X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżola wrote:
    cześć dziewczyny. Przyznam szczerze, że się zaczynam MEGA stresować czytając Was :) Pierwszą wizytę mam dopiero we wrotek 4 lutego (według Belly będzie to końcówka 7 tygodnia) a już widzę siwe włosy na głowie. Wiem, ze to niedobrze ale mam stress czy wszystko jest w porządku. Lekarz mi mówił, ze szybciej nie ma sensu przychodzić bo i tak niewiele będzie widać. W sumie racja, po co mam się stresować, ze nie widać zarodka. Ale z drugiej strony nie mam żadnych objawów (poza bólem piersi przy dotykaniu). Pewnie powiecie, że mam się cieszyć :D ale to moja pierwsza wyczekiwana ciąża i nie wiem jak faktycznie powinno to wszystko wyglądać :)
    Proszę 3majcie za mnie kciuki :)
    Ja na pierwszym usg byłam w 6 tygodniu i 6 dniu i myślałam że to za wcześnie i że nic nie będzie widać a tu niespodzianka nawet słychać było serduszko:) Będzie dobrze nie denerwuj się.

Dżola, JagoodkaK lubią tę wiadomość

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Koza ja też cały czas się zastanawiam czy iść w piątek czy nie :/ Z jednej strony nie mogę się doczekać bo może coś będzie widać a z drugiej strony kolejny tydzień niepewności (moja gin przyjmuje tylko w piątki:()
    Kurde sama już nie wiem :/
    Ewelcia to będzie Twoja pierwsza wizyta?
    Czujesz się dobrze ?
    Mi Ginka powiedziała tydzień temu że teraz w czwartek/piątek już powinno być coś widać.
    Myślę że jeśli masz się stresować kolejny tydzień to lepiej iść jak masz taką możliwość.
    Na wykresie u mnie jest porada że na pierwszą wizytę mam iść 1 lutego,a 5 lutego powinno być widać już serce.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    Co tam porabiacie ?

• Quatriona Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    hej dziewczynki :)
    same super wieści z rana (mojego rana) :)

Co do diety to cholera ten zestawik to dużo, nie zjadłabym na obiad aż tyle - 2 dania to dla mnie dużo :)

a serek biały uwielbiam z pomidorkiem, ale robię go z olejem lnianym tłoczonym na zimno, mieszam blenderem 3-4 łyżki na serek, dodaję jeszcze zmielone siemie lniane przyprawiam i się zajadam :) spróbujcie olej lniany bardzo wskazany w ciąży ogólnie dla wszystkich bo dobry na wszystko :)
    Trochę piłem oleju lnianego przed ciąża ale niestety teraz mnie odrzuca. Ale polecam bo podobno bardzo zdrowy.

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko miało być piłam. Mam nadzieję że to syn przeze mnie przemawia;)

staraczka, madeinloove, hela, kark lubią tę wiadomość

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dzieczyny :)
    długo mnie nie było ale niestety mam takie straszne bóle głowy że nie jestem w stanie siedzieć przy laptopie :(
    Jutro mam wizytę u lekarza mam nadzieję że wsystko jest oki :):)

Gratuluje wszystkim mamą i dużo spokoju Ci życzę :)

Mam nadzieję że wybaczycie mi moja nieobecnośc :):)
    Postaram się nadrobić swoje zaległości :P

kark lubi tę wiadomość

• JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz kochana co nadrabiac ;-)

Izamelka lubi tę wiadomość

h84fkrhm4lz65cww.png
  • JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizyte 4 lutego i to tez bedzie moja pierwsza wizyta. 6tydzien i 6 dzien licze na serducho mojego malucha.

Dżola, kark, justyna14, Izamelka lubią tę wiadomość

h84fkrhm4lz65cww.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izamelka wrote:
    Cześć dzieczyny :)
    długo mnie nie było ale niestety mam takie straszne bóle głowy że nie jestem w stanie siedzieć przy laptopie :(
    Jutro mam wizytę u lekarza mam nadzieję że wsystko jest oki :):)

Gratuluje wszystkim mamą i dużo spokoju Ci życzę :)

Mam nadzieję że wybaczycie mi moja nieobecnośc :):)
    Postaram się nadrobić swoje zaległości :P

Powiedz mi jak sobie z tym bólem radzisz? ja mam tragedie, choć dziś trochę mniej boli i jakos funkcjonuje :/

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Ja prowadzę swoją firmę i miałam sytuację z ciężarną - wysłałam ją na przymusowe zwolnienie lekarskie.

Ewelcia jak masz swoją firmę to będziesz sama szła na L4 i później macierzyński? ja też mam swoją działalność i zaczęłam opłacać składki zdrowotne dopiero teraz...

64xp62y.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JagoodkaK wrote:
    No tak byloby przyjemniej. Z drugiej strony ktos podsunal mojemu tż, ze lepiej by bylo gdyby mnie zwolnili bo od panstwa bede dostawac srednia krajowa a z pracy najnizsza... jak to sie ma do rzeczywistosci ?

Możesz też się zwolnić i na 2 miesiące przed porodem założyć firmę (np. sprzedaż przez internet), zapłacić wysoką składkę za chorobowe ( ok. 3 tys.), wówczas otrzymasz ok 5 tys macierzyńskiego przez rok. Co prawda mieli ukrócić tą lukę prawną, ale nowa ustawa będzie obwiązywać od stycznia 2015, więc jest szansa, że się jeszcze załapiesz ;)

kark lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• AnkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nescafe wrote:
    Idz w poniedzialek ;) 2 dni to duzo ;) Serio, serio.

A w De rodzine mam ale i tez mieszkam 10 lat. Ale zaraz kolo Austrii dlatego, tez tu bede rodzila itd. ;)

Milego dnia baby. Spadam prasowac:/ Malo prasuje tyle co trzeba, ale czasem trzeba.
    hej Nescafe ja mam rodzine w okolicach Monachium sama tez przez jakis czas tam mieszkalam:)a z Monachium do Austrii ti juz niedaleko:)

nescafe lubi tę wiadomość

uanndqk36vjen8uu.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Możesz też się zwolnić i na 2 miesiące przed porodem założyć firmę (np. sprzedaż przez internet), zapłacić wysoką składkę za chorobowe ( ok. 3 tys.), wówczas otrzymasz ok 5 tys macierzyńskiego przez rok. Co prawda mieli ukrócić tą lukę prawną, ale nowa ustawa będzie obwiązywać od stycznia 2015, więc jest szansa, że się jeszcze załapiesz ;)
    Szonka a jakbym sama zalozyla jakas fikcyjna firme i oplacilabym te skladki to tez bym ten macierzynski dostawala?

uanndqk36vjen8uu.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:

Z tym że takie firmy 2 m-czne od razu sprawdzają, kontrola jak nic, bo niby jest tak że musisz mieć firmę min. 1 rok :) ale spróbować można jak kogoś stać :) sama chcę tak zrobić to się tym interesuje :) projekt do ustawy już jest więc mam nadzieję że tego nie przyśpiesza :/

64xp62y.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    męczę się od kilku tygodni z przeziębieniem. Teraz czuję że "poszło" mi juz na zatoki i boli mnie głowa. Krople do nosa z wodą morską, sól emska do rozpuszczania to jedyne moje lekarstwa. Mam przepisany od lekarza rodzinnego duomox ale tak leży na półce i patrzymy póki co na siebie:-) Normalnie mi to przeziebienie nie daje cieszyć się z tej długo wyczekiwanej ciąży...

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • Dżola Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaK wrote:
    Szonka a jakbym sama zalozyla jakas fikcyjna firme i oplacilabym te skladki to tez bym ten macierzynski dostawala?

to nie taka prosta sprawa. Bo:
    1. nie możesz być nigdzie więcej zatrudniona
    2. Tez słyszałam o składkach płaconych min. rok czasu
    3. Jak masz firmę to musisz wystawiać FV, żeby nie była fikcyjna. A komu FV wystawisz??

16udyx8dlqyt9a9e.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżola wrote:
    to nie taka prosta sprawa. Bo:
    1. nie możesz być nigdzie więcej zatrudniona
    2. Tez słyszałam o składkach płaconych min. rok czasu
    3. Jak masz firmę to musisz wystawiać FV, żeby nie była fikcyjna. A komu FV wystawisz??

Potwierdzam. Fv może jeszcze komuś wystawi ale dochodzi do tego podatek który trzeba opłacić. A jeszcze dochody przydały by się na jakimś poziomie bo zus zaraz pyta jakim sposobem stać Cię na składki rzędu 3tys miesiecznie :)
    Ja mam już firmę prawie 3 lata więc u mnie nie ma z tym problemu i mam nadzieję że nic nie zmienią, bo na pampersy muszę mieć ;)

64xp62y.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    echh najwyzej przemecze sie bez pracy te 2 lata a potem pojde>...

uanndqk36vjen8uu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaK wrote:
    echh najwyzej przemecze sie bez pracy te 2 lata a potem pojde>...

Ja mam takie same opcje jak ty i też się łamię czy zakładać firmę (akurat pomysł na biznes mam od pół roku, tylko boję się zacząć) czy może spokojnie, bez kontroli przeżyć ciążę i iść do pracy za rok albo dwa...

Olka, ja też bym zjadłam truskawki, ale jak widzę te sztucznie wielkie i czerwone ze sklepu, to się hamuję :)

• assantea Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam zamrożone truskawki i się do nich ostatnio dopadłam. Co prawda to nie to samo co świeże ale zdrowsze niże te aktualnie bez smaku "świeże". A ze smietaną i cukrem smakują tak samo :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2014, 13:32

kark lubi tę wiadomość

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ