X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie wymyśliłam, że przez cały mój pobyt w szpitalu mąż weźmie urlop, a potem opiekę 2 tyg. Moja mama od razu się nie zgodziła :P Stwierdziła, że szkoda urlopu, że weźmie sobie później. Że przyjedzie, będzie zajmować się domem i sierściuchami a mąż ma chodzić do pracy, a po pracy do mnie dopiero. Będzie miał obiad, posprzątane, psy wyspacerowane (i na pewno wykarmione do ulania).

Może to dobry pomysł? Nie będą same w domu, a urlop zostałby na święta albo inne dni.. Mama co dzwoni to pyta na kiedy mam cc, bo chce już sobie urlop wypisać :P Nie zapyta nawet czy ją chcemy hehe. Ale może to będzie dobre? Niestety mieszkamy 60km od domu rodzinnego i nikt na telefon nie podjedzie na "chwilkę". Tymbardziej, że siostra ma termin na październik, druga jest za granicą. A na rodzinę męża nie mam co liczyć.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Ewi może akurat maleństwo poczeka na tate :)

Dziewczynki, może ma któraś pod ręką liste rzeczy do szpitala dla mamy. Wiem, ze już była setki razy poruszana ale nie mam najmniejszej szansy jej znaleźć. Jutro jadę do hurtowni i już chciałabym sobie wszystko zakupić i spakować torbę :)
    ja moją pakowałam z tą listą:
    MAMA:
    ręczniki x2
    klapki pod prysznic
    klapki do chodzenia
    koszulka do porodu
    koszule do karmienia x2
    stanik do karmienia
    szlafrok
    ciepłe i zwykłe skarpetki
    majtki siateczkowe x4
    podkłady na łóżko x3
    podkłady poporodowe x2op
    wkładki laktacyjne x8
    nakładki na sutki
    maść na brodawki
    tantum rossa x8
    octenisept
    nakładki na sedes
    papier toaletowy
    ręcznik papierowy
    czopki Posterisan
    czopki glicerynowe
    kubek, sztućce
    batony musli
    woda duża x2
    woda mała z dziubkiem x2
    sztyft do ust
    woda w spreyu do twarzy
    pieluszka tetrowa to przecierania twarzy
    gumka do włosów
    telefon i ładowarka
    książka

Kosmetyki:
    -pasta do zębów
    -szczoteczka do zębów
    -żel pod prysznic
    -żel do higieny intymnej
    -szampon i odżywka
    -krem do twarzy
    -dezodorant
    -krem na rozstępy
    -szczotka do włosów
    -malowidła
    -lusterko

+ dokumenty i wyniki badań

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    verynice wrote:
    Ja właśnie spędziłam 2h przy żelazku...masakra...nogi mi w dupę weszły a Marcel chciał sobie wykopać wyjście przez mój pępek...także dziewczyny, które jeszcze nie mają poprasowane ubranek dla dziecka - róbcie to jak najszybciej bo im dalej tym gorzej...

Czy któraś z Was ubrała już łóżeczko dla dziecka? Bo poprasowałam wszystko i zastanawiam się, czy już nie ubrać i nie zakryć kocem coby się nie kurzyło..
    ja ubrałam. żeby bakteriami naszło :P

verynice lubi tę wiadomość

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa91 wrote:
    A moja świadkowa, ktora tez jest w ciazy tylko termin ma na luty poinformowała mnie ze 27 września bierze slub cywilny i oczywiście ja bede świadkowa:-) boje sie tylko czy dam rade pojsc jak termin porodu mam na 10 września jak mały bedzie chciał wyskoczyć szybciej to pal licho ale jak bedzie chciał posiedzieć sobie dłużej w brzuszku?! Dziewczyny wczesniej rodzące: długo sie do chodzi do jako takiej " normalności" po porodzie?
    ja też mam wesele 27 września. Fakt, że nie jestem ważnym gościem, ale to moja kuzynka i też chciałabym iść. I też się zastanawiam czy dam radę..

Karolaaa91 lubi tę wiadomość

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Patu - nie przejmuj się. Ja tam zamierzam robić po swojemu. W Polsce niestety już tak jest, że każdy wie lepiej jak powinnaś żyć i co robić. Tego najbardziej nie lubię w ludziach.
    A tak swoją drogą to kupię sobie coś takiego dla nachalnych :P
    http://ohbaby.pl/dziewczynka/body-szare-moja-mama-nie-potrzebuje-twoich-rad-detail
    też chciałam je kupić, ale chyba już ich nie produkują, bo wszędzie były "wysprzedane".

• Io Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia87 wrote:
    Lo dla takiego maluszka mama jest całym światem. Nikt nie bedzie dla nas konkurencja:-)

No z tym całym światem to różnie bywa, bo np syn mojej koleżanki ewidentnie woli tatę. Akurat ona sama na to zapracowała bo nie bardzo chciała się małym zajmować i od urodzenia wszystko robił jej mąż. Poza tym ona jest raczej chłodna. W sumie to wszyscy ją raczej tolerują niż lubią więc może nie ma się co dziecku dziwić.

W kazdym razie ja chyba będę zaborczą mamą. Jak mi dadzą małego po urodzeniu to chyba będą musieli go siłą zabrać :P No może dam mężowi trochę potrzymać, ale nie za długo :P

BlackLuna, verynice, le'nutka, Tysia87 lubią tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Diabla85 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się boję, że mój syn będzie maminsynkiem, bo mamusia mu wszystko da i zrobi za niego :P Mam nadzieję jednak że się w porę opanuję :)

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    też chciałam je kupić, ale chyba już ich nie produkują, bo wszędzie były "wysprzedane".

To ja sobie sama zrobię. Kupię jednobarwnego bodziaka i zrobią mi nadruk. Chce też zrobić na święta takiego z napisem ,,Święty Mikołaj nie istnieje. Na szczęście nie umiem czytać". Widziałam takie na zagranicznych stronach:
    http://www.pinterest.com/pin/385409680581852926/

stardust87, le'nutka, kark lubią tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Ja sobie wymyśliłam, że przez cały mój pobyt w szpitalu mąż weźmie urlop, a potem opiekę 2 tyg. Moja mama od razu się nie zgodziła :P Stwierdziła, że szkoda urlopu, że weźmie sobie później. Że przyjedzie, będzie zajmować się domem i sierściuchami a mąż ma chodzić do pracy, a po pracy do mnie dopiero. Będzie miał obiad, posprzątane, psy wyspacerowane (i na pewno wykarmione do ulania).

Może to dobry pomysł? Nie będą same w domu, a urlop zostałby na święta albo inne dni.. Mama co dzwoni to pyta na kiedy mam cc, bo chce już sobie urlop wypisać :P Nie zapyta nawet czy ją chcemy hehe. Ale może to będzie dobre? Niestety mieszkamy 60km od domu rodzinnego i nikt na telefon nie podjedzie na "chwilkę". Tymbardziej, że siostra ma termin na październik, druga jest za granicą. A na rodzinę męża nie mam co liczyć.

fipsik, ja jednak stanowczo wole męża, mama chce dobrze ale te pierwsze tygodnie są bardzo ważne i ogromnie zbliżają rodziców oraz maleństwo, "nowy tatuś" w tym czasie uczy się i oswaja z cała sytuacja ja mam zupełnie na odwrót pierwsze dwa tygodnie mąż a następne dopiero mama jak będzie chciała pomoc.. tak było za pierwszym razem tak będzie i teraz

moim zdaniem osobiście widziałam jak to było u mnie i na przykładzie opowiadań innych znanych nam par, oczywiście tata czy mamą jest się od "początku" ale my jako mamusie te "żywe inkubatorki" mamy z dzieciątkiem o wiele większe więzi emocjonalne niż tatusiowie, owszem kochają od początku, cieszą się razem z nami ale tez ta ich wieź którą można porównać z nasza tworzy się tak naprawdę w chwili narodzi jeżeli tatuś jest z nami wtedy lub gdy może w końcu wziasc te swoje upragnione i wyczekane maleństwo na ręce, poczuć, przytulic i nie wyobrażam sobie wyeksmitować taty do pracy bo babcia choć kochana i pomocna tak chce..inne aspekty już pomijam.
    Ale zaznaczam to moje zdanie wiec proszę bez linczu tutaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 16:28

Io lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • nenka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadrobilam was juz po obiadku gulasz ziemniaczki ogorek kompocik truska.- wisn.
    ide teraz lulu padam

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust dziękuje za liste :)

Majeczka ja takiej siostrze nawet bym nie powiedziała, że już urodziłam. Jak jest taka zazdrosna to nie warto zabiegać o jej wzgledy, wiadomo to rodzina i przykro jest ale nic na siłe.

Body świetne i pewnie "chodliwe" dlatego wyprzedane :P

Io jeśli chodzi o to kogo dziecko woli to róznie z tym bywa. Moja siostra np jest świetną matką (nie mówie tego tylko dlatego, ze to moja siostra, ale jej synek jest zadbany, radosny, zdrowo odżywiany, wypielęgnowany, siostra dba o jego zdrowy rozwój psychiczny i fizyczny, i wogóle robi wszystko co sie da dla małego a nawet więcej, przy czym zachowuje zdrowy rozsądek, jak czegoś małemu nie wolno to nie ma zmiłuj). Ale ją nachwaliłam ale naprawdę ona dla mnie jest ideałem matki, troskliwa i wywarzona. A mały itak mam wrażenie woli tate a to tylko dlatego, ze mniej go widzi bo tata pracuje a mama na wychowawczym "siedzi" :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 16:38

Io lubi tę wiadomość

relg4z17djzzyjqt.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jeśli chodzi o obiadek to ja mam dziś labe :P mężuś nas dzis zabiera i jedziemy zjeść sobie cosik na mieście :) w końcu jest trochę chłodniej i mozna wyjść z domku tym bardziej jak mi jutro przywali takie 35 na plusie to muszę to wykorzystać :)

zmykam, do wieczorka mamuski :)

verynice lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    fipsik, ja jednak stanowczo wole męża, mama chce dobrze ale te pierwsze tygodnie są bardzo ważne i ogromnie zbliżają rodziców oraz maleństwo, "nowy tatuś" w tym czasie uczy się i oswaja z cała sytuacja ja mam zupełnie na odwrót pierwsze dwa tygodnie mąż a następne dopiero mama jak będzie chciała pomoc.. tak było za pierwszym razem tak będzie i teraz

moim zdaniem osobiście widziałam jak to było u mnie i na przykładzie opowiadań innych znanych nam par, oczywiście tata czy mamą jest się od "początku" ale my jako mamusie te "żywe inkubatorki" mamy z dzieciątkiem o wiele większe więzi emocjonalne niż tatusiowie, owszem kochają od początku, cieszą się razem z nami ale tez ta ich wieź którą można porównać z nasza tworzy się tak naprawdę w chwili narodzi jeżeli tatuś jest z nami wtedy lub gdy może w końcu wziasc te swoje upragnione i wyczekane maleństwo na ręce, poczuć, przytulic i nie wyobrażam sobie wyeksmitować taty do pracy bo babcia choć kochana i pomocna tak chce..inne aspekty już pomijam.
    Ale zaznaczam to moje zdanie wiec proszę bez linczu tutaj :)

I tak nie mógłby być ze mną cały dzień bo psami i domem trzeba się zająć. Więc by był te 6-8 godz a resztę w domu. Co za różnica czy będzie z rana czy popołudniu. A zaraz po wyjściu ze szpitala i tak bierze opiekę 2 tyg i będzie z nami 24/dobę, a mama wtedy do domu i przyjedzie jak mu się opieka skończy.

A i piszesz pierwsze tygodnie. Przecież po cesarce w szpitalu się leży 4 dni a nie tygodnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 16:42

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • verynice Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a co bierzecie do ubrania na porodówkę? Jakąś koszulę nocną czy koszulkę od męża? Bo po obejrzanych "Porodach" wiem, że taka koszulka/koszula nadaje się już chyba do wyrzucenia po porodzie...?

dqprpx9ikjqhrova.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musze sobie jakąś koszule zakupić, najlepiej na szmatach. Mam taką jedną w domu co by sie nadawała ale jest dziurawa i porwana więc chyba nie za bardzo :P ale nie mam wygodniejszego ciucha :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 16:49

relg4z17djzzyjqt.png
  • nenka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koszulki meza biore

• Kaarolina Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej nadrobilam Was w koncu... zostawic na kilka godzin i taka produkcja :)
    U Nas na porod daja w szpitalu koszule i z tego skorzystam bo raczej swojej nie chce zabrudzic a tamta zdejme i ubiore sie w swoja i sie martwic nie bede :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 16:54

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wiesc na fb chyba Mycha bedzie pierwsza ktora sie wykluje oby wszystko bylo dobrze..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2014, 16:52

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. No przykro ale cóż... Po slubie to samo mówiła jak sobie nie damy rady a jakoś żyjemy.

body świetne. Przydałyby się :D
    A mężowi zapowiedzialam ze pierwszy miesiąc goście mile widziani max na godzinę. A potem daje do zrozumienia ze mała jest zmęczona i muszę jej dac odpocząć. Przecież mnóstwo nowych osób tez dla dziecka nie jest dobre z początku. A jak rodzina zacznie się zjeżdżać to może być problem.

Zaczęłam przebierać ciuszki małej by wybrać co do szpitala. Mam taki metlik ze zaraz cała szafę będzie miała ze sobą ;)

Ale pranie dopiero w przyszłym tyg mogę zacząć remont się przeciąga. Za dużo niespodzianek. Choć wczoraj malował od 9 do 2 w nocy! I dzis tylko śniadanie a od 8 znowu. Uroki starego domu... Walczymy z wilgocią i grzybem mam nadzieję mała nie będzie chorowała przez to. ściany dostają farby i odpadaja... Pełno zaprawek. Oj głupie malowanie a w starym domu niezle wyzwanie

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Tysia87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarola a która to Mycha? Bo ja nie kojarzę?

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
‹‹ 1357 1358 1359 1360 1361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ