Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
hela wrote:hej dziewczynki
same super wieści z rana (mojego rana)
a serek biały uwielbiam z pomidorkiem, ale robię go z olejem lnianym tłoczonym na zimno, mieszam blenderem 3-4 łyżki na serek, dodaję jeszcze zmielone siemie lniane przyprawiam i się zajadamspróbujcie olej lniany bardzo wskazany w ciąży ogólnie dla wszystkich bo dobry na wszystko
Też kiedyś robiłam ser z olejem lnianym i chyba znów zacznęsamo zdrowie
a jakie pyszne.
-
JagoodkaK wrote:Dziewczyny mam pytanie, jak wyglada sytuacja jesli pracodawca zwolni z pracy przed 3 miesiacem ciazy. Na co i czy w ogóle można na cos liczyc od panstwa?
kochana w ciąży pracodawca nie ma prawa cię zwolnić nawet jak jesteś w 1 miesiącu ciąży. Zgodnie z art. 177 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę z kobietą będącą w ciąży. To prawo nie obowiązuje jednak w przypadku kobiet znajdujących się na okresie próbnym poniżej jednego miesiąca oraz zatrudnionych na zastępstwo. -
nick nieaktualnyPatu wrote:Ale mnie gin nastraszyl. Jest pęcherzyk 15 mm ale lekarz mówi ze za mały jak na ten tydzień. Ze albo owulacje miałam później albo przestała się rozwijać. Mam zrobić bęte i czekać na wizytę za 2 tyg. Ale owulacji nie mogłam mieć później niż 15 max. 16 dnia. Test pokazał pozytyw już 27 dnia cyklu. Powinnam się martwić? Bo narazie trochę się boję. Jutro jadę na bete
ja tez bylam na pierwszym USG w 6tc i moj pecherzyk mial 14,6mm i nic mi ginka nie mowila ze za maly czy cos -
Dżola wrote:kochana w ciąży pracodawca nie ma prawa cię zwolnić nawet jak jesteś w 1 miesiącu ciąży. Zgodnie z art. 177 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę z kobietą będącą w ciąży. To prawo nie obowiązuje jednak w przypadku kobiet znajdujących się na okresie próbnym poniżej jednego miesiąca oraz zatrudnionych na zastępstwo.
-
W przypadku umowy na czas nieokreslony pracownica w ciazy chroniona jest przed zwolnieniem od 1 dnia ciazy (wyjatek to zwolnienie dyscyplinarne i likwidacja/upadlosc firmy).
W przypadku umowy na czas okreslony, kiedy umowa konczy sie z dniem osiagniecia przez pracownice 12 tyg i 1 dnia ciazy -> wowczas umowa musi zostac przedluzona przez pracodawce do dnia porodu. W przypadku nieosiagniecia wymaganego wieku ciazy pracodawca nie ma obowiazku przedluzac pracownicy umowy i moze zwolnic pracownice lub umowa rozwiaze sie z okresem na jaki zostala zawarta.
Powyzsza zasada nie obejmuje umow na zastepstwo i umow na okres probny nieprzekraczajacy 1 miesiaca. -
Dżola wrote:kochana w ciąży pracodawca nie ma prawa cię zwolnić nawet jak jesteś w 1 miesiącu ciąży. Zgodnie z art. 177 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę z kobietą będącą w ciąży. To prawo nie obowiązuje jednak w przypadku kobiet znajdujących się na okresie próbnym poniżej jednego miesiąca oraz zatrudnionych na zastępstwo.
zgadzam się z Toba w 100%, w tej sytuacji chyba trzeba dostarczyć pracodawcy potwierdzenie że w momencie zwolnienia byłaś już w ciąży. Nie wiem jak się to dalej odbywa ale podejrzewam że poprostu muszą Cie przywrócić do pracy
Jeżeli masz umowę na czas określony to przysługuje Ci również zasiłek macierzyński. Przynajmniej tak powiedziała mi główna kadrowaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2014, 10:59
[/url]
-
JagoodkaK wrote:Jestem zatrudniona na umowe o prace na czas okreslony (31.08.2015). Prace rozpoczelam 03.06.2013. Niestety cos wspominali o redukcji etatow i rentownosci tras. Pytam o to gdyz slyszalam, ze kobieta jest chroniona dopiero od 3 miesiaca ciazy.
nic Ci nie mogą zrobić. Jedynie jak pracodawca ogłosi upadłość. W przeciwnym razie im nie wolno Cię zwolnić. tu masz info:
§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.JagoodkaK lubi tę wiadomość
-
fabiola wrote:zgadzam się z Toba w 100%, w tej sytuacji chyba trzeba dostarczyć pracodawcy potwierdzenie że w momencie zwolnienia byłaś już w ciąży. Nie wiem jak się to dalej odbywa ale podejrzewam że poprostu muszą Cie przywrócić do pracy
Jeżeli masz umowę na czas określony to przysługuje Ci również zasiłek macierzyński. Przynajmniej tak powiedziała mi główna kadrowa
Tak dokładnie
-
nick nieaktualnyOlej lniany... Ble, na samą myśl jakoś mi się źle zrobiło...
Ja od tygodnia nie mam ochoty na nabiał. Kiedyś zawsze zaczynałam dzień od jogurtu, a teraz musi być kanapka z masłem i keczupem, bo zdechnę
Jagoodka, może zacznie się redukcja za 6 tygodni i wtedy nie będzie problemuWiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2014, 11:06
-
Koza wrote:Witajcie
Mam dylemat czy iść do Ginki w piątek czy poniedziałek , w środę 22 stycznia nie było nic widać... Myślicie że przez weekend się może coś zmienić czy iść w piątek bo to niewielka różnica ?
nescafe- mieszkam w okolicach Dortmundu, masz rodzinkę w Niemczech ?
Idz w poniedzialek2 dni to duzo
Serio, serio.
A w De rodzine mam ale i tez mieszkam 10 lat. Ale zaraz kolo Austrii dlatego, tez tu bede rodzila itd.
Milego dnia baby. Spadam prasowac:/ Malo prasuje tyle co trzeba, ale czasem trzeba.
Koza lubi tę wiadomość
-
kark wrote:Olej lniany... Ble, na samą myśl jakoś mi się źle zrobiło...
Ja od tygodnia nie mam ochoty na nabiał. Kiedyś zawsze zaczynałam dzień od jogurtu, a teraz musi być kanapka z masłem i keczupem, bo zdechnę
Jagoodka, a nie masz jakiejś zaufanej księgowej, która by nie wygadała, a mogłabyś się dokładnie dowiedzieć co w twojej sytuacji dokładnie może się stać? Słuchaj, może zacznie się redukcja za 6 tygodni i wtedy nie będzie problemu -
JagoodkaK wrote:No tak byloby przyjemniej. Z drugiej strony ktos podsunal mojemu tż, ze lepiej by bylo gdyby mnie zwolnili bo od panstwa bede dostawac srednia krajowa a z pracy najnizsza... jak to sie ma do rzeczywistosci ?
uuuu tego to ja już nie wiem -
nescafe wrote:Idz w poniedzialek
2 dni to duzo
Serio, serio.
A w De rodzine mam ale i tez mieszkam 10 lat. Ale zaraz kolo Austrii dlatego, tez tu bede rodzila itd.
Milego dnia baby. Spadam prasowac:/ Malo prasuje tyle co trzeba, ale czasem trzeba.
Ok, mam nadzieje że będę twarda i nie polecę wcześniej do niej , przecież jakby coś złego wyszło z krwi itp. to już by dzwoniła.
Miłego dnia ,pomachaj żelazkiemhttps://www.maluchy.pl/li-68999.png -
nick nieaktualnyCzesc Dziewczyny
Staraczka - super wieści z wizyty, kawał czlowieka już z niego/niej
A co u Emilki? Pewnie wszystko dobrze tylko czasu nie ma.
Z tego co czytam to mam podobny apetyt jak niektóre z was tzn pomidory, ketchup mniamja codziennie musze zjeść coś z ketchupem
ostatnio zrobiłam sobie taka pomidorówke ze w zyciu lepszej nie jadlam
oczywiście wrąbałam cały garnek
Chodzi też za mną mus truskawkowy taki z Grycanachyba jutro sobie zafunduje o ile chęć mi na niego nie minie
kark, Emalia82 lubią tę wiadomość