X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia87 wrote:
    Weszłam na stronę szpitala i faktycznie jest co trzeba zabrać, muszę wypakowac kosmetyki dla małego, bo drukowanymi jest napisane, żeby nie brać, a mi dużo zajmują, najwyżej tata dowiezie jak mi dziecka nie domyja;-)poczytalam i Ameryka normalnie:preferuja poród bez nacięcia,gaz znieczulajacy, przy akompaniamencie muzyki wybranej przez siebie (wybiore disco polo zobaczę ich miny).Zastanawiam się czy to naprawde tak wygląda......

ja też myślałam, że muszę nabrać kosmtyków dla małej ;) ale dowiedziałam się że jedynie trzebamieć ze sobą np.linomag i chusteczki nawilżające. No swoje pampersy

• K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia87 wrote:
    Weszłam na stronę szpitala i faktycznie jest co trzeba zabrać, muszę wypakowac kosmetyki dla małego, bo drukowanymi jest napisane, żeby nie brać, a mi dużo zajmują, najwyżej tata dowiezie jak mi dziecka nie domyja;-)poczytalam i Ameryka normalnie:preferuja poród bez nacięcia,gaz znieczulajacy, przy akompaniamencie muzyki wybranej przez siebie (wybiore disco polo zobaczę ich miny).Zastanawiam się czy to naprawde tak wygląda......

Ha ha ha, dobra jesteś :) Wybierz Weekend to będzie niezła impra w szpitalu :D

Tysia87, akuszerka89 lubią tę wiadomość

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki, ja dzisiaj sie wizytuję więc trzymajcie za mnie kciuki. Odebrałam wczorajsze wyniki, prawie wszystkie są idealne :) Oczywiście już zaczynam sie stresować a mam na 17. Ostatnimi dniami bardzo mi sie napina brzuch, nie wiem czy to dlatego, ze mały ma już niewiele miejsca czy może coś innego. No i ciekawe ile mam wód płodowych, mam nadzieje, ze nie tak jak w moim śnie- 50 litrów :)

Jesli chodzi o ilość dzieci urodzonych "z wadami" kiedyś i teraz to moim skromnym zdaniem teraz jest o wieeeele więcej chorych dzieci niż jeszcze naście czy dziesiąt lat temu. Kiedyś nie było szansy a uratowanie dziecka w 26 tyg np a teraz takie maluszki sie ratuje, ważące po 500 gram. To samo z podtrzymywaniem ciąży, lekami, jakie i dużo z nas bierze, gdyby nie one to nawet na naszym forum mogłoby być jedynie połowa z nas. To samo jeśli chodzi o podtrzymanie przy życiu już urodzonych dzieci, teraz jest taki sprzet, leki i wiedza medyczna jakiej kiedyś nie było. Kiedyś urodziło sie i przeżyło jedynie silne dziecko, teraz nie koniecznie, ratuje się nawet dzieci które nie mają szansy na normalne życie, które są skazane na zawsze na wegetację. Oczywiście ja nie osądzam czy to jest dobre czy złe. Tak po prostu jest.

Co do ubranek dla maleństwa to ja też nie wiem co mam wybrać, najwięcej myślę w co ubrać moja kruszynkę zaraz po porodzie, to bedzie jego pierwsze ubranko :P
    I jeszcze sie zastanawiam czy brać szlafrok do szpitala, pewnie wezmę bo trzeba ale wszystkie moje szlafroki nie są w stanie otulic mojego brzucha, on z każdego wystaje :)

I juz nie wiem co jeszcze chciałam napisać.

relg4z17djzzyjqt.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonka trzymamy kciuki :) Skoro masz w chacie szlafroki a szpital wymaga to bierz z chaty-tam nie będzie tak zimno żebyś musiała nim cały brzuch opatulać :) Moim zdaniem to bez sensu kupować szlafrok typowo ciążowy bo co później z nim robić-chodzić w takim worze?? :P

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobity odbiegając od tematu kto chce niech looknie na ten artykuł-ja do tej pory się śmieję :D

http://www.wiocha.pl/1137694,Kobieta-za-kierownica

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do ilości chorych dzieci to ja mam zupełnie inne zdanie niż Wasze:P Rozmawiałam niedawno z tatą właśnie o chorych dzieciach, takich z widocznymi wadami, na wózkach, z problemami psychicznymi, niedorozwojami itd i powiedział mi, że kiedyś takie dzieci były prawie w każdym domu, tylko po prostu nikt nie pozwalał wychodzić im na dwór, Często było tak, że ludzie nie wiedzieli nawet, że takie dziecko czy osoba jest w rodzinie. Ludzie się tego wstydzili. A dziś chore dzieci się "pokazuje". Są w reklamach, rodzice wychodzą z nimi na spacery, nie wstydzą się ich. I może właśnie dlatego mamy wrażenie, że kiedyś było mniej takich osób.

turkawka lubi tę wiadomość

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama, nawet nie bede patrzyła ile kosztuje ciążowy szlafrok, pewnie nie mało a przyda mi sie na dwa dni w szpitalu o ile wogóle bo u nas są łazienki w pokoju więc wogóle nie ma po co wychodzić.
    A co do artykułu to ja wierze, są takie "inteligentne" laski :)

relg4z17djzzyjqt.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedna Fipsik. Najpierw nerki a teraz to. Ile się ta dziewczyna wycierpi.

A ja właśnie zglupialam. Rano na obchodzie ordynator kazał dawać mi leki bez zmian i podpiac druga kroplowke. Do tej pory jej nie dostalam. Przed chwila przynieśli mi leki i jednego na ciśnienie nie ma a siostra mówi ze wycofali mi go. Pytam o kroplowke a ona mówi ze wystarczy jedna. To jak się to ma do ustaleń z obchodu? No i tych sterydów tez nie dostalam i w sumie to nie wiem czy dostane. Czyżby AZ taka poprawa? Tylko na jakiej podstawie skoro dziś mnie nie badali? Kurde, człowiek nic tu nie wie.

Fipsik lubi tę wiadomość

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    co do ilości chorych dzieci to ja mam zupełnie inne zdanie niż Wasze:P Rozmawiałam niedawno z tatą właśnie o chorych dzieciach, takich z widocznymi wadami, na wózkach, z problemami psychicznymi, niedorozwojami itd i powiedział mi, że kiedyś takie dzieci były prawie w każdym domu, tylko po prostu nikt nie pozwalał wychodzić im na dwór, Często było tak, że ludzie nie wiedzieli nawet, że takie dziecko czy osoba jest w rodzinie. Ludzie się tego wstydzili. A dziś chore dzieci się "pokazuje". Są w reklamach, rodzice wychodzą z nimi na spacery, nie wstydzą się ich. I może właśnie dlatego mamy wrażenie, że kiedyś było mniej takich osób.

Jedynym sposobem na ustalenie tego jest policzenie chorych dzieci kiedyś i dziś a tego nie da sie zrobić :) Więc sie nie dowiemy kto ma racje :)

relg4z17djzzyjqt.png
  • anulka81 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwie godziny zastanawiałam sie czy zadzwonic do gina!! w końcu zadzwoniłam kazał mi brać nospe 3*2 i obserwować jak się skurcze dalej będą pojawiać to dzwonić.
    A ja sie bałam że każe mi przyjechać do szpitala i mnie tam zostawi dlatego zwlekałam z telefonem.... wiem głupia jestem, najważniejsze jest dziecko! Mam nadzieję że skurczę sie wyciszą po podwójnej dawce nospy i z moim ginem zobacze sie dopiero na wyznaczonej wizycie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 14:25

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naszpotrojnycud.blogspot.com/

zobaczcie jaki znalazłam blog...
    Maleństwa kochane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 14:25

• iwo_na Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Biedna Fipsik. Najpierw nerki a teraz to. Ile się ta dziewczyna wycierpi.

A ja właśnie zglupialam. Rano na obchodzie ordynator kazał dawać mi leki bez zmian i podpiac druga kroplowke. Do tej pory jej nie dostalam. Przed chwila przynieśli mi leki i jednego na ciśnienie nie ma a siostra mówi ze wycofali mi go. Pytam o kroplowke a ona mówi ze wystarczy jedna. To jak się to ma do ustaleń z obchodu? No i tych sterydów tez nie dostalam i w sumie to nie wiem czy dostane. Czyżby AZ taka poprawa? Tylko na jakiej podstawie skoro dziś mnie nie badali? Kurde, człowiek nic tu nie wie.

Jak czytam co sie dzieje w naszych szpitalach to sie zastanawiam czy oni myślą, ze leczą dorosłych czy może dzieci. Co która z nas nie trafi do szpitala to nikt nie raczy poinformować pacjentki jakie leki ma podawane, badania ma wykonywane i jaki jest jej stan. Normalnie szok.

relg4z17djzzyjqt.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betina89 wrote:
    Hej dziewczyny,
    teraz Was nie nadrobię, bo mam bardzo mało czasu, ale tak na szybko co jestem w stanie zrobic, to gdyby któras była jeszcze zainteresowana cała wyprawka(szpitalną, domowa) dla siebie i maluszka, to na dole ściaga;)). Dostałam ją od mojej gin. ;)
    WYPRAWKA DLA NASZYCH DZIECIACZKÓW:

DO SPANIA:
    - łóżeczko z materacykiem
    - prześcieradło z miękkiej, frotowej bawełny (2-3 szt.)
    - pościel (2 szt.)
    - może być np. śpiworek do spania
    - ochraniacz na łóżeczko (w kompletach pościeli jest)
    - cienki i grubszy koc
    - ceratka na łóżeczko
    - rożek (bawelna, frotka)
    - około 20szt. tetrowych pieluch
    - 10szt flanelowych pieluch (do przemyślenia)
    DO KĄPIELI I HIGIENY MALUSZKÓW:
    - myjka z frotki (2 szt.)
    - miseczka na wodę i odpady
    - miękka szczotka (ponoć sztuczna na główkę lepsza)
    - termometr do wanienki
    - patyczki do uszu, zwykłe i z ograniczeniem
    - płatki dzidziuś
    - nożyczki do paznokci
    - ręcznik - okrycie kąpielowe (2szt.)
    - płyn do kąpania
    - oliwka lub mleczko
    - krem na mroźne dni - tłusty lub na każda pogodę
    - chusteczki nawilżające
    - pampersy
    - woreczki na zużyte pampersy
    - proszek do prania dla niemowląt (jak ktoś chce to i płyn do
    płukania)
    DO UBRANIA:
    - koszulki bawełniane 5 szt.
    - kaftaniki z dł. rękawem trykotowe, bawełniane, frotte 4 szt.
    - body z kr. i dł. rękawem po 5 szt. (lepiej body jak kaftaniki)
    - śpiochy i pajacyki zapinane w kroku zakrywające stópki 4+4 szt.
    - czapeczki 2-3 cienkie, 1 grubsza
    - skarpetki 4-5 pary
    - cieplejsze sweterki lub bluzeczki 2 szt.
    - ciepły kombinezon (dla dzieci urodzonych zimą)
    - śliniaczki 4 szt.
    - rękawiczki niedrapki 1-2pary
    Z APTECZKI:
    -sól fizjologiczna we fiolkach do przemywania oczu
    - spirytus 70% do przemywania pępka (na rynku są dostępne także
    gotowe,sterylne gaziki nasączone 70% alkoholem izopropylowym)
    - woda utleniona
    - gaziki jałowe
    - patyczki
    - Oliatum emulsja do kapieli (może byc zamiast smarowania oliwką)
    - bepanthen lub linomag do pupci
    - sudocrem jeżli już jest odparzona
    - Sab Simplex na kolkę, a w zastępstwie odpowiedniki dostępne w Pl
    (Esputicon, Infacol, Espumisan)
    - czopki glicerynowe na zatwardzenie (nam też się mogą przydać)
    - rumianek
    - aspirator frida lub gumowa gruszka (do czyszczenia nosa)
    - termometr
    - czopki p/gorączkowe dla niemowląt
    - dla nas PureLan100 na sutki - podobno rewelka
    ZE SPRZĘTU:
    - wózek
    - fotelik samochodowy
    - komoda (kto nie ma czy potrzebuje)
    - zestaw pojemników do przewijania (ikea) - przewijak
    - prześcieradła na przewijak (2-3 szt.)
    - oświetlenie przy przewijaku
    - karuzela do łóżeczka
    - laktator
    - poduszka do karmienia
    - wanienka
    - stelaż do wanienki
    - butelka do karmienia 125-250ml
    - smoczki uspakajające
    - pudełko i łańcuszek do smoczka
    DODATKOWO:
    - zioła laktacyjne
    - herbatki (uspokajająca i na trawienie)
    - mleko modyfikowane - jeżli nie karmisz piersią
    - podgrzewacz
    - sterylizator
    - nakładki sylikonowe na brodawki
    - mata koedukacyjna
    - leżaczek
    - krzesełko do karmienia
    DO SZPITALA:
    - grupa krwi
    - aktualna legit. ubezp.
    - dowód osobisty
    - karta ciąży
    - badania ostatnie
    - koszule do porodu, koszule do karmienia
    - klapki pod prysznic, laćki do chodzenia
    - majtki jednorazowe
    - biustonosz laktacyjny
    - skarpetki
    - przyboty higieniczne (typowe) + ręczniki, papier, ręczniki papierowe,
    płyn do higieny intymnej, na brodawki PureLan100, pomadka ochronna
    - wkładki laktacyjne
    - kubek, sztućce
    - coś do jedzenia: banany, biszkopty, jogurt, woda do picia, herbatka dla
    karmiącej
    - aparat foto.
    - kartka i długopis czy notes
    - ubranko dla maluszka (wg tego co preferuje szpital)
    - pampersy, chusteczki nawilżające
    - podkłady poporodowe
    - ubranka do wyjścia (w dniu wyjścia)
    - szlafrok
    - termometr, chusteczki higieniczne
    - pieluchy tetrowe (czy flanelowe)
    - maszynka do golenia, mydło, szampon

lista genialna :)

qb3c82c3gptozz8t.png
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, moja córka postanowiła urodzić się naturalnie i przekrecila się głową w dół:-)
    Gin pobrał wymaz i sprawdził szyjke która na 2,5 I powiedział że na poród się nie zanosi i ze przez 2-3 tygodnie nie urodze.

Io, Majeczka2014, Kaarolina, K_A_M_A, aleksa.wawa, Paula55, anulka81, Gosia19, Szonka, akuszerka89, Tysia87, justyna14, stardust87, betinka, kark lubią tę wiadomość

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwo_na wrote:
    Jak czytam co sie dzieje w naszych szpitalach to sie zastanawiam czy oni myślą, ze leczą dorosłych czy może dzieci. Co która z nas nie trafi do szpitala to nikt nie raczy poinformować pacjentki jakie leki ma podawane, badania ma wykonywane i jaki jest jej stan. Normalnie szok.
    No traktują człowieka jak upośledzonego. A jak zadajesz pytania to się oburzaja. Ich zdaniem to nie twoja sprawa co z toba robią.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quatriona wrote:
    Ja po wizycie, moja córka postanowiła urodzić się naturalnie i przekrecila się głową w dół:-)
    Gin pobrał wymaz i sprawdził szyjke która na 2,5 I powiedział że na poród się nie zanosi i ze przez 2-3 tygodnie nie urodze.
    no to super wieści ! ;)

Quatriona lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    No traktują człowieka jak upośledzonego. A jak zadajesz pytania to się oburzaja. Ich zdaniem to nie twoja sprawa co z toba robią.
    skąd ja to znam ;)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo Quatriona gratki :) grzeczne to twoje dziecko :)
    Mam nadzieje ze i w pon sie dowiem ze moj lobuz sie piekńie obrocil i to co wpycha mi pod same zebra to dupa a nie glowka :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Diabla85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quatriona super, że wszystko jest ok. Ja idę jutro na wizytę. Ciekawe co mój gin mi powie.

[doxs9km.png
    4ilkhk7.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quatriona wrote:

Fajne wieści :) Swoją drogą pewny siebie ten lekarz, 2-3 tyg to bardzo długo :) A on wie, ze nie urodzisz. Ciekawe :)

relg4z17djzzyjqt.png
‹‹ 1426 1427 1428 1429 1430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ