X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżola wrote:
    cześć dziewczyny. Przyznam szczerze, że się zaczynam MEGA stresować czytając Was :) Pierwszą wizytę mam dopiero we wrotek 4 lutego (według Belly będzie to końcówka 7 tygodnia) a już widzę siwe włosy na głowie. Wiem, ze to niedobrze ale mam stress czy wszystko jest w porządku. Lekarz mi mówił, ze szybciej nie ma sensu przychodzić bo i tak niewiele będzie widać. W sumie racja, po co mam się stresować, ze nie widać zarodka. Ale z drugiej strony nie mam żadnych objawów (poza bólem piersi przy dotykaniu). Pewnie powiecie, że mam się cieszyć :D ale to moja pierwsza wyczekiwana ciąża i nie wiem jak faktycznie powinno to wszystko wyglądać :)
    Proszę 3majcie za mnie kciuki :)
    Ja na pierwszym usg byłam w 6 tygodniu i 6 dniu i myślałam że to za wcześnie i że nic nie będzie widać a tu niespodzianka nawet słychać było serduszko:) Będzie dobrze nie denerwuj się.

Dżola, JagoodkaK lubią tę wiadomość

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Koza ja też cały czas się zastanawiam czy iść w piątek czy nie :/ Z jednej strony nie mogę się doczekać bo może coś będzie widać a z drugiej strony kolejny tydzień niepewności (moja gin przyjmuje tylko w piątki:()
    Kurde sama już nie wiem :/
    Ewelcia to będzie Twoja pierwsza wizyta?
    Czujesz się dobrze ?
    Mi Ginka powiedziała tydzień temu że teraz w czwartek/piątek już powinno być coś widać.
    Myślę że jeśli masz się stresować kolejny tydzień to lepiej iść jak masz taką możliwość.
    Na wykresie u mnie jest porada że na pierwszą wizytę mam iść 1 lutego,a 5 lutego powinno być widać już serce.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    Co tam porabiacie ?

• Quatriona Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    hej dziewczynki :)
    same super wieści z rana (mojego rana) :)

Co do diety to cholera ten zestawik to dużo, nie zjadłabym na obiad aż tyle - 2 dania to dla mnie dużo :)

a serek biały uwielbiam z pomidorkiem, ale robię go z olejem lnianym tłoczonym na zimno, mieszam blenderem 3-4 łyżki na serek, dodaję jeszcze zmielone siemie lniane przyprawiam i się zajadam :) spróbujcie olej lniany bardzo wskazany w ciąży ogólnie dla wszystkich bo dobry na wszystko :)
    Trochę piłem oleju lnianego przed ciąża ale niestety teraz mnie odrzuca. Ale polecam bo podobno bardzo zdrowy.

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko miało być piłam. Mam nadzieję że to syn przeze mnie przemawia;)

staraczka, madeinloove, hela, kark lubią tę wiadomość

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dzieczyny :)
    długo mnie nie było ale niestety mam takie straszne bóle głowy że nie jestem w stanie siedzieć przy laptopie :(
    Jutro mam wizytę u lekarza mam nadzieję że wsystko jest oki :):)

Gratuluje wszystkim mamą i dużo spokoju Ci życzę :)

Mam nadzieję że wybaczycie mi moja nieobecnośc :):)
    Postaram się nadrobić swoje zaległości :P

kark lubi tę wiadomość

• JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz kochana co nadrabiac ;-)

Izamelka lubi tę wiadomość

h84fkrhm4lz65cww.png
  • JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyte 4 lutego i to tez bedzie moja pierwsza wizyta. 6tydzien i 6 dzien licze na serducho mojego malucha.

Dżola, kark, justyna14, Izamelka lubią tę wiadomość

h84fkrhm4lz65cww.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izamelka wrote:
    Cześć dzieczyny :)
    długo mnie nie było ale niestety mam takie straszne bóle głowy że nie jestem w stanie siedzieć przy laptopie :(
    Jutro mam wizytę u lekarza mam nadzieję że wsystko jest oki :):)

Gratuluje wszystkim mamą i dużo spokoju Ci życzę :)

Mam nadzieję że wybaczycie mi moja nieobecnośc :):)
    Postaram się nadrobić swoje zaległości :P

Powiedz mi jak sobie z tym bólem radzisz? ja mam tragedie, choć dziś trochę mniej boli i jakos funkcjonuje :/

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Ja prowadzę swoją firmę i miałam sytuację z ciężarną - wysłałam ją na przymusowe zwolnienie lekarskie.

Ewelcia jak masz swoją firmę to będziesz sama szła na L4 i później macierzyński? ja też mam swoją działalność i zaczęłam opłacać składki zdrowotne dopiero teraz...

64xp62y.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagoodkaK wrote:
    No tak byloby przyjemniej. Z drugiej strony ktos podsunal mojemu tż, ze lepiej by bylo gdyby mnie zwolnili bo od panstwa bede dostawac srednia krajowa a z pracy najnizsza... jak to sie ma do rzeczywistosci ?

Możesz też się zwolnić i na 2 miesiące przed porodem założyć firmę (np. sprzedaż przez internet), zapłacić wysoką składkę za chorobowe ( ok. 3 tys.), wówczas otrzymasz ok 5 tys macierzyńskiego przez rok. Co prawda mieli ukrócić tą lukę prawną, ale nowa ustawa będzie obwiązywać od stycznia 2015, więc jest szansa, że się jeszcze załapiesz ;)

kark lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• AnkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nescafe wrote:
    Idz w poniedzialek ;) 2 dni to duzo ;) Serio, serio.

A w De rodzine mam ale i tez mieszkam 10 lat. Ale zaraz kolo Austrii dlatego, tez tu bede rodzila itd. ;)

Milego dnia baby. Spadam prasowac:/ Malo prasuje tyle co trzeba, ale czasem trzeba.
    hej Nescafe ja mam rodzine w okolicach Monachium sama tez przez jakis czas tam mieszkalam:)a z Monachium do Austrii ti juz niedaleko:)

nescafe lubi tę wiadomość

uanndqk36vjen8uu.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Możesz też się zwolnić i na 2 miesiące przed porodem założyć firmę (np. sprzedaż przez internet), zapłacić wysoką składkę za chorobowe ( ok. 3 tys.), wówczas otrzymasz ok 5 tys macierzyńskiego przez rok. Co prawda mieli ukrócić tą lukę prawną, ale nowa ustawa będzie obwiązywać od stycznia 2015, więc jest szansa, że się jeszcze załapiesz ;)
    Szonka a jakbym sama zalozyla jakas fikcyjna firme i oplacilabym te skladki to tez bym ten macierzynski dostawala?

uanndqk36vjen8uu.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:

Z tym że takie firmy 2 m-czne od razu sprawdzają, kontrola jak nic, bo niby jest tak że musisz mieć firmę min. 1 rok :) ale spróbować można jak kogoś stać :) sama chcę tak zrobić to się tym interesuje :) projekt do ustawy już jest więc mam nadzieję że tego nie przyśpiesza :/

64xp62y.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    męczę się od kilku tygodni z przeziębieniem. Teraz czuję że "poszło" mi juz na zatoki i boli mnie głowa. Krople do nosa z wodą morską, sól emska do rozpuszczania to jedyne moje lekarstwa. Mam przepisany od lekarza rodzinnego duomox ale tak leży na półce i patrzymy póki co na siebie:-) Normalnie mi to przeziebienie nie daje cieszyć się z tej długo wyczekiwanej ciąży...

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • Dżola Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaK wrote:
    Szonka a jakbym sama zalozyla jakas fikcyjna firme i oplacilabym te skladki to tez bym ten macierzynski dostawala?

to nie taka prosta sprawa. Bo:
    1. nie możesz być nigdzie więcej zatrudniona
    2. Tez słyszałam o składkach płaconych min. rok czasu
    3. Jak masz firmę to musisz wystawiać FV, żeby nie była fikcyjna. A komu FV wystawisz??

16udyx8dlqyt9a9e.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżola wrote:
    to nie taka prosta sprawa. Bo:
    1. nie możesz być nigdzie więcej zatrudniona
    2. Tez słyszałam o składkach płaconych min. rok czasu
    3. Jak masz firmę to musisz wystawiać FV, żeby nie była fikcyjna. A komu FV wystawisz??

Potwierdzam. Fv może jeszcze komuś wystawi ale dochodzi do tego podatek który trzeba opłacić. A jeszcze dochody przydały by się na jakimś poziomie bo zus zaraz pyta jakim sposobem stać Cię na składki rzędu 3tys miesiecznie :)
    Ja mam już firmę prawie 3 lata więc u mnie nie ma z tym problemu i mam nadzieję że nic nie zmienią, bo na pampersy muszę mieć ;)

64xp62y.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    echh najwyzej przemecze sie bez pracy te 2 lata a potem pojde>...

uanndqk36vjen8uu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaK wrote:
    echh najwyzej przemecze sie bez pracy te 2 lata a potem pojde>...

Ja mam takie same opcje jak ty i też się łamię czy zakładać firmę (akurat pomysł na biznes mam od pół roku, tylko boję się zacząć) czy może spokojnie, bez kontroli przeżyć ciążę i iść do pracy za rok albo dwa...

Olka, ja też bym zjadłam truskawki, ale jak widzę te sztucznie wielkie i czerwone ze sklepu, to się hamuję :)

• assantea Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam zamrożone truskawki i się do nich ostatnio dopadłam. Co prawda to nie to samo co świeże ale zdrowsze niże te aktualnie bez smaku "świeże". A ze smietaną i cukrem smakują tak samo :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2014, 13:32

kark lubi tę wiadomość

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ