X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2014
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Mika 28 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja spała od 20:30 do 6:30 potem pierwsze karmienie i spała do 9 jak ja się cieszę czasem aż mnie głowa boli chyba od wyspania tyle ze Ja na postoju jestem od 5 bo tak sie obudziłam :)
    Ja się cieszę w ciąży tyle się namęczyłyśmy to chociaż teraz mamy grzeczne dzieciaczki i wszystkim życzę takich bobasów kochanych KOCHAM TE MOJE 2 STWORZONKA :)

ofcooo lubi tę wiadomość

bhywkrhm4kro7bny.png
    relgio4pjw325a69.png
  • akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika a mogłabyś napisać dokładnie jak mia Wam dzień, kiedy i co ile je Julcia, ile czasu jest przy cycu przed snem nocnym itp? Może dzięki temu znajdę sposób na mojego Bobka:)

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akuszerka89 pozwoliłam sobie napisać ci wiadomość na fbl

qb3c82c3gptozz8t.png
  • dba Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Io wrote:
    Witam,

Mój syn pobił dzisiaj rekord. Spał do 4! A zasnął o 21. Przy czym jadł o 19. Nie wiedziałam, ze dziecko może tyle wytrzymać bez jedzenia. Potem szybko wytrąbił butele i zaraz usnął i spał do 8. Matka wyspana jak nigdy :P A teraz bawi się na macie a ja popijam herbatkę. Żyć nie umierać ;)

Akuszerka - też właśnie czytałam artykuł, w którym facet pisał, że kobiety nadinterpretują wiele zaleceń dotyczących diety w czasie karmienia i wierzą np, że nie mogą jeść ciężkostrawnych rzeczy bo to zaszkodzi dziecku. Tyle, że to my trawimy to jedzenie a nie dziecko. To samo dotyczy gazowanego. Gaz nie przechodzi do mleka! Po prostu zaleca się zdrową dietę dla matki. To tak jak w czasie ciąży. Każą się zdrowo odżywiać a potem i tak wszystkie jedzą hamburgery :P Było tez o alkoholu i kofeinie. Alkohol jest w mleku tak dlugo jak jest w naszej krwi a potem sie rozklada. Mleka nie trzeba wylewac tylko trzeba poczekac z karmieniem albo odciaganiem. Co do kofeiny to trzeba by pic 3 filizanki kawy dziennie zeby dziecku zaszkodzilo. Chyba ze dziecko jest wrazliwe na kofeine.
    kocham ten post :D a ja już wyrzuty sobie robiłam, że pije 2 słabiutkie kawy dziennie

Io lubi tę wiadomość

• betinka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akuszerka, to mialas niezlego strzelca kupowego!!! Czopek go pewnie dodatkowo pobudzil.

Czytalam, ze zielona kupe powoduje tez nadwrazliwosc na gluten.

A co do pokarmu to wlasnie to samo sobie myslalam ostatnio, ze przeciez dziecko nie dostaje naszefo zarcia z zoladka, tylko to, co sie wchlonie do krwi z jelit. I np potrawy wzdymajace powoduja gromadzenie sie gazow przez to, co sie z nich uwalnia do swiatla jelita, a nie do krwi, bo bysmy mieli wzdecie zyl wtedy ;) Zdecydowanie chodzi tu o alergeny i chemie, ktora laduja duja do jedzenia. Ja np jestem uczulona na glutaminian sodu, wiec nie jem nic, co go zawiera, zadnych chipsow, mieszanek przypraw z nim itp. I ostatnio Mati dostal wysypki, nie jadlam nic kupnego, nic podejrzanego, a z tego, co sama NIE zrobilam byl rosol mojego tescia, a on uwielbia przyprawe Kucharek... No i sprawa rozwiazana skad wysypka.

Io lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68923.png
  • Ewi25 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dba a jaką kawe pijesz? Rozpuszczalna czy sypana?

Szonka lubi tę wiadomość

qb3c82c3gptozz8t.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula55 wrote:
    U nas papu 2 :) pierwsze bylo po 4 h od kolacji a to po rownych 3 :)
    Przyznam sie ze wczoraj zjadlam placki ziemniaczane smazone na oleju z sosem pieczarkowym (wiem-mega grzech) ale malemu nic nie jest...
    Widze ze na niego kompletnie nie ma wplywu co jem.

Stardust moj po tym mm co kiedys dalam pieknie spal

Betinka odicjalnie gratulujemy odpadnietego pepocha!!! :)
    może i mój by spał, ale za pierwszym razem zjadł raptem 90ml, a za drugim tylko 40 :| nie wiem czemu tyle, jak na opakowaniu jest napsisane, że w 2 miesiącu na porcję daje się 120ml.. :|

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • Paula55 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moj wmucil wtedy 150 :) ale na op pisze ze miedzy 4 a 8 tyg porcja to 150 wlasnie.
    Wogole wczoraj na usg bioderek powiedzieli ze Tiago na starszego wyglada haha :P
    A byl taki grzeczny <3

Laski u nas po wczorajszych plackach ziemńiaczanych na tluszczu smazonych i sosie pieczarkowym jest ok. Teraz juz wiem ze moge szamac wszystko :)
    A i Io ta wypowiedzia swoja mnie podbudowala ;) no i akuszerka. Thx ;)

Io lubi tę wiadomość

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• Kaarolina Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akuszerka a guzik prawda My mamy wpisane nawet w ksiazeczce ze Krzys to wczesniak nawet jest pod opieka poradni ryzyka okoloporodowego a pneumokoki Nam sie nie naleza bo Krzys duza wage urodzeniowa mial i powiedziala mi ze darmowe pneumokoki sa do 2,5kg :/

Diabla85 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy mleko Enfamil 0-lac bez laktozy polecane na "kolki", czyli nietolerancję mleka krowiego. Ale na boboticu i po kostce twarogu jej nic nie było. No ale nie będę mleka zmieniać, jak je raz na kilka dni tylko.

Nasza w łóżeczku przesypiała 2,5-3 godz od samego początku, a teraz w łóżku z nami śpi czasem 5h. Położna mówi, że potrzebuje nas poprostu i lepiej jej pozwolić, to będzie mniej wyć w dzień. Że to minie (tylko kiedy?!). Kurde łóżko 1,4 szerokie i spanie w 5 to ciepło jest może, ale ciasno :P

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam chustę pożyczoną używaną i śladu nie ma na niej. Jest gruby materiał, ciężko go popsuć, chyba że ktoś będzie prał co kilka dni.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my mieliśmy "cudowną" noc. Bite 2h snu! Ależ się wyspałam :( Mały obudził się przed 2 na karmienie (a ja wcześniej się nie kładłam), dostał mm bo nie chciałam go moim mlekiem truć (choć też zawsze mi się wydawało dziwne, że to co my zjemy ma działać na dziecko źle - ale z drugiej strony dlaczego nie zalecają np. fasoli itp skoro to zdrowe? Chyba jednak jakieś substancje zawarte w jedzeniu trafiają do naszej krwi a z krwi do mleka i to może działać na maluchy. :? Oczywiście chodzi o konkretne substancje a nie np. gaz z napoju.), wypił 100ml, myślę "no pośpi przynajmniej te 3-3,5h", bo tyle mu się zdarza spać na moim mleku. A on co? pobudka po niecałych 2h. Butla, zjedzone AŻ 40ml mm (:?) i ryk do 6 i na rękach. O 6 się poddałam i wzięłam go do siebie do łóżka, ale już nie zasnął. Wiercił się, kwikał i pojękiwał więc spać też się nie dało :|

no to się wyżaliłam. a że Wasze dzieci w większości śpią jak susły, to trochę współczucia by mnie bardzo pocieszyło :P

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Ja mam chustę pożyczoną używaną i śladu nie ma na niej. Jest gruby materiał, ciężko go popsuć, chyba że ktoś będzie prał co kilka dni.
    a ja mam chustę kółkową i dupa, bo mały jest na razie za duży na nią w stosunku do mojego ciała, i do póki nie będzie trzymał sam główki stabilnie to chusta leży nieużywana. A 180zł za nią dałam.. :|

• stardust87 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze żeby żalu stało się zadość to moje dziecko znowu nieszczęśliwe. Minę ma jakby rzeczywiście za karę na ten świat przyszedł :( i płacze po każdym jedzeniu. I na brzuszku mu źle i na pleckach też płacze i na rękach i w leżaczku i w ogóle cały czas pojękuje :( powinno mi się odebrać prawa rodzicielskie :(
    I czuję się koszmarnie i wyrzuty sumienia mnie zżerają, bo usypiam dziecko przy pomocy suszarki właśnie :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 12:30

• akuszerka89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Akuszerka a guzik prawda My mamy wpisane nawet w ksiazeczce ze Krzys to wczesniak nawet jest pod opieka poradni ryzyka okoloporodowego a pneumokoki Nam sie nie naleza bo Krzys duza wage urodzeniowa mial i powiedziala mi ze darmowe pneumokoki sa do 2,5kg :/

Kaarolina to oni Cię w konia robią, bo wcześniactwo liczy się poniżej 37 tygodnia ciąży lub poniżej wagi urodzeniowej 2,5kg dziecka donoszonego. Teraz nie mam czasu szperać w necie, ale wejdź na stronę Fundacji Wcześniak i tam masz jak wół napisane że Krzysiowi należą się Pneumokoki. Najlepiej wydrukuj to sobie i zanieś do przychodni. O swoje trzeba walczyć

preg.png
    28.08.2014 - mój CUD - Filip❤️
    01.04.2015 - 5tc [*]
    18.08.2017 - Amelka [*]
    14.08.2018 - 6tc [*]
    04.10.2021 ciąża biochemiczna
    26.07.2022 ciąża biochemiczna
    29.10.2022⏸️😍
    22.12.2022 będzie Natalka 😍💗
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolina wrote:
    Ewi to nie dobrze z ta krwia :/

Moj Krzychu spi w najlepsze a myslalam ze po tylu godzinach snu juz nie zasnie ale widac byl zmeczony po targach mamo.to ja ;)
    W ogole to napalilam sie na chustowanie.aaaaleee na chwile.obecna nie mam kasiory na takowa chuste :( bo mamy inne wydatki a mianowicie chrzciny ktore beda 16stego listopada...
    Karola ja kupilam nowa na allegro za 60 zl i jest super. Moja jest firmy haltex mysle ze na poczatek nie ma co szalec i tych drovich mupowac tym bardziej ze pewnie roznia sie tylko firma.

To jest moja chusta :
    http://allegro.pl/bawelna-chusty-chusta-tkana-do-noszenia-nosidelko-i4651800449.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 14:13

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Szonka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust po iesze cie ze u mnie jest podobnid. noce kiepskie wieczory przeplakane troche spokoju jest jak maly spi w dzien ale jak nie spi to trz czesto jezt niezadowolo.y :/

mi sie wydaje ze u mnie to moze byc skutkiem skazy bialkowej. maly ma wysypke na buzi, suche uszy i problemy brzuszkowe. za tydzien ide do pediatry i jestem ciekawa czy potwierdzi moje przypuszczenia.
    od wczoraj nie jem nabialu i licze na poprawe.

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Szonka Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I kupilam na allegro super bluzki do karmienia ! wygodne, fajny material i kroj. super maskuja brzuszek i kosztowaly ok 30 zl. potem wam wrzuce link bo teraz jestem na tel :)

http://allegro.pl/bluzka-do-karmienia-ciazowa-dlugi-rekaw-s-m-i4689587381.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 13:25

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    )

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 11:37

• Ewi25 Autorytet

Wysłany: 23 października 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wasze dzieci też mają strasznie śmierdzące bąki?

qb3c82c3gptozz8t.png
‹‹ 2260 2261 2262 2263 2264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ