Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJesteś w 36 tygodniu i dzidzia waży około 2700g i wszystko OK? Moja w tym czasie ważyła 2800g i lekarz powiedział, że jest za mała
Mój lekarz chyba za bardzo chce utuczyć mnie i córcie))
madiiiii wrote:Potem Was nadrobię, a teraz na szybko wieści z wizyty.
Malutka waży orientacyjnie 2700g. Szyjka miękka, długa na 2,5cm, zamknięta. Lekarz powiedział, że na poród w najbliższym czasie raczej się nie zanosi.
Co do magnezu, mam go brać jeszcze ze 2 tyg, ale w zmniejszonej dawce. Było 3x2 tabletki, a teraz mam brać 3x1. Uczucie parcia na szyjkę i kłócia jest jak najbardziej normalne -
Fipsik, jesteś kochana :*
więc tak: ................
pytałam sie czy wszystko jest ok skoro jestem dopiero w 35 t ciąży a niektóre pomiary wskoczyły na 37t...moja gin kazała się niczym nie martwic, ale mnie to jednak gryzie po dzień dzisiaj...no bo wychodzi na to że moja córcia będzie chuda jak patyk a długa jak brzoza bo brzuszek malutki w porównaniu np z kością udową, a główka pośrodkuWiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:01
-
CZARNULKA77 wrote:Jesteś w 36 tygodniu i dzidzia waży około 2700g i wszystko OK? Moja w tym czasie ważyła 2800g i lekarz powiedział, że jest za mała
U mnie w 36t6d synek ważył 2598g i było ok. Poza tym to są wymiary orientacyjne!! Równie dobrze może ważyć 2kg albo 3 kg. Ja bym sobie tym głowy nie zaprzątała. Co innego gdyby w 36tc maluch wazył 900g, wtedy jest się czym martwić, a tak to nie widzę problemu. Lekarz nie potrzebnie cię straszy. Moja druga córka miała być malutka, a urodziła się prawie 4kg. -
BlackLuna wrote:Fipsik, jesteś kochana :*
waga : 55 centyl;
główka : 50 centyl;
brzuszek : 55-60 centyl;
nóżka : 90 centyl;
Będzie modelkachociaż z tą nóżką to milimetr a spada centyl o 5, więc niewielka pomyłka dużo robi. Raz nam wyszło ponad wszystkie centyle, a na następnym badaniu normalnie. Tygodnie różnicy mogą być spokojnie nawet 2 i nie oznacza to nic złego, nie oznacza też tego, że szybciej urodzisz. Wszystko cacy
Statystycznie idealny noworodek (na ten tydzień ciąży)
BlackLuna lubi tę wiadomość
-
Ja jestem ciekawa mojej, bo poprzednia lekarka zawyżyła, w szpitalu zaniżyli i pies wie, jaka w końcu duża jest. Dowiem się dopiero we wtorek na wizycie.
Przez tą niewiedzę przygotowałam ciuszki do szpitala w rozmiarze 50, 56 i 62Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2014, 16:42
-
Patu wrote:hej wszystkim
Anulka wierze ze Szymonek szybko da sobie rade, musi byc dobrzemyśle o Was, trzymaj sie dzielnie i nie płacz. wszystko sie ułoży
I
Karolina, ale sie ciesze ze juz wyszliście! daj znac jak sobie radzicie w domu
dzis zrobiłam sobie dłuzszy 3 godzinny spacer. przesadziłam... wróciłam z mega bólem brzucha, twardy jak kamien. oj juz nie dla mnie takie wyprawyi dzis pierwszy dzien bez luteiny. ciekawa jestem jak to będzie, czy skurcze będą jeszcze częstsze.
dzis mają byc moje wyniki krwi i moczu. osatnio nie brałam żelaza bo nie dawałam rady na żołądek, mdłości okropne. mam nadzieje hemoglobina nie spadła strasznie.
a robiłyscie drugi raz toksoplazmoze przy ujemnym wyniku w pierwszym trymestrze? bo gin nic nie mówi i sie zastanawiam czy samej dla spokoju nie zrobic
Patu lubi tę wiadomość
-
Oczywiście, że wszystko w porządku
2800 to idealna waga jak na 36 tydzień, więc nie wiem, co ten Twój lekarz wymyśla, zwłaszcza że tak jak Szonka napisała wymiary są orientacyjne!
http://www.ciazowy.pl/kalkulator,miary-i-wagi-plodu.html#kalkulatormiary
CZARNULKA77 wrote:Jesteś w 36 tygodniu i dzidzia waży około 2700g i wszystko OK? Moja w tym czasie ważyła 2800g i lekarz powiedział, że jest za mała
♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
-
Fipsik wrote:waga : 55 centyl;
główka : 50 centyl;
brzuszek : 55-60 centyl;
nóżka : 90 centyl;
Będzie modelkachociaż z tą nóżką to milimetr a spada centyl o 5, więc niewielka pomyłka dużo robi. Raz nam wyszło ponad wszystkie centyle, a na następnym badaniu normalnie. Tygodnie różnicy mogą być spokojnie nawet 2 i nie oznacza to nic złego, nie oznacza też tego, że szybciej urodzisz. Wszystko cacy
Statystycznie idealny noworodek (na ten tydzień ciąży)
jesteś THE BEST fipsik, bardzo dziękuję :* ulżyło mi strasznie
mi się tam nigdzie nie spieszyniech se siedzi dziołszka jak jej wygodnie :)choć przyznaje ze wolałabym nie przenosić małej modelki
swoją droga to swojego rodzaju parodia, że jedna dziewczyna z forum potrafi wytłumaczyć i uspokoić druga, a lekarz który powinien to zrobić ma to w szanownych 4 literach..brak słów..Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:01
Fipsik lubi tę wiadomość
-
BlackLuna wrote:jesteś THE BEST fipsik, bardzo dziękuję :* ulżyło mi strasznie
mi się tam nigdzie nie spieszyniech se siedzi dziołszka jak jej wygodnie :)choć przyznaje ze wolałabym nie przenosić małej modelki
swoją droga to swojego rodzaju parodia, że jedna dziewczyna z forum potrafi wytłumaczyć i uspokoić druga, a lekarz który powinien to zrobić ma to w szanownych 4 literach..brak słów..
Polecam się na przyszłość, jednakże badać Cię nie będęBlackLuna lubi tę wiadomość
-
wagą na prawde za bardzo sie dziewczyny nie przejmujcie. u mnie wyszło 1630g w 29tydz5dni więc raczej kluseczka a dwa tygodni później dokładnie w 31+5 niby tylko 1740g, więc jak na ten tydzien chudzinka. najpewniej pierwszy wynik zawyzony a drugi zanizony. zobaczcie na rozbiezność jaka moze byc na wadze z usg, czasem to dochodzi do kilograma między skrajnymi. ile razy dzieci rodziły sie właśnie o kilogram mniejsze/większe niz waga z usg. oczywiście warto sprawdzac wage, bo np kuzynka miała sytuacje ze przez chorą tarczyce mała całkiem przestała przybierac na wadze w pewnym momencie i wtedy musiała byc w szpitalu leczona pod nadzorem, ale nie każda mała waga na usg jest powodem do zmartwien. poza tym są tez po prostu szczupłe dzieci na 5-6 centylu, szwagierka urodziła sie zupełnie zdrowa w okolicach terminu, a wazyła tylko 2500. żadnych problemów nie było z nią, łądnie po urodzeniu przybierała
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
madiiiii lubi tę wiadomość
-
a ja właśnie jestem w trakcie wrzucania zdjęć na komputer i wpadło mi takie o dosłownie robione w dzień pójścia do szpitala czyli ostatnie z serii "z brzuszkiem"
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 10:31
Io, JagoodkaK, stardust87, Patu, BlackLuna, Fipsik, Gosia19, Szonka, Migotka22, madiiiii, K_A_M_A, kark, assantea, Ewi25, jovi81, CZARNULKA77, Paula55, Nelus, nenka, verynice lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png