X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • mycha89 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatko... rzeczywiście jestem w szoku... Ja jestem w 10t2d i miałam już 4 razy USG! Dzięki temu wiem o kosmówce, wiem, że miałam leżeć, brać luteinę... POza tym stresuję się przed każdą wizytą, a widok smykającego maleństwa mnie uspokaja aż do następnej wizyty... Nie dasz rady przyjechać do Polski..??

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • assantea Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby cywilizowany kraj. Niby tak bardzo wyczulony na dzieci i ich prawa. Ale jak widać te już urodzone. A opieka nad jeszcze nienarodzonymi jak w średniowieczu... Brak słów! Cywilizowane kraje narzekają na zbyt mały przyrost naturalny ale cóż się dziwić kiedy przez pół ciąży pozwalają decydować jedynie Matce Naturze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 19:31

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • Likable Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to i ja dołączę do wrześniowych Mam, chociaż w ciąży bliźniaczej, więc zapewne pojawią się na świecie wcześniej.
    Termin wg owulacji 26 września (chociaż moja ovu nigdy nie była pewna)
    Wg badania USG ciąża jest o 5 dni młodsza

mycha89, inessa, Nelus, Quatriona, hela, jovi81, Patu, justyna14, dba, kark, nescafe, Fipsik, aleksa.wawa, AnkaK lubią tę wiadomość

29.08.2014 - 35t5d
    Iga 2150g 50cm
    Emi 2580g 50cm
  • mycha89 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WOw gratulacje;) Jesteś u nas jedyna;) Dopisz się do naszej tabelki!

docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AsIHMP3zRI_EdFlvX01QTU1UaktVU1RkWUJfejZEVVE&usp=sharing

Marcel <3
    relg2n0asfzml2iz.png>

03.08.2017 <3
    w57vyx8d6u4jt6s0.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    Jak to jest z tymi Waszymi wynikami? Czemu aż tyle płacicie? Prze to że do lekarza chodzicie prywatnie?

I wczoraj gin pytał się o cytologię, pora zrobić ale dopiero po 16 tygodniu żeby przypadkiem krzywdy Człowiekowi nie zrobić. A u Was jak z cytologiami?
    kochana ja mialam robiona na ostatniej wizycie :) podejrzewali infekcje ale jest czysciutko :)

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • hela Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha cudowny maluszek! :) i starszy niż wg OM :) sama radość!!!! a płeć nie ważne jaka, ważne żeby zdrowe było maleństwo (choć ja po ciuchu liczę na pierwszego chłopca, później dziewczynkę :)
    a czemu nie musisz robić prenatalnych badań? bo ja już z nimi głupieję, mój lekarz mówił że to jedne z ważniejszych badań, później wymienił kolejne - połówkowe i później jeszcze jedne chyba ok 30tego któregoś tyg :)

ale cie ciesze!!! Twój maluszek zdecydowanie wiekszy niz mój hihi ale poczekaj jeszcze was dogonimy ;)

LIKABLE - witaj nasza pierwsza wrześniowa bliźniacza mamuśko! :)

Beataa25 - ja bym juz szukała biletu do pl - jednak nie jest u nas tak źle! chyba że masz szanse u siebie na jakies prywatne wizyty?

moj kochany synuś - Sebuś <3
    64xp62y.png
  • jovi81 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beataa25 : ale masakra, dziwne podejście w tak cywilizowanym kraju...

LIKABLE: witaj, jesteś naszym rodzynkiem bliźniaczym :)

https://www.maluchy.pl/li-69787.png
    xvg47yr.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akuszerka89 wrote:
    Jak to jest z tymi Waszymi wynikami? Czemu aż tyle płacicie? Prze to że do lekarza chodzicie prywatnie?

I wczoraj gin pytał się o cytologię, pora zrobić ale dopiero po 16 tygodniu żeby przypadkiem krzywdy Człowiekowi nie zrobić. A u Was jak z cytologiami?
    ja miala robiona na pierwszej wizycie bo mam podobno ogromna nadzerke i trzeba sprawdzic czy nic powazniejszego sie nie dzieje

uanndqk36vjen8uu.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beataa25 wrote:
    Cześć dziewczyny wróciłam z wizyty i jestem w szoku aż do teraz. Jak już wspominałam mieszkam teraz w Szwecji i tutejszy system opieki nad kobietą w ciąży mnie przeraża. Zaczął mi się teraz 9 tydzień i byłam przekonana że zobaczę dziś bijące serduszko ale się myliłam :( Opiszę wam moją wizytę choć może trudno będzie w nią uwierzyć. Wizyta trwała godzinę. A wiec najpierw został przeprowadzony wywiad, następnie zmierzono mi ciśnienie , zważono mnie pobrano krew. i tyle. Następna wizyta w MAJU???? wtf?? Ja się pytam a to nie będę miała dziś robionego USG ? Nie pierwsze USG w Maju i to będzie jedyne usg jakie wykonujemy w trakcie trwania ciąży chyba że coś będzie źle przebiegało to wtedy może zrobimy drugie. To ja mówię a nie można sprawdzić czy serce już bije czy zarodek się dobrze rozwija i jest dobrze umiejscowiony ? Nie tutaj w Szwecji usg robimy gdy dziecko jest już całkiem rozwinięte a tak to działa matka natura. Boże przecież ja do Maja zwariuję chyba zarezerwuję bilet do Polski i tam zrobię sobie wszystkie badania. Zaraz po wyjściu zadzwoniłam do kuzynki która za tydzień tutaj rodzi i potwierdziła mi to wszystko. Miała robione dwa razy usg podczas całej ciąży i przez połowę badań mniej niż w Pl.Niestety taki tutaj system :(
    to chyba najlepsze rozwiazanie no bez przesady usg jest potrzebne co to za idiotyczny system??? ile nieprawidlowosci mozna wykryc przez usg...masakra wspolczuje ci

uanndqk36vjen8uu.png
  • AnkaK Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha gratuluje dobrych wiesci:):) kurcze szybko sie dowiadujesz o plci ale co tam:) bedzie dobrze:)

uanndqk36vjen8uu.png
  • rabarbarka Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie brzuchatki:)
    Po dzisiejszej wizycie niemal dostałam skrzydeł:) Dzidziulek piękny 5cm, baaardzo ruchliwy, machał łapkami jak szalony. Przeziernośc karkowa też ok. Wszystko w najlepszym porządku:D a szłam taka przerażona... Gratuluję wszystkim udanych wizyt, a tym, które dopieo czekają życzę powodzonka i trzymam kciuki:)
    Spokojnej nocki dla Was i Waszym bąbelków:)

hela, Patu, Quatriona, kark, akuszerka89, mycha89, assantea lubią tę wiadomość

relgdf9h54y1o8s7.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatko , strasznie dziwne podejście lekarzy. Coś strasznego. Ile ciąż mogą przez to stracić bo mama nie będzie wiedziala że zagrożona i nie będzie leżeć i uważać na siebie... A jest jakikolwiek odpowiednik wizyt czy badań prywatnych? Żeby samej zrobić usg? Nic nie da się załatwic? Ja bym przyleciala do Polski jak się nie da inaczej. Choć jedno usg żeby mieć teraz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 07:01

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaK wrote:
    ja miala robiona na pierwszej wizycie bo mam podobno ogromna nadzerke i trzeba sprawdzic czy nic powazniejszego sie nie dzieje
    Też miałam na pierwszej wizycie to chyba był 6t 6dz bo też mam nadżerkę.

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)
    Beataa25 poszukaj tam może jakiegoś lekarza Polaka, podejrzewam, że nasi rodacy będą mieć inne myślenie niż oni. A ja myślałam, że moje usg jest najpóźniejsze :D
    Spać już nie mogę, zresztą z małym dzisiaj jadę do poradni psychologiczno pedagogicznej więc muszę się ogarnąć ;)
    mamy tyle wydatków w tym miesiącu :/ mają być mrozy a ja mam 3 świece do wymiany gdzie jedna po zniżce kosztuje 55zł :/ masakra...
    synio zrzucił mi laptopa i cały czas odwlekam naprawę (poszła matryca za 200zł), powiedziałam mężowi, że dla mnie ważniejsze są świece i naprawa drukarki więc odpuścił, mogę korzystać z jego lapa ;)
    sorki za moje marudzenie, musiałam się wygadać :)

• Beataa25 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2014, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dba ja byłam u polki, ogólnie miła kobieta ale taki mają system i koniec. Ja mówiłam że przecież w Polsce potrzebne są te badania choćby i po to żeby wykryć jakieś nieprawidłowości i je leczyć , a ona na to że w Polsce to jest naciąganie pieniędzy itd. Zastanawiałam się też czy nie iść do zwykłego ginekologa, bo ta u której byłam to się nazywa barnmorska czyli taki ginekolog położnik co prowadzi całą ciążę do końca, ale kuzynka mi powiedziała że jeżeli powiem że mam podejrzenia że jestem w ciąży to spyta mnie o ostatni dzień miesiączki i od razu odeśle do tej położnej. Jeszcze poszukam gdzieś prywatnie kogoś kto zrobi mi to usg i badania jakieś a jak nie to lecę do Pl. I tak miałam jechać na święta ale chyba będę musiała to przyspieszyć. Tylko też nawet nie wiem czy mogę latać samolotami bo ta kobieta też twierdzi że nie można latać dopiero w 8,9 miesiącu. Ciekawostką jest też to że np jest ustalony szpital gdzie masz rodzić ale w dniu porodu może okazać się że nie mam miejsc i odsyłają Cię tam gdzie jest wolne. Tak niby cywilizowany kraj, wysoko rozwinięty i pro rodzinny ale tak naprawdę to opieki żadnej, i to samo tyczy się niestety chorych . Ale jeśli chciało by się dokonać aborcji to oni pierwsi, nawet bez kolejki Cie wezmą. Co za kraj. Zaskoczył mnie i rozczarował ;(

thiki0a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2014, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rabarbarka, mycha, ale już duże dzidzie, mam nadzieję, że w poniedziałek moja też będzie duża :D

Beata, masakra. Ale z drugiej strony chyba w żadnym innym kraju w Europie nie ma takiego dbania o nienarodzone dzieci jak w Polsce.

Likable, super, tu się nam kilku osobom marzyły bliźniaki, więc będziemy trzymać kciuki za ciebie i maluszki :)

Dziewczyny, ja jeszcze trochę ponudzę. Jak rano policzyłam, że pójdę na czczo na glukozę, to mi wyszło, że śniadanie zjem dopiero 1,5h po obudzeniu się O.o A ja mam tak, ze jak nie zjem pół godziny po wstaniu, to mam straszne mdłości i mi słabo...
    Jak patrzyłam na zestaw badań, to tylko na glukozę trzeba być na czczo, a glukozę robiłam 24.11.13. Myślicie, że mogę ginowi zanieść wynik sprzed niecałych 3 miesięcy, czy męczyć się i zrobić teraz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2014, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to bywa,jak po domu kręcą się żywiołowe dzieci,ja na razie mam spokój, bo czekam na pierwsze maleństwo :)

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark myślę że warto się przemęczyć te 1,5h bo ostatnio jak robiłaś glukozę to nie byłaś jeszcze w ciąży. A jakby nie patrzeć to stan inny niż normalny :P

Mycha - ja jeszcze do cytologii - najczęstszym błędem w pobieraniu jest pobranie rozmazu po badaniu. Myślę że cytologia po badaniu i podczas przyjmowania leków dopochwowych nie jest wiarygodna. Sama pobieram kobietom cytologię, poza tym w grudniu skończyłam kurs dla zaawansowanych z cytologii i kolposkopii i właśnie tam baaaaardzo uczulali żeby nie robić takiego błędu.

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Migotka22 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki:)
    Gratuluje udanych wizyt i ślicznych dzieciątek:)
    Mam takie pytanie...czy globulki dopochwowe nie szkodzą maleństwu?

relganlikx65a1ud.png
  • nescafe Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry ;) Standardowo przy ince hehe

Beataa jaa w Uk, to juz trzeba byc cierpliwa kobieta w ciazy, w Austrii tez szalu nie ma i trzeba czekac, na druga wizyte dwa miechy.Chyba, ze prywatnie sie gdzies smignie. Ale w szwecji to juz Rekord, do maja?? to w ktorym bezdiesz tygdoniu juz w maju na pierwszym usg??

O jakiej glukozie gadacie? Te takie zwykle tylko z krwi? Ta do picia to jest miedy 25 -28 tc? Czy jakos tak co kolo tego.

Dba, a w jakim wieku jest twoj syn? Czemu musicie chodzic, do poradni psychologiczno pedagogicznej??

‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ