X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki. Tyle czasu sie nie odzywałam ale zwyczjanie nie ma czasu na to. Mały przeszedł na mleko modyfikowane, ja już pokarmu praktycznie nie mam wcale, odciągam raz dziennie po pare ml bo boje sie zapalenia piersi ale tak naprawde nie czuje żadnego bólu ani dyskomfortu więc spróbuje jak najrzadziej ściągac albo wcale.
    Mój synek czasem jest marudny jak próbuje zrobić kupke, bo na mleku MM to jest trudniejsze, dlatego kupilismy mleczko Bebilon Comfort, podobno właśnie na takie problemy, do tego herbatka koperkowa i kropelki Bobotic, a swoją drogą jakie jest stęzenie symetykonu w tych kroplach sabsimplex? Bo w bobotic 3 krople zawierają 20mg.
    Jeśli chodzi o kąpiele to my kąpiemy codziennie od samego początku a pępuszek dokładnie osuszamy i patyczkami wycieramy do sucha w środku ale do odpadnięcia to chyba jeszcze daleko, od spodu widać, że nie jest suchy więc pobujamy sie z nim troszku.

relg4z17djzzyjqt.png
  • magdzia26 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na IP podobno moje skurcze to na razie mini skurczyki :( ja tego nie przezyje...

zrz6x1hpqvnjwkat.png
    dqpr2n0afwpg3f4t.png[/url]
    Aniołek 16.08.2016 <3
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez kąpie małego co dzień, w szpitalu równięż codzienna wieczorna pielegnacja była kąpielowa.

i się załamałam, przed chwiła była połozna i zważyła mi małego i gdy urodziłam wazył 3830 g, przy wypisie czyli w 5 dobie ważył 3520 gram a dziś w 14 dobie wazy aby 3580 gram, czyli przybrał aby 60 gram przez półtora tygodnia :( mam częsciej małego przystawiać do cycka i w piatek kolejne ważenie, jak nie przytyje chociaz 30 gram to chyba dokarmianie nas czeka :/

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też kąpiemy codziennie. Bez tego mały źle śpi. Tak jak mika pisała, taki rytuał. Bert od razu po tym zasypia i śpi w nocy inaczej niż w dzień. Raz jak nie było kąpieli to całą noc budził się co godzinę - jak w dzień. W szpitalu też położne kąpały go codziennie. A pępek nam odpadł przed drugim tygodniem, choć długo z klamerką chodził bo gruba pępowina była.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2014, 16:05

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, a jak wyglądają pleśniawki? Bo mały ma na gardle taką białą małą kropkę. Można jakoś sprawdzić czy to pleśniawka? Od czego w ogóle one się robią? I czy przeszkadzają dziecku? Bo nie zauważyłam, żeby jakoś mniej jadł, albo inaczej. Położna miała być w tym tygodniu, ale jakoś się nie odzywa i nie mam kogo zapytać..

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdzia26 wrote:
    Czekam na IP podobno moje skurcze to na razie mini skurczyki :( ja tego nie przezyje...

Madzia myslami jestem z Toba.
    W kazdej chwili moze sie rozkrecic..

magdzia26 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    dziewczyny, a jak wyglądają pleśniawki? Bo mały ma na gardle taką białą małą kropkę. Można jakoś sprawdzić czy to pleśniawka? Od czego w ogóle one się robią? I czy przeszkadzają dziecku? Bo nie zauważyłam, żeby jakoś mniej jadł, albo inaczej. Położna miała być w tym tygodniu, ale jakoś się nie odzywa i nie mam kogo zapytać..

stardust,znalazlam cos takiego:
    "Pleśniawki, czyli małe białe kropki pojawiające się w buzi u dziecka to nic innego jak grzybicze zapalenie jamy ustnej. Maluch może się nim zarazić na kilka sposobów, nawet w trakcie porodu – przechodząc przez drogi rodne. Pleśniawki są dla dziecka bardzo nieprzyjemne, dlatego trzeba je jak najszybciej wyleczyć, a w przyszłości zapobiegać ich nawrotom. "

• le'nutka Ekspertka

Wysłany: 1 października 2014, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia19 wrote:
    Co do kikuta, polecam oczyszczanie spirytusem 2 razy dziennie, ja się do tego stosowałam i odpadł już 2 tygodnie temu

Nie polecam spirytusu bo przeciez on sie wchlania przez cieniutka skore dziecka... kiedys tak sie robilo ale teraz sa bezpieczniejsze metody. Moze i czasem dluzej to trwa ale dziecko nie dostaje do organizmu alkoholu.
    Ja uzywalam octeniseptu i odpadl ok 10 dnia.

relg2n0a1g998ci6.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    pleśniawki to biał nalot na języczku coś jakby pozostłe mleczko bierze się z różnych nieczystych rzeczy braku higieny ale tez przy porodzie moze dziecko się zarazić od matki nie wyleczonymi infekcjami
    ważne zeby tego nie scierac a isc do lekarza albo w aptece kupic aphtin czy cos takiego i smarowac a zejda ale masz tam kropkę więc na razie nie ma co się martwić

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:
    dziewczyny, poratujcie. Moje dziecko tak dziwnie językiem cały czas rusza. Jakby chciał coś wypchnąć z buzi. Ale sprawdzałam, nic tam nie ma. Całą noc tak robił, a teraz nie śpi od 5 rano :| nie płacze przy tym, ale wydaje się być niespokojny. Wiecie może co to?

moj tez tak robi po jedzeniu. Jezyk w rulonik i dolne dziosla sobie nim masuje i wysuwa go na zewnątrz

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diabla85 wrote:
    Dokładnie albo zaciska usta. A jak jest głodny i szuka cycka to wygląda jak węszący piesek :)

ja mowie na mojego że węszy jak borsuk :)
    Moj niemąż jest rozwalony jak widzi to węszenie :)

doti77, kark lubią tę wiadomość

• doti77 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie,jak można się dostać do grupy na fb,którą kiedyś utworzyłyście?

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doti77 wrote:
    Mam pytanie,jak można się dostać do grupy na fb,którą kiedyś utworzyłyście?
    doti o to musisz pytac Szonke

doti77 lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • ofcooo Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mam cały czas stosować jałowe gaziki?

Czy któraś z Was ma taka chustę do noszenia i jak sie sprawdza?

Jakie polecacie kupić saszetki na pokarm?

My kapiemy Łucję codziennie od wyjścia ze szpitala -2x nam sie nie udało wykapać ;) bo za późno sie zorientowaliśmy, ze czas na kąpiel.
    Ja dostałam na pleśniawka antybiotyk- nystatyne od pediatry i szczotkujemy języczek 3x dziennie po karmieniu.

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oki dzięki

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • iwo_na Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stardust87 wrote:

Ja też myślałam, że mój Czaruś ma pleśniawki, bo ma w buzi taki biały nalot i to sporo tego. Bylismy u pediatry i sie dowiedziałam, ze to po prostu pozostałości po mleczku. Pleśniawki są wtedy jak zobaczysz taki korzuch jakby, musi być tego grubo, tak mi tłumaczył lekarz. Dziecku one nie przeszkadzają. A robią sie od braku higieny( np brudnych butelek czy sutków), od oblizywania przez rodzica smoczka a także od antybiotykoterapii. Jesli chodzi o leczenie to najlepszym sposobem jest przetarcie ich kilka razy moczem dziecka, u chłopca nie problem taki mocz złapac np na pieluszke i wytrzeć :) Stary sposób i podobno najlepszy.

relg4z17djzzyjqt.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie chyba grypa zoladkowa lapie :/ moge karmic Malego przy niej? Jak to mowia jak nie urok to sraczka :/

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • betinka Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinko, kremik Linomag uzywalam od powrotu do domu, on jest od urodzenia.

Matika kapiemy codziennie, w szpitalu go kapali od drugiej doby. Wczoraj maz nie mogl go ze mna wykapac, a 1 osoba nie da rady tego zrobic w naszej lazience, wiec mu zrobilam 'czyszczenie chemiczne' - mokrymi chusteczkami i juz ma szyjke czerwona. Kapanie obowiazkowe ;)

Akuszerka, nie mow hop! Moze sie niedpodziewanie bez problemu szybko uda :) Zycze Ci tego z calego serca!

Magdzia, DASZ RADE!!! Teraz juz nie ma odwrptu, jedyny cel - wypchnac bebika! Go! Go! Go!

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • anulka81 Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny mam pytanie jak często dziecko na mm powinno robić kupkę? Mój mały pd wczoraj jest tylko na mm i jak wczoraj wieczorem zrobił kupkę.tak do tej pory nic o zaczynam się martwić.

https://www.maluchy.pl/li-69207.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina z tego co wiem to można, w mleku mały będzie wypijał przeciwciała które Twój organizm wytworzy.

‹‹ 2147 2148 2149 2150 2151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ