Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
b-c wrote:ja też chcę SN. Najbardziej nie mogę się doczekać, jak już Mała będzie lezała na mojej piersi i tak przez calutkie 2 godzinki
Magiczna chwila.
Moja mama, która ma 170 cm wzrostu i przed ciążą ważyła 47 kg urodziła swoje pierwsze dziecko- mnie- 4200 g i 60 cm. Podobno poród miała bardzo lajtowy, bo waga to nie wszystko, ja byłam długa i wcale nie byłam pulpetem. Moja koleżanka urodziła naturalnie ( co prawda to był jej trzeci poród) chłopca 5000 g- naturalnie, a sama jest mega drobniutka
Ja też byłam długa i do dzisiaj mi to zostało-też miałam 60 cm:)a ważyłam 3700.Ale powiem Ci,że urodzić 5000g naturalnie to podziwiam:)https://www.maluchy.pl/li-69041.png -
betinka wrote:Haha, dobre
Sado maso
https://www.maluchy.pl/li-69041.png -
nick nieaktualnyWydaję mi się że KTG nie robią raczej rutynowo ot tak. Tylko w szpitalu jak leżysz to monitorują. W ostatnich 2 tygodniach mogą kazać przyjeżdżać do szpitala, ale też chyba rzadko. Częściej po terminie.
Chociaż na necie znalazłam generalne wskazania do takiego badania:
Ciąża przeterminowana.
Nadciśnienie u kobiety ciężarnej.
Obciążony wywiad położniczy.
Choroby nerek.
Hipotrofia płodu.
Monitorowanie stanu płodu w czasie indukowania czynności porodowej.
Monitorowanie stanu płodu podczas porodu.
Subiektywne odczucie wyraźnie osłabionych lub gwałtownych ruchów płodu.
Krwawienie z dróg rodnych.
Ból brzucha z niewyjaśnionych przyczyn.
Uraz mechaniczny brzucha kobiety ciężarnej.
Konflikt serologiczny.
Wady serca -
betinka wrote:Ale u mnie czuć, że on jest faktycznie duży. Do tego w 32 tyg miał już główkę 32cm (tyle mają dzieci przy porodzie), wszystkie parametry poza nóżką miał w 96 centylu (nóżka poniżej 50 centylu, więc długi raczej nie będzie). Ja ważyłam 4100g, moja mama 4600g, a jej brat ponad 5000g - moja lekarka powiedziała, że prawdopodobnie moje dziecko ma to w genach. W 37 tyg zobaczymy, czy zwolnił, czy się pasie dalej.
No to faktycznie gigancik mały -
stardust87 wrote:nie, tu nie chodzi o to, że chcę. A tym bardziej bez płacenia. Tylko chodzi o to czy powinnam nie mając zaleceń od lekarza
czy to KTG jest potrzebne jak nic się nie dzieje..
Mi lekarz dawał skierowanie na KTG po terminie i chodziłam chyba co 2-3 dni. Ja myślę, że jak lekarz nie daje skierowania, to widocznie nie ma jeszcze potrzeby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2014, 17:44
stardust87 lubi tę wiadomość
-
Tysia87 wrote:Oj tam sado maso od razu:)nie chcę się stresować konkretną datą i nastawiać na ból.Tylko chce żeby synek mnie odciągnął od codziennych czynności:)Tylko muszę z nim porozmawiać jeszcze,żebym zdążyła chociaż włosy umyć i prysznic wziąźć
Też bym tak chciałai najlepiej jeszcze przed terminem, w jakąś sobotę rano jak będę po kąpieli z ułożonymi włosami i mąż pod ręką
Tysia87, betinka, stardust87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Szonka wrote:Też bym tak chciała
i najlepiej jeszcze przed terminem, w jakąś sobotę rano jak będę po kąpieli z ułożonymi włosami i mąż pod ręką
Szonka, stardust87 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69041.png -
Wróciłam
Ja tam myślę, że 4kg jeszcze da radę urodzić, gorzej z 5kg dzieckiem
Akuszerka to mnie zaskoczyłaś z tymi informacjami o śluzieja od jakiś 2tyg mam go sporo i nieraz się zastanawiałam czy to nie wody płodowe
czyli u mnie duża szansa na szybkie odejście czopu.
Ja to teraz mam schizęmyśli o tym czy dziecko będzie zdrowe, czy urodzę naturalnie (bardzo nie chcę cc).
Ja miałam synka 3850g i nie mogłam go urodzić ze względu na dużą jego głowę. Także bardziej o wymiary w sumie się martwię niż o wagę. -
aleksa.wawa wrote:Mika a co u ciebie sie dzieje z rekoma jesli moge spytac?
Kurde ja mam mega problem z rekoma i juz nie wiem co robic, a gin mowi ze takie są uroki ciazy i nic na to nie poradziUaktywnił mi sie zespol ciesni nadgarstka i praktycznie nie mam czucia w palcach u prawej ręki
Kochana masz to co Ja posiadam niestety takie uroki ciąży tak jak mówią lekarze mi zapisała ketonal ale nie pomógł więc go nie stosuje n arazie Ci dretwieją rece a bolą też zyły bo Ja męczę sie już od 2,5 tygodnia z tym i wykitujeByły dni kiedy tylko jedna reka mi drętwiała potem były dni kiedy cała reka no i przyszły dni kiedy obie ręce mi drętwieją i bolą żyły do ramion najgorzej w nocy bo spać nie mogę bo ręce mi drętwieją i nie mogę zasnąć a ból niesamowity no i po ciąży niby znika ale 100 % to Ci nikt gwarancji nie da
-
U nas idzie burza! Już prawie tańce szamańskie odprawiam
Otworzyłam okno balkonowe i nawet trochę różnicy czuć. Jak tylko walnie deszcz, to pędzę do kuchni robić placki ziemniaczane - mam potwooooorną ochotę!!!
Tysia87 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
ja też nastawiam się na psn. Nie mam nadciśnienia, dziecko jest w miarę normalne wagowo itd, nie mam wad wzroku, malec ułożony jest od samego początku główką w dół więć nie ma przeciwskazań
Boję się tylko że po porodzie naturalnym zdarzają się przypadki wypadania pochwy, odbytu itd... -
Kaarolina wrote:Upal upal gdzie to ochlodzenie ja sie pytaaam??? Dzisiaj wszystko po zlosci ja nie wiem grrrr kiedy to sie skonczy...
Karolcia, biedna, już niedługo koniec! Ostatni odcinek ostatniej prostejZaraz Krzyś będzie patrzył na Kłapoucha. Ale ten lekarz pisior jeden, fakt, płacisz taką kasę, to Ci się należy porządna wizyta i dokładne usg z oglądaniem Krzysia do woli! Zjedz coś słodkiego, może troszkę Ci się nastrój poprawi!
https://www.maluchy.pl/li-68923.png