Wrześniowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie dziewczynki. Tyle czasu sie nie odzywałam ale zwyczjanie nie ma czasu na to. Mały przeszedł na mleko modyfikowane, ja już pokarmu praktycznie nie mam wcale, odciągam raz dziennie po pare ml bo boje sie zapalenia piersi ale tak naprawde nie czuje żadnego bólu ani dyskomfortu więc spróbuje jak najrzadziej ściągac albo wcale.
Mój synek czasem jest marudny jak próbuje zrobić kupke, bo na mleku MM to jest trudniejsze, dlatego kupilismy mleczko Bebilon Comfort, podobno właśnie na takie problemy, do tego herbatka koperkowa i kropelki Bobotic, a swoją drogą jakie jest stęzenie symetykonu w tych kroplach sabsimplex? Bo w bobotic 3 krople zawierają 20mg.
Jeśli chodzi o kąpiele to my kąpiemy codziennie od samego początku a pępuszek dokładnie osuszamy i patyczkami wycieramy do sucha w środku ale do odpadnięcia to chyba jeszcze daleko, od spodu widać, że nie jest suchy więc pobujamy sie z nim troszku.
-
ja tez kąpie małego co dzień, w szpitalu równięż codzienna wieczorna pielegnacja była kąpielowa.
i się załamałam, przed chwiła była połozna i zważyła mi małego i gdy urodziłam wazył 3830 g, przy wypisie czyli w 5 dobie ważył 3520 gram a dziś w 14 dobie wazy aby 3580 gram, czyli przybrał aby 60 gram przez półtora tygodnia mam częsciej małego przystawiać do cycka i w piatek kolejne ważenie, jak nie przytyje chociaz 30 gram to chyba dokarmianie nas czeka -
My też kąpiemy codziennie. Bez tego mały źle śpi. Tak jak mika pisała, taki rytuał. Bert od razu po tym zasypia i śpi w nocy inaczej niż w dzień. Raz jak nie było kąpieli to całą noc budził się co godzinę - jak w dzień. W szpitalu też położne kąpały go codziennie. A pępek nam odpadł przed drugim tygodniem, choć długo z klamerką chodził bo gruba pępowina była.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2014, 16:05
-
dziewczyny, a jak wyglądają pleśniawki? Bo mały ma na gardle taką białą małą kropkę. Można jakoś sprawdzić czy to pleśniawka? Od czego w ogóle one się robią? I czy przeszkadzają dziecku? Bo nie zauważyłam, żeby jakoś mniej jadł, albo inaczej. Położna miała być w tym tygodniu, ale jakoś się nie odzywa i nie mam kogo zapytać..
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnystardust87 wrote:dziewczyny, a jak wyglądają pleśniawki? Bo mały ma na gardle taką białą małą kropkę. Można jakoś sprawdzić czy to pleśniawka? Od czego w ogóle one się robią? I czy przeszkadzają dziecku? Bo nie zauważyłam, żeby jakoś mniej jadł, albo inaczej. Położna miała być w tym tygodniu, ale jakoś się nie odzywa i nie mam kogo zapytać..
stardust,znalazlam cos takiego:
"Pleśniawki, czyli małe białe kropki pojawiające się w buzi u dziecka to nic innego jak grzybicze zapalenie jamy ustnej. Maluch może się nim zarazić na kilka sposobów, nawet w trakcie porodu – przechodząc przez drogi rodne. Pleśniawki są dla dziecka bardzo nieprzyjemne, dlatego trzeba je jak najszybciej wyleczyć, a w przyszłości zapobiegać ich nawrotom. " -
Gosia19 wrote:Co do kikuta, polecam oczyszczanie spirytusem 2 razy dziennie, ja się do tego stosowałam i odpadł już 2 tygodnie temu
Nie polecam spirytusu bo przeciez on sie wchlania przez cieniutka skore dziecka... kiedys tak sie robilo ale teraz sa bezpieczniejsze metody. Moze i czasem dluzej to trwa ale dziecko nie dostaje do organizmu alkoholu.
Ja uzywalam octeniseptu i odpadl ok 10 dnia. -
stardust87 wrote:dziewczyny, a jak wyglądają pleśniawki? Bo mały ma na gardle taką białą małą kropkę. Można jakoś sprawdzić czy to pleśniawka? Od czego w ogóle one się robią? I czy przeszkadzają dziecku? Bo nie zauważyłam, żeby jakoś mniej jadł, albo inaczej. Położna miała być w tym tygodniu, ale jakoś się nie odzywa i nie mam kogo zapytać..
ważne zeby tego nie scierac a isc do lekarza albo w aptece kupic aphtin czy cos takiego i smarowac a zejda ale masz tam kropkę więc na razie nie ma co się martwić -
nick nieaktualnystardust87 wrote:dziewczyny, poratujcie. Moje dziecko tak dziwnie językiem cały czas rusza. Jakby chciał coś wypchnąć z buzi. Ale sprawdzałam, nic tam nie ma. Całą noc tak robił, a teraz nie śpi od 5 rano nie płacze przy tym, ale wydaje się być niespokojny. Wiecie może co to?
moj tez tak robi po jedzeniu. Jezyk w rulonik i dolne dziosla sobie nim masuje i wysuwa go na zewnątrz -
nick nieaktualny
-
Czy mam cały czas stosować jałowe gaziki?
Czy któraś z Was ma taka chustę do noszenia i jak sie sprawdza?
Jakie polecacie kupić saszetki na pokarm?
My kapiemy Łucję codziennie od wyjścia ze szpitala -2x nam sie nie udało wykapać bo za późno sie zorientowaliśmy, ze czas na kąpiel.
Ja dostałam na pleśniawka antybiotyk- nystatyne od pediatry i szczotkujemy języczek 3x dziennie po karmieniu. -
stardust87 wrote:dziewczyny, a jak wyglądają pleśniawki? Bo mały ma na gardle taką białą małą kropkę. Można jakoś sprawdzić czy to pleśniawka? Od czego w ogóle one się robią? I czy przeszkadzają dziecku? Bo nie zauważyłam, żeby jakoś mniej jadł, albo inaczej. Położna miała być w tym tygodniu, ale jakoś się nie odzywa i nie mam kogo zapytać..
Ja też myślałam, że mój Czaruś ma pleśniawki, bo ma w buzi taki biały nalot i to sporo tego. Bylismy u pediatry i sie dowiedziałam, ze to po prostu pozostałości po mleczku. Pleśniawki są wtedy jak zobaczysz taki korzuch jakby, musi być tego grubo, tak mi tłumaczył lekarz. Dziecku one nie przeszkadzają. A robią sie od braku higieny( np brudnych butelek czy sutków), od oblizywania przez rodzica smoczka a także od antybiotykoterapii. Jesli chodzi o leczenie to najlepszym sposobem jest przetarcie ich kilka razy moczem dziecka, u chłopca nie problem taki mocz złapac np na pieluszke i wytrzeć Stary sposób i podobno najlepszy. -
Pralinko, kremik Linomag uzywalam od powrotu do domu, on jest od urodzenia.
Matika kapiemy codziennie, w szpitalu go kapali od drugiej doby. Wczoraj maz nie mogl go ze mna wykapac, a 1 osoba nie da rady tego zrobic w naszej lazience, wiec mu zrobilam 'czyszczenie chemiczne' - mokrymi chusteczkami i juz ma szyjke czerwona. Kapanie obowiazkowe
Akuszerka, nie mow hop! Moze sie niedpodziewanie bez problemu szybko uda Zycze Ci tego z calego serca!
Magdzia, DASZ RADE!!! Teraz juz nie ma odwrptu, jedyny cel - wypchnac bebika! Go! Go! Go!https://www.maluchy.pl/li-68923.png