WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem, czy mój synek jest mały czy duży bo u nas nie ma centyli, a lekarz zawsze mówi że wszystko jest dobrze.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteś w 36 tygodniu i dzidzia waży około 2700g i wszystko OK? Moja w tym czasie ważyła 2800g i lekarz powiedział, że jest za mała :(
    Mój lekarz chyba za bardzo chce utuczyć mnie i córcie :)))

madiiiii wrote:
    Potem Was nadrobię, a teraz na szybko wieści z wizyty.
    Malutka waży orientacyjnie 2700g. Szyjka miękka, długa na 2,5cm, zamknięta. Lekarz powiedział, że na poród w najbliższym czasie raczej się nie zanosi.

Co do magnezu, mam go brać jeszcze ze 2 tyg, ale w zmniejszonej dawce. Było 3x2 tabletki, a teraz mam brać 3x1. Uczucie parcia na szyjkę i kłócia jest jak najbardziej normalne :)

• BlackLuna Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik, jesteś kochana :*

więc tak: ................
    pytałam sie czy wszystko jest ok skoro jestem dopiero w 35 t ciąży a niektóre pomiary wskoczyły na 37t...moja gin kazała się niczym nie martwic, ale mnie to jednak gryzie po dzień dzisiaj...no bo wychodzi na to że moja córcia będzie chuda jak patyk a długa jak brzoza bo brzuszek malutki w porównaniu np z kością udową, a główka pośrodku :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:01

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
    21.08.13 [*] nasz aniołek
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZARNULKA77 wrote:
    Jesteś w 36 tygodniu i dzidzia waży około 2700g i wszystko OK? Moja w tym czasie ważyła 2800g i lekarz powiedział, że jest za mała :(

U mnie w 36t6d synek ważył 2598g i było ok. Poza tym to są wymiary orientacyjne!! Równie dobrze może ważyć 2kg albo 3 kg. Ja bym sobie tym głowy nie zaprzątała. Co innego gdyby w 36tc maluch wazył 900g, wtedy jest się czym martwić, a tak to nie widzę problemu. Lekarz nie potrzebnie cię straszy. Moja druga córka miała być malutka, a urodziła się prawie 4kg.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Mika 28 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie nadal twardnieje brzuch zaczeło boleć w cipce :( Martusia a powiec mi czy te skurcze mogą być przez cały czas i nie powinnam się martwić?czarna magia z tym:(

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    Fipsik, jesteś kochana :*

waga : 55 centyl;
    główka : 50 centyl;
    brzuszek : 55-60 centyl;
    nóżka : 90 centyl;

Będzie modelka :D chociaż z tą nóżką to milimetr a spada centyl o 5, więc niewielka pomyłka dużo robi. Raz nam wyszło ponad wszystkie centyle, a na następnym badaniu normalnie. Tygodnie różnicy mogą być spokojnie nawet 2 i nie oznacza to nic złego, nie oznacza też tego, że szybciej urodzisz. Wszystko cacy :D Statystycznie idealny noworodek (na ten tydzień ciąży) :D

BlackLuna lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • K_A_M_A Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam tez nie wiem ile mój klusek ma centyli, jakie wymiary, zawsze tylko orientacyjna waga, ale z tego co czuję to już niezły dzidek z niego :P

c2r67br.png
    rf37qxe.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ciekawa mojej, bo poprzednia lekarka zawyżyła, w szpitalu zaniżyli i pies wie, jaka w końcu duża jest. Dowiem się dopiero we wtorek na wizycie.

Przez tą niewiedzę przygotowałam ciuszki do szpitala w rozmiarze 50, 56 i 62 :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 16:42

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    hej wszystkim

Anulka wierze ze Szymonek szybko da sobie rade, musi byc dobrze :) myśle o Was, trzymaj sie dzielnie i nie płacz. wszystko sie ułoży :)
    I
    Karolina, ale sie ciesze ze juz wyszliście! daj znac jak sobie radzicie w domu :)

dzis zrobiłam sobie dłuzszy 3 godzinny spacer. przesadziłam... wróciłam z mega bólem brzucha, twardy jak kamien. oj juz nie dla mnie takie wyprawy :( i dzis pierwszy dzien bez luteiny. ciekawa jestem jak to będzie, czy skurcze będą jeszcze częstsze.

dzis mają byc moje wyniki krwi i moczu. osatnio nie brałam żelaza bo nie dawałam rady na żołądek, mdłości okropne. mam nadzieje hemoglobina nie spadła strasznie.

a robiłyscie drugi raz toksoplazmoze przy ujemnym wyniku w pierwszym trymestrze? bo gin nic nie mówi i sie zastanawiam czy samej dla spokoju nie zrobic
    ja sobie dla spokoju zrobiłam mimo że lekarz też nic nie mówił

Patu lubi tę wiadomość

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, że wszystko w porządku :) 2800 to idealna waga jak na 36 tydzień, więc nie wiem, co ten Twój lekarz wymyśla, zwłaszcza że tak jak Szonka napisała wymiary są orientacyjne!
    http://www.ciazowy.pl/kalkulator,miary-i-wagi-plodu.html#kalkulatormiary
    CZARNULKA77 wrote:

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    waga : 55 centyl;
    główka : 50 centyl;
    brzuszek : 55-60 centyl;
    nóżka : 90 centyl;

Będzie modelka :D chociaż z tą nóżką to milimetr a spada centyl o 5, więc niewielka pomyłka dużo robi. Raz nam wyszło ponad wszystkie centyle, a na następnym badaniu normalnie. Tygodnie różnicy mogą być spokojnie nawet 2 i nie oznacza to nic złego, nie oznacza też tego, że szybciej urodzisz. Wszystko cacy :D Statystycznie idealny noworodek (na ten tydzień ciąży) :D

jesteś THE BEST fipsik, bardzo dziękuję :* ulżyło mi strasznie :)
    mi się tam nigdzie nie spieszy :) niech se siedzi dziołszka jak jej wygodnie :)choć przyznaje ze wolałabym nie przenosić małej modelki :P

swoją droga to swojego rodzaju parodia, że jedna dziewczyna z forum potrafi wytłumaczyć i uspokoić druga, a lekarz który powinien to zrobić ma to w szanownych 4 literach..brak słów..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:01

Fipsik lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackLuna wrote:
    jesteś THE BEST fipsik, bardzo dziękuję :* ulżyło mi strasznie :)
    mi się tam nigdzie nie spieszy :) niech se siedzi dziołszka jak jej wygodnie :)choć przyznaje ze wolałabym nie przenosić małej modelki :P

swoją droga to swojego rodzaju parodia, że jedna dziewczyna z forum potrafi wytłumaczyć i uspokoić druga, a lekarz który powinien to zrobić ma to w szanownych 4 literach..brak słów..

Polecam się na przyszłość, jednakże badać Cię nie będę :P

BlackLuna lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wagą na prawde za bardzo sie dziewczyny nie przejmujcie. u mnie wyszło 1630g w 29tydz5dni więc raczej kluseczka a dwa tygodni później dokładnie w 31+5 niby tylko 1740g, więc jak na ten tydzien chudzinka. najpewniej pierwszy wynik zawyzony a drugi zanizony. zobaczcie na rozbiezność jaka moze byc na wadze z usg, czasem to dochodzi do kilograma między skrajnymi. ile razy dzieci rodziły sie właśnie o kilogram mniejsze/większe niz waga z usg. oczywiście warto sprawdzac wage, bo np kuzynka miała sytuacje ze przez chorą tarczyce mała całkiem przestała przybierac na wadze w pewnym momencie i wtedy musiała byc w szpitalu leczona pod nadzorem, ale nie każda mała waga na usg jest powodem do zmartwien. poza tym są tez po prostu szczupłe dzieci na 5-6 centylu, szwagierka urodziła sie zupełnie zdrowa w okolicach terminu, a wazyła tylko 2500. żadnych problemów nie było z nią, łądnie po urodzeniu przybierała :)

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • BlackLuna Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Polecam się na przyszłość, jednakże badać Cię nie będę :P

jeeeeee a taką miałam nadzieje :D

Fipsik lubi tę wiadomość

yn10zjeku.png
    1a75ojqh9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja tylko na chwilę, bo niestety się uczę i nie mam czasu nadrabiać, więc krótka piłka: Urodził ktoś?

betinka lubi tę wiadomość

• Patu Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Dziewczyny, ja tylko na chwilę, bo niestety się uczę i nie mam czasu nadrabiać, więc krótka piłka: Urodził ktoś?
    nic z tego, mozesz uczyc sie dalej :D

kark, Tysia87, verynice lubią tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patu wrote:
    nic z tego, mozesz uczyc sie dalej :D
    Dzięki :)

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CZARNULKA77 wrote:
    ale 2700 w 36 tygodniu to 50 centyl. Idealnie na środku.

madiiiii lubi tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie jestem w trakcie wrzucania zdjęć na komputer i wpadło mi takie o dosłownie robione w dzień pójścia do szpitala czyli ostatnie z serii "z brzuszkiem"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 10:31

Io, JagoodkaK, stardust87, Patu, BlackLuna, Fipsik, Gosia19, Szonka, Migotka22, madiiiii, K_A_M_A, kark, assantea, Ewi25, jovi81, CZARNULKA77, Paula55, Nelus, nenka, verynice lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • JagoodkaK Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2014, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawaj jeszcze Karolina ":)
    Jestem ciekawa jak teraz wygladasz, kilka dni po porodzie :)

h84fkrhm4lz65cww.png
‹‹ 1656 1657 1658 1659 1660 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ