WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde widze ze dzis dzien wypiekow sie zapowiada :) mmm takiego chalwowca to bym zjadla :) uwielbiam takie ciasta choc za sama chalwa srednio prżepadam :P

Ja konce zupke- krem z kalafiorka. Mielismy jechac nad jeziorko zrobic grila na obiad (lososia) ale cos sie pogoda kiepsci :/

A co do materaca to wkurzona jestem :(
    Tu nie ma innych niz sprezynowe (co jest dla mnie porazka) i piankowe...
    Inny musiala bym sciagac z pl co wiaze sie z takimi kosztami ze masakra :/ zamowilismy wiec jakis wypasiony piankowy ale mial byc w pt a tu dupa i jeszcże nie ma :(

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• pralinka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupiliśmy lateksowy materac :-)
    Dziewczyny a ten 3bit to mega słodki co?
    Mam ochotę na pieczone ciasteczko, ale nie wiem czy aby na taki typowy zamulacz...

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:
    Tak, już kiedyś robiłam i z pewnością zrobię, ale nie wiem czy dziś zdążę, może jutro się wyrobię bo też jest okazja-moje urodziny ;) Ale ciasto jest mega :D

Majeczka ja mam rozmiar koszuli do karmienia M-a mam 178cm wzrostu i ważę 78-80 mniej więcej bo waga się waha,i jak dla mnie jest szeroka, a materac mam pianka-kokos

ja mam wzrost 168 i ważę 80 kg,... ogłupiałam już :)kurcze no. A nie mam okazji jak i gdzie jechać żeby przymierzyć takie koszule :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Mam ochotę na pieczone ciasteczko, ale nie wiem czy aby na taki typowy zamulacz...

3bit kojarzy mi się, że jest słodki :) mega słodki ;)

• Io Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:

Ja jak robiłam do dałam trochę mniej cukru do bitej śmietany i wcale nie było takie słodkie. Też się tego bałam, ale wszysyc się zachwycali. Jedyny problem z tym ciastem jest taki, że trzeba je w lodówce trzymać. Jak chcesz mniej słodkie to zamiast herbatników możesz dać jedną wartwę krakersów, ale ja wolę z herbatnikami. No i budyń lepiej zrobić z tego przepisu niż gotowy bo jest dużo lepszy. Moja ciocia poszła na łatwiznę i kupiła budyń i już nie to samo ciasto.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Tysia87 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    no ja też mam 175 więc może jest podobnie. Przekonam się dziś, żeby tylko zdrowa była to najważniejsze.
    Daj znać jak po wizycie i ile waży maluszek:-)

justyna14 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:

3 bita się nie piecze-ten plus ;) A jest słodki... mniam.. Ale to przez ta masę kajmakową-mój małż nie lubi tej masy i takich słodkich ciast, ale to bardzo chętnie je :)

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, no ja się własnie zastanawiam, kiedy dostanę kasę. Ja jak na razie nie dostałam informacji o żadnym postępowaniu wyjaśniającym. Wiem, że koło 10.07 moja firma wysłała dokumentację do ZUS-u i tak sobie czekam na jakąś wpłatę/informację z ZUS-u. Teoretycznie mają 30 dni na decyzję tak?
    Oby się pospieszyli, bo mamy kredyt na głowie :/
    Karolaaa91 wrote:
    kochana ja do tej pory nie mam pieniedzy ani decyzji, dzisiaj mnie pani uświadomiła, ze od momentu wszczęcia postepowania wyjasniającego ( takie u mnie sie zaczelo 3.07) maja dwa miesiace na wydanie decyzji i zakonczenie, także ja najprawdopodobniej urodze, a jeszcze żadnej decyzji nie otrzymam, a pan który się zajmuje moja sprawa oczywiscie co robi ? Jest na urlopie :-D

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Fipsik Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    Fipsik, szczerze mowiac to nie mam pojecia jaka szyjka jest lepsza. Najlepsza jest taka, ktora nie puszcza dziecka za szybko na ten swiat:-P

zastanawiam się jak długo pociągnę z rozwarciem nie leżąc plackiem 24/dobę

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • K_A_M_A Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka2014 wrote:
    ja mam wzrost 168 i ważę 80 kg,... ogłupiałam już :)kurcze no. A nie mam okazji jak i gdzie jechać żeby przymierzyć takie koszule :/

Ta moja po prostu jest taka że mam troszkę luzu a jak zejdzie ciut brzuch to będzie szeroka, jak zamawiasz na all to zapytaj sprzedawce o wymiary koszul, no i lepiej wziąć większą niż żeby była za ciasna. Rozmiar rozmiarowi nie równy :)

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Tysia87 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robie 3bita tylko na krakerskach a nie na herbstnikach bo troche jest mniej slodkie.ale i tak jest:-) Do tego masa kajmakowa, krem do karpatki i 30% smietana.cukru nie dodaje w ogole.robi sie 10minut a jedno z lepszych ciast jakie jadlam:-) Kama Ty masz dzis rocznice? Bo nie jestem pewna.jak tak to wszystkiego dla Was dobrego a jak nie to trudno, tez wszystkiego dobrego;-)

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    K_A_M_A wrote:
    Ta moja po prostu jest taka że mam troszkę luzu a jak zejdzie ciut brzuch to będzie szeroka, jak zamawiasz na all to zapytaj sprzedawce o wymiary koszul, no i lepiej wziąć większą niż żeby była za ciasna. Rozmiar rozmiarowi nie równy :)

no niestety wiem właśnie :)
    jedna l/xl może okazać za duża a druga za mała.
    A i tak chcę kupić do szpitala najzwyklejsze. Ogólnie nie lubię chodzić w koszulach :) wolę spodenki+koszulka na ramiączka ew. krótki rękawek.

• Io Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madiiiii wrote:
    Kurde, no ja się własnie zastanawiam, kiedy dostanę kasę. Ja jak na razie nie dostałam informacji o żadnym postępowaniu wyjaśniającym. Wiem, że koło 10.07 moja firma wysłała dokumentację do ZUS-u i tak sobie czekam na jakąś wpłatę/informację z ZUS-u. Teoretycznie mają 30 dni na decyzję tak?
    Oby się pospieszyli, bo mamy kredyt na głowie :/

To oni te dokumenty pocztą wysłali zamiast osobiście dostarczyć? Mam nadzieję, że chociaż poleconym. U nas koleżanka z pracy wysyłała do ZUS zwolnienia pocztą i niby poginęły. No albo ZUS grał na czas i powiedział, że dokumenty nie dotarły. A wysłane były zwykłym listem wiec nie do znalezienia. Dziewczyna musiała latać i załatwiać odpis zwolnienia. A wypłatę dostała po 2 miesiącach. Jak dla mnie to takich dokumentów się po prostu nie wysyła tylko wozi. Do tego pytanie czy wysłali priorytetem czy zwykłym. Zwykły to może nawt tydzień iść. A dla ZUSu liczy się data wypływu dokumentu a nie nadania. Także jeśli wysłali dokładnie 10.07 i nadali list priorytetem do godizny 14 to dokumenty masz z ZUSie 11.07 czyli kasę możesz dostać 11.08. Jeśli wysłali poźniej i do tego nie priorytetem to będziesz miała kolejne dni obsuwy. A ZUS raczej nie daje kasy przed terminem. Możesz zadzwonić do ZUS i zapytać kiedy będziesz miała kasę. A na przyszłość lepiej samemu zawieźć do ZUS zwolnienie niż czekać aż ktoś z biura łaskawie pofatyguje się na pocztę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2014, 13:07

madiiiii lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka2014 wrote:
    Dziewczyny pomęczę Was jeszcze
    powiedzcie mi jakie macie materace do łóżeczek???
    I cenowo jak się u Was przedstawiał,bo ja muszę zamówić do łóżeczka i zastanawiam się...

ja mam z jednej strony gryka a z drugiej kokos i cenowo 100zł

betina89 lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczko ja mam 1 taką typową do karmienia, 1 na ramiączkach (nawet w pepco są za 15 zł) i 1 zestaw-koszulka rozpinana i spodenki. Ja będąc dziś w pepco chyba sobie dokupię znowu tą na ramiączkach bo dla mnie jest bardzo wygodna i się tak nie spocę jak w tej do karmienia bo materiał jest z bawełny ale gruba jest ta koszula więc nie szalej ;) hehe Podobno na oddziałach jest masakrycznie gorąco to w razie czego zrobię zakaz odwiedzin i będę na golasa kisła :P

Tysia tak mamy 2 rocznicę-jest na 2 suwaczku nawet zaznaczona ;) A powiedz mi jak robisz to ciacho z tą śmietanką 30 % to coś do tego dajesz? Bo mam 2 kubeczki i w sumie mogłabym z nią zrobić, tylko się boję że mi ta śmietana popłynie. Fixy, żelatyna?? ;)

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak to jest w przypadku gdy ktoś pracuje na umowę na czas nueokreślony i od 1 czerwca do 5 czerwca pracowałam jeszcze a od 6.06.2014 poszłam na zwolnienie już i wczoraj koleżanka przyniosła mi odcinek z pensji a tam mam naliczone jakieś 200 zł mniej wynagrodzenia zasadniczego. Przecież chorobowe to 100 % jest nie? :/

qb3c82c3gptozz8t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma ktoras z Was konto w pko??
    kurcze, chcialam zrobic przelew odrazu z konta , mam karte zdrapkowa,zostal jeden numer(mam tez druga karte zdrapkowa nowa) no ale nie moge wpisac numerkow z karty z tej ostatniej bo wyskakuje mi na czerwono jakis komunikat. Wiecie moze jak to rozwiazac? sory za pytanie,ale ja rzadko korzystalam z konta ;)

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka2014 wrote:
    ma ktoras z Was konto w pko??
    kurcze, chcialam zrobic przelew odrazu z konta , mam karte zdrapkowa,zostal jeden numer(mam tez druga karte zdrapkowa nowa) no ale nie moge wpisac numerkow z karty z tej ostatniej bo wyskakuje mi na czerwono jakis komunikat. Wiecie moze jak to rozwiazac? sory za pytanie,ale ja rzadko korzystalam z konta ;)

pewnie musisz sobie aktywować tą nową kartę :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:
    a jak to jest w przypadku gdy ktoś pracuje na umowę na czas nueokreślony i od 1 czerwca do 5 czerwca pracowałam jeszcze a od 6.06.2014 poszłam na zwolnienie już i wczoraj koleżanka przyniosła mi odcinek z pensji a tam mam naliczone jakieś 200 zł mniej wynagrodzenia zasadniczego. Przecież chorobowe to 100 % jest nie? :/
    za pierwsze 33 dni płaci pracodawca, a potem dopiero ZUS jeśli jest mała firma do 20 osób, jak zatrudnia ponad 20 to pracodawca płaci Tobie i sam rozlicza się z Zusem. od 1 do 5 czerwca powinnaś mieć normalnie naliczoną pensję, a od 6 czerwca do 30.06 średnią z ostatnich 12 miesięcy/dzień razy liczba dni.

7w3d 💔
  • Io Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi25 wrote:

A nie miałaś ostatnio jakiejś podwyżki? Chorobowe jest 100% ale oblicza się je jako średnią z 12 miesięcy więc jesli wcześniej mniej zarabiałaś to średnia ci spadnie. A jeśli miałaś cały czas takie samo wynagrodzenie to powinnaś zapytać z jakiej racji masz mniej.

dqpr3e5ebayuirbn.png
‹‹ 1393 1394 1395 1396 1397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ