WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dziewczynki, od rana biegam od przychodni do szpitala. Mialam oddać honorowo krew i nasikac do pudełka. Okazalo sie, ze przychodnia latem nie pobiera codziennie materiału do badań wiec musialsm jechac 15 km do szpitala oddac krew. Co za paranoja!!!!
    Mamuśki trzymajcie się, zazdroszcze Wam, ze jak my będziemy cierpieć z nowymi ranami, Wy będziecie śmigać z maluszkami w wózkach.

h84fkrhm4lz65cww.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Mój tata ściągał mleko mamie :P Więc metoda znana od wieków hehe

Aleksa_wawa szykuj się, bo ostatnio coś myślę o Tobie, że będziesz niedługo rodzić :D I jeszcze ktoś mi chodził po głowie, ale zapomniałam.

dokładnie, tylko teraz wymyślają tyle tych cudeniek, które maja pomoc kobietom przed ciążą i po ciąży ze te stare domowe metody stosowane jeszcze przez nasze babki i matki odchodzą w zapomnienie no i podejście ludzi do tego jest różne :)

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki, szybkie pytanka tak w biegu.
    Butelki wrzucacie do wrzątku, tzn cały czas gotującej się wody czy jak woda zagotuje to ją wyłączyć i te 5 min. "pomoczyć" w wodzie w garnku?
    Butelki całe (z nakrętkami itd wrzucać)?
    Rozpakowałam też termoopakowanie bo kupowałam ale tak smierdzi, dosłownie farbą i nie mam pojęcia jak mam umyć.
    Co jeszcze prócz laktatorów, smoczków ,butelek "czyścicie"?
    Zebrałam się do prasowania prześcieradeł z Ikea, myślałam że wyjde z siebie :)
    Jak się udało to udało poprasować. Najwyzej poprawie jak bede szykować łóżeczko.może patent z materacem...

hm...nie pamietam o co mialam spytac,ale chyba narazie wsio
    z góry dzięki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 11:41

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    O 22.15 na swiat przyszedl Krzys 54cm 3740g. Buziaki dla Cioc :*

GRATULUJĘ!!!!

• Io Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam do Was pytanko w kwestii opieki nad maluszkiem. Na sr mówili nam, że dziecko zazwyczaj robi kupkę w trakcie albo zaraz po karmieniu. To jak mi maluszek uśnie ładnie przy cycu to mam go budzić? Z drugiej strony z kupą zostawić też głupio. A najbardziej mnie zastanawia kwestia kąpania. Położna mówiła, że przed kąpielą trzeba trochę podkarmić maleństwo, żeby nie było głodne, potem kąpiemy i po kąpieli dokarmiamy i maluszek ululany po kąpieli i karmieniu grzecznie sobie śpi. No a jak wtedy zrobi kupę? Nie lepiej nakarmić przed kąpielą?

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majeczka, rozłóż sobie wszystko na części pierwsze :) i wrzuć do zagotowanej wody, niech się wymoczą :) woda nie musi się już gotować :)

Majeczka2014 lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczka wg mnie do gotujacej sie wody na 5 min i wyciagnac...

Widże ze tu kazda jak jeden maz wrocy sobie termin porodu haha :)
    Chyba jestem inna i nie pasuje do tego towarzystwa :p zartuje ;)

Majeczka ja prosowalam to przescieradlo z ikei i nie bylo tak zle :) tzn wyprasowalam wszytskie ktore mam ale bylo ok :p

A to ja tez mam pytanie... Jak pralyscie te rozki z wypelnieniem, kocyki np minky i te poscielowe rzeczy???

Ja biore sie za sprzatanko :)

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:

Aleksa_wawa szykuj się, bo ostatnio coś myślę o Tobie, że będziesz niedługo rodzić :D I jeszcze ktoś mi chodził po głowie, ale zapomniałam.

Jaaaaaaaa??? No co Ty :) U mnie żadnych objawów porodu. Praktycznie nie mam skurczy B-H, szyjka długa, zamknieta i nawet gin mowi ze do pordu daleko, takze spoko :)
    Ja obstawiam Myche i Akuszerke :)

akuszerka89 lubi tę wiadomość

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blackluna ja też mam wielkiego dzieciaka i tez głupio się to pisze ale mi pomagał w laktacji co prawda karmiłam miesiąc ale mi mój mąż pomógł a i jego ciekawość też gdzieś tam się wdzierała hehe :) Na pewno sa dziewczyny które by się brzydziły wiadomo ale nikt Cię nie powinien krytykować :)
    A Jak Wy się czujecie dziewczyny ?

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lo, jeśli mam byc szczera bez obrazy dla naszych forumowych położnych to połowa z tego co mówią na sr ma się nijak do rzeczywistości po porodzie sama sobie wypracujesz własny rytm z maluszkiem i zobaczysz jak to będzie z kupkami i reszta, niektóre maluszki i tak po prostu z kupka nie usną lub zasną na 15 min góra i się obudza bo zwyczajnie będzie im przeszkadzać spanie w takim pampersiaku obkupkowanym

Majeczka2014 lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż to mi już wcześniej zapowiadał, ze on chce spróbować mleka. Tylko nie wiem czy prosto z cyca :P

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wróciłam z wizyty i jestem zła! Na KTG oczywiście skurcze widoczne, ale wykres serduszka dobry więc jest ok. Mój gin po przeprowadzeniu wywiadu, badania i po obejrzeniu kontrolki ciśnień powiedział mi, że mam zrobić wszystko żeby nie urodzić przed terminem. Czyli jeszcze prawie 4 tygodnie! No ja chyba oszaleję:/ Mam wrócić no no spy forte 3x1, magnez+B6 2x1 i Dopegyt 2x1 na nadciśnienie. Pomimo tych głupich skurczów i bóli brzucha resztka szyjki nic się nie zmieniła, była już skrócona, ale myślałam że chociaż trochę się rozwarła i będę mogła urodzić w tym albo następnym tygodniu. O ja naiwna! Boże,noooo. Niby to dobrze, bo to dla malucha ten każdy dzień i każdy tydzień dłużej w ciąży, ale ja bym chciała juuuuuuuuuuż:(

No i na stan zapalny dostałam kolejne leki a w aptece wydałam ponad 100 zł, wrrrr. Coś czuję że będę miała dziś kiepski dzień:(

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Io Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    lo, jeśli mam byc szczera bez obrazy dla naszych forumowych położnych to połowa z tego co mówią na sr ma się nijak do rzeczywistości po porodzie sama sobie wypracujesz własny rytm z maluszkiem i zobaczysz jak to będzie z kupkami i reszta, niektóre maluszki i tak po prostu z kupka nie usną lub zasną na 15 min góra i się obudza bo zwyczajnie będzie im przeszkadzać spanie w takim pampersiaku obkupkowanym

No ja bym nawet nie chciała, żeby on spał w tej kupce. Dlatego to mi się wydawało takie dziwne. A domyślam się, że na śpiku tej pieluchy nie zmienię :P

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje BlackLuna i Paula :)
    Paula ja mam taką lichą deskę :P tak aby aby się trzyma :P perfekcyjnie nie są wyprasowane,ale trudno :) poprawię później.

Co do skurczy to ja już nie wiem jak one wyglądają i jak mają wyglądać. Ja narzekam na bóle,ale jak miesiączkowe. Troche mocniejsze. Krzyż też boli, ogólnie kręgosłup. Cały obwód brzuszka i pachwiny. Nad ranem jak się budze na siusiu to wydaje mi się, że bóle mam intensywniejsze. Brzuch mam twardszy no i żeby wstać do łazienki to nie lada wyczyn w moim przypadku. Tak mnie wszystko ciągnie! Czuję też takie ciągniecie "tam" na dole. Jakby mi ktoś rozrywał piczkę :) dosłownie

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj aleksa, właśnie przeczytałam Twój post. Chyba jednak źle obstawiasz, bo zanosi się, że szybko nie urodzę.:P

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula właśnie ja dziś za pościele się wziełam. Piorę tak jak na metkach jest. W 30 st. - tak mam napisane.
    Kocyk minki nie pamiętam w ilu uprałam, ale też wg. metki i jest w porządku.
    Też się zastanawiam nad ochraniaczem,bo on ma grube wypełnienie i boje się go wrzucić do pralki żeby mi się nie zniszczył.

• Io Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    Hej, wróciłam z wizyty i jestem zła! Na KTG oczywiście skurcze widoczne, ale wykres serduszka dobry więc jest ok. Mój gin po przeprowadzeniu wywiadu, badania i po obejrzeniu kontrolki ciśnień powiedział mi, że mam zrobić wszystko żeby nie urodzić przed terminem. Czyli jeszcze prawie 4 tygodnie! No ja chyba oszaleję:/ Mam wrócić no no spy forte 3x1, magnez+B6 2x1 i Dopegyt 2x1 na nadciśnienie. Pomimo tych głupich skurczów i bóli brzucha resztka szyjki nic się nie zmieniła, była już skrócona, ale myślałam że chociaż trochę się rozwarła i będę mogła urodzić w tym albo następnym tygodniu. O ja naiwna! Boże,noooo. Niby to dobrze, bo to dla malucha ten każdy dzień i każdy tydzień dłużej w ciąży, ale ja bym chciała juuuuuuuuuuż:( No i na stan zapalny dostałam kolejne leki a w aptece wydałam ponad 100 zł, wrrrr. Coś czuję że będę miała dziś kiepski dzień:(

A czemu masz powstrzymywać poród? Myślałam, że nasz organizm sam wie kiedy ma się zacząć. Oczywiście pomijając przedwczesne porody, ale przecież na tym etapie to już nas nie dotyczy praktycznie. Masz jakieś wskazania do tego, żeby jeszcze nie rodzić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 11:58

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mika, niby tak ale wole się "zabezpieczyć" słownie bo teraz to rożnie bywa, co roku lekarze wprowadzają jakieś zmiany dotyczące to karmienia to pielęgnacji pępuszka i inne.. prawda taka ze połowa z tego (nie wszystko) jest tak naprawdę dla mnie bez sensu.. rodziłam 8 lat temu i jak teraz chodziłam w sumie z racji męża na sr to słuchając tych wszystkich rewelacji i nowinek robiłam o takie O_O oczy, co najlepiej pokazywało jeszcze to ze co spotkanie to inna położna była i różnica wieku i zdania tez różne bo każda o ileś lat pracy więcej i doświadczenia i w ogóle.. a życie nas i tak nauczy na własnych błędach i po swojemu

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    No ja bym nawet nie chciała, żeby on spał w tej kupce. Dlatego to mi się wydawało takie dziwne. A domyślam się, że na śpiku tej pieluchy nie zmienię :P

lo, zleży jaki będzie temperamentny ten twój maluszek :) mojej Zuni nic nie ruszało nawet jak jej na śpiocha zakładałam pampersiaka o tu proszę pozwolę sobie wkleić zdjęcie z przed 8 lat jako dowód :P

moja córcia nie miała jeszcze tygodnia na spiocha:)
    ...............

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 10:59

Io, afrykanka, pralinka, le'nutka, nenka, Fipsik, Nelus, Beataa25, stardust87 lubią tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nie ma reguły że to co powiedzą się sprawdza każda wypróbuje sama i wpadnie na genialne pomysły które mogą pomóc :) Nie ma co wszystkiego słuchać bo łeb mi opuchnie jak za dużo natkam hehe :P

Lo na spiku też przebierzesz dzidziusia wiele razy tak robiłam nie trzeba zapalać swiatła w nocy i dawać dziecku po oczkach wystarczy mała lampeczka oświetlająca pupkę i dasz radę :) a w dzień to dzidziusie z kupką się obudzą

Io, BlackLuna lubią tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
‹‹ 1614 1615 1616 1617 1618 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ