedną tu do mnie jak już bedzie taka cieplutka i chrupiąca mniam :-)
    Ewi25 wrote:
    zrobiliśmy zakupy na domową pizze, zrobimy 4 małe z różnymi składnikami :)

Ewi25 lubi tę wiadomość

atdci09kamv7205a.png
  • JagoodkaK Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczynki,
    Ledwo zyje, prawie dzis zemdlalam u kolezanki w sklepie, szaro przed oczami, ciezka głowa mi sie zrobiła i uratowal mnie kubeł z karmą dla psa na ktory opadla moja bezksztaltna masa.

h84fkrhm4lz65cww.png
  • Tysia87 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Afrykanka ja robiłabym z myślą o tym, żeby później zostać wykładowcą na uczelni, bo miałabym taką możliwość. Więc skoro miałabym pewną i w miarę dobrze opłacalną pracę po, to myślę, że warto zrobić:-)a dla Ciebie gratulacje i egzamin na prawo jazdy zdasz pewnie też śpiewająco.w końcu za kółkiem będą dwie osoby a nie jedna;-)

afrykanka lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A proszę bardzo, zapraszam.... Napewno starczy dla każdej :D

• afrykanka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2014, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawo jazdy w RPA jest do zdania. Tutaj placyk jest bardzo trudny…bo np. masz obowiazkowe parkowanie tylem z lewej i prawej strony, ale stoisz na gorce ( masz pod gorke, zeby zaparkowac tylem), nie wiem czy rozumiecie, zamotalam... bez perfekcyjnego opanowania recznego nie ma co podchodzic. Tutaj jak ci auto minimalnie sie poruszy w tyl albo w przod ( za pozno reczny zastosowany, albo w ogole zapomniesz) to od razu jest egzmin oblany.
    Miasto Johannesburg jest olbrzymie, mieszka ponad 4 mln ludzi, wiec ruch jest ogromny, tutaj sie jezdzi bardzo dynamicznie. Drogi sa o niebo lepsze niz w Polsce i mnostwo autostrad dookola.

Co do strachu to ja was rozumiem, sama mialam 1,5 roku temu wypadek jadac taksowka…zderzenie czolowe. Przez kilka miesiecy balam sie jezdzic samochodem jako pasazer, nie mowiac o kierowaniu.

Dziewczyny dawajcie zdjecia pokoikow dzieciecych lub kacikow ktore przeznaczylyscie dla maluszkow. Uwielbiam takie zdjecia ogladac.

1usat5od00spirqc.png
‹‹ 1314 1315 1316 1317 1318 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ