Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
K_A_M_A wrote:Majeczko ja mam 1 taką typową do karmienia, 1 na ramiączkach (nawet w pepco są za 15 zł) i 1 zestaw-koszulka rozpinana i spodenki. Ja będąc dziś w pepco chyba sobie dokupię znowu tą na ramiączkach bo dla mnie jest bardzo wygodna i się tak nie spocę jak w tej do karmienia bo materiał jest z bawełny ale gruba jest ta koszula więc nie szalej
hehe Podobno na oddziałach jest masakrycznie gorąco to w razie czego zrobię zakaz odwiedzin i będę na golasa kisła
Tysia tak mamy 2 rocznicę-jest na 2 suwaczku nawet zaznaczonaA powiedz mi jak robisz to ciacho z tą śmietanką 30 % to coś do tego dajesz? Bo mam 2 kubeczki i w sumie mogłabym z nią zrobić, tylko się boję że mi ta śmietana popłynie. Fixy, żelatyna??
https://www.maluchy.pl/li-69041.png -
Majeczka2014 wrote:ma ktoras z Was konto w pko??
kurcze, chcialam zrobic przelew odrazu z konta , mam karte zdrapkowa,zostal jeden numer(mam tez druga karte zdrapkowa nowa) no ale nie moge wpisac numerkow z karty z tej ostatniej bo wyskakuje mi na czerwono jakis komunikat. Wiecie moze jak to rozwiazac? sory za pytanie,ale ja rzadko korzystalam z kontaTysia87, Majeczka2014 lubią tę wiadomość
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:kochana na nie możesz w necie na koncie zmienić sobie formy? tzn mi kody przychodzą na telefon i nie muszę żadnych karteczek zdrapkowych mieć. Może uda Ci się też tak ustawić. Jest to praktyczniejsze
no muszę pewnie aktywować nową kartę tą zdrapkową. Już mi ją wysłali kiedyś tam, a muszę zrobić przelew no i teraz pytanie gdzie mam tą kartę aktywowaćeh zestresowałam się
-
Heeeej Mamuśki!
Zaraz będę nadrabiać dzisiejsze zaległości, ale najpierw sprawozdanie z wizyty!
Śmiesznie się zaczęło, bo moja doktor wyjrzała z gabinetu, żeby zaprosić na wizytę, więc się przeturlałam. Wchodzę, ona już siedzi, patrzy na mnie, oczy jak 5zł i mówi 'Kurcze! Ja panią zapamiętałam z początku ciąży, jak jeszcze z małym brzuszkiem pani przychodziła, a dzisiaj pani nie poznałam!' (nie widziałyśmy się równo miesiąc)To moje rozpieranie między nogami to jeszcze nie poród, bo szyjka nadal ani myśli się skracać i rozwierać, pulpeta czuć jak głową napiera podobno. Serduszko idealne, 148 mu tłukło. Pokazałam kobitce opis z ostatniego usg i się złapała za głowę, jak zobaczyła gabaryty synunia. W 37 mam kolejne dla kontroli wagi, ale już dzisiaj powiedziała, że bez cc to nie byłoby szans go wypchnąć.
To teraz czekamy do środy na wizytę u lekarza od cc i zobaczymy kiedy będę tulić mojego grubaskaEwi25, verynice, kark, justyna14, anulka81, Majeczka2014, Paula55, akuszerka89, stardust87, nenka, Gosia19, betina89 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Io wrote:A nie miałaś ostatnio jakiejś podwyżki? Chorobowe jest 100% ale oblicza się je jako średnią z 12 miesięcy więc jesli wcześniej mniej zarabiałaś to średnia ci spadnie. A jeśli miałaś cały czas takie samo wynagrodzenie to powinnaś zapytać z jakiej racji masz mniej.
no tak by było, w tatmtym roku miałam te 150 zł mniej w pensji, później od nowego roku podwyżki były... -
Io wrote:Akuszerka - a jak to jest z tymi wcześniakami? Napisałaś, że już 34 tc skończony więc jest ok. Czy to znaczy, że w razie czego nasze maluszki są teraz bezpieczne? Bo ciąża donoszona to dopiero po skończeniu 37 tc z tego co wiem.
Io lubi tę wiadomość
-
Ewi25 wrote:a jak to jest w przypadku gdy ktoś pracuje na umowę na czas nueokreślony i od 1 czerwca do 5 czerwca pracowałam jeszcze a od 6.06.2014 poszłam na zwolnienie już i wczoraj koleżanka przyniosła mi odcinek z pensji a tam mam naliczone jakieś 200 zł mniej wynagrodzenia zasadniczego. Przecież chorobowe to 100 % jest nie?
Ja np mam mniej o 200zl ale to dlatego ze w tamtym roku poronilam i bylam 5 dnj na l4 a zus liczy 12 miesiacy przepracowanych i moja podwyzka w tym czasie ich nie obchodzi, bo cofneli sie do obliczenia zasilku do czasu przed poronienie m.nie wiem czy wytlumaczylam to dobrze, ale dla mnie zus to pierd....... złodziejehttps://www.maluchy.pl/li-69041.png -
nick nieaktualny
-
Majeczka2014 wrote:no muszę pewnie aktywować nową kartę tą zdrapkową. Już mi ją wysłali kiedyś tam, a muszę zrobić przelew no i teraz pytanie gdzie mam tą kartę aktywować
eh zestresowałam się
dostęp - narzędzia autoryzacyjne - karty kodów i tam ją aktywujeszMajeczka2014 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMigotka, wg mnie skurcze 50 to takie średnie, bo porodowe masz 100, albo więcej.
Ja jak pojechałam z krwawieniem i skurczami to miałam 50 co 6-7 minut i same się uspokoiły, bez żadnych lekówZa to ostatnio na KTG poszły mi od 0 do 70, jakbym w ciągu 30 minut miała połowę dłuuuugiego skurczu
Boże, zrobiłam zupę, drugie, pranie, wyprasowałam ciuszki i padam... -
Tysia87 wrote:Nie dodaje niczego.tylko zeby dobrze ubic 30 stke to musi być dobrze schlodzona inaczej faktycznie Ci poplynie.zawsze kozesz dla pewnosci smietanfix dodać czy jak to tam sie nazywa:-)
A no zobaczymy czy ja dobrze ubijęCoś tam dorzucę jednak dla pewności
Tysia87 lubi tę wiadomość
-
Tysia87 wrote:Ewi25 a masz zwolnienie na 3 tyg czy na miesiąc od razu? Bo w zusie licza Ci za dni na zwolnieniu i moze stsd zamiast calej pensji masz mniej....
Ja np mam mniej o 200zl ale to dlatego ze w tamtym roku poronilam i bylam 5 dnj na l4 a zus liczy 12 miesiacy przepracowanych i moja podwyzka w tym czasie ich nie obchodzi, bo cofneli sie do obliczenia zasilku do czasu przed poronienie m.nie wiem czy wytlumaczylam to dobrze, ale dla mnie zus to pierd....... złodzieje
tylko za czerwiec jeszcze pracodawca mi płaci, dopiero od któregoś tam lipca zus... ja w kwietniu byłam na zwolnieniu też to moze i dlatego, no ale w tamtym roku miałąm delikatnie mniejszą pensjęech aby żeby zabrać...
-
Mi dziś powiedzieli ze od wszczęcia postępowania na wydanie decyzji maja dwa miesiące. Ale nie wiem czy to sie ciebie tyczy bo nie wiem czy u ciebie takowe wszczęli....
madiiiii wrote:Kurde, no ja się własnie zastanawiam, kiedy dostanę kasę. Ja jak na razie nie dostałam informacji o żadnym postępowaniu wyjaśniającym. Wiem, że koło 10.07 moja firma wysłała dokumentację do ZUS-u i tak sobie czekam na jakąś wpłatę/informację z ZUS-u. Teoretycznie mają 30 dni na decyzję tak?
Oby się pospieszyli, bo mamy kredyt na głowie -
Ewi25 wrote:tylko za czerwiec jeszcze pracodawca mi płaci, dopiero od któregoś tam lipca zus... ja w kwietniu byłam na zwolnieniu też to moze i dlatego, no ale w tamtym roku miałąm delikatnie mniejszą pensję
ech aby żeby zabrać...
To przez to zwolnienie w kwietniu. Przerwa jest na tyle mała, że jako podstawę przyjmują Ci chorobowe z kwietnia (mniej korzystne dla Ciebie bo tylko 3 miesiące z podwyżką się łapią)i teraz już będą lecieć tą podstawą z kwietnia. O ile dobrze pamiętam to trzeba całe 3 miesiące przepracować, żeby od nowa liczyli podstawę. Jak nie ma trzech to biorą ostatnią. -
nick nieaktualnyK_A_M_A wrote:Majeczko ja mam 1 taką typową do karmienia, 1 na ramiączkach (nawet w pepco są za 15 zł) i 1 zestaw-koszulka rozpinana i spodenki. Ja będąc dziś w pepco chyba sobie dokupię znowu tą na ramiączkach bo dla mnie jest bardzo wygodna i się tak nie spocę jak w tej do karmienia bo materiał jest z bawełny ale gruba jest ta koszula więc nie szalej
hehe Podobno na oddziałach jest masakrycznie gorąco to w razie czego zrobię zakaz odwiedzin i będę na golasa kisła
Tysia tak mamy 2 rocznicę-jest na 2 suwaczku nawet zaznaczonaA powiedz mi jak robisz to ciacho z tą śmietanką 30 % to coś do tego dajesz? Bo mam 2 kubeczki i w sumie mogłabym z nią zrobić, tylko się boję że mi ta śmietana popłynie. Fixy, żelatyna??
o to wstrzymam się jeszcze w tym tyg od zakupu i wpadnę do pepcomoże uda mi się taką na ramiączka dorwać .Dzięki
K_A_M_A lubi tę wiadomość
-
Dzisiaj ja mam paskudny humor:-/ wrrr dość ze ten ZUS mnie załamał to jeszcze pojechałam do fotografa zeby zrobic zdjecie do dowodu i prawa jazdy bo od czerwca kiedy brałam slub jeszcze nie zmieniłam i jak zobaczyłam swoją wielka gębę to mi sie odechcialo zmiany dokumentów....
powiedziałam tej babie zeby sie wstrzymała z drukowaniem zdjeć przyjade jutro. Jakbym jutro miała mieć mniejsza gębę
justyna14, verynice lubią tę wiadomość
-
verynice wrote:Dzień dobry
Witam się w 35 tygodniu. Jestem juz po pobraniu krwi i juz się nie mogę doczekać wizyty o 19:304tyg małego nie widziałam...niekawe ile będzie ważył bo w 31 tyg ważył 1700g...
Ktoś jeszcze wizytuje dziś poza mną, doti i Karolina?
Witam.Tak ja mam dzisiaj wizyte o 16.10.Nawet sen mialam,ze po wizycie ginekolog natychmiast do szpitala kazala mi jechac.Mezowi snil sie Damianek ,ze trzymal go na rekach.Mam nadzieje,ze sny sie nie sprawdza.Dzisiaj bede miec robione badanie na paciorkowca.Wg.belly 17.08 bede miec ciaze donoszona.Czas szybko leci,a 1.09 tuz,tuz.Pozdrawiam.verynice lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69856.png
https://www.maluchy.pl/li-70991.png