WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • hela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    W ostatnich tygodniach dziecko potrafi nawet 1 kg ,,przytyć" więc różnie to bywa. Najwięcej mówi USG, które robią jak przyjmują na porodówkę, ale one też potrafią się nawet o 0,5 kg mylić. Moja gin powiedziała, że dowiem się ile dziecko waży dopiero jak je urodzę, bo ta waga z USG to tylko orientacyjna jest. Teraz jak leżałam w szpitalu dziewczyna urodziła synka 4100 g, a miał być 3500 g.

no wlasnie wiem ze przyrost teraz moze byc duzy a tu tylko 20gram? ktorys pewnie jest bledny pomiar

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hela wrote:
    w szpitalu ponad tydz temu podali mi wage 3042 a dzis z tych wymiarow 3065 :) wykres moj wyglada tak jakby zatrzymal sie wagowo ;)

Jak już dzisiaj pisałam mnie USG we wtorek pokazało, że młody waży 2200 g a w piątek 2950 g. Także albo sporo przybrał na szpitalnej diecie albo te wagi to jedna wielka ściema. ;) A jeszcze mi lekarze wmawiali, że pewnie skurcz miałam w trakcie USG i dlatego zakłamało.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • natalinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela - mi lekarz przed porodem powiedział, że jeśli wzrost i waga dzieciątka spowalnia, to niebawem przywita świat.
    Powodzenia dziewczyny! Bezbolesnych porodów ;)

Io, hela, Migotka22 lubią tę wiadomość

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka wrote:
    Karola, chyba czas zmienić suwaczek... :):):)
    Wiem wiem ale nie mam nawet kiedy przysiasc do komputera a na tym.telefonie juz orobowalam i du@@ :/
    Moze jutro uda sie na chwile zasiasc i zmienic :D

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalinka wrote:
    Hela - mi lekarz przed porodem powiedział, że jeśli wzrost i waga dzieciątka spowalnia, to niebawem przywita świat.
    Powodzenia dziewczyny! Bezbolesnych porodów ;)

Hela - szykuj się! Tylko pamiętaj, że jutro le'nutka rodzi :P

A mój mąż mnie dzisiaj zaskoczył bo powiedział, że fajnie by było jakbym w weekend urodziła. Ciekawe jak się Kubuś na to zapatruje.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamila86 wrote:
    Dzięki. Wiecie, drugi poród tak wielkiego dziecka siłami natury, to nie na moje możliwości :P

Ale jak pierwszego sama wycisnęłaś, to szacun!
    Mój też się zapowiada dorodny, w 32 tyg był w 96 centylu. Lekarka powiedziała, że to w genach się przekazuje (ja 4100g, moja mama 4,5kg, jej brat - ponad 5 kg).

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • kamila86 Znajoma

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka, wystękałam go po kilku godzinach, a chodzić nie mogłam i siedzieć 2 tygodnie. Miałam wylewy podskórne, krwiaki w obu oczach, makabra.

• betinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaaaaaa nie mogę, a przed porodem było wiadomo, że jest duży?

• kamila86 Znajoma

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nie wiedział - obstawiali 4000-4200. położne mówiły, że za godzinę będę miała go w ramionach... Tak... Po pięciu nadal miałam go w brzuchu

• hela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no teraz dalyscie mi do myslenia a ja juz od kilku dni zbieram sie do prasowania poscieli i dalej lezy hehe ;)

64xp62y.png
  • Io Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie wolicie oddać pościeli do prasowania? Ja zawsze oddaję naszą i teraz dołączyłam dwa komplety pościeli młodego. Wszystko wyprasowane idealnie i jeszcze poskładane a zapłaciłam 15 zł.

dqpr3e5ebayuirbn.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamila86 wrote:
    Nikt nie wiedział - obstawiali 4000-4200. położne mówiły, że za godzinę będę miała go w ramionach... Tak... Po pięciu nadal miałam go w brzuchu
    jezzzzu, zabilabym! Jestes bohaterka normalnie. A jakie masz gabaryty?

• Tysia87 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czytam Poradnik perfekcyjnej pani domu:-)dostałam rok temu od męża na urodziny,taki romantyk.już raz czytałam,ale chciałam porządnie baterie wyczyścić przy zlewach .momentami mam wrażenia że ta książka jest dla upośledzonej umysłowo kobiety:D np porada jak odkurzac.
    Ja się na tym etapie kompletnie przestałam martwic wielkością brzucha i waga synka.wczoraj oglądałam porod bliźniaków i położona mówiła,że dzieci są"już"w 34 tygodniu i na pewno będzie dobrze,to gdzie my do nich:-)

https://www.maluchy.pl/li-69041.png
  • kamila86 Znajoma

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowo moja waga to 64 kg przy 170 cm wzrostu, wiec gigant ze mnie żaden, a w ciąży z synem przytyłam do 78 kg, więc też niewiele jak na taką wagę. Pewnie Cię tylko nastraszyłam...

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik ty chyba nie doczytalas do konca jak to wyglada... Kazdy ma INDYWIDUALNY wykres wzrostu...
    Jest on sporzadzany na podstawie pewnych danych indywidualnych tj jak wzrost, waga, bmi itd...
    To ze ja mam tyle cm nie znaczy ze ty tez powinnas tyle miec... Z tego co widzialam troche roznimy sie budowa...
    Jasne ze ze usg moze sie mylic. Ale moze i w jedna i w druga str.... :/
    Pomiary brzucha to raz. Waga to dwa a trzy to wymiary poszczegolne (brzuszka, glowki, dl kosci) i to wszystko sie zlozylo na podejrzenie ze cos moze byc ni tak. To nie jest jedna rzecz... Gdby tak to by nie panikowali.
    Z waga maly byl ledwo na 10 centylu. Z wymiarami troszke ponad 5 no i ten brzuch...za duzo naraz sie zebralo.

Oby sie okazalo ze to same pomylki ale nie mozna tego bagatelizowac...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 22:59

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• natalinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno - błąd pomiaru jest niezwykle częsty. Mój syn dzień przed porodem miał ważyć 2300 g, a urodził się z wagą 2600 g. Tylko... to działa w obie strony ;)

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    A nie wolicie oddać pościeli do prasowania? Ja zawsze oddaję naszą i teraz dołączyłam dwa komplety pościeli młodego. Wszystko wyprasowane idealnie i jeszcze poskładane a zapłaciłam 15 zł.

ja w ogole poscieli nie prasuje, ogolnie prasuje moze raz na rok jakas koszule elegancka albo mezowi teraz na wesele ;) a tak to nic sie nie gniecie jakos razaco ;) a posciel wieszam tak ze ladna jest jak wyschnie :) ale malemu to juz sie poswiece i wyprasuje hehe ;)

madiiiii, JagoodkaK lubią tę wiadomość

64xp62y.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamila86 wrote:
    Standardowo moja waga to 64 kg przy 170 cm wzrostu, wiec gigant ze mnie żaden, a w ciąży z synem przytyłam do 78 kg, więc też niewiele jak na taką wagę. Pewnie Cię tylko nastraszyłam...
    No to jeszcze wiekszy szacun :D Ja 169cm i 49kg przed, a teraz 73 :o Hoduje sloniatko!

JagoodkaK lubi tę wiadomość

• betinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, bobi na pewno sie urodzi zdrowy jak rydz! Pewnie akurat bedzie z tych drobinek, ale one czesto po urodzeniu nadrabiaja jak szalone. Kolezanka mi dzis mowila, ze w lipcu jej wnuczka sie urodzila malutka i w mig przybrala 0,5kg!

• kamila86 Znajoma

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    betinka, czy brałaś całą ciążę witaminy dla ciężarnych? Ja miałam świetną morfologię, ale moja gin kazała brać te witaminy, więc łykałam jak debil. A potem dowiedziałam się po fakcie, że takie są skutki uboczne. Było nawet ponoć takie powiedzenie wśród położnych: "Bierz Maternę (witaminy dla kobiet w ciąży), a urodzisz Manna".

‹‹ 1676 1677 1678 1679 1680 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ